ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Προετοιμάζει το λαό να πληρώσει το λογαριασμό για τις «δύσκολες μέρες» στην οικονομία

Διευρύνονται τα μέτρα προσωρινής δημοσιονομικής επέκτασης, με έμφαση στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων

Προειδοποιώντας ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και για την οικονομία», ο Κυρ. Μητσοτάκης στο χτεσινό του διάγγελμα εξήγγειλε νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ενώ για τους εργαζόμενους περιορίστηκε στην παράταση και επέκταση ορισμένων από τα μέτρα που ανακοίνωσαν προχτές οι αρμόδιοι υπουργοί, με έμφαση στο επίδομα των 800 ευρώ για όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν, ή υπέστησαν ζημιές από τις συνέπειες του κορονοϊού.

Για το Δώρο του Πάσχα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να κλείσει το θέμα που η κυβέρνηση άνοιξε χτες το πρωί, έχοντας όμως στο μεταξύ ενσωματώσει το αίτημα της εργοδοσίας να μην καταβληθεί στην ώρα του. Κανένα μέτρο δεν ανακοίνωσε, τέλος, για την επαναπρόσληψη των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους το πρώτο 15ήμερο του Μάρτη, πριν ισχύσει δηλαδή η ρήτρα απολύσεων για τις επιχειρήσεις.

Επικαλούμενος τα επεκτατικά μέτρα που ανακοινώνει για τα κράτη - μέλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπε ότι η εξέλιξη αυτή «δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας», που θα «διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις». Σε αυτήν τη βάση ανακοίνωσε αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού, ανακοινώνοντας επιπλέον 3 δισ. ευρώ «για τη στήριξη της οικονομίας», τα οποία προστίθενται στα «χρηματοδοτικά εργαλεία» για τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, επιχειρώντας να εξωραΐσει την κατάσταση «σφαγείου» που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης, ανακοίνωσε την επέκταση του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ έως τα τέλη Απρίλη σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους και σε όσους απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μάρτη μέχρι χτες, οι οποίοι βεβαίως παραμένουν απολυμένοι, αντί να ακυρωθεί η απόλυση.

Το ίδιο επίδομα ανήγγειλε ότι θα πάρουν και ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι, μαζί με αναστολή της υποχρέωσης καταβολής εισφορών.

Τέλος, για να εξωραΐσει την κατάσταση που βιώνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην Υγεία αυτές τις μέρες, εξαιτίας των ελλείψεων και της χρόνιας αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα δοθεί και σ' αυτούς «έκτακτο» Δώρο Πάσχα, καθώς και στους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας (δεδομένου ότι το Δώρο Πάσχα έχει κοπεί στους δημόσιους υπαλλήλους).

ΕΚΤ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρηματοδότηση - «μέλι» για να βουτήξουν το δάχτυλο οι όμιλοι

Την ένταξη των ελληνικών κρατικών αλλά και εταιρικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προχωρώντας ταυτόχρονα στη διοχέτευση νέου πακτωλού φτηνής χρηματοδότησης προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με προοπτική τη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων.

Το γεγονός αυτό έχει να κάνει με την προσπάθεια ελέγχου και αναχαίτισης των κλυδωνισμών στο ΑΕΠ και την οικονομική δραστηριότητα, που ενέτεινε η πανδημία του κορονοϊού, σε συνέχεια των μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα που αποφάσισε το Γιούρογκρουπ στην αρχή της βδομάδας.

Το νέο πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης φτάνει στα 750 δισ. ευρώ, με ωφελημένες και τις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα - τα οποία δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επενδυτική διαβάθμιση - εντάσσονται και πάλι «κατ' εξαίρεση» στα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ελληνικές τράπεζες (και στη συνέχεια οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι) έχουν να περιμένουν ποσά ύψους 12 δισ. ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα προστίθεται σε αυτό που είχε ανακοινωθεί μια βδομάδα νωρίτερα (120 δισ.) για το έτος 2020, όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Στις σχετικές δηλώσεις η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ και «δεν υπάρχει όριο» στη δέσμευσή της στο κοινό νόμισμα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» σχεδιάζουν τη χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά τους τρόπους διάσωσης των τραπεζών με κρατικό χρήμα και ενισχύσεις, τον τρόπο υπολογισμού των «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμούς τους κ.λπ.

Στον απόηχο των παραπάνω αποφάσεων, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να στηρίξει, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, «προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους».

Λόγος γίνεται για φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις) που επλήγησαν άμεσα, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχετικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τρίμηνη αναστολή στην καταβολή δόσεων μόνο σε ενήμερα δάνεια και μόνο σε όσους δανειολήπτες δικαιούνται τα «ψίχουλα» των 800 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οπως διευκρινίζεται ωστόσο στη σχετική ανακοίνωση, «οι δανειολήπτες που δεν πλήττονται από την κρίση» θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζητάει περισσότερα για «την οικονομική κρίση που έρχεται»

Ενα γενναίο πρόγραμμα που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία ζήτησε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, προειδοποιώντας την κυβέρνηση για το μέγεθος της κρίσης που έρχεται και χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί «αποσπασματικά και πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων και της αγοράς».

«Οταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα ύψους μόλις 1% του ΑΕΠ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, μέτρα 1% είχα ανακοινώσει εγώ πέρυσι το Μάη, όταν η χώρα δεν βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ίσχυαν πλήρως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%», ανέφερε σε δήλωσή του, προβάλλοντας το κόμμα του ως καλύτερο εκφραστή των ανησυχιών του κεφαλαίου μπροστά στις αβεβαιότητες της οικονομίας, που προϋπήρχαν της επιδημίας και τώρα επιτείνονται.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Αλ. Τσίπρα, «η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται» και «για την οικονομία δεν παίρνει ούτε έγκαιρα ούτε προληπτικά μέτρα». Κατά τα άλλα, επανέλαβε μια σειρά από μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, αλλά και το αίτημα να παρασχεθούν άτοκα δάνεια στις επιχειρήσεις καθώς και να δημιουργηθούν νέα εργαλεία ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Στα 464 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Αλλα 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέβασαν τον συνολικό αριθμό στα 464, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ 6 είναι πλέον οι νεκροί, μετά το θάνατο χτες ενός ακόμα ασθενούς. Από τα κρούσματα, 72 έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. 78 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Ολοι τους παίρνουν ειδική αντιική θεραπεία.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων τα 69. Oι περισσότεροι διασωληνωμένοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, εκτός από έναν που διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του και το μόνο του πρόβλημα είναι η παχυσαρκία, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί ευρέως ως παράγοντας κινδύνου για τον κορονοϊό. 19 άνθρωποι έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Τα δεδομένα της επιδημίας

Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, καθηγητή λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόδρα, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κυμαίνεται μεταξύ 2.000 έως 3.000.

Στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών - επιβεβαιωμένων περιπτώσεων που έχει γίνει μέχρι σήμερα, σε θάνατο κατέληξε περίπου το 2%. Η θνητότητα στους άνω των 70 ετών με πνευμονία ήταν 8% και στους άνω των 80 ετών 15%. Πολύ πρόσφατη μελέτη συσχετίζει τον υψηλό πυρετό με την εμφάνιση αναπνευστικής ανεπάρκειας, αλλά μικρότερη πιθανότητα θανάτου, γεγονός που καθιστά τον πυρετό μια σημαντική γραμμή άμυνας για αυτόν τον ιό.

Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή κατάσταση στα μέχρι τώρα προσεκτικά καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου από διεθνή μελέτη. Στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές ψηλότερη.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν ειδικές οδηγίες για νεφροπαθείς, ενώ για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία τονίστηκε η ασφάλεια του αίματος και η απόλυτη ανάγκη για συνέχιση της αιμοδοσίας, ώστε να εξασφαλιστεί επάρκεια.

Συστάθηκε η παραμονή στο σπίτι σε όσους έχουν γριπώδη συνδρομή (βήχα και πυρετό). Αναφέρθηκε λέγοντας ότι έχει προβλεφθεί εκατοντάδες κλιμάκια σε όλη τη χώρα να παίρνουν «ένα τυχαίο δείγμα» που θα ελέγχεται, ώστε να καταγράφεται η πορεία της επιδημίας, ενώ στα επιβεβαιωμένα κρούσματα συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, προωθείται η συνδυαστική θεραπεία από την αρχή στα σοβαρά περιστατικά και ίσως και τριπλή και τετραπλή στα επιλεγμένα περιστατικά, ενώ από ομάδα αιματολόγων του νοσοκομείου «Αττικόν» επεξεργάζεται η πλασμαφαίρεση (διαγονιδιακή τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί σε όσους είναι πολύ βαριά και δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα, παίρνοντας αντισώματα από εκείνους που έχουν γίνει καλά) που δοκιμάστηκε στο εξωτερικό σε προηγούμενες επιδημίες (SARS-1 και MERS) «και έχει οδηγήσει σε μερικές δύσκολες περιπτώσεις σε πολύ καλά αποτελέσματα».

Η προσλήψεις δεν ...αβγαταίνουν

Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για έγκριση 1.100 προσλήψεων ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού, έχοντας προφανώς την αίσθηση ότι όσο περισσότερο επαναλαμβάνει η κυβέρνηση τις χιλιοειπωμένες εξαγγελίες για προσλήψεις, αυτές ...θα αβγαταίνουν.

Είπε ότι στα νοσοκομεία δουλεύουν αυτήν τη στιγμή 500 επιπλέον άτομα, 100 γιατροί και 510 περίπου υπόλοιπο επικουρικό προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι ακόμη κι αυτές οι προσλήψεις, που έχουν εξαγγελθεί από τον Ιούλη του 2019 (!) γίνονται με καθυστέρηση, δηλαδή αφότου εμφανίστηκε το πρόβλημα, την ώρα μάλιστα που στα δημόσια νοσοκομεία λείπουν πάνω από 30.000 γιατροί και νοσηλευτές, τους οποίους επιπλέον θερίζει τώρα και ο κορονοϊός (το ποσοστό αυτών που θα νοσήσουν αναμένεται να φτάσει στο 30%).

Οσο για την «πρόσθεση» κρεβατιών ΜΕΘ «που έχει γίνει και ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί υπό την απόλυτη καθοδήγηση του υπουργείου Υγείας», όπως ισχυρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη συμφωνία που είχε γίνει πριν από λίγους μήνες με τον ιδιωτικό τομέα για την παραχώρηση κάποιων κρεβατιών σε ΜΕΘ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ