ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κατάσταση στην περιοχή δυόμισι βδομάδες μετά...
  • Με βάση τους πρωτοβάθμιους ελέγχους από τα αρμόδια συνεργεία, προσωρινά μη κατοικήσιμες έχουν κριθεί 1.820 κατοικίες, 49 επαγγελματικοί χώροι κρίνονται προσωρινά ακατάλληλοι, 66 δημόσια κτίρια χαρακτηρίζονται «κίτρινα» και άλλα 211 κτίρια (αποθήκες και στάβλοι) κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα.
  • Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που μιλάνε για εκατομμύρια ευρώ που θα χρειαστούν για να ξαναχτιστούν ή να επιδιορθωθούν τα σπίτια, προκειμένου να είναι ασφαλή και ποιοτικά. Λεφτά που βέβαια δεν πρόκειται να καλύψουν οι αποζημιώσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
  • Η ασφαλής στέγαση των σεισμόπληκτων δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένη, αφού οι οικίσκοι και τα τροχόσπιτα που έχουν φτάσει δεν επαρκούν για όλους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να συνεχίζουν να μένουν σε σκηνές, ακόμα και σε θερμοκήπια! Η απουσία ενός οργανωμένου σχεδίου με χρονοδιάγραμμα για την ανακατασκευή των σπιτιών ανησυχεί τους σεισμόπληκτους ότι θα ζουν έτσι για χρόνια.
  • Οι διαδικασίες αποζημίωσης και αποκατάστασης μπλέκουν σε πολυδαίδαλους μηχανισμούς και μεγάλο μέρος των πληγέντων μένουν τελικά ξεκρέμαστοι. Σε πολλά χωριά οι κάτοικοι ακούν από τους αρμόδιους ότι πλέον δεν δικαιούνται την αποζημίωση των 600 ευρώ, ενώ με αργούς ρυθμούς προχωρούν η καταγραφή των αιτήσεων και η απονομή των αποζημιώσεων.
  • Με βάση τα πρώτα στοιχεία από τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες των σεισμοπλήκτων ότι ενώ τα σπίτια τους χαρακτηρίστηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα, ξαφνικά κρίνονται κατοικήσιμα και ταυτόχρονα μειώνονται οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.
  • Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι, που πλάι στα διαχρονικά προβλήματά τους έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες του σεισμού. Ενδεικτικά, πέρα από τις ζημιές στα σπίτια, 43 σταβλικές εγκαταστάσεις στην Ελασσόνα καταστράφηκαν, οινοποιοί - αμπελοκαλλιεργητές είδαν τις δεξαμενές τους να καταστρέφονται και να χάνουν μεγάλο μέρος της παραγωγής, ενώ προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση στο αρδευτικό δίκτυο και στις γεωτρήσεις, η οποία θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην καλλιεργητική περίοδο που έχει ξεκινήσει.
  • Δεκάδες σχολεία σε όλη την περιοχή έχουν κριθεί μη κατάλληλα, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό πρόβλημα για το πού θα κάνουν μάθημα χιλιάδες μαθητές όταν ξανανοίξουν.
Οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας, Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Ποταμιάς, Τσαριτσάνης, Δαμασίου, Αργυροπουλίου, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, Επιτροπή Πληγέντων Καμινάδων Καρδίτσας, Ενωση Γονέων Δήμου Λάρισας και Ελασσόνας, Ενωση Μηχανοξυλουργών Λάρισας, Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας και Παράρτημα Τυρνάβου, Συνδικάτο Οικοδόμων Ελασσόνας, Συνδικάτο Τροφίμων Λάρισας, Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, Ενωση Γυναικών Λάρισας, Σύλλογος Γυναικών Τυρνάβου, Σύλλογος Γονέων 1ου Δημοτικού Τυρνάβου, Σύλλογος Γονέων 1ου Γυμνασίου και 1ου ΕΛ Τυρνάβου, Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Τυρνάβου, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Ενωση Λογιστών Λάρισας, 15μελές του 1ου ΕΛ Ελασσόνας, Επιτροπή Μαθητών Λάρισας, Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Σωματείο Συνταξιούχων Λάρισας, Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου, Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - παράρτημα Θεσσαλίας και μεμονωμένοι αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι, πληγέντες από την καταστροφή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ