ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πολυνομοσχέδιο μέτρων περιστολής δικαιωμάτων και κινήσεων

Ερημοι κεντρικοί δρόμοι στη βρετανική πρωτεύουσα

Copyright 2020 The Associated

Ερημοι κεντρικοί δρόμοι στη βρετανική πρωτεύουσα
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πολυνομοσχέδιο έκτακτων μέτρων και διεύρυνσης των εξουσιών της εκτελεστικής εξουσίας και των αρχών επιβολής του νόμου για τουλάχιστον δύο χρόνια προώθησε χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε μία προσπάθεια να επιβραδύνει τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά και την πλήρως αποτυχημένη τακτική της «ανοσίας αγέλης».

Μεταξύ άλλων, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται: Επιστράτευση περίπου 20.000 στρατιωτικών για την επιβολή ή εφαρμογή καραντίνας και την αποτροπή κοινωνικών ταραχών, άμεσο ή σταδιακό (ανά περίπτωση) κλείσιμο λιμανιών και αεροδρομίων, ευρύτερες εξουσίες στην κυβέρνηση ώστε να απαγορεύει δημόσιες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, δυνατότητα στην αστυνομία και στις αρχές Μετανάστευσης να θέτουν υπό κράτηση άτομα που δεν τηρούν τους όρους υγειονομικής απομόνωσης, επαναπρόσληψη συνταξιούχων γιατρών δίχως μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές, πρόσληψη φοιτητών Ιατρικής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, επαναπρόσληψη πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντων ή παραιτηθέντων κοινωνικών λειτουργών. Προτείνεται επίσης η χορήγηση άδειας «ειδικού σκοπού» έως 4 βδομάδες σε εργαζόμενους, κλείσιμο ή κατά περίπτωση άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων, μεγαλύτερη χρήση βίντεο και ηχητικού υλικού στα δικαστήρια για τη μείωση συγχρωτισμού ατόμων στη δικαστική αίθουσα, άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για κηδείες και αποτεφρώσεις νεκρών, υποχρέωση των βιομηχανιών τροφίμων να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για επάρκεια ή ελλείψεις αγαθών, αναβολή των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Μάη για τον Μάη του 2021 κ.ά.

Αυτά ενώ ήδη η κυβέρνηση Τζόνσον σύστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες επαφές και μετακινήσεις, ενώ από σήμερα Παρασκευή κλείνουν μέχρι νεωτέρας τα περισσότερα σχολεία της χώρας.

Νωρίτερα, χτες, η Ενωση ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ στη Βρετανία ζήτησε από την κυβέρνηση να επιβάλει την παρουσία στρατιωτών στο εσωτερικό των καταστημάτων για να αποφευχθούν ταραχές, εκδηλώσεις πανικού και ξέφρενων αγορών σε απαραίτητα είδη.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε στο 0,1% (από 0,25%) το βασικό επιτόκιο, προειδοποιώντας ότι θα είναι «οξύ και μεγάλο» το σοκ στην οικονομία, όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και διεθνώς...

Τέλος, χτες ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, βρέθηκε θετικός στο τεστ του κορονοϊού.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ανεβαίνουν ο αριθμός των νεκρών και η αγανάκτηση

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Την Πέμπτη το βράδυ οι θάνατοι στην Ισπανία ανήλθαν σε 803, αφού 165 άνθρωποι πέθαναν μόνο το τελευταίο 24ωρο! Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν το ίδιο 24ωρο κατά 2.626 σε 17.395, ενώ να σημειωθεί ότι είναι πολλά περισσότερα, καθώς στην Ισπανία δεν γίνονται πολλά τεστ.

Ιδιαίτερα στη Μαδρίτη - την περιοχή που πλήττεται περισσότερο - η κατάσταση είναι δραματική και το σύστημα Υγείας έχει φτάσει σε οριακό σημείο: Χιλιάδες ηλικιωμένοι με πνευμονία, «χιονοστιβάδα» ασθενών στις ΜΕΘ και εκατοντάδες θάνατοι (390 μέχρι την Τετάρτη).

Ενδεικτικά:

Τη Δευτέρα νοσηλεύονταν συνολικά στην ισπανική πρωτεύουσα 3.006 ασθενείς (από τα 4.871 επιβεβαιωμένα κρούσματα) σε 35 ιδιωτικές κλινικές και δημόσια νοσοκομεία, ένα δίκτυο δομών που ελέγχεται από την Κυριακή από το υπουργείο Υγείας. Το 13% των νοσηλευομένων χρειάστηκε μια θέση στη ΜΕΘ και 88 πέθαναν σε 24 ώρες, δείχνοντας το βίαιο χτύπημα του κορονοϊού: Ενας νεκρός κάθε 16 λεπτά. Στην αναλογία αυτή δεν περιλαμβάνονται όσοι πέθαναν σε κατοικίες και σε δομές όπως γηροκομεία κ.λπ.

Ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς στις ΜΕΘ της Μαδρίτης νοσηλεύονται περίπου 400 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, η διασπορά του ιού μέσα στα νοσοκομεία - εξαιτίας ελλιπών μέτρων προστασίας και δομών, ανεπαρκούς προσωπικού κ.λπ. - είναι μεγάλη και επικίνδυνη. Η Ισπανία ενδέχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας, δηλαδή τη δημιουργία «καθαρών νοσοκομείων» για την περίθαλψη άλλων ασθενών (χωρίς κορονοϊό).

«Υπό τις συνθήκες που δουλεύουμε, είναι πολύ πιθανό ενώ οι γείτονες μας χειροκροτούν κάθε βράδυ, το υγειονομικό προσωπικό να μεταδίδει τον ιό παντού», δηλώνει στην «El Pais» νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας (Vallecas) με μόλις εκατό κρεβάτια και 26 θανάτους μέχρι τη Δευτέρα, περιγράφοντας πως λείπει βασικός προστατευτικός εξοπλισμός.

Στην ανησυχητικά πολύ μικρή καταγραφή των κρουσμάτων αναφέρθηκε ο Pere Godoy, πρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Επιδημιολογίας (SEE): «Αυτό είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα για την επίλυση και το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Μαδρίτη. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα τεστ για να διαχειριστούμε καλύτερα την επιδημία».

«Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι καν κοντά στον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων», σημειώνει στην «El Pais» γιατρός σε μεγάλο νοσοκομείο, που είδε την περασμένη βδομάδα πολλούς συναδέλφους του να μολύνονται «ο ένας μετά τον άλλο».

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΠΟΥ, 1 στους 5 που νοσούν χρειάζεται νοσηλεία. Αυτό για τη Μαδρίτη με 3.000 νοσηλευόμενους ίσως σημαίνει περίπου 15.000 κρούσματα.

Την ίδια ώρα, οι αποκλεισμένοι κάτοικοι στη Μαδρίτη και τις άλλες πόλεις εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στους γιατρούς και νοσηλευτές και με τις κατσαρόλες τους την αγανάκτησή τους για την κατάσταση του συστήματος Υγείας, αλλά και για το σκάνδαλο του πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, που φέρεται να έλαβε από τη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια 100 εκατ. δολάρια, που του ζητάνε να τα παραδώσει, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Σχεδόν 500 υγειονομικοί έχουν νοσήσει

Από τη χώρα λείπουν μάσκες, γάντια και άλλα στοιχειώδη προστατευτικά μέσα

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Στην Ολλανδία ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε την Τετάρτη τα 2.000, από τα οποία οι 485 είναι υγειονομικοί, ως αποτέλεσμα ανεπαρκών μέτρων προστασίας, έλλειψης εξοπλισμού και προσωπικού. Στο μεταξύ, μέσα σε μια μέρα πέθαναν 15 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 58, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας (RIVM).

Οι ελλείψεις σε μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, ως αποτέλεσμα περικοπών στις κρατικές δαπάνες Υγείας αλλά και της αναρχίας της καπιταλιστικής οικονομίας, αποτελούν μείζον πρόβλημα για τα νοσοκομεία σε όλη την Ολλανδία. Γιατροί και νοσηλευτές καλούν τους πολίτες, μέσω ΜΜΕ και «κοινωνικών δικτύων», να φέρουν στα νοσοκομεία αχρησιμοποίητες μάσκες που έχουν στα σπίτια τους!

Ο πρόεδρος της Ολλανδικής Ενωσης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Ντίντερικ Γκόμερς, ενημερώνοντας την Τετάρτη τους βουλευτές για τους ασθενείς με Covid-19 εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα προστατευτικών μασκών, ζήτησε δε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι υγειονομικοί δεν θα παραμείνουν χωρίς προστατευτικά εργαλεία.

Μπροστά στη σοβαρή κατάσταση, οι αεροπορικές εταιρείες που συνεργάζονται με την ολλανδική KLM στην Κίνα («China Eastern Airlines», «China Southern Airlines», «Xiamen Airlines») ανακοίνωσαν ότι θα δωρίσουν 80.000 μάσκες και 50.000 γάντια στην Ολλανδία. Επίσης, περίπου 100 φυλακισμένοι σε διάφορες φυλακές της χώρας ξεκίνησαν την Πέμπτη να κατασκευάζουν «απλές βαμβακερές μάσκες», όχι μόνο για ιδία χρήση αλλά και για να προμηθεύσουν κοινωνικούς τομείς, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

Συνταξιούχοι υγειονομικοί επιστρέφουν στα νοσοκομεία

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Γκόμερς, από τους 139 ασθενείς που βρίσκονταν μέχρι την Τετάρτη στις ΜΕΘ οι μισοί είναι νεότεροι και οι άλλοι μισοί ηλικιωμένοι. «Κανένας από τους ανθρώπους που πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού δεν νοσηλευόταν στη ΜΕΘ», είπε, καθώς «η κατάστασή τους ήταν τόσο άσχημη που, σε συνεννόηση με την οικογένεια, αποφασίστηκε ότι η περαιτέρω θεραπεία δεν είχε νόημα», εξήγησε, αποκαλύπτοντας τι σημαίνει η ανθρώπινη ζωή και υγεία να μπαίνουν στη ζυγαριά «κόστος - όφελος».

Ετσι, «η τρέχουσα κατάσταση στις ΜΕΘ είναι υπό έλεγχο», συνέχισε. Οι ολλανδικές ΜΕΘ έχουν περίπου 1.150 κρεβάτια και εξετάζονται μέτρα ώστε να αυξηθούν στα 1.500 - 2.000. Π.χ. ακυρώνονται προγραμματισμένα χειρουργεία, ανακατανέμεται το νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν κλειστά μέχρι σήμερα κρεβάτια, ενδέχεται να αγοραστεί επιπλέον αναπνευστικός εξοπλισμός.

Η πάγια έλλειψη προσωπικού στην Ολλανδία - και εξαιτίας των άσχημων εργασιακών συνθηκών, που αποθαρρύνουν αποφοίτους να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας - επιδεινώνει δραματικά τη σημερινή κατάσταση. Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας κάλεσε συνταξιούχους υγειονομικούς να επιστρέψουν προσωρινά στα νοσοκομεία, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, και περίπου 7.000 έχουν εκφράσει προθυμία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανησυχία για ραγδαία πτώση

Η γερμανική οικονομία απειλείται το 2020 με τη χειρότερη ύφεση από το 1930, εξαιτίας της πανδημίας και το ΑΕΠ της χώρας θα μπορούσε να μειωθεί έως και 9%, σύμφωνα με νέο υπολογισμό του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Κιέλου.

Η πτώση των χρηματιστηριακών τιμών και η επιβράδυνση των παραγωγικών διαδικασιών συμβαίνουν πολύ ταχύτερα απ' ό,τι κατά την περίοδο ύφεσης που προκλήθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008/2009. Ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, υπάρχουν καλές πιθανότητες να βγει η οικονομία από την ύφεση και η παραγωγή από τη στασιμότητα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το θετικό σενάριο θα είναι η τρέχουσα κατάσταση να διαρκέσει έως τα τέλη Απρίλη και στη συνέχεια η κατάσταση να χαλαρώσει σταδιακά. Στην περίπτωση αυτή, η προστιθέμενη αξία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα μειωνόταν πιθανά κατά 150 δισ. ευρώ και η ύφεση θα αντιστοιχούσε σε -4,5% επί του ΑΕΠ. Αν η ομαλοποίηση αρχίσει τον Αύγουστο, τότε το ΑΕΠ της Γερμανίας θα μειωθεί κατά 8,7%.

Σύμφωνα, επίσης, με εκτιμήσεις στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο αριθμός των εργαζομένων με εκ περιτροπής εργασία στη Γερμανία θα μπορούσε να φτάσει σε ένα νέο ρεκόρ το 2020, στα 2,15 εκατ., όπως προκύπτει από σχετικό «σχέδιο κανονισμού» του υπουργείου Εργασίας. Μέχρι τώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων σε εκ περιτροπής εργασία ήταν στα 1,4 εκατ. κατά την καπιταλιστική κρίση του 2009.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ