ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Παρέμβαση στον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης για μέτρα προστασίας

Παρέμβαση στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θ. Καράογλου, πραγματοποίησαν χτες εκπρόσωποι των σωματείων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απαιτώντας μέτρα για την προστασία της ζωής και της δουλειάς των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Οπως είπε ο Δημήτρης Μπελόπουλος, γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τα ταξικά σωματεία δεν θα δεχτούν η επιδημία αυτή να αποτελέσει μια νέα αφορμή για αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων. Ο δε υφυπουργός περιορίστηκε στην κυβερνητική καραμέλα πως δήθεν «δεν θα επιτρέψουμε ...εργοδοτικές ασυδοσίες και αυθαιρεσίες».

Οι συνδικαλιστές, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα που βιώνει η εργατική τάξη, στάθηκαν μεταξύ άλλων στις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας, στο γεγονός ότι εργαζόμενοι με συμπτώματα δεν υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο, σε χώρους όπως το Μετρό, τα μέσα προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο. Επίσης, ότι η άδεια ειδικού σκοπού δεν δίνεται παντού (σούπερ μάρκετ, φαρμακαποθήκες), ενώ εργαζόμενοι πιέζονται να πάρουν την κανονική τους άδεια ή σε όσους αμείβονται με μπλοκάκι η εργοδοσία τούς απαντάει ότι δεν προβλέπεται. Δεν λείπουν οι απολύσεις εργαζομένων, κυρίως σε εργολαβικές εταιρείες με την αιτιολογία της μείωσης της δουλειάς, με τους συνδικαλιστές να αναφέρουν την εταιρεία «Επιπλα Λαγογιάννης», που στις 16/3 απέλυσε 13 εργαζόμενους, ενώ απολύσεις έγιναν και σε μια σειρά από ξενοδοχεία («Excelsior», το «City», το «Grand», κ.ά.).

Στα αιτήματα των σωματείων περιλαμβάνονται η επαναλειτουργία μονάδων της περιοχής (πρώην νοσοκομείο ΙΚΑ Παναγία και Λοιμωδών), να πολλαπλασιαστούν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, να έχουν δικαίωμα εργαστηριακής εξέτασης όλοι όσοι εκδηλώνουν συμπτώματα, να απολυμαίνονται χώροι δουλειάς. Σε κλάδους που υπάρχει υπερπαραγωγή και εντατικοποίηση να μετατραπούν όλοι οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης σε πλήρους και να γίνουν τώρα άμεσα προσλήψεις. Να μη χάσουν οι εργαζόμενοι καμιά μέρα από τη άδειά τους και σε κάθε αναστολή ή κλείσιμο λειτουργίας επιχειρήσεων να αμείβονται με ό,τι ίσχυε πριν, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας και να ακυρωθούν όσες απολύσεις έγιναν αυτήν τη περίοδο.

Το υπόμνημα υπογράφεται από τα Σωματεία Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Φροντιστηρίων - Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Βόρειας Ελλάδας, Καθαριότητας και Φύλαξης Κ. Μακεδονίας, Πανελλαδικό «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ», στις επιχειρήσεις «Σκλαβενίτης» στη Βόρεια Ελλάδα, Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης.

Νέες καταγγελίες για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας

Απολύσεις, αναγκαστικές άδειες και αρνητικές αλλαγές στις συμβάσεις, αλλά και δουλειά σε συνθήκες όπου δεν προστατεύεται η υγεία των εργαζομένων είναι τα «κρούσματα» της εργοδοτικής επίθεσης που πληθαίνουν στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού.

Εξαντλημένοι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ

Σε ισχύ έχει μπει από χτες το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για τα σούπερ μάρκετ, που περιλαμβάνει λειτουργία των καταστημάτων από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και άνοιγμα τις επόμενες Κυριακές (9 π.μ. έως 5 μ.μ.). Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το νέο ωράριο θα βγει με το ίδιο προσωπικό, ενώ και οι ελάχιστες προσλήψεις γίνονται με τις γνωστές «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. Στις καθημερινές παρεμβάσεις του ο Σύλλογος αναδεικνύει την ανάγκη για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, καθώς σε μια σειρά περιπτώσεων τα μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) δίνονται με το σταγονόμετρο. Σοβαρό ζήτημα για το οποίο το σωματείο δέχεται συνεχώς καταγγελίες είναι η μη χορήγηση αδειών στους εργαζόμενους. Ετσι, εργαζόμενες μητέρες έχουν αναγκαστεί να πάρουν στη δουλειά τα παιδιά τους, αφού δεν τους χορηγήθηκαν άδειες «ειδικού σκοπού», ενώ εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δέχονται πιέσεις για να μην πάρουν άδειες.

Να καλύψει ο ΟΤΕ το κόστος του διαγνωστικού τεστ

«Καθημερινά όλο και περισσότεροι συνάδελφοι "κάθονται σπίτι" γιατί παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα», σημειώνει η ΕΣΚ ΟΤΕ, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν προβλέπουν γι' αυτούς, λόγω ήπιας συμπτωματολογίας, εξέταση. Σχολιάζει ακόμα ότι είναι πιθανό οι σχετικές περιπτώσεις να αυξηθούν, «από τη στιγμή που η εργοδοσία ασκεί πίεση στους τεχνικούς να μπαίνουν στους χώρους των πελατών και δεν λαμβάνει ακόμα και στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης».

Στο έδαφος αυτό, απαιτεί από τη διοίκηση του ΟΤΕ: Να καλύψει το κόστος του τεστ για όποιον εργαζόμενο παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα. Να ενημερώσει το σύνολο των πελατών που επισκέφθηκαν οι εργαζόμενοι που νοσούν τις τελευταίες μέρες καθώς και τις αρμόδιες αρχές ώστε να γίνει η σωστή ιχνηλάτηση. Να μην μπαίνει κανένας τεχνικός σε χώρους πελάτη.

Χωρίς μεροκάματο οι «εξτρά» εργαζόμενοι

«Δεν θα μας πάρουν και τα ελάχιστα δικαιώματα που μας έχουν απομείνει», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ στο ξενοδοχείο «Caravel» και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την προστασία της υγείας τους και τις θέσεις εργασίας. Στο μάτι του κυκλώνα έχουν ήδη βρεθεί, όπως εξηγεί, οι περίπου 120 «εξτρά» εργαζόμενοι που έχουν μείνει χωρίς μεροκάματο λόγω της άθλιας σχέσης εργασίας με την οποία δουλεύουν. Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έχουν αναγκαστεί να κάνουν χρήση της μισής τους άδειας.

«Προστασία» με μετατροπή των συμβάσεων πλήρους ωραρίου σε μερική απασχόληση

Δυσμενείς αλλαγές στις συμβάσεις των εργαζομένων στη φύλαξη του hot spot στη Σάμο προωθεί η εταιρεία «G4S», στο όνομα της ...προστασίας από τον κορονοϊό. Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, η συγκεκριμένη εταιρεία μετατρέπει τις συμβάσεις των εργαζομένων με πλήρες ωράριο σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, με πρόσχημα την «περιστολή των δραστηριοτήτων της» και «την υγεία των εργαζομένων». Μάλιστα, απειλεί τους εργαζόμενους ότι «όποιος δεν υπογράψει απολύεται»! Το Εργατικό Κέντρο σημειώνει επίσης τα ελλιπή μέτρα προστασίας εργαζομένων αλλά και προσφύγων και μεταναστών και ενημερώνει ότι ήδη έχει παρέμβει στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Στη Λέσβο, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει ότι η ίδια εταιρεία που έχει αναλάβει τη φύλαξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου EASO στο ΚΥΤ της Μόριας και στην Παγανή, απαίτησε από 17 εργαζόμενους «να δηλώσουν άδειες άνευ αποδοχών ή να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας κάτω από το φόβο της απόλυσης, με πρόσχημα την περιστολή των δραστηριοτήτων της».

Εκατοντάδες απολύσεις στα ΚΤΕΛ

Στον κλάδο των Μεταφορών οι εργοδότες βρήκαν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε εκατοντάδες απολύσεις, που εμφανίζονται ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις», χορήγηση αδειών και προσπάθειες μονομερούς επιβολής συστήματος εκ περιτροπής εργασίας, καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΣΜΕ. «Στα ΚΤΕΛ και στα αστικά μόνο στην περιφέρεια της Κρήτης έχουμε περισσότερες από 300 απολύσεις», ενώ σε όσους εργαζόμενους των ΚΤΕΛ έχουν μείνει μέχρι στιγμής μοιράζονται άδειες άνευ αποδοχών και επιβάλλεται μονομερώς εκ περιτροπής εργασία.

Χάνει την πρόσληψη επειδή εφαρμόζει τις κυβερνητικές οδηγίες!

Την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Ανατολικής Αττικής καταγγέλλει η ΔΑΣ στο υπουργείο Πολιτισμού (ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ). Συμβασιούχος συντηρήτρια ενημέρωσε εγγράφως πως αποδέχεται την πρόσληψη σε έργο της εν λόγω Υπηρεσίας, σύμφωνα με τον πίνακα επιτυχόντων, όταν όμως ζήτησε να παρουσιαστεί μετά από 10 μέρες για την ανάληψη των καθηκόντων της, επειδή βρίσκεται σε καραντίνα ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού, «οι αρμόδιοι υπάλληλοι της απάντησαν πως ή παρουσιάζεται την ίδια μέρα ή χάνει τη θέση της!». Οι εργαζόμενοι «βρίσκονται αντιμέτωποι και με διλήμματα όπως την προστασία της υγείας τους ή μία θέση εργασίας με τσακισμένα δικαιωμένα, αφού η εργοδοσία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όχι μόνο ολιγωρεί αλλά δεν δίνει δεκάρα για τις ζωές μας», τονίζει η ΔΑΣ.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Μέτρα με κριτήριο τα κέρδη και όχι την προστασία της υγείας

Και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, με την ΕΣΑΚ Εργαζομένων να καταγγέλλει π.χ. την εργοδοσία της Alpha Bank, που δεν έχει φροντίσει για την απολύμανση των χώρων εργασίας, αφήνει την εφαρμογή του μέτρου προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας στους διευθυντές των καταστημάτων κ.ο.κ. Στις Διευθύνσεις, εργαζόμενοι γονείς με παιδιά, αντί για την «άδεια ειδικού σκοπού», εξαναγκάζονται σε εργασία από απόσταση. Απέναντι σε όλα αυτά, η ηγεσία του Συλλόγου δεν κάνει τίποτα για «να πιέσει αποφασιστικά την τράπεζα προκειμένου να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων μας».

Στοίβαγμα εργαζομένων καταγγέλλει στην FPS (θυγατρική της Eurobank) το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, με χαρακτηριστικό το «ότι στον όροφο της παραγωγής σε μια μόνο αίθουσα στοιβάζονται 220 εργαζόμενοι, με την "ατομική" ευθύνη που έχει ο καθένας να φορά μάσκα, γάντια και να απολυμαίνει τακτικά τα χέρια του με αντισηπτικά υγρά».

Το Σωματείο επισημαίνει ότι δεν αρκεί το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας (4 ώρες ο ένας και 4 ο άλλος...), μιας και στο ίδιο 8ωρο έρχονται στην αίθουσα εκατοντάδες συνάδελφοι, ούτε η απολύμανση του κτιρίου μια φορά τη βδομάδα. Απαιτεί από την FPS και τη Eurobank άμεση αποσυμφόρηση, μεταφορά των εργαζομένων σε άλλα κτίρια και παροχή ατομικών ειδών προστασίας.

Ανεπαρκή μέτρα και όργια εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Το Σωματείο αναδεικνύει και άλλα σοβαρά προβλήματα, τα οποία καθιστούν ανεπαρκή τα όποια μέτρα παίρνονται: Στα ταμεία των τραπεζών οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες πελάτες καθημερινά, δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί τζάμια προστασίας, δεν υπάρχουν αντισηπτικά δίπλα σε κάθε ταμείο, η απόσταση του ενός ταμείου με το άλλο δεν ξεπερνά το ένα μέτρο.

Ιδια κατάσταση συνωστισμού και μη απολύμανσης επικρατεί στα call center και τις μεγάλες υπηρεσίες. Εργαζόμενοι καλούνται να παίρνουν τηλέφωνα από το σπίτι, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων πελατών. Τα ωράρια είναι ανεξέλεγκτα, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι υποχρεούνται ακόμα κι όταν πάνε τουαλέτα στο ίδιο τους το σπίτι να το δηλώνουν στον εργοδότη!

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των εργαζομένων

Σε θέση μάχης για την ενημέρωση των εργαζομένων βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τα ταξικά σωματεία της πόλης. Με καθημερινές περιοδείες σε σούπερ μάρκετ, εργοστάσια, στον ΟΤΕ και σε άλλους χώρους δουλειάς, καλούν τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαφή με τα σωματεία τους και να καταγγέλλουν όποιο πρόβλημα προκύπτει με αφορμή την επιδημία.

Σε μια από τις περιοδείες που έγιναν χτες σε εργοστάσιο Τροφίμων, ο Γ. Σκόκας, πρόεδρος του ΕΚΛ, ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, για τις τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως στη Λάρισα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, λειτουργούν οι 12 από τις 20 ΜΕΘ, ενώ παράλληλα από τις 228 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών πληρούνται οι 159. Τόνισε πως άμεσα χρειάζεται να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με πραγματική κάλυψη των αναγκών σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Τόνισε πως το Εργατικό Κέντρο Λάρισας είναι συνέχεια ανοιχτό για να επικοινωνούν μαζί του οι εργαζόμενοι, ενώ από την πρώτη στιγμή κάλεσε την Επιθεώρηση Εργασίας να βάλει φρένο στην αυθαιρεσία με παρεμβάσεις και ελέγχους και πως θα εντείνει τις προσπάθειές του για να μην κυριαρχήσει ο φόβος και να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ