ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ξεκρέμαστες παραμένουν εκατοντάδες οικογένειες

Κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλίας στις 23 Μάρτη για να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα στήριξης και προστασίας του λαού

Από το μεγάλο συλλαλητήριο τον περασμένο Οκτώβρη στην Καρδίτσα
Από το μεγάλο συλλαλητήριο τον περασμένο Οκτώβρη στην Καρδίτσα
Για τους χιλιάδες σεισμόπληκτους του νομού Λάρισας και άλλων περιοχών της Θεσσαλίας, που μετράνε πληγές και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, διεκδικώντας τα στοιχειώδη για τη διαβίωση, δυόμισι βδομάδες μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, είναι χρήσιμη και διδακτική η εμπειρία των πληγέντων της Καρδίτσας τόσο ως προς το αντιλαϊκό κράτος, που αφήνει απροστάτευτο το λαό πριν, στη διάρκεια και μετά από κάθε φυσική καταστροφή, συνθλίβοντας τις ανάγκες του στην πολιτική του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, όσο και ως προς το γεγονός ότι για να μην ξεχαστούν, αναγκαίος όρος είναι η συλλογική διεκδίκηση και δράση.

Ακόμα στο «περίμενε»

Εξι μήνες μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Καρδίτσας, κοστίζοντας τη ζωή σε 3 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά, καλλιέργειες και υποδομές και ενώ τα φώτα της δημοσιότητας έχουν σβήσει, εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες παραμένουν ξεκρέμαστες, αφού τα περιβόητα «μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης» που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση, αποδεικνύονται ανεπαρκή μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και των πραγματικών αναγκών.

Η διαδικασία απονομής των αποζημιώσεων αποδεικνύεται «Γολγοθάς» για τους πληγέντες και δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ανθρωποι που τα σπίτια τους έχουν κριθεί ακατάλληλα, μένουν σε συγγενείς ή αναγκάστηκαν να νοικιάσουν χωρίς να τους έχει δοθεί ακόμα ούτε καν το επίδομα ενοικίου. Τραγικό παράδειγμα είναι αυτό του κατοίκου των Καμινάδων που πριν από δύο μήνες κινδύνεψε η ζωή του όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο μισογκρεμισμένο από την πλημμύρα σπίτι του, στο οποίο έμενε γιατί δεν είχε πού αλλού να πάει! Αλλά και οι αγροτοκτηνοτρόφοι ακόμα περιμένουν, μέσω των ενστάσεων που έκαναν, δίκαιες και ουσιαστικές αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών που υπέστησαν τόσο στις καλλιέργειες όσο και στο ζωικό κεφάλαιό τους.

Οσο για τα αναγκαία έργα υποδομής και προστασίας, όπως αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά, για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα, επιβεβαιώνεται πως πάντα μετά τις καταστροφές τάζονται απλόχερα, αλλά στην πορεία ελάχιστα από αυτά υλοποιούνται.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι αρκούνται σε «μπαλώματα», με καθαρισμούς και επιμέρους διορθώσεις των ζημιών από την πλημμύρα. Ουσιαστικά, μιλάμε για έργα που προχωράνε με αργούς ρυθμούς, γίνονται με προβληματικό τρόπο, είναι ασύνδετα μεταξύ τους, δεν γίνονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού που να περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή. Δεν έχουν γίνει ακόμη έργα που θα εξασφαλίσουν την προστασία του λαού κάτω από όλες τις συνθήκες, με βάση την υπάρχουσα τεράστια τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο ο νομός της Καρδίτσας - και όχι μόνο - να πλημμυρίζει κατ' επανάληψη και να υπάρχουν μικρές και μεγάλες καταστροφές, όπως έγινε το Δεκέμβρη και το Γενάρη που μας πέρασαν.

Αντίστοιχα, δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου, με κίνδυνο να υπάρχουν καταστροφικές συνέπειες στις αρδευόμενες εκτάσεις, αλλά και στο εισόδημα των αγροκτηνοτρόφων.

Ακόμα, το Κέντρο Υγείας Μουζακίου, το οποίο κατέρρευσε, βρίσκεται χωρίς κατάλληλο κτίριο εδώ και έξι μήνες. Τα χειρουργεία του νοσοκομείου, τα οποία γέμισαν νερά, λειτουργούν με τις ίδιες πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις.

Την ίδια ώρα που το κράτος και οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν μεγάλη αδυναμία και ανικανότητα για την υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, επιδεικνύουν μοναδική ικανότητα και ετοιμότητα όταν είναι να στηρίξουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο, επιταχύνονται οι εργασίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα, όπου η μαζική γεωλογική αλλοίωση μεγάλων δασικών εκτάσεων και βουνοκορφών, με τη διάνοιξη δρόμων πρόσβασης δεκάδων χιλιομέτρων, εκχερσώσεις και τσιμεντοποίηση, μεταξύ άλλων, θα δημιουργήσει νέους κινδύνους έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Ελπιδοφόρα βήματα για την οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης

Οι συνελεύσεις και η συγκρότηση επιτροπών πληγέντων σε γειτονιές της πόλης, όπως στις Καμινάδες και στον Αλιάκ Μαχαλά, η πολύμορφη δράση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, το μεγάλο συλλαλητήριο στις 5 Οκτώβρη, οι κινητοποιήσεις των αυτοαπασχολούμενων, αποδεικνύουν πως τίποτα δεν χαρίζεται, πως οι λαϊκές οικογένειες έχουν έναν δρόμο για να ορθοποδήσουν και να προστατέψουν τη ζωή τους: Τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, την οργάνωση και πάλη μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, που τα μετρά όλα με το «ζύγι» του «κόστους - οφέλους». Αυτός είναι ο δρόμος για να μη γίνουν και οι σεισμόπληκτοι της Λάρισας «στο ίδιο έργο θεατές».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πληγέντες της Καρδίτσας δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους, οργανώνοντας μεγάλη κινητοποίηση την Τρίτη 23 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία καλούν εργατικά σωματεία, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, επιτροπές πληγέντων, τα σωματεία των υγειονομικών, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, για αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας και θωράκισης από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, η Επιτροπή Πληγέντων Καμινάδων προχωρά σε Γενικές Συνελεύσεις κατοίκων το Σάββατο 20 Μάρτη στις 5.30 μ.μ. στο 11ο Δημοτικό Σχολείο για την περιοχή των σεισμοπλήκτων και την Κυριακή 21 Μάρτη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία των Καμινάδων.


Γ. Π.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο έγκλημα με τα σκουπίδια σε Σχιστό και Φυλή

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων για να μπει ένα τέλος στο έγκλημα που συντελείται με τις χωματερές - υγειονομικές βόμβες στην Αττική, τόσο στο Σχιστό όσο και στη Φυλή.

Την Παρασκευή διοργάνωσαν μηχανοκίνητες πορείες που ξεκίνησαν ταυτόχρονα από το Πέραμα και το Κερατσίνι, περνώντας μέσα από τις γειτονιές των συγκεκριμένων δήμων, καταλήγοντας από κοινού στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Σχιστού. Τις κινητοποιήσεις στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η μηχανοκίνητη πορεία του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας ξεκίνησε από το γήπεδο των σιταποθηκών στην Αμφιάλη. Στον ΣΜΑ του Σχιστού στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Βασίλης Βατίστας, από τον Σύλλογο Π.Ε. Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», και ο Γιώργος Καλαμαράς, από το ΕΚ Πειραιά.

Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων που κλιμακώνονται είναι:

  • Οχι στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας στο Σχιστό. Ούτε σκέψη για εργοστάσιο καύσης. Να κλείσουν τώρα ο ΣΜΑ στο παλαιό νεκροταφείο Περάματος και ο ΣΜΑ του Πειραιά που λειτουργεί στο Σχιστό. Να παρθεί πίσω η τροπολογία του Δεκέμβρη του 2020 που τον νομιμοποίησε.
  • Αμεση ανάπλαση του παλιού νεκροταφείου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής. Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
  • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη. Καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.
  • Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπως και προστασίας του περιβάλλοντος.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν και συμμετείχαν οι: Σύλλογος Π.Ε. Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, Σύλλογος Γυναικών Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Η ΣΤΟΡΓΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», Σύλλογος Γυναικών Περάματος «Η ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ», Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής, Πολιτιστικός Σύλλογος Τερψηχώρος Δραπετσώνας.

Παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» από τις τρεις περιοχές.

Αποκλεισμός τη Δευτέρα στη Φυλή

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής, που συγκροτούν πάνω από 45 σωματεία και φορείς της περιοχής, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις απαντώντας στην πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής και της διοίκησης Πατούλη (ΝΔ), που ολοκληρώνοντας το έγκλημα της περιφερειακής αρχής Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής, σχεδιάζει τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή και την κατασκευή περιμετρικού αναχώματος μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων καθώς και την εγκατάσταση εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, που όπως σκόπιμα διαρρέει θα είναι και πάλι στη Δυτική Αττική.

Τη Δευτέρα 22 Μάρτη, στις 8.30 π.μ., η Συντονιστική οργανώνει αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής. Την κινητοποίηση αποφάσισε να στηρίξει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, το ΔΣ του οποίου έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 7 μέχρι τις 11 π.μ. Επίσης, η Επιτροπή Δυτικών Συνοικιών της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο έγκλημα στη Φυλή. Η συνέχεια των κινητοποιήσεων έχει ως εξής:

  • Τη Δευτέρα 29 Μάρτη στις 5.30 μ.μ., στο πάρκινγκ του Θεάτρου Πέτρας μεγάλη αυτοκινητοπομπή σε Πετρούπολη - Καματερό - Ανω Λιόσια - Ασπρόπυργο.
  • Τη Δευτέρα 5 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., αποκλεισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Επίσης, ετοιμότητα για ολοήμερο αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ