ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΑΣΕΒΕ
Σύσκεψη χτες στον Πειραιά

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιοδείες

Την ανάγκη, όλοι οι μικροβιοτέχνες, επαγγελματίες και έμποροι του Πειραιά να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στις 21 και 22 Απρίλη επισήμαναν τα μέλη της Γραμματείας Πειραιά της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες βράδυ. Για το λόγο αυτό πραγματοποιούν σήμερα μαζικές περιοδείες στα μαγαζιά και τις βιοτεχνίες της περιοχής. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί και στον Πειραιά είναι, όπως αναφέρθηκε, η ραγδαία αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, η μείωση του τζίρου στις εκπτώσεις κατά 20% σε σχέση με πέρσι, η αύξηση των πολυκαταστημάτων και τα συνεχή λουκέτα στα μικρομάγαζα. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα οξύνει την ήδη δραματική κατάσταση, ενώ βασική αιτία της μείωσης του τζίρου είναι η ανεργία και η μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Αφού, λοιπόν, οι εργαζόμενοι είναι οι πελάτες των μικρομάγαζων «ένας ακόμα λόγος για να αντιδράσουμε μαζί τους, προκειμένου να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική που επιφέρει τεράστια κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο και λουκέτα σε μας. Στην ενότητα του κεφαλαίου να αντιτάξουμε τη δική μας ενότητα». Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Ν. Ξουράφης μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε την ανάγκη ίδρυσης και μαζικοποίησης σωματείων στον κλάδο και την κοινή δράση των ΕΒΕ με τους άλλους εργαζόμενους.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απειλεί με διαθεσιμότητες τους εργάτες

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να τεθούν σε διαθεσιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Μετρό Θεσσαλονίκης μετά και την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας. Πρόσχημα για τη νέα αντεργατική επίθεση αποτελεί η εμπλοκή που υπάρχει σχετικά με την κατασκευή του σταθμού του Μετρό στο Παπάφειο (δεν έχουν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις επειδή αντιδρά η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης η οποία διεκδικεί 8.5 εκατ. ευρώ αποζημίωση). Η κοινοπραξία του Μετρό, την περασμένη Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι θα βγάλει σε διαθεσιμότητα 120 εργαζόμενους αλλά εκ των υστέρων ανακάλεσε την ανακοίνωση αυτή. Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι της Κοινοπραξίας προφανώς στοχεύει να προετοιμάσει το έδαφος για τη νέα επίθεση που θα εξαπολύσει, ανεξάρτητα αν αυτή θα περιέχει διαθεσιμότητες ή άλλες μορφές ευελιξίας και υποαπασχόλησης.

Το Σωματείο των εργαζομένων στο Μετρό απαντώντας στην αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας, αποφάσισε να συμμετέχει στην 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Δεν τους φταίμε σε τίποτα γιατί είναι ρεφορμιστές

«

Ψάξτε αλλού για εχθρούς», τιτλοφορεί το ΝΑΡ Ιωαννίνων, απαντώντας σε άρθρο του «Ριζοσπάστη» στις 18/4/2010, όπου δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με δυνάμεις του ΝΑΡ καλούν σε ενότητα, σε συντονισμό σωματείων γενικά ενάντια στην κυβέρνηση, χωρίς διεκδικήσεις. `Η, πιο σωστά, ενάντια στο λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης» της κυβέρνησης από ΕΕ - ΔΝΤ, προφανώς λόγω αντίθεσης στο ΔΝΤ. Λες και η πληγή για την εργατική τάξη είναι το ΔΝΤ και όχι η πλουτοκρατία. Λες και αν δεν υπήρχε το ΔΝΤ μαζί με την ΕΕ, η ΕΕ θα άλλαζε γραμμή, θα γινόταν πιο φιλολαϊκή. Γράψαμε επίσης ότι προσπαθούν να εμφανιστούν ως δυνάμεις που δρουν σε ταξική κατεύθυνση, κόντρα στη ΓΣΕΕ. Υπουλη τακτική, γιατί στην ουσία και αυτή η δράση εντάσσεται στη λογική πίεσης για τράβηγμα της ΓΣΕΕ στους αγώνες, για διόρθωσή της προς το συμφέρον των εργαζομένων. Και επικίνδυνη, γιατί τις εργατικές δυνάμεις που πάνε να συσπειρώσουν τις τραβούν σε γραμμή ρεφορμιστική. Ψαρεύουν στα θολά νερά, επιδιώκοντας να εμφανιστούν ως ταξικές δυνάμεις, ενώ είναι ρεφορμιστικές, προκειμένου να καλλιεργήσουν στις εργατικές συνειδήσεις την επικίνδυνη άποψη περί αναγκαιότητας ενότητας στο πρόβλημα. Και ότι στα Γιάννενα, μέσω της ΕΛΜΕ, αυτές οι δυνάμεις (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΝΑΡ) κάλεσαν σωματεία σε ανάλογη συσπείρωση.

Μας εγκαλούν, λοιπόν, για το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν έχουν δυνάμεις στην ΕΛΜΕ. Πράγματι, αυτό είναι σωστό. Ομως, στη σύσκεψη συζήτησαν μαζί με την ΕΛΜΕ (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - Μ-Λ ΚΚΕ) η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χατζηκώστα (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ μ-λ), το Σωματείο Μετάλλου (ΝΑΡ), ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΠΑΣΟΚ - ΝΑΡ). Στην ανακοίνωση της σύσκεψης καλούν σε «μέτωπο ενάντια σε κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ», με στόχο «να ανοίξει ο δρόμος να ανατραπεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας». Τι διαφορετικό γράψαμε στο άρθρο απ' αυτά που λένε οι ίδιοι στην απάντησή τους; Μήπως και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν εναντιώνεται στην ΕΕ επειδή συνεχίζει να έχει νεοφιλελεύθερη πολιτική, να επιμένει στο «Σύμφωνο Σταθερότητας» και δεν αλλάζει να γίνει φιλολαϊκή; Αυτό είναι το σημείο που τους ενώνει μαζί με την αντικυβερνητική και την αντιΔΝΤ γραμμή; Τέτοιες λοιπόν συσπειρώσεις σωματείων θα οργανώσουν ένα κίνημα ενάντια στο κεφάλαιο; Αλήθεια, γιατί δε λένε κουβέντα για την τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ; Μήπως γιατί θα τους υπονόμευε μια τέτοια συσπείρωση; `Η μήπως γιατί νομίζουν, όπως και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα φέρουν τη ΓΣΕΕ στον «ίσιο δρόμο»; Μήπως σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις δεν ακολουθούν το μπλοκ της ΓΣΕΕ;

Εγκαλούν, επίσης, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ γιατί στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων δε συμφώνησαν στη συγκρότηση επιτροπής ενάντια στην οικονομική κρίση. Αλήθεια, πιστεύουν οι μεγάλοι «μαρξιστές» ότι υπάρχει στον καπιταλισμό φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση;

Αλλά ας δούμε τι έγραφαν στο ΠΡΙΝ, την εφημερίδα τους, κριτικάροντας το κυβερνητικό «Πρόγραμμα Σταθερότητας» που θέλουν να ανατρέψουν. «Αυτά τα μέτρα, ακόμα και αν εφαρμοστούν στην ολότητά τους, δε θα λύσουν τη δημοσιονομική κρίση, δε θα μειώσουν τα ελλείμματα, δε θα φέρουν τα αναμενόμενα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Θα αποτύχουν παταγωδώς γιατί θα οδηγήσουν σε μια πρωτοφανή ύφεση που θα παρασύρει και την οικονομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να μείνουν στα χαρτιά τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που προβλέπονται. Το αποτέλεσμα έτσι θα είναι χρεοκοπία, η οποία θα φέρει φαρδιά - πλατιά τη σφραγίδα ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (...) Τεράστια επίσης ευθύνη για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, πέραν της ελληνικής αστικής τάξης, έχει και το πολυεθνικό κεφάλαιο. Ειδικά οι Γερμανοί, που τώρα κόπτονται για τη δημοσιονομική πειθαρχία, είναι αυτοί που οδήγησαν σε παροξυσμό τις ιστορικές, δομικές αντιφάσεις του καπιταλισμού. Το έλλειμμα και το χρέος ποτέ δε θα είχαν φτάσει σε τέτοια ύψη αν... (ακολουθεί απαρίθμηση γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά)». Για τα κυβερνητικά μέτρα κάνει λόγο διαπιστώνοντας ότι δε λύνουν τη «δημοσιονομική κρίση», δηλαδή δεν εξυγιαίνουν τον καπιταλισμό! Τέτοια ανατροπή του «Συμφώνου Σταθερότητας» θέλουν.

Σε συνθήκες κρίσης, λοιπόν, καλεί επί της ουσίας τους εργαζόμενους να παλέψουν για να μην καταλήξει η χώρα στο «κακό» ΔΝΤ, αλλά να εξυπηρετηθούν τα καπιταλιστικά δάνεια με ρευστό από την «καλή» ΕΕ. Καλεί δηλαδή το λαό να διαλέξει ιμπεριαλιστή, αντί να παλέψει για την ανατροπή του ιμπεριαλισμού και των περιφερειακών ενώσεών του.

Για του λόγου το αληθές, ο Γ. Δελαστίκ έγραφε στο «Εθνος», λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής (24/3), υπό τον τίτλο «Ηρθε η ώρα να πει το όχι ο Γ. Παπανδρέου!»: «Στη μιζέρια αποφάσισαν να ρίξουν την Ελλάδα οι ηγεμονικές δυνάμεις της ΕΕ. Απεργάζονται την εξαθλίωση του λαού μας. Πέρα από τον ίδιο τον ελληνικό λαό που πρέπει με την αντίστασή του να δείξει αν αξίζει να ζει ελεύθερος ή αν θα αποδεχθεί αυτή την Οικονομική Κατοχή της πατρίδας μας, ενώπιον ιστορικών ευθυνών βρίσκεται και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ηρθε η ώρα για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να πει το μεγάλο "όχι" σε αυτό το σχέδιο της Γερμανίας για υποταγή της χώρας μας στο ΔΝΤ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ταυτίστηκε με την Ελλάδα της σχετικής ευημερίας των λαϊκών στρωμάτων. Δεν είναι επιτρεπτό ο γιος του να ταυτιστεί με την Ελλάδα της μιζέριας και της εξαθλίωσης, της φτώχειας και του διεθνούς διασυρμού».


Ι.

Αποφάσισαν ... απεργοσπασία!

Την απόφαση απεργοσπασίας του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων Κατερίνης που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Εργατική Ταξική Ενότητα Οικοδόμων» που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ και κατέχει τις 2 έδρες από τις 7 στο ΔΣ του σωματείου. Η ΠΑΣΚίτικη πλειοψηφία του Σωματείου πήρε απόφαση να μη συμμετέχουν οι οικοδόμοι της Κατερίνης στην απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων για τις 21 και 22 Απρίλη.

Η «Εργατική Ταξική Ενότητα Οικοδόμων», καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου ότι «λειτουργεί σαν πέμπτη φάλαγγα στον ενταφιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου». Και καλεί τους οικοδόμους να αψηφήσουν την απόφαση απεργοσπασίας, να βάλουν στο περιθώριο τη συμβιβασμένη πλειοψηφία και να συμμετέχουν στην απεργία και στους αγώνες μαζί με το ταξικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ