ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σενάρια και ανταγωνισμοί για τη δεδομένη αναδιάρθρωση

Ανταγωνισμοί για τον καταμερισμό της ζημιάς, με το λογαριασμό να στέλνεται στο λαό, μαζί με νέα αντιλαϊκά μέτρα

Το κεφάλαιο και τα κόμματά του οδηγούν το λαό βαθύτερα στη χρεοκοπία. Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Με ισχυρό ταξικό κίνημα, λαϊκή συμμαχία και συμπόρευση με το ΚΚΕ
Το κεφάλαιο και τα κόμματά του οδηγούν το λαό βαθύτερα στη χρεοκοπία. Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Με ισχυρό ταξικό κίνημα, λαϊκή συμμαχία και συμπόρευση με το ΚΚΕ
Καθημερινές είναι πλέον οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα γύρω από το χρόνο και τον τρόπο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ στο παρασκήνιο φουντώνουν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις διάφορες μερίδες μονοπωλίων για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη υποτίμηση κεφαλαίου.

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» επικαλείται, χωρίς να τον κατονομάζει, υπουργό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δηλώνει ότι η Ελλάδα, το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη ετοιμάζονται παρασκηνιακά για την αναδιάρθρωση του χρέους. Σύμφωνα με τον υπουργό, «ήταν από την αρχή σαφές ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση. Είχαμε πει στους Ευρωπαίους και στο ΔΝΤ από τις αρχές του 2010 ότι θα ήταν καλύτερα να συνδέαμε τα δάνεια με άμεση αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά τότε οι συνάδελφοι από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μας είπαν ότι δεν πρόκειται μόνο για μας, ότι θα πρέπει πρώτα να κερδίσουμε χρόνο για να σταθεροποιήσουμε ολόκληρη την Ευρωζώνη, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πάρουμε μέτρα λιτότητας αλλά και να κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πριν γίνει λόγος για αναδιάρθρωση. Τώρα το κάναμε κι έτσι δεν είναι πια θέμα αν θα κάνουμε αναδιάρθρωση του χρέους μας, αλλά πότε».

Το δημοσίευμα επικαλείται, ακόμα, συνεργάτη της κυβέρνησης, ο οποίος επίσης δεν κατονομάζεται και φέρεται να δηλώνει: «Είναι πολύ πιθανό να αναγκαστούμε σε μεγαλύτερη επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους με χαμηλότερα επιτόκια. Ενα δεύτερο σενάριο είναι, για παράδειγμα, να πούμε στους πιστωτές μας που αγόρασαν κρατικά ομόλογα μετά το ξέσπασμα της κρίσης στο 90% της ονομαστικής τους αξίας, ότι θα εισπράξουν το 80% της αξίας τους, και μάλιστα σε απώτερο χρονικό διάστημα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ως τυπικό σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων για αναδιάρθρωση θα μπορούσε να είναι το νωρίτερο ο ερχόμενος Ιούνης, οπότε αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο της Κομισιόν, ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει κατανοήσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και έχει δεχθεί μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους». Ως εναλλακτικά, αλλά όχι ιδιαίτερα πιθανά σενάρια, αναφέρονται «η ΕΕ και το ΔΝΤ να εγκρίνουν στην Ελλάδα κι άλλο δάνειο, εκτός των ήδη 110 δισ. ευρώ που της έχουν χορηγήσει» ή «να κάνουν τους όρους αποπληρωμής του δανείου πιο ελαστικούς. Δηλαδή, να γίνει χρονική επέκταση της αποπληρωμής μεγαλύτερη από τα 7 χρόνια που έχει συμφωνηθεί». Το δημοσίευμα διαψεύδει η Κομισιόν, μέσω εκπροσώπου της, η οποία αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα.

Μαίνονται οι ανταγωνισμοί

Σε πρωταγωνιστή στα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναδεικνύεται η Γερμανία, καθώς, χτες, ο πρόεδρος της Ενωσης Γερμανικών Τραπεζών Δημοσίου Τομέα, Κρίστιαν Μπραντ, σημείωσε πως «ένα "κούρεμα" στο ελληνικό χρέος δε θα ήταν το τέλος του κόσμου» και πως οι γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αναπόφευκτη θεωρεί την αναδιάρθρωση και ο Κλέμενς Φουέστ, επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Σύμφωνα με έκθεση της «Ντόιτς Μπανκ», «το πιο πιθανό αποτέλεσμα» θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα σε δημοπρασίες το 2012 σε συνδυασμό με «εθελοντικές πρωτοβουλίες διαχείρισης του χρέους». Σύμφωνα με την τράπεζα, «αυτό σημαίνει περαιτέρω αύξηση της έκθεσης της ΕΕ στην Ελλάδα και θα οδηγήσει σε νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας». Μάλιστα, αναφερόμενη στα σχόλια του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας ότι «κάτι θα πρέπει να γίνει» για το ελληνικό χρέος αν τον Ιούνη η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το απαιτήσει, σημειώνει ότι «είναι πιο πιθανό τα σχόλια του Σόιμπλε να έχουν στόχο να πιέσουν την Αθήνα ώστε να παραδώσει επιπλέον μέτρα λιτότητας στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο το Μάιο».

Σύμφωνα με τον Πούρου Σαξένα, της «Puru Saxena Wealth Managment», «η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους και όσο το συντομότερο το αντιληφθούν οι πολιτικοί τόσο πιο εύκολο θα γίνει να διορθωθεί το πρόβλημα». Από την πλευρά του ο Σάιμον Ντέρικ, αναλυτής της «Bank of New York Mellon», εκτιμά ότι η ώρα για αναδιάρθρωση ίσως είναι τώρα, και όχι όταν όλος ο κόσμος περιέλθει σε άλλη μία οικονομική κρίση.

Υπολογισμοί και ανησυχίες

Δημοσίευμα της «Wall Street Journal», που επικαλείται έρευνα δύο ακαδημαϊκών για τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» σε 202 αναδιαρθρώσεις σε 68 χώρες από το 1970 έως το 2007, σημειώνει ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το «κούρεμα», τόσο υψηλότερο ήταν το κόστος δανεισμού της χώρας και τόσο μεγαλύτερη η περίοδος αποκλεισμού από την καπιταλιστική αγορά. Το δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για την Ελλάδα το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα μετά την αναδιάρθρωση, ακόμη και το 2017.

Σύμφωνα με τον Γιούργκεν Σταρκ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, «είναι ιδιαίτερα δαπανηρό για τις εμπλεκόμενες χώρες να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, καθώς αν όντως προχωρούσαν σε αναδιάρθρωση θα καλούνταν να επωμιστούν στο μέλλον ένα υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου (...) Επίσης επιδρά αρνητικά στον τραπεζικό τομέα της χώρας, ο οποίος κρατά ένα τεράστιο μέρος των κρατικών ομολόγων (...) Δημιουργεί πολλά προβλήματα και υψηλό κόστος τόσο για τη χώρα όσο βεβαίως και για άλλες χώρες (...) Με την αναδιάρθρωση θα χτυπούσες στον τοίχο ξανά σε δύο χρόνια».

Στο ίδιο πνεύμα, ο διοικητής της Ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας, Νουτ Βέλινκ, σημειώνει ότι «εξετάσαμε την περίπτωση της Ελλάδας (...) Με βάση αυτή την ανάλυση, λέμε ότι είναι δυνατό να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και η ελληνική οικονομία να τεθεί και πάλι σε τροχιά».

Πάντως, ο Ντέιβιντ Γουάτς, στρατηγικός αναλυτής της «CreditSights», προειδοποιεί ότι «με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ίσως επισπευσθεί μια κρίση στην Ισπανία. Σε αυτό το σημείο δεν έχει σημασία πόσο έχεις κερδίσει με την αναδιάρθρωση της Ελλάδας, καθώς η κατάρρευση από την Ισπανία είναι πολύ μεγαλύτερη. Το ζήτημα επανέρχεται και αφορά στο ότι δεν γνωρίζουμε το τελικό κόστος». Σύμφωνα με τον ίδιο, «από τη γερμανική και γαλλική προοπτική δεν είναι ξεκάθαρο ότι τα οφέλη μιας αναδιάρθρωσης της Ελλάδας είναι περισσότερα από το κόστος. Πρέπει να λάβει κανείς υπόψη το γεγονός πως οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είναι μεταξύ των περισσότερο εκτεθειμένων στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της, η «JP Morgan» εκτιμά ότι μια βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δε θα είχε πολύ νόημα και τονίζει ότι ακόμα και αν η αναδιάρθρωση του χρέους θεωρηθεί αναπόφευκτη, ο χρόνος που θα επιλεγεί για να γίνει είναι πολύ σημαντικός προκειμένου να περιοριστούν οι δυσμενείς μακροοικονομικές επιπτώσεις. Η «JP Morgan» προτείνει ένα σχέδιο που «περιλαμβάνει σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα και ακόμα μεγαλύτερη στήριξη της ρευστότητας από τον πυρήνα (χαμηλότερο κόστος δανεισμού και μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης)».

Στο παιχνίδι ΗΠΑ και Κίνα

Τη βαθιά καπιταλιστική κρίση ως το εφαλτήριο για να εξαπολυθεί νέα επίθεση στα λαϊκά στρώματα, αξιοποιεί το πολιτικό σύστημα με αφορμή την ανακοίνωση προχτές του οίκου αξιολόγησης «Standard & Poor's» (δηλαδή, ενός καπιταλιστικού ομίλου) για υποβάθμιση του «αξιόχρεου» της οικονομίας των ΗΠΑ, δηλαδή την προοπτική «να μπορεί να ελέγξει το χρέος και το δημόσιο έλλειμμα».

Με αφορμή την εξέλιξη, δηλαδή το «κράτα με να σε κρατώ» από τα μονοπώλια προς την αστική εξουσία, ο Πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι «τυχόν αποτυχία αντιμετώπισης του αμερικανικού δημόσιου ελλείμματος θα ζημιώσει σοβαρά την ομοσπονδιακή οικονομία», επικαλούμενος τον «πραγματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι για την πολιτική στις ΗΠΑ να μην καταλήξουν σε συμφωνία για τη συρρίκνωση του μεγάλου δημόσιου ελλείμματος».

Παρ' όλα αυτά ο οίκος διατηρεί στη βαθμίδα «ΑΑΑ» την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, τονίζοντας όμως ότι «οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν ακόμα εξηγήσει πώς σχεδιάζουν στην πράξη να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες πιέσεις στο δημόσιο έλλειμμα». Συνεπώς, όπως αναφέρει ρητά, «υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες» μέσα στην ερχόμενη διετία «να υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Παίρνοντας την πάσα, ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό ότι εάν η πολιτική τάξη των ΗΠΑ αποτύχει να αντιμετωπίσει την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση, οι τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια και έτσι θα «καταστεί δυσχερέστερο στο μέλλον για τους Αμερικανούς πολίτες να δανειοδοτούνται».

Στην αξιολόγηση του οίκου «Standard & Poor's» αντέδρασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, που ζήτησε από τις ΗΠΑ να λάβουν «υπεύθυνα μέτρα» ώστε να προστατέψουν τους «επενδυτές». Η αγωνία της Κίνας οφείλεται στο γεγονός ότι τα συναλλαγματικά αποθέματά της ενισχύθηκαν κατά 197 δισ. δολάρια το α΄ τρίμηνο, ανερχόμενα στα 3,04 τρισ. δολάρια. Τα δύο τρίτα εξ αυτών εξακολουθούν να είναι επενδυμένα σε αμερικανικά δολάρια.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης «Fitch» είχε προβεί σε «ανάλογη αξιολόγηση» όσον αφορά στην οικονομία της Κίνας, μειώνοντας σε «αρνητική» την προοπτική και το αξιόχρεο της κινεζικής οικονομίας, εξαιτίας της «μεγάλης πιθανότητας σημαντικής επιδείνωσης» της ποιότητας των τραπεζικών ενεργητικών σε περίοδο τριών ετών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά θυσία για το χρέος της πλουτοκρατίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τα σενάρια αναδιάρθρωσης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει: «Σε όποια μορφή αναδιάρθρωσης και αν καταλήξουν, τα τμήματα του κεφαλαίου, τα κόμματά του, μαζί με τους διεθνείς συμμάχους του, όποτε και αν την καταλήξουν, ο λαός θα είναι και πάλι το μεγάλο θύμα, παράλληλα με τα βάρβαρα μέτρα που θα κλιμακώνονται. Γι' αυτό η μόνη γραμμή άμυνας και αντεπίθεσης του λαού είναι: Η αποφασιστική του άρνηση να υποστεί άλλες θυσίες για το χρέος και την κρίση που δημιούργησε η πλουτοκρατία, σε συνδυασμό με την πάλη του για λαϊκή εξουσία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ