ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΚΕΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Μαζικές προσφορές στην πλουτοκρατία

Συνεδρίασε η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Τον Ιούνη ολοκληρώνουν την πρόσληψη «συμβούλων» για ολόκληρη την γκάμα των ιδιωτικοποιήσεων

Τη «φάμπρικα» με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ για τα 50 δισ. ευρώ που σχεδιάζουν να εκχωρήσουν στις μερίδες της πλουτοκρατίας μέχρι και το 2015 βάζει μπροστά η κυβέρνηση. Μετά και τις αποφάσεις που πάρθηκαν την περασμένη βδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε χτες η «διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων» με τους υπουργούς Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Εργασίας και Επικρατείας.

Ενας εσμός από τραπεζίτες, ισχυρά μονοπώλια, μεγάλα δικηγορικά γραφεία αναλαμβάνει ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης. Οπως διαμηνύουν, μέχρι τον Ιούνη σκοπεύουν να ολοκληρώνουν τους διορισμούς συμβούλων και ολόκληρη την γκάμα των ιδιωτικοποιήσεων, που στην κυριολεξία περιλαμβάνει τα πάντα: Βασικές υποδομές, ενέργεια, δίκτυα, τράπεζες, λιμάνια, αεροδρόμια, επιχειρήσεις όπου το δημόσιο διαθέτει μετοχικά ποσοστά, φιλέτα της δημόσιας γης και περιουσίας.

Εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει και τα σούρτα - φέρτα ανάμεσα σε κυβερνητικούς παράγοντες και ευρωενωσιακά και άλλα μονοπώλια και ισχυρές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για «επενδύσεις» ή βρίσκονται σε φάση ανίχνευσης της επιχειρηματικής πιάτσας που τους προσφέρεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες:

  • «Ενδιαφέρον» για τον ΟΔΙΕ (Ιππόδρομος) έχει δείξει η γαλλική «Paris Mutuel Urbain» (PUM), εταιρεία που ήδη δραστηριοποιείται στον τζόγο της ελληνικής αγοράς. Να σημειωθεί ότι στέλεχος της γαλλικής εταιρείας συμμετείχε στη χτεσινή «άτυπη» κυβερνητική σύσκεψη! Σήμερα το δημόσιο κατέχει το 100% του ΟΔΙΕ.
  • Στη χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη εξετάστηκαν και οι διαδικασίες για την παραπέρα μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ, για την οποία έχουν δρομολογήσει πώληση ποσοστών πάνω από 30%. Σήμερα, το δημόσιο έχει το 65%, έναντι ποσοστού 35% της εισηγμένης στο χρηματιστήριο «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), στην οποία ήδη υπάρχει κολεγιά του κράτους με τον όμιλο του Λάτση, που ασφαλώς έχει και τον πρώτο λόγο για τη συνέχεια. Σε πρώτη φάση εξετάζουν την απόσχιση της θυγατρικής εταιρείας ΔΕΣΦΑ. Επίσης, και το τι θα γίνει με τα δικαιώματα προτίμησης που έχει η ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ. Η «μελέτη» θα ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα ενώ η προκήρυξη του διαγωνισμού προγραμματίζεται για το 2011. Σήμερα η ΔΕΠΑ, ανάμεσα σε άλλα, διαπραγματεύεται την ανανέωση των συμβολαίων για προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, παίζει πρωταρχικό ρόλο και στη διακίνηση υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως και στην παροχή φυσικού αερίου στα νοικοκυριά, έχει να παίρνει και από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ κ.ά.
  • Αμεσα δρομολογούνται και οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο (ΑΤΕ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). Για τον τραπεζικό κλάδο η κυβέρνηση έχει ήδη διορίσει σύμβουλο το μονοπώλιο «lazard», που να σημειωθεί ότι είναι γνωστό και για την ειδίκευση και τις συμβουλές γύρω από τις τεχνικές «κουρέματος» των κρατικών χρεών. Οι αναδιατάξεις που δρομολογούν συζητήθηκαν χτες σε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στην τριετία 2011 - 2013 θα προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις για 15 δισ. ευρώ και στη συνέχεια τη διετία 2014 - 2015 για ακόμη 35 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αντιλαϊκής κλιμάκωσης δρομολογούν και τα παρακάτω:

Ενέργεια: Πέρα από τη ΔΕΠΑ μεθοδεύουν την εκχώρηση ζωτικού χώρου στα μονοπώλια με την εκποίηση ποσοστών σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΛΑΡΚΟ. Για τη ΔΕΗ ετοιμάζουν την πώληση ποσοστού 17% (στο 34% από 51% σήμερα) με στόχο να έχουν ξεμπερδέψει μέχρι το 2012, και για τη ΛΑΡΚΟ έχουν προγραμματίσει την πλήρη πώληση για το 2011.

Υδρευση: Αφορά στο ξεπούλημα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, για τις οποίες ενδιαφέρονται ευρωενωσιακά και ντόπια μονοπώλια. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της γαλλικής «Suez Environement», όπως και του ομίλου Μπόμπολα ήδη από την εποχή της κυβέρνησης ΝΔ.

Επικοινωνίες: Λόγος γίνεται για παραπέρα μετοχοποίηση του ΟΤΕ, για την οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές «διαρροές», δείχνει ενδιαφέρον ο ήδη μεγαλομέτοχος, το γερμανικό μονοπώλιο «Ντόιτσε Τέλεκομ». Η πώληση ποσοστών προγραμματίζεται για το 2011. Για το 2012 ετοιμάζονται να μπάσουν λεγόμενο «στρατηγικό επενδυτή» και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) και στην «αξιοποίηση» του φάσματος συχνοτήτων (συχνότητες που μένουν ελεύθερες μετά τη μετατροπή του σήματος τηλεοπτικών καναλιών από αναλογικό σε ψηφιακό).

Τζόγος: Το προσφερόμενο πακέτο αφορά στις εταιρείες ΟΠΑΠ, Καζίνο, ΟΔΙΕ, Κρατικά Λαχεία.

Ακίνητη περιουσία: Από το συγκεκριμένο κομμάτι υπολογίζουν να μαζέψουν ποσά από 25 μέχρι 35 δισ. ευρώ, ενώ το ρόλο κυβερνητικού συμβούλου αναλαμβάνουν οι τράπεζες. Επικεντρώνουν στα «φιλέτα», είτε με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης και συμπράξεις με τα μονοπώλια είτε με πώληση. Σε πρώτο πλάνο μπαίνει το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Στους σχεδιασμούς τους είναι η ίδρυση εταιρείας - «ομπρέλας» (real estate), κάτω από την οποία θα στεγάσουν τα «ώριμα προς αξιοποίηση» δημόσια φιλέτα, που στη συνέχεια θα τη βάλουν στο χρηματιστήριο. Για τα «σημαντικά ακίνητα» - φιλέτα συγκροτούνται ειδικές ομάδες για την άρση των διοικητικών εμποδίων, όπως για παράδειγμα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Πολεοδομία κ.ά.

Αλλες υποδομές: Προχωρούν στην «επέκταση συμβάσεων παραχώρησης» για την Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό. Επίσης, στη χρονική επιμήκυνση της σύμβασης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με το γερμανικό μονοπώλιο «Χόχτιφ». Βάζουν «στρατηγικούς επενδυτές» στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Μαγειρεύουν και συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιωτικά κεφάλαια για 11 περιφερειακά λιμάνια και 850 μαρίνες.

ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ
Δυναμώνει η τοκογλυφία των τραπεζών

Τρίμηνο κρατικό δάνειο για 1,6 δισ. ευρώ

Σε νέα ύψη διαμορφώθηκε η τοκογλυφία των τραπεζών στη χτεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Το ποσό του νέου κρατικού δανείου έφτασε στα 1,6 δισ. ευρώ με τα επιτόκια να σκαρφαλώνουν στο 4,10% από 3,85 στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία (15 Φλεβάρη). Βλέποντας το «κελεπούρι», οι τραπεζίτες υπέβαλαν αστρονομικές «προσφορές» ύψους 4,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου το 40% από τη χτεσινή έκδοση εμφανίζεται σε ξένα χαρτοφυλάκια έναντι 60% στις ντόπιες τράπεζες. Να σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα δανειστικά επιτόκια πριν από την εφαρμογή του μνημονίου τους και την ενεργοποίηση των «μηχανισμών στήριξης» κυμαίνονταν στο 1,67% (Γενάρης 2010) ή και χαμηλότερα όπως τον Οκτώβρη του 2009 που είχαν διαμορφωθεί στο 0,35%...

Τα «μεταλλαγμένα» συμφέροντα προκαλούν

Προκαταλήψεις και στατιστικούς περιορισμούς διαπιστώνει έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την καλλιέργεια Γενετετικά Τροποιποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) και ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ βρήκε την ευκαιρία να δηλώσει ότι η έκθεση αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί από τα κράτη - μέλη.

***

Η έκθεση είναι κομμένη και ραμμένη στα όσα αξιώνουν οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων και εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο της ευρωενωσιακής πολιτικής που πασχίζει για την κυριαρχία των μεταλλαγμένων στην ΕΕ και σ' ολόκληρο τον κόσμο. Αλλωστε, η έκθεση αυτή είναι χρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα - πλασίο για την έρευνα. Χρηματοδοτήθηκε για να διαπιστώσει πως οι επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα είναι από ...πολύ περιορισμένες έως ανύπαρκτες.

***

Γίνεται φανερό πως με κάθε μέσο επιχειρείται να προσπεραστούν και καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις και να δημιουργηθεί κλίμα αποδοχής των μεταλλαγμένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2004 δεν επιτρεπόταν ούτε η καλλιέργεια ούτε η κυκλοφορία μεταλλαγμένων προϊόντων στην ΕΕ. Στη συνέχεια έγινε άρση της απογόρευσης, κάτω από την πίεση των μεγάλων πολυεθνικών, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα η ΕΕ να έχει εγκρίνει εισαγωγή πάμπολλων μεταλλαγμένων προϊόντων και να επιτρέπει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων.

***

Η πολιτική που ακολουθείται στο θέμα των μεταλλαγμένων δείχνει ότι δεν υπάρχει πλέον ούτε καν «φύλλο συκής» στο δήθεν «φιλοπεριβαλλοντικό» προφίλ, που καλλιεργούν τόσο η ΕΕ όσο και οι υπόλοιποι ευρωλάγνοι. Η ΕΕ και οι μηχανισμοί της δεν ενδιαφέρονται ούτε στο ελάχιστο για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλίων. Γι' αυτό η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Κ. Δ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ