ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Φίνο αποκαλύπτει το ρόλο του...

Απορρίπτει τα αιτήματα των εξεγερμένων και συμμετέχει στην επιχείρηση απομόνωσής τους

ΤΙΡΑΝΑ.-

"Απορρίπτουμε κάθε τελεσίγραφο", είπε χτες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Μπασκίμ Φίνο,αγνοώντας το αίτημα των εξεγερμένων να παραιτηθεί ως σήμερα ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα. Σε σύσκεψή του με στελέχη των υπόλοιπων αλβανικών κομμάτων, ο Φίνο υποστήριξε ότι "είμαστε υπέρ του διαλόγου", και ότι "Θα καθοδηγήσουμε τη χώρα, όχι όμως κάτω από την υπαγόρευση των τελεσιγράφων, απ' όπου και αν προέρχονται".

"Πρέπει να συζητήσουμε με τις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στο Νότο, αλλά δεν είναι δυνατόν να συνομιλούμε υπό την απειλή των όπλων και τελεσιγράφων", προσέθεσε στην επιχειρηματολογία του Φίνο ο πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Τεοντόρ Λάκο.

Οι εξεγερμένοι, με διακήρυξή τους, είχαν ζητήσει την παραίτηση του Προέδρου Μπερίσα, μέχρι τις 20 Μάρτη (σήμερα), είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση Φίνο υπό την προϋπόθεση ότι δε θα συνεχίσει να καλύπτει τον Μπερίσα, τάχθηκαν ενάντιοι στην παρουσία οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής δύναμης για τον αφοπλισμό των εξεγερμένων,και τη συμμετοχή τους στις πολιτικές διεργασίες για τον καθορισμό της τύχης της Αλβανίας.

Με το χρονικό όριο που είχαν θέσει να έχει, ήδη, λήξει, οι εξελίξεις φαίνονται απρόβλεπτες...

"Αλληλοβοήθειες..."

"Οι Αλβανοί πρέπει να μας βοηθήσουν για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε", δήλωσε χτες ο επικεφαλής της 11μελούς ευρωπαϊκής αποστολής, η οποία ολοκλήρωσε την 48ωρη περιοδεία της στη χώρα, ο Ολλανδός Γιαν ντ' Ασενμπουργκ.

Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει την ασφάλεια στη χώρα, για να "επιτραπεί" στην Ευρωπαϊκή Ενωση να τη βοηθήσει, είπε ο ντ' Ανσεμπουργκ, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Ρώμη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι.

Η βοήθεια, την οποία προτίθεται να παράσχει η Ευρώπη, δεν πρέπει "να πέσει σε κακά χέρια", πρόσθεσε ο ντ' Ανσεμπουργκ. Το σενάριο που εξετάζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η αντιπροσωπεία μετέφερε στους Σαλί Μπερίσα, Μπασκίμ Φίνο και Φάτος Νάνο (χτες) είναι η επίτευξη μιας στρατιωτικής και κοινωνικής υφής "ηρεμία", προκειμένου να προωθηθεί μια πολιτική λύση...

...και παλινωδίες

Μετά τις αντιφατικές προχτεσινές του δηλώσεις, με τις οποίες αρχικά απέρριπτε και στη συνέχεια ενέκρινε την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Αλβανία, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ερβέ ντε Σαρέτ επανήλθε χτες στο σενάριο "οικονομικής ανόρθωσης" της Αλβανίας από τους Ευρωπαίους.

Κατά τη συνάντησή του με τον Αλβανό πρεσβευτή στο Παρίσι, Μπεσνίκ Μουσταφάι, ο Σαρέτ είπε ότι "δεν τίθεται θέμα στρατιωτικής επέμβασης για τον αφοπλισμό των εξεγερμένων, ούτε αποζημίωσης των καταθετών που καταστράφηκαν με την κατάρρευση των πυραμιδικών επενδυτικών σχημάτων".

Η ιταλική διπλωματία εμφανίζεται πιο ανυπόμονη: Προωθεί την αποστολή βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα στην Αλβανία, όπως είπε χτες ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Τζόρτζο Ναπολιτάνο, χωρίς να περιμένει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου βοήθειας, που ακόμη μελετάται.

Το ιταλικό Υπουργικό Συμβούλιο κήρυξε στο μεταξύ κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ιταλική επικράτεια "για να αντιμετωπισθεί το κύμα προσφύγων από την Αλβανία", ως τις 30 Ιούνη.

Τη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορά του διέταξε και το νοτιογερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας, εν αναμονή ενός "κύματος προσφύγων" από την Αλβανία, όπως ανέφερε η εφημερίδα "Μπιλντ".

Η Αγκυρα

Υπονοούμενα για το ρόλο της Ελλάδας άφησε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν, δηλώνοντας μάλιστα ότι η Τουρκία δε θα ανεχθεί το "διαμελισμό της Αλβανίας σε δύο ξεχωριστά κράτη".

"Θα εναντιωθούμε σε όσους θέλουν να διαμελίσουν τη βαλκανική αυτή χώρα", φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος υπουργός σε συνάντηση του Ιδρύματος "Μάρμαρα", στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος υπουργός δε διευκρίνισε από πού ξεκινά ο κίνδυνος διαμελισμού της Αλβανίας. Ορισμένες εφημερίδες στην Τουρκία δε διστάζουν να εκτιμούν ότι ελληνικές υπηρεσίες ενέχονται στις ταραχές που σπαράσσουν την Αλβανία και ότι η Ελλάδα επιδιώκει διαμελισμό της Αλβανίας.

Ο Ταγιάν (επ' ευκαιρία...) κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα, το Ιράν και τη Συρία ότι "φλερτάρουν μεταξύ τους", με σκοπό να υπονομεύσουν την Τουρκία, ενισχύοντας τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ.

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε, ακόμη, την Αθήνα για σχέδια ενίσχυσης του "ελληνισμού". Ο "ορθόδοξος φουνταμενταλισμός" (!) αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη, όσο και ο ισλαμικός φουνταμενταλισμός, είπε.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρεμούρα για ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια

Το στόχο για την ανάδειξη του ηγετικού ρόλου στην περιοχή, εξυπηρετούν τα ταξίδια των Σημίτη, Πάγκαλου, Κρανιδιώτη σε χώρες των Βαλκανίων

Πρεμούρα να αναδείξει τον ηγεμονικό της ρόλο στα Βαλκάνια, με αφορμή την κρίση στην Αλβανία, έχει καταλάβει την κυβέρνηση, η οποία επιδίδεται σε σπασμωδικές κινήσεις εντυπώσεων για να ενισχύσει αυτή την άποψη.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται ταξίδια κυβερνητικών στελεχών σε χώρες των Βαλκανίων, στο όνομα δήθεν της σταθεροποίησης της κατάστασης στην περιοχή, αλλά στην πραγματικότητα για να εμπεδώσει τον "πρωταγωνιστικό" ρόλο της κυβέρνησης, για λογαριασμό φυσικά των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας.

Ο Κ. Σημίτης επισκέπτεται σήμερα και αύριο το Βουκουρέστι, "στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τα Βαλκάνια", όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ αιφνιδιαστικά χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος,περιόδευσε σε Σκόπια και Βελιγράδι.

Τις κυβερνητικές επιδιώξεις αποσαφήνισε ο Δ. Ρέππας,εντάσσοντας όλες αυτές τις πρωτοβουλίες στον κεντρικό στόχο για ανάδειξη του ηγετικού ρόλου της χώρας στις βαλκανικές εξελίξεις: "Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία αναπτύχθηκε με πολλούς τρόπους και σε πολλά επίπεδα, έχει αναδείξει τον ιδιαίτερα θετικό, πρωταγωνιστικό και ηγετικό ρόλο της Ελλάδας, ενόψει της κρίσης στην Αλβανία" τόνισε ο εκπρόσωπος, στο ίδιο μήκος κύματος με τις προχτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Και πρόσθεσε: "Θα πρέπει να αποτελέσει για μας ίσως μια νέα αφετηρία να εντείνουμε την προσπάθειά μας, ώστε και στο μέλλον ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή να είναι σημαντικός, καθοριστικός για τις εξελίξεις".

Πενιχρά αποτελέσματα

Την ίδια στιγμή η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτη,δε φαίνεται να απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού ούτε με τον πρωθυπουργό Μπ. Φίνο συναντήθηκε, ενώ οι συναντήσεις του με τους εξεγερμένους προκάλεσαν την αντίδραση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία εκδηλώθηκε με διάβημα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Την ύπαρξη του διαβήματος επιβεβαίωσε ο Δ. Ρέππας και την απέδωσε στις συζητήσεις του Γ. Κρανιδιώτη με τους εκπροσώπους των εξεγερμένων, οι οποίοι "επειδή δεν έχουν μια θεσμική ιδιότητα, θεώρησε η αλβανική κυβέρνηση πως δε θα έπρεπε να έχουν μία, αυτού του επιπέδου, συμμετοχή στις εξελίξεις". Η κυβέρνηση απάντησε στο διάβημα με το επιχείρημα ότι η επίσκεψη ήταν γνωστή στην κυβέρνηση της Αλβανίας. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να αποσυνδέσει το διάβημα από τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, οι οποίες, όπως είπε, δεν επηρεάζονται. Δεν παρέλειψε να δείξει, άλλη μια φορά, τα αισθήματα της κυβέρνησης απέναντι στους εξεγερμένους λέγοντας πως δεν μπορεί να τους αρνηθεί κανείς ρόλο στις εξελίξεις, αλλά "δεν πρέπει να εξελίσσονται φαινόμενα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την προσπάθεια για να υπάρχει ηρεμία και ομαλότητα στην Αλβανία".

Σε σχέση με την αποστολή "αστυνομικής" δύναμης από την κυβέρνηση στην Αλβανία, ο Δ. Ρέππας είπε ότι δεν υπάρχει απόφαση αυτή την ώρα και ότι αποτελεί αντικείμενο των συζητήσεων που είχε χτες η αντιπροσωπεία της ΕΕ και του ΟΑΣΕ στα Τίρανα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Θ. Πάγκαλου σε Σκόπια, Βελιγράδι, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι πρόκειται για κυβερνητική απόφαση που είχε παρθεί πριν από 4-5 ημέρες και έχει στόχο τη συμβολή της Ελλάδας στη "σταθερότητα στην περιοχή", λόγω της παρουσίας Αλβανών τόσο στην περιοχή του Τέτοβο, όσο και στο Κόσσοβο (!).

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα του ονόματος των Σκοπίων στις συναντήσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, είπε ότι αν το θέμα θα τεθεί από την άλλη πλευρά θα υπάρξει μια απάντηση, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης.

Ποικίλες πιέσεις και υπολογισμοί...

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ (του απεσταλμένου μας Δημήτρη ΜΗΛΑΚΑ).-

H ματαίωση της επίσκεψης Φίνο στον αλβανικό Νότο χτες, περιγράφει με σχετική ακρίβεια τις δυσκολίες και τις πολύπλοκες διεργασίες που γίνονται από τον Αλβανό πρωθυπουργό, την κυβέρνηση που έχει σχηματίσει με τη συναίνεση του Σ. Μπερίσα, αλλά και τις πολύπλευρες πιέσεις που δέχονται προκειμένου να δρομολογηθούν οι εξελίξεις στα μέτρα του λεγόμενου διεθνούς παράγοντα. Πίεση πολύπλευρη, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό, κυρίως, από την Ουάσιγκτον, η οποία τώρα πια, έχει προγράψει τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος χτες είχε προγραμματίσει την επίσκεψή του στο Αργυρόκαστρο προκειμένου να συναντηθεί με τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη, αλλά και με τους ηγέτες των εξεγερμένων, υπέκυψε τελικά στην πίεση του Αλβανού Προέδρου, Σ. Μπερίσα, αλλά επίσης και σε κύκλους που ελπίζουν στην πολιτική απομόνωση των εξεγερμένων και ματαίωσε την επίσκεψη, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του, παρ' όλο που οι εξεγερμένοι δήλωσαν πως εγγυούνται την ασφαλή προσέγγιση και διαμονή του.

Οι αιτίες για τη ματαίωση της επίσκεψης πρέπει να αναζητηθούν στην κινητοποίηση του μηχανισμού που διατηρεί ο Αλβανός Πρόεδρος Σ. Μπερίσα και στην ανακοίνωση κάποιας επιτροπής του αλβανικού Βορά, με την οποία ζητούσε από τον Αλβανό πρωθυπουργό να σεβαστεί την απόφαση όλων των πολιτικών δυνάμεων που ανέδειξε την κυβέρνηση "Εθνικής Ενότητας". Με πιο απλά λόγια, το καθεστώς Μπερίσα, με όποιες δυνάμεις διατηρεί ακόμη, πιέζει για να απαγορεύσει την είσοδο των εξεγερμένων στον χώρο των αποφάσεων. Ταυτόχρονα, βέβαια, συμμετέχουν και άλλοι κύκλοι, που στοχεύουν να αποδυναμώσουν πλήρως το ρόλο των εξεγερμένων στην πολιτική σκηνή, ανεξάρτητα από το μέλλον του Σ. Μπερίσα.

Στο πλαίσιο των πιέσεων του Σ. Μπερίσα, διατυπώθηκε το διάβημα του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών προς την Αθήνα, με το οποίο διαμαρτύρεται για την επίσκεψη Κρανιδιώτη στη Νότιο Αλβανία. Η διαμαρτυρία, αν και στηρίζεται σε τυπικά ζητήματα πρωτοκόλλου, (μη έγκαιρη ενημέρωση των Τιράνων για την επίσκεψη) υποβλήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Α. Σταρόβα, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος και ουσιαστικά επιχειρεί να υπογραμμίσει την αντίθεση του κόμματος στις συνομιλίες του διεθνούς παράγοντα - και της Ελλάδας - με τους εξεγερμένους.

Ενα ακόμη κύμα πιέσεων δέχεται ο πρωθυπουργός Φίνο και από την Ουάσιγκτον, η οποία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως η οικονομική βοήθεια προς τα Τίρανα θα αρχίσει να ρέει μόνο μετά την απομάκρυνση του Σ. Μπερίσα. Τη θέση αυτή, η Ουάσιγκτον την έχει υπογραμμίσει και προς τους Ευρωπαίους, ζητώντας τους να μη βιαστούν να παρέμβουν με προσφορές οικονομικής βοήθειας ή στρατιωτικής υποστήριξης, πριν την έξοδο του Σ. Μπερίσα από την κεντρική σκηνή.

Τα στοιχεία αυτά, περιγράφουν μια εξαιρετικά λεπτή φάση στην οποία εισέρχεται η κρίση, καθώς σήμερα εκπνέει το τελεσίγραφο του Νότου για την παραίτηση του Αλβανού Προέδρου. Οι προσεχείς μέρες λοιπόν, θεωρούνται σημαντικές, καθώς οι εξεγερμένοι του Νότου θα πρέπει να διαμορφώσουν τη στάση τους και να λάβουν αποφάσεις.

Οι επιλογές τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ελλήνων διπλωματών, δεν είναι απεριόριστες. Σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι εξεγερμένοι δεν πρόκειται να αφοπλιστούν. Από εκεί και πέρα, όπως εκτιμούν στην Αθήνα, πιθανότερη αντίδραση θεωρείται η "απόσυρση" της όποιας εμπιστοσύνης παρείχαν προς την κυβέρνηση Φίνο και μια γενικότερη αποστασιοποίησή τους από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Το ενδεχόμενο οι εξεγερμένοι να βαδίσουν προς τα Τίρανα, αν και δεν αποκλείεται, η Αθήνα το θεωρεί ως το πιο απίθανο σενάριο.

Κατά τα άλλα, ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών χτες ολοκλήρωσε τις επαφές του συναντώντας εκπροσώπους των κομμάτων, εκτός του Δημοκρατικού. Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Ελληνας υφυπουργός σε δηλώσεις του υποστήριξε πως αυτός ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Μπ. Φίνο για την επίσκεψή του, δίνοντας την ελληνική απάντηση στις αιτιάσεις του αλβανικού διαβήματος. Παράλληλα, ο Γ. Κρανιδιώτης, στις ίδιες δηλώσεις, επιχείρησε να "στρογγυλέψει" τις ελληνικές θέσεις, καθώς όταν ρωτήθηκε αν μετά την επίσκεψή του στην περιοχή εξακολουθεί να πιστεύει πως η απομάκρυνση Μπερίσα προσφέρει διέξοδο - όπως πρόσφατα είχε δηλώσει - είπε πως δεν επιθυμεί να δώσει απάντηση, αλλά πως το θέμα αυτό καλό είναι να λυθεί μεταξύ των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων.

Μηνύματα αλληλεγγύης

Καμιά ανάμειξη ξένων δυνάμεων στις υποθέσεις του εξεγερμένου αλβανικού λαού απαιτούν διάφορες οργανώσεις, κινήσεις και σωματεία. Συγκεκριμένα:

Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου,με ανακοίνωσή της καταγγέλλει "την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στην υπό συγκρότηση στρατιωτική - αστυνομική πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία". Αναφέρει επίσης πως "η αποστολή πολυεθνικής δύναμης δεν έχει σκοπό την προστασία του αλβανικού λαού, αλλά την καταστολή της εξέγερσης και την αντικατάσταση του Μπερίσα με νέο ανδρείκελο των ιμπεριαλιστών, που δεν μπορούν να δεχτούν το αναμφισβήτητο γεγονός ότι διαψεύστηκαν και αιφνιδιάστηκαν από ένα λαό που θεωρούν "παιδιά ενός κατώτερου θεού"". Καταλήγοντας, η ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου καλεί το λαό "να πλαισιώσει την Επιτροπή Ειρήνης, να εκφράσει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή του με όλους τους τρόπους, υλικά και ηθικά, στον αλβανικό λαό, και να μην ξεχνά πως ο λαός της Βοσνίας υποφέρει άδικα από τα αποτελέσματα της προηγούμενης "ειρηνευτικής" παρέμβασης - επέμβασης του ΝΑΤΟ".

Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης με το ομόφωνο ψήφισμά της αναφέρει πως "συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα του εξεγερμένου αλβανικού λαού, ο οποίος υπέφερε τα πάνδεινα από το δικτατορικό καθεστώς του Μπερίσα, μέχρι την τέλεια δικαίωσή του. Απαιτούμε καμιά ανάμειξη ξένων δυνάμεων. Ο αλβανικός λαός να αφεθεί ελεύθερος να βρει το δρόμο του".

Η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Χανίων εκφράζει και αυτή τη συμπαράστασή της στον αγωνιζόμενο αλβανικό λαό, ο οποίος "αγωνίζεται ενάντια στην πιο άγρια προσπάθεια οικοδόμησης του καπιταλιστικού συστήματος".Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως το σωματείο των οικοδόμων καλεί "τους συναδέλφους, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς και όλο το χανιώτικο λαό αύριο Παρασκευή 21/3 και ώρα 7μμ στην πλατεία Αγοράς, σε πικετοφορία αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό".

ΕΕΔΥΕ
Ανθρωπιστική βοήθεια στον αλβανικό λαό

Πραγματοποιήθηκε χτες από την ΕΕΔΥΕ (Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων) η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα για τον αγωνιζόμενο αλβανικό λαό.

Η αποστολή είχε ως προορισμό το Αργυρόκαστρο και την Κορυτσά. Επικεφαλής της ήταν ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Θανάσης Παφίλης.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην αποστείλει "αστυνομική" δύναμη στην Αλβανία και να αφεθεί ο αλβανικός λαός να λύσει μόνος του τα προβλήματά του προς το συμφέρον του, χωρίς ξένες επεμβάσεις πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης. Η ΕΕΔΥΕ, συνεχίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλει το φιλειρηνικό κίνημα για αποστολή υλικής βοήθειας στο γειτονικό λαό, καλεί όλες τις Επιτροπές Ειρήνης και το λαό να συγκεντρώσουν τρόφιμα και φάρμακα και να τα αποστείλουν στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού, στην οδό Αστρους 113, Αθήνα, τηλ. 5147.300, με την ένδειξη: "ΕΕΔΥΕ για τον αλβανικό λαό" ή να επικοινωνήσει με την ΕΕΔΥΕ στα τηλέφωνα 3844.853, 3827.303 για περισσότερες πληροφορίες.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανάγκη "θεσμικής παρουσίας"

Για ανάγκη παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αλβανία με τη μορφή "θεσμικής παρουσίας", έκανε λόγο χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση στο υπουργείο Αμυνας της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Η "θεσμική" αυτή παρουσία, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, θα χρειαστεί για τη λειτουργία της αστυνομικής προστασίας. Προϋπόθεση για αυτά θέτει τη σχετική κάλυψη από τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες περί προετοιμασίας της Ιταλίας για αποστολή στην Αλβανία μιας μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, τόνισε ότι του είναι "αδιανόητο να υπάρξει ιταλική αποστολή μονομερώς". Και πρόσθεσε: "Δεν είναι δυνατόν, είπε, μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πάρει πρωτοβουλία από μόνη της να αναλάβει οιανδήποτε παρέμβαση στην Αλβανία, χώρα ανεξάρτητη, ισότιμη με όλες τις άλλες χώρες, μέλος του ΟΗΕ. Μου είναι αδιανόητο, να υπάρξει μια τέτοια επέμβαση χωρίς την έγκριση πρώτα πρώτα του αλβανικού λαού και της κυβέρνησης που τον εκπροσωπεί σήμερα, όπως και των διεθνών οργανισμών".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ