ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2013
Στο «φουλ» οι μηχανές για την επιτυχία της απεργίας

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Πολύμορφη δράση για την 1η Μάη αναπτύσσουν τα συνδικάτα
Πολύμορφη δράση για την 1η Μάη αναπτύσσουν τα συνδικάτα
Συνελεύσεις, συσκέψεις και συζητήσεις. Τα συνδικάτα αξιοποιούν κάθε μέσο για να φτάσει το μήνυμα της Πρωτομαγιάτικης απεργίας στους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Νέες αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία παίρνονται διαρκώς: Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ, Σωματείο Εργαζομένων SOFTEX και Κλαδικό Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Νομού Αχαΐας.

Χτες, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας έδωσε συνέντευξη Τύπου καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Αναφερόμενοι στη σφοδρή επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη από το κεφάλαιο και την κυβέρνησή του και τόνισαν: «Υπάρχει διέξοδος! Να ανασυντάξουμε το συνδικαλιστικό κίνημα, σε ταξική κατεύθυνση. Να βαδίσουμε στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ. Ετσι θα αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης».

Το ΕΚΛ κήρυξε στάση εργασίας μιας ώρας, για τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Απρίλη, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά από τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς. Επίσης μεταξύ άλλων οργανώνει:

* Την Τρίτη 23 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ, στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Εργατικό κίνημα - γραμμή ενσωμάτωσης ή ανατροπής - Η πείρα της Αργεντινής».

* Την Παρασκευή 26 Απρίλη, στις 8 μ.μ, στην κεντρική πλατεία Λάρισας, πολιτιστικό αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά από τη θεατρική ομάδα του ΕΚΛ και μουσικούς.

Πολύμορφη είναι η δράση και των συνδικάτων της περιοχής. Για παράδειγμα, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Νομού Λάρισας οργανώνει μουσικοθεατρικό αφιέρωμα, με τίτλο «Γεια σου Περήφανη και Αθάνατη Εργατιά», στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας τη Δευτέρα 29 Απρίλη, στις 9 μ.μ.

Δράσεις συνδικάτων

-- Σήμερα Σάββατο 20 Απρίλη:

  • Το παράρτημα Ιλίου - Καματερού - Πετρούπολης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας προχωρά σε εκδήλωση με προβολή της ταινίας «Ο Αληθινός Φασισμός», στις 7.30 μ.μ., στο θεατράκι «Μελίνα Μερκούρη» στον Αγιο Φανούριο στο Ιλιον, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Συνδικάτου μας για την 1η Μάη.
  • Το παράρτημα Βορείων και Βορειοανατολικών περιοχών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, πραγματοποιεί λαϊκό γλέντι στις 9.00 μ.μ. στη Λεωφόρο Μαραθώνος 96 στο Γέρακα (δίπλα από τα γραφεία του παραρτήματος).

-- Την Κυριακή 21 Απρίλη:

  • Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά προχωρά σε γενική συνέλευση στις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
  • Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ξάνθης, προχωρά σε Γενική Συνέλευση. Επίσης, οργανώνει δύο εκδηλώσεις, στους οικισμούς των Κιμμερίων και του Δροσερού, για τις ιστορικές κατακτήσεις του Οικοδομικού κινήματος.

-- Τη Δευτέρα 22 Απρίλη το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καλεί σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο στις 7 μ.μ.

-- Την Τετάρτη 24 Απρίλη:

  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου τιμώντας τους αγώνες της εργατικής τάξης οργανώνει εκδήλωση στις 7 μ.μ. στο εργατικό κέντρο εκδήλωση αφιερωμένη στην εργατική νεολαία, τα προβλήματα και τους αγώνες της.
  • Το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής, προχωρά σε Γενική Συνέλευση, για την οργάνωση της απεργίας της Πρωτομαγιάς και την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.
  • Στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας (ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΕΛΑΪΔΑ, ΚΟΛΓΚΕΪΤ κλπ.), θα γίνει συνεδρίαση της διοίκησης για την οργάνωση των εκδηλώσεων - που θα διεξαχθούν παραμονές της απεργίας στα εργοστάσια του κλάδου - αλλά και για τα παραπέρα οργανωτικά μέτρα για την περιφρούρηση της απεργίας.

-- Την Πέμπτη 25 Απρίλη:

  • Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής, πραγματοποιεί στα γραφεία του στις 8 μ.μ., εκδήλωση - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά και με τίτλο: «Η εξέγερση των εργατών του Σικάγου μας δείχνει το δρόμο. Οχι στη σύγχρονη σκλαβιά». Θα ακολουθήσει γλέντι με αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι. Την εκδήλωση επιμελείται και οργανώνει η Επιτροπή Νέων του συνδικάτου.
  • O Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση 6 μ.μ., στο ΕΚΑ.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) απευθύνεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, καλώντας τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα για την Εργατική Πρωτομαγιά. Η ανακοίνωση του ΜΑΣ έχει ως εξής:

«Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε καλεί να συμμετάσχεις μαζικά και δυναμικά στις φετινές πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα όπου και αν βρίσκεσαι. Να στείλεις μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης και αντεπίθεσης για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, ότι δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε.

Με τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών δίπλα στους εργάτες και το ΠΑΜΕ να βάλουμε φρένο στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης μαζί με τους μεγαλέμπορους για μεταφορά της πρωτομαγιάτικης αργίας την Τρίτη του Πάσχα.

Η 1η του ΜΑΗ δεν είναι αργία, δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή. Είναι απεργία!

Είναι μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης, εκδήλωσης της αγανάκτησης και της οργής μας, προβολής των αιτημάτων μας. Είναι μέρα βαμμένη με το αίμα των εργατών του Σικάγου το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, που έπεσαν στις συγκρούσεις της ταξικής πάλης. Είναι μέρα συνέχισης του αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματά τους που μας προσφέρουν μετά τις σπουδές την ανεργία ή την κακοπληρωμένη δουλειά.

Οι εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγου δείχνουν το δρόμο του αγώνα απέναντι στη σύγχρονη σκλαβιά.

Η ματωμένη Πρωτομαγιά διδάσκει πως τίποτα δε χαρίζεται. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις από τα πάνω, με έναν καλύτερο διαπραγματευτή και διαχειριστή αυτού του σάπιου συστήματος. Τίποτα δεν κερδίζεται με παζάρια και παρακάλια από τους εκμεταλλευτές, τις κυβερνήσεις, το κράτος τους. Ολα κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, με οργάνωση και αντοχή.

Δε θα γίνουμε η γενιά που θα γνωρίσει το 8ωρο, το δικαίωμα στη δωρεάν Υγεία και Παιδεία στα βιβλία της Ιστορίας! Δεν ανεχόμαστε να ζούμε στην ανεργία ή με τα ψίχουλα των 400 ευρώ για να σωθούν τα κέρδη των βιομήχανων και των εφοπλιστών!

Εμπιστεύσου τη δύναμή σου. Δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα όσο συμβιβαζόμαστε με το "μικρότερο κακό", όσο ο καθένας κοιτάει να βρει λύση στα προβλήματα μόνος του, όσο σκύβουμε το κεφάλι. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών πρέπει να μπούμε στον αγώνα, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε! Να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους νέους που πλήττονται, με το ταξικό εργατικό κίνημα, τους μικρομαγαζάτορες, τους φτωχούς αγρότες που αγωνίζονται!

Στον κόκκινο δρόμο των εργατών του Σικάγου και των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας, συνεχίζουμε ανυποχώρητα για την οργάνωση των φοιτητών και των σπουδαστών.

Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων ανεργίας, της τζάμπα εργασίας στις επιχειρήσεις, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα με ημερομηνία λήξης.

Κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Να καταργηθεί ο άθλιος διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.

Κανένας εργαζόμενος σπουδαστής, κανένας πρακτικάριος να μη δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί.

Για το δικαίωμά μας στις δωρεάν σπουδές και για το πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών.

Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια να συγκροτηθούν άμεσα μετά τις εκλογές, να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία της Πρωτομαγιάς και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ».

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Α. Κυπριανού

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού την Τρίτη 23/4, στις 2:30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Εκδηλώσεις Λαϊκών Επιτροπών για 1η Μάη

Στη μάχη της προετοιμασίας της πρωτομαγιάτικης απεργίας μπαίνουν κι οι Λαϊκές Επιτροπές που στην Αττική οργανώνουν εκδηλώσεις σε:

Περιστέρι, Πέμπτη 25/4 στις 7.30, στον πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως, μπροστά στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Ιλιον, Παρασκευή 26/4 στις 7.30, στην κεντρική πλατεία.

Πετρούπολη, Δευτέρα 29/4 στις 7.30, στην πλατεία «Ηρώ».

Αγιοι Ανάργυροι, Τετάρτη 24/4 στις 8, στην κεντρική πλατεία.

Αιγάλεω, Πέμπτη 25/4 στις 7.30, στην πλατεία Εσταυρωμένου.

Χαϊδάρι, Πέμπτη 25/4 στις 7.30, στο Παλατάκι.

Ανω Λιόσια, Κυριακή 28/4 στις 7, στην πλατεία Δημαρχείου.

Σε άλλες πόλεις:

Ξάνθη, Τετάρτη 24/4 στις 11 π.μ., συλλαλητήριο για προνοιακά επιδόματα στην πλατεία Ελευθερίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ