ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Στις 8 του Μάη η 32η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Σύσκεψη την Τετάρτη 27 Απρίλη στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών

Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Tην Κυριακή 8 Μάη 2011 θα γίνει φέτος η 32η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλους τους αγωνιστές της ειρήνης και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, τη νεολαία και τους εργαζόμενους, με τη μαζική συμμετοχή τους να καταδικάσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη, να απαιτήσουν να σταματήσει η ελληνική εμπλοκή και να κλείσει η αμερικανονατοϊκή βάση της Σούδας.

Η αφετηρία της πορείας είναι στις 8 π.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα και ο τερματισμός στις 6.30 μ.μ. έξω από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική συγκέντρωση. Για την προετοιμασία της Μαραθώνιας Πορείας και του 16ου Συνεδρίου της, η ΕΕΔΥΕ καλεί σε σύσκεψη τις Επιτροπές Ειρήνης Αθήνας, Πειραιά και Υπολοίπου Αττικής, την Τετάρτη 27 Απρίλη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Στο κάλεσμά της για τη Μαραθώνια, η ΕΕΔΥΕ σημειώνει:

«48 χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη εντείνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το μοίρασμα των αγορών και περιοχών, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οδηγούν σε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση, σε νέα πιο εντατική κούρσα πυρηνικών και συμβατικών εξοπλισμών.

Επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Αυξάνεται η φτώχεια, η πείνα και η εξαθλίωση. Εντείνεται ο αυταρχισμός, η καταστολή και η επίθεση σε δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ξεκίνησε νέα δολοφονική επιχείρηση, αυτή τη φορά ενάντια στη Λιβύη.

Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, βιώνουν την όξυνση της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, τη μείωση μισθών και συντάξεων, την καταστρατήγηση των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων τους προς όφελος των μονοπωλίων του μεγάλου κεφαλαίου. Η κυβέρνηση και γενικότερα τα κόμματα της πλουτοκρατίας και η ΕΕ κλιμακώνουν την επίθεση σε όλα τα μέτωπα, στην Ελλάδα και τις άλλες καπιταλιστικές χώρες.

Η φετινή 32η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης πραγματοποιείται σε μια περίοδο, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: Προωθεί επικίνδυνα σχέδια στο Αιγαίο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Διατηρεί στρατεύματα σε κατεχόμενες χώρες ξοδεύοντας εκατομμύρια ευρώ για ΝΑΤΟικές ανάγκες. Συμμετέχει στην επίθεση κατά του λαού της Λιβύης. Το πρόσχημα "του ανθρωπισμού" και της προστασίας των αμάχων είναι παραμύθι. Οι πραγματικοί λόγοι της ιμπεριαλιστικής επιδρομής είναι τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, η γεωστρατηγική θέση της χώρας, που πληρώνονται με το αίμα των λαών.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης και όλο τον ελληνικό λαό για τη συμμετοχή τους στην 32η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης:

  • Να βάλουν φραγμό στο νέο έγκλημα στη γειτονιά μας και στην πλήρη στήριξη και συμμετοχή της Ελλάδας.
  • Να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στη σφαγή των λαών, στους υπέρογκους εξοπλισμούς.
  • Για την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο των ξένων βάσεων.
  • Για την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών από τις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
  • Για να μην περάσει η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
  • Για το δυνάμωμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης, της κοινής δράσης με τους μετανάστες και όλους τους λαούς κατά του ιμπεριαλισμού».
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα της κυπριακής Βουλής

Εκτενείς αναφορές στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που εξελίσσονταν γύρω από το νησί και το ρόλο της χούντας στην Ελλάδα

Προσβάσιμο από το κοινό είναι από χτες το πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με το φάκελο της Κύπρου, που αφορά στην τουρκική εισβολή το 1974, στις μεθοδεύσεις που προηγήθηκαν και τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο. Το πόρισμα εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 17 Μάρτη, με 32 ψήφους υπέρ (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι) και 15 κατά (ΔΗΣΥ, ΕΥΡΩΚΟ).

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα, «οι σοβαρές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η προσπάθεια ελέγχου των πετρελαϊκών πηγών της περιοχής και η αραβοϊσραηλινή διένεξη προσέδιδαν στην Κύπρο αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο (...) Επιπρόσθετα με αυτά, εμπλέκονταν αφενός οι βρετανικοί σχεδιασμοί για μονιμοποίηση και νομιμοποίηση των στρατιωτικών βάσεων και αφετέρου οι αντίστοιχοι τουρκικοί, για ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, με τη μερική ή ολική κατάληψη της Κύπρου».

Σχετικά με τη στάση της Ελλάδας, την περίοδο 1965-1974, σημειώνεται ότι «όσοι ασκούσαν την εξουσία εκινούντο περισσότερο στη λογική της προώθησης της πολιτικής Νατοϊκών κύκλων, στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου εκείνης της περιόδου, παρά της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων. Η στάση αυτή επηρεαζόταν σημαντικά και από το αντικομμουνιστικό κλίμα που συστηματικά καλλιεργείτο στην Ελλάδα την περίοδο μετά τον εμφύλιο πόλεμο», προσθέτοντας ότι «βασική επιλογή στην Αθήνα ήταν η αποτροπή οποιασδήποτε σοβιετικής επιρροής στην Κύπρο. Αυτό θα επιτυγχανόταν με την επιβολή λύσης που θα διασφάλιζε τα νατοϊκά συμφέροντα στη βάση της διπλής ένωσης, αγνοώντας τις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τη Βουλή, «το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου δεν ήταν ούτε στιγμιαίο γεγονός ούτε αυθόρμητη αντίδραση» στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου να μειώσει τον αριθμό των Ελλαδιτών αξιωματικών που υπηρετούσαν στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι οι πρώτες ενέργειες αποσταθεροποίησης έγιναν το 1965. Τονίζεται ότι στόχος της Ελλαδικής χούντας ήταν η δημιουργία έκρυθμης κατάστασης, η οποία να δικαιολογεί την εκδήλωση πραξικοπήματος και την ανατροπή του Μακαρίου. Προς το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τη Βουλή, η χούντα χρησιμοποίησε διάφορους μηχανισμούς μεταξύ των οποίων αριθμό Ελλαδιτών αξιωματικών που υπηρετούσαν και οι οποίοι διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η ελλαδική χούντα αποδυνάμωσε την άμυνα του νησιού έναντι της εισβολής, επεδίωξε τη διαίρεση του λαού σε ενωτικούς και ανθενωτικούς, σε εθνικόφρονες και κομμουνιστές συνοδοιπόρους, στήριξε τη δράση της παράνομης οργάνωσης «Εθνικό Μέτωπο», στήριξε την ίδρυση και δράση της ΕΟΚΑ Β', την οποία χρησιμοποίησε για πρόκληση αστάθειας.

Επίσης, προχώρησε σε άτυπη συμφωνία συνεργασίας με την Τουρκία για ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και επιβολή λύσης αρεστής στις δύο χώρες και τους συμμάχους τους, καθώς από επίσημο έγγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνεται ότι Ελλάδα και Τουρκία, με τη σύμφωνη γνώμη, ίσως και την υποστήριξη και προτροπή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας τους, με στόχο την ανατροπή του Μακαρίου και την επιβολή ΝΑΤΟικής λύσης στο Κυπριακό, ενώ το πραξικόπημα είχε αποφασισθεί ήδη από το φθινόπωρο του 1973. Σημειώνεται, τέλος, ότι η σύνοδος των ΥΠΕΞ της συμμαχίας στη Λισαβόνα το 1971, φαίνεται ότι αποτέλεσε κρίσιμης σημασίας γεγονός για τα όσα ακολούθησαν στο Κυπριακό.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη μέγκενη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη θέση της Αγκυρας ότι δεν προτίθεται να κάνει ούτε ένα βήμα προς τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επανέλαβε στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, με αφορμή τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, ασκώντας, για ακόμα μία φορά, πιέσεις για «επίλυση» του Κυπριακού στη βάση των απαιτήσεων και επιδιώξεων της Τουρκίας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, αναφερόμενος στην ανάγκη συνεργασίας των δύο ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, ανέφερε ότι η μη πραγματοποίηση κοινών συνεδριάσεων ΝΑΤΟ - ΕΕ, δημιουργεί προβλήματα στη συνεργασία, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα της Τουρκίας για να γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας και ακολούθως η Αγκυρα να αποδεχθεί την Κύπρο στις συναντήσεις. Με τη θέση αυτή συμφώνησε και η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Αστον.

Ο Α. Νταβούτογλου έβαλε ζήτημα για εκπροσώπηση και του ψευδοκράτους, στην περίπτωση που στις συνομιλίες είναι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως είπε, ισχυριζόμενος ότι «ήταν λάθος η ένταξη της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην ΕΕ». Τόνισε ακόμα ότι, «εάν δίδετε σημασία στις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ ελάτε να λύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα. Από τη μια η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα με μπλοκάρει στην ΕΕ και μετά θα κάθεται με ίσους όρους μαζί μου σε αυτό το τραπέζι;».

Ο εκπρόσωπος της Μ. Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, υπερθεμάτισε των τουρκικών θέσεων ενώ ο Ντερβίς Ερογλου από την πλευρά του εξακολουθεί να προτάσσει τη λύση του «συνεταιρισμού», ως τη «μοναδική βιώσιμη επιλογή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ