ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
Σελ. /20
Ιδια και χειρότερα

Σύμφωνα με καταγγελίες των υγειονομικών, πάνω από 300 είναι αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό, που βρίσκονται σε καραντίνα, είτε ως ασθενείς είτε ως ύποπτα κρούσματα του κορονοϊού. Πρόκειται για εργαζόμενους που εκτέθηκαν στο ιό εξαιτίας της έλλειψης μέτρων και μέσων προστασίας στα νοσοκομεία, όπου τα προβλήματα και τα κενά παραμένουν μεγάλα, παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης. Το αίτημα για ουσιαστικά μέσα προστασίας των υγειονομικών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, γίνεται ακόμα πιο επείγον όσο μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων στον πληθυσμό, άρα και η δική τους έκθεση και ο κίνδυνος να μολυνθούν. Επιβεβαιώνεται όμως και κάτι ακόμα: Πόσο «σταγόνα στον ωκεανό» είναι οι έκτακτες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που ανακοινώνει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του κορονοϊού, σε ένα σύστημα Υγείας ξεδοντιασμένο από προσωπικό, το οποίο και πριν από την επιδημία λειτουργούσε στο όριο. Με την εξέλιξη της επιδημίας και τη σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία, είναι βέβαιο ότι ακόμα περισσότεροι υγειονομικοί θα νοσήσουν ή θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα ως ύποπτα κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν οι 2.000 προσλήψεις γίνουν στην ώρα τους, το επόμενο διάστημα το σύστημα θα είναι μια απ' τα ίδια και χειρότερα, σε συνδυασμό με την αύξηση των αναγκών για παροχή νοσηλείας και την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των υγειονομικών, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να βουλώσει τρύπες, υποχρεώνοντάς τους να επιστρέφουν από την καραντίνα σε 7 και όχι σε 14 μέρες. Αλλη πραγματική λύση δεν υπάρχει: Μαζικές προσλήψεις μόνιμων τώρα στην Υγεία, μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων, χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών.

Ο καλός φίλος

Εδώ και μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια άγρια εργοδοτική επίθεση στους χώρους δουλειάς, με απολύσεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, εκβιασμούς για την αποφυγή ακόμα κι αυτών των ελλιπέστατων μέτρων που ανακοινώνονται για την προστασία των εργαζομένων. Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες που δημοσιοποιούν τα ταξικά συνδικάτα, παρεμβαίνοντας άμεσα για το συμφέρον των εργαζομένων. Καθ' ομολογία της ίδιας της κυβέρνησης, η κατάσταση αυτή φέρει τη σφραγίδα της πολιτικής της, έχοντας ως προτεραιότητα τη θωράκιση των επιχειρήσεων από τις συνέπειες της επιδημίας και όχι βέβαια των εργαζομένων. Αυτό έδωσε το «πράσινο φως» στους εργοδότες να «αυτορρυθμίσουν» τη λειτουργία της αγοράς εργασίας και να την προσαρμόσουν στα δεδομένα της πανδημίας, σε βάρος των εργαζομένων. Για όλες αυτές τις εξελίξεις, για τις χιλιάδες απολύσεις και τις αντεργατικές ανατροπές, για τον νέο γύρο προνομίων και ενισχύσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν είχε βγάλει μέχρι χτες ούτε μια ανακοίνωση, ούτε μια καταγγελία! Περιορίστηκε μόνο στη σύσταση μιας «ANTI-COVID-19 ομάδας πληροφόρησης και υποστήριξης» (!), όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα της κυβέρνησης και να κάνουν καταγγελίες για κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Μόλις χτες ενημέρωσε με δελτίο Τύπου ότι τις καταγγελίες που έχει συλλέξει θα τις προωθήσει «κατόπιν αξιολόγησης στις Αρχές»! Πρόκειται για επιβεβαίωση της απόλυτης ξεφτίλας των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, που «φωνάζουν» και μ' αυτόν τον τρόπο ότι είναι τα καλύτερα «συνεταιράκια» κυβέρνησης και εργοδοσίας, αποδεικνύοντας και στην πράξη ότι ο καλός ο φίλος στα δύσκολα φαίνεται...

Στην αναμπουμπούλα

Μπορεί ο λαός να στενάζει από τις συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού, να ανησυχεί για τα κρούσματα, όμως κάθε μέρα επιβεβαιώνεται ότι η επιδημία αντιμετωπίζεται ως «χρυσωρυχείο ευκαιριών» από τη μεγαλοεργοδοσία. Είναι χαρακτηριστική η διαφήμιση ιντερνετικής πλατφόρμας, που απευθύνεται σε επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν «άμεση ανάγκη» από διανομέα: «Ενας επαγγελματίας διανομέας θα είναι πάντα διαθέσιμος όποτε τον χρειαστείς», αναφέρεται στη διαφήμιση, με την εταιρεία να «υπόσχεται» παροχή εργαζομένων ακριβώς στα μέτρα του εργοδότη, για όσο και όπως τον χρειάζεται. Ενα σύγχρονο δουλεμπόριο δηλαδή, που διαθέτει «ντελιβεράδες» σύμφωνα με τις «ανάγκες της αγοράς», οι οποίες αυξήθηκαν αυτήν την περίοδο των περιορισμών. Δεν είναι βέβαια δύσκολο να υποθέσει κανείς με τι «δικαιώματα» προσφέρονται αυτοί οι εργαζόμενοι, σε έναν κλάδο όπου ούτως ή άλλως ξεσαλώνει η εργοδοτική επιθετικότητα και αυθαιρεσία. Πόσο μάλλον τώρα, που μια εταιρεία - «μεσάζοντας» αναλαμβάνει να εφοδιάσει άλλες επιχειρήσεις με εργατικό δυναμικό, σε τιμές και όρους ευκαιρίας.

Συμπτώματα

«Αμηχανία» στο ΚΚΕ διαπιστώνει γνωστός σχολιογράφος της «Καθημερινής», επειδή κατά την άποψή του, «τα βασικότερα από τα αιτήματα» του Κόμματος για προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων «ήδη τα πραγματοποιεί η κυβέρνηση, χωρίς να περιμένει τις προτροπές του "τιμημένου"». Την άποψή του δεν την ασπάζονται σίγουρα οι εμποροϋπάλληλοι, που φτύνουν αίμα σε ταμεία και διαδρόμους σούπερ μάρκετ, δουλεύοντας χωρίς ωράριο, εκτεθειμένοι στον ιό. Ούτε οι δεκάδες χιλιάδες που η εργοδοσία πρόλαβε να πετάξει στο δρόμο από τις αρχές Μάρτη και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Ούτε όσοι βγαίνουν σε «αναγκαστικές άδειες» άνευ αποδοχών και εγκλωβίζονται στους σχεδιασμούς των αφεντικών τους. Το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του στα σωματεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να μην φορτώσουν στους εργαζόμενους και στους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους τα σπασμένα των επιχειρηματικών ομίλων. Φαίνεται όμως ότι η επιδημία του κορονοϊού επιτείνει τα αντι-ΚΚΕ συμπτώματα ορισμένων, που λιβανίζουν νυχθημερόν την κυβέρνηση και την πολιτική της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1727 Πεθαίνει ο Αγγλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων.

1815 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης επιστρέφει στο Παρίσι μετά την απόδρασή του από το νησί Ελβα, όπου ήταν εξόριστος.

1828 Γεννιέται ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Ερρίκος Ιψεν.

1834 Οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας.

1835 Ολοκληρώνονται οι πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, που διήρκεσαν πέντε μέρες.

1927 Το ΚΚΕ οργανώνει συγκεντρώσεις προς τιμήν της Παρισινής Κομμούνας και της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1930 Δημοσιεύεται απόφαση της Ευρείας Ολομέλειας του Προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς σχετικά με την καπιταλιστική κρίση στην Αμερική και σε άλλες χώρες.

1933 Εκτελείται στην ηλεκτρική καρέκλα ο Ιταλοαμερικανός οικοδόμος Τζουζέπε Ζανγκάρα, ο οποίος στις 15/2/1933 αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ.

1947 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ. Ο Γ. Ζέβγος εντάχθηκε στο ΣΕΚΕ το 1919, ενώ κατά το 6ο Συνέδριο το 1935 αναδείχθηκε μέλος της ΚΕ. Στη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας πιάστηκε, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στις φυλακές της Κέρκυρας και κατόπιν της Ακροναυπλίας. Το 1943 προσλήφθηκε στο ΠΓ και στη Γραμματεία της ΚΕ του Κόμματος. Ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, διετέλεσε υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Στο 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1945) εξελέγη αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ.

1962 Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ, με την οποία την χαρακτήριζε «διακρατική ένωση των μεγαλύτερων μονοπωλίων της Δυτικής Ευρώπης για την ανακατανομή της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς, των πηγών πρώτων υλών και των σφαιρών εξαγωγής κεφαλαίου, για τη μεγαλύτερη διείσδυσή τους στην οικονομία των πιο αδύνατων συνεταίρων τους και την αρπαγή του εθνικού τους πλούτου, για την εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων».

1965 Ο Αριστοτέλης Ωνάσης προβαίνει σε καταγγελία της σύμβασής του με το Δημόσιο για την «Ολυμπιακή», για να ενισχύσει το κράτος την ανανέωση του στόλου της εταιρείας.

1968 Στον απόηχο της ρήξης που επήλθε με την αναθεωρητική ομάδα Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου στη 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σταύρος Καρράς και άλλοι αναθεωρητές κλέβουν μεγάλο μέρος του Αρχείου του Κόμματος στο Σιμπίου της Ρουμανίας (με τη συνδρομή και της ρουμανικής αστυνομίας). Μετά από ένα διάστημα οι αναθεωρητές μετέφεραν το κλεμμένο υλικό στα Σκόπια και το 1988 στην Ελλάδα.

1972 Δικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για παράβαση του Ν. 509 ο Νίκος Καλούδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1973 Δυόμισι χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώνονται στο κτίριο της Νομικής και κατόπιν ανεβαίνουν στην ταράτσα, όπου φωνάζουν συνθήματα κατά της δικτατορίας. Η χούντα απαντά με επίθεση της αστυνομίας, της ΕΣΑ και των ΛΟΚ. Πολλοί φοιτητές συλλαμβάνονται.

1990 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ποδοσφαιριστής Λεβ Γιασίν, που θεωρείται ο καλύτερος τερματοφύλακας του 20ού αιώνα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ