ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δολοφονίες με έγκριση και ανοχή

Μετά τον Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν, πριν από 3 βδομάδες, και τον Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, το Σάββατο, με νέες δολοφονίες απειλεί το Ισραήλ, υπό την κάλυψη των ΗΠΑ και των «ευχολογίων» ΕΕ, ΟΗΕ και υπολοίπων

Μέσα από τα ερείπια του σπιτιού, που έχει καταστρέψει ο ισραηλινός στρατός τα παιδιά της Παλαιστίνης...

Associated Press

Μέσα από τα ερείπια του σπιτιού, που έχει καταστρέψει ο ισραηλινός στρατός τα παιδιά της Παλαιστίνης...
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τρεις μόλις βδομάδες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του θρησκευτικού ηγέτη της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν, το θάνατο από πυραύλους ισραηλινών ελικοπτέρων βρήκε, το Σάββατο το βράδυ, και ο διάδοχός του, στην πολιτική ηγεσία, της οργάνωσης, Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι. Η παλαιστινιακή ηγεσία έριξε το βάρος της ευθύνης στην Ουάσιγκτον, που, απροκάλυπτα, έδωσε το «πράσινο φως» στα σχέδια του Σαρόν. Οι λεκτικές καταδίκες και τα μισόλογα που άρθρωσαν οι διάφορες κυβερνήσεις και η ΕΕ δεν πτόησαν, φυσικά, την ισραηλινή ηγεσία, που εκτός από τα συγχαρητήριά της στις «δυνάμεις ασφαλείας», έσπευσε να εκτοξεύσει νέες απειλές.

«Κόλαση εκδίκησης», ορκίστηκε το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς» για τη δολοφονία του Ραντίσι, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει ακόμη απαντήσει ούτε στη δολοφονία του Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνόδευσαν τον Ραντίσι στην τελευταία κατοικία του, την Κυριακή, ενώ σύσσωμη η παλαιστινιακή πολιτική ηγεσία καταδίκασε απερίφραστα τη νέα ισραηλινή «δολοφονία ακριβείας».

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης χαρακτήρισε τον Ραντίσι «γενναίο μαχητή» και τόνισε ότι δεν πρόκειται να καμφθεί η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού. Ο πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι επέρριψε πλήρως την ευθύνη στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «αυτά είναι τα αποτελέσματα της ενθάρρυνσής τους στα σχέδια Σαρόν». Ο ΥΠΕΞ Ναμπίλ Σάαθ δήλωσε, αυτό που πλέον όλοι γνωρίζουν καλά, ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου με το Ισραήλ.

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην κηδεία του Α. Α. Ραντίσι

Associated Press

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην κηδεία του Α. Α. Ραντίσι
Ο Κχαλέντ Μασχάλ, επικεφαλής του ΠΓ της «Χαμάς», από τη Δαμασκό όπου διαμένει, τόνισε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει την αντίστασή της και απάντησε στις απειλές που εκτόξευσαν εναντίον του μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο Μασχάλ υποστήριξε ότι οι απειλές κατά της ζωής του δεν είναι καινούριες, υπογράμμισε ότι «θα αναδειχτούν νέοι ηγέτες» και κάλεσε την Π. Αρχή να εντοπίσει και να συνθλίψει τους «πράκτορες που δρουν στα παλαιστινιακά εδάφη και συνεργάζονται με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για να εντοπίζονται οι ηγέτες των διαφόρων οργανώσεων».

Ο Μασχάλ είχε δηλητηριαστεί, το 1997, στο Αμμάν από πράκτορες της Μοσάντ και είχε πέσει σε κώμα. Τότε, ο Ιορδανός βασιλιάς αντάλλαξε το αντίδοτο του δηλητηρίου και πέτυχε την απελευθέρωση από τις ισραηλινές φυλακές του Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν με τους συλληφθέντες πράκτορες της Μοσάντ.

Επεισόδια και ισραηλινές θριαμβολογίες

Εκτός από τον ηγέτη της «Χαμάς», κατά την ισραηλινή πυραυλική επίθεση, σκοτώθηκαν και 2 σωματοφύλακές του, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 6 Παλαιστίνιοι περαστικοί. Λίγες ώρες αργότερα, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι εξέλεξε το διάδοχό του, του οποίου το όνομα, όμως, δε δόθηκε στη δημοσιότητα για λόγους ασφαλείας. Δημοσιογραφικές πηγές εκτιμούσαν ότι πιθανότατα τα ηνία της «Χαμάς» θα αναλάμβανε, είτε ο Μαχμούντ Ζαχάρ, είτε ο Ισμαήλ Χανίγιε. Σημειώνεται ότι ο Ραντίσι είχε γλιτώσει από άλλη μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, το περασμένο καλοκαίρι.

Αμέσως μετά τη δολοφονία του Ραντίσι, που συνέπεσε με τη συνέχεια των διαβουλεύσεων που γίνονται στους κόλπους της Π. Αρχής για συμμετοχή των δύο οργανώσεων «Χαμάς» και «Τζιχάντ» στην ΟΑΠ και κατ' επέκταση και στην παλαιστινιακή διακυβέρνηση, 1 Παλαιστίνιος ένοπλος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο πέρασμα Κισουφίμ, της Γάζας.

Ακόμα με τις πέτρες...

Associated Press

Ακόμα με τις πέτρες...
Το βράδυ της Κυριακής, 5 ρουκέτες Κασάμ εκτοξεύτηκαν κατά εποικισμών, στη βόρεια Γάζα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 1 έποικος. Ταυτόχρονα, δύο Ισραηλινοί Αραβες πραγματοποίησαν επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα ο ένας να σκοτωθεί και ο δεύτερος να τραυματιστεί. Το πρωί της Κυριακής, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο χωριό Μπιντού, κοντά στην Ιερουσαλήμ, με αφορμή την ανέγερση του τείχους. Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και 9 τραυματίστηκαν.

Με νέες απειλές και συγχαρητήρια προς τις «ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας», αντέδρασε η ισραηλινή ηγεσία. Ο Αριέλ Σαρόν, που επιθυμούσε άλλη μια «εντυπωσιακή κίνηση», έτσι ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των εσωκομματικών του αντιπάλων στο σχέδιο «μονομερούς απεμπλοκής», φαίνεται ότι πέτυχε το στόχο του. Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία Ραντίσι, δύο «ισχυρά ονόματα», ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υπουργός Οικονομικών, και ο Σιλβάν Σαλόμ, ΥΠΕΞ, διατύπωναν τη στήριξή τους στον Σαρόν. Ο πρώτος, μάλιστα, κυνικά, εκτιμούσε ότι η αμερικανική υποστήριξη στο σχέδιο αυτό οδηγεί σε προσάρτηση νέων παλαιστινιακών εδαφών.

Ευχολόγια και μισόλογα

Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, για άλλη μια φορά, δεν καταδίκασε καν τη δολοφονία Ραντίσι. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι δε γνώριζε τίποτε, ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και να καλέσει τους πολίτες της να φύγουν, μέχρι την Πέμπτη, από τα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα τη Ραμάλα.

Τη γνωστή φρασεολογία περί «παραβίασης του διεθνούς δικαίου», «αντιπαραγωγικών κινήσεων» και «πρόκλησης νέας βίας», χρησιμοποίησαν οι διάφοροι αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΟΗΕ και άλλων κυβερνήσεων. Πολλοί δε δίστασαν, πάλι, να καλέσουν και την παλαιστινιακή πλευρά να «ελέγξει την τρομοκρατία», όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ ουδείς αναφέρθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, αφήνοντας, ουσιαστικά, στην ισραηλινή ηγεσία την ελευθερία «κινήσεων» που επιθυμεί. ΕΕ, ΟΗΕ, Γερμανία, Γαλλία, και Ρωσία ψέλλισαν και ορισμένα ευχολόγια περί «αναγκαιότητας εφαρμογής του οδικού χάρτη».

Εντονότερο ύφος είχαν οι καταδικαστικές ανακοινώσεις των αραβικών ηγεσιών, χωρίς, εντούτοις, να ξεπερνούν τα εσκαμμένα. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αρκέστηκε, πάλι, να «προβλέψει» κλιμάκωση «άνευ ορίων με τεράστιες συνέπειες», ενώ ο Ιορδανός βασιλιάς, που επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμος να αναβάλλει τη συνάντηση. Μετά από αίτημα των αραβικών χωρών, επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΔΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Στο ίδιο «τσουβάλι» θύτες και θύματα

Στο ίδιο «τσουβάλι» βάζει η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό, με χτεσινό ψήφισμα που ενέκρινε η διοίκηση του δήμου (ΝΔ), με τη σύμφωνη γνώμη της μείζονος μειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ) αλλά και της παράταξης του Γ. Δημαρά. Ο επικεφαλής της Συμπαράταξης για την Αθήνα, Σπύρος Χαλβατζής, κατέθεσε άλλο ψήφισμα της παράταξης.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα της διοίκησης, «ο Δήμος Αθηναίων καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποποιηθούν τη βία ως μέσο επίλυσης διαφορών και να προσέλθουν και πάλι το γρηγορότερο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων». Σαν να έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης! Και παρακάτω συνεχίζει: «απευθυνόμαστε ιδιαίτερα προς τις αρχές του κράτους του Ισραήλ, για την άσκηση αυτοσυγκράτησης»! Φυσικά, αυτοσυγκράτηση δείχνει όποιος προκαλείται και στην προκειμένη περίπτωση η διοίκηση του δήμου θεωρεί πως το Ισραήλ... προκαλείται από τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού!

Ο Σπ. Χαλβατζής από την πλευρά του τόνισε πως «όταν σε 30 μέρες έχουμε δύο δολοφονίες ηγετών της οργάνωσης Χαμάς τότε όλοι καταλαβαίνουμε πια είναι η κατεύθυνση». Στο ψήφισμα γίνεται λόγος για "αποποίηση της βίας από τις δύο πλευρές", όταν το Ισραήλ ήταν αυτό που τίναξε στον αέρα όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες». Τέλος, επισήμανε πως «δε γίνεται να μπουν στα ίδια» οι δυνάμεις κατοχής με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την ελευθερία τους.

Ο επικεφαλής της Συμπαράταξης πρότεινε ψήφισμα όπου ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται: «Η δολοφονία του πνευματικού ηγέτη των Παλαιστινίων, Αμντέλ Αζίζ αλ Ραντίθι, είναι η δεύτερη δολοφονία μέσα σε ένα μήνα από τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν που σαν στόχο έχει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνιμα του παλαιστινιακού λαού, που αγωνίζεται να αποκτήσει το δικό του κυρίαρχο κράτος. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ και να δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος». Το ψήφισμα που κατέθεσε η Συμπαράταξη υπερψήφισε και ο Φ. Κουβέλης.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Νέος Πρόεδρος ο Γκασπάροβιτς

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Με τη νίκη του πρώην προέδρου της Βουλής, Ιβάν Γκασπάροβιτς ολοκληρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία. Ο Γκασπάροβιτς που διακήρυξε ότι θα είναι Πρόεδρος «όλων των Σλοβάκων» συγκέντρωσε το 60% των ψήφων ενώ ο αντίπαλος του Βλαντίμιρ Μέτσιαρ περιορίστηκε στο 40%.

Ο Γκασπάροβιτς υπήρξε στο παρελθόν από τους στενούς συνεργάτες του Μέτσιαρ που αποτελεί «μαύρο πρόβατο» για τη Δύση. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μίκουλας Ντζουρίντα εμφανίστηκε σχετικά ικανοποιημένος κυρίως από την ήττα του Μέτσιαρ. Το αξίωμα του Προέδρου πάντως είναι εθιμοτυπικό.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ερευνες για τη «φίλια» ανταλλαγή πυρών στο Κοσσυφοπέδιο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τη διπλωματική ασυλία τεσσάρων Ιορδανών αξιωματούχων της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο ήραν χτες οι αρμόδιες αρχές στην Πρίστινα με στόχο την υποβολή τους σε ανάκριση. Είχε προηγηθεί η αιματηρή ανταλλαγή πυρών (περασμένο Σάββατο έξω από φυλακές στην Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα) μεταξύ Ιορδανών αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων του ΟΗΕ και Αμερικανών (ως επί το πλείστον) σωφρονιστικών υπαλλήλων...

Η δεκάλεπτη ανταλλαγή πυρών το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε λίγα μέτρα έξω από συγκρότημα φυλακών στην Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα, όταν ένας από τους ανώτατους Ιορδανούς αστυνομικούς αξιωματούχους δύναμης του ΟΗΕ που βρισκόταν στην περιοχή, ο Αχμέντ Μουστάφα Ιμπραχίμ Αλί, άρχισε ξαφνικά να πυροβολεί κατά του κομβόι τριών αυτοκινήτων του ΟΗΕ με σωφρονιστικούς υπαλλήλους εκ των οποίων οι 11 ήταν Αμερικανοί, δύο Τούρκοι και ένας Αυστριακός. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν δύο Αμερικανοί φρουροί φυλακών και ο Ιορδανός αξιωματούχος Αχμέντ Αλί που ξεκίνησε τη ρίψη πυρών. Επιπλέον τραυματίστηκαν άλλοι δέκα Αμερικανοί (ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε στρατιωτικό νοσοκομείο της ΠΓΔΜ όπου μεταφέρθηκε) και ένας Αυστριακός.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους επιχείρησαν να διαψεύσουν πως η αφορμή εκδήλωσης του περιστατικού ήταν η αντίδραση του Ιορδανού αξιωματούχου σε όσα κάνουν οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ και η δολοφονία του τελευταίου ηγέτη της Χαμάς...

Στόχος τους να γονατίσουν τον παλαιστινιακό λαό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δολοφονία του νέου ηγέτη της «Χαμάς»

Η δολοφονία και του νέου ηγέτη της «Χαμάς» Αμπντέλ Ραντίσι από τον ισραηλινό στρατό επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ κινείται βάσει σχεδίου, που αποσκοπεί να μετατρέψει έναν ηρωικό λαό σε επαίτη της όποιας εξοντωτικής «λύσης» καθορίσει το ισραηλινό κράτος για το Παλαιστινιακό.

Δεν είναι τυχαίο ότι η δολοφονία του Ραντίσι έρχεται λίγες μόνο μέρες από τη στιγμή που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε συγκατάθεση και στήριξη στον παράνομο εποικισμό της Δυτικής όχθης από τους Ισραηλινούς, ενώ ονομάτισε και πάλι τρομοκρατικό τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Η φραστική καταδίκη του νέου εγκλήματος από τον ΓΓ του ΟΗΕ και από την ΕΕ είναι στάχτη στα μάτια, από τη στιγμή που δεν παίρνουν θέση υπέρ του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων και καταδίκης της πολιτικής του Ισραήλ, από τη στιγμή που δεν αναπτύσσουν ούτε μια πρωτοβουλία σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζεται ως Πόντιος Πιλάτος, κατά τα πρότυπα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Στην πραγματικότητα, και αυτή με τη στάση της στρέφεται κατά των Παλαιστινίων.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να σταθεί αγωνιστικά δίπλα στο λαό της Παλαιστίνης. Να προσθέσει τη δύναμή του στην αλυσίδα της ιρακινής αντίστασης, της παλαιστινιακής, της αντίστασης του κυπριακού λαού στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

«Ο αγώνας των Παλαιστινίων είναι και δικός μας»

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ για τη δολοφονία του νέου ηγέτη της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την εν ψυχρώ δολοφονία του νέου ηγέτη της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι, από την κυβέρνηση του Ισραήλ, 20 μόλις μέρες μετά τη δολοφονία του Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός (εγκληματίας πολέμου) μόλις επέστρεψε από την Ουάσιγκτον έχοντας την άμεση στήριξη των ΗΠΑ και άλλων χωρών, συνεχίζει τα τρομοκρατικά χτυπήματα κατά της παλαιστινιακής αντίστασης και συγχαίρει για την εγκληματική πράξη τη στρατιωτική αεροπορία του Ισραήλ.

Ο μαρτυρικός παλαιστινιακός λαός σήμερα βρίσκεται μπροστά στη γενοκτονία και στη φυσική εξόντωσή του. Η νέα αυτή πρόκληση ανοίγει το δρόμο σε αλυσίδα αντιποίνων και ένα νέο «φαύλο κύκλο» αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή.

Οι σκηνές φρίκης που παρακολουθούμε καθημερινά από τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού δεν μπορεί ν' αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, όλους τους κοινωνικούς και μαζικούς φορείς, τον ελληνικό λαό να συνεχίσουν ποικιλόμορφα την αλληλεγγύη τους στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης. Να συμπαραταχτούν με τον παλαιστινιακό λαό, να σταματήσουν το δολοφονικό χέρι του Ισραήλ, να απαιτήσουν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Να υπερασπιστούν το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν δική τους πατρίδα.

Ο αγώνας του λαού της Παλαιστίνης είναι και δικός μας αγώνας. Κοινός μας εχθρός είναι ο ιμπεριαλισμός!
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org