ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
«Οχι» στο νέο «κολαστήριο» προσφύγων και μεταναστών

Eurokinissi

«Οχι στο νέο κολαστήριο», με αφορμή την απόφαση να δημιουργηθεί νέο hot spot στο νησί, αλλά και το κλείσιμο όλων των hot spots στα νησιά, ζητά με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Αναλυτικότερα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με περίσσιο θράσος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου hot spot κλειστού τύπου, δηλαδή φυλακής, 1.200 ατόμων στα σφαγεία, κοντά στους Μυτιληνιούς. Αγνοώντας τη θέληση χιλιάδων νησιωτών που απαίτησαν να κλείσει το υπάρχον και να μη δημιουργηθεί άλλο, στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της 7ης Φλεβάρη, ο υπουργός και η κυβέρνησή του υλοποιούν την επαίσχυντη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί μας. Θα μας βρουν μπροστά τους. Οργανωμένα και αποφασιστικά μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους μας συνεχίζουμε τον αγώνα που δώσαμε στις 7 Φλεβάρη, εκφράζοντας αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Απαιτούμε εδώ και τώρα: Να μη γίνει το νέο κολαστήριο - φυλακή. Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots στα νησιά. Αμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και από τη χώρα. Μεταφορά των υπηρεσιών ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα».

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ
Ποινικές διώξεις για την καταστροφή με τους 25 νεκρούς

Ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκαν σε βάρος 9 ατόμων και κατά παντός άλλου υπευθύνου για την πλημμύρα στη Μάνδρα, το Νοέμβρη του 2017, με 25 νεκρούς. Η δικογραφία αποστέλλεται σε ανακριτή λόγω σπουδαιότητας, με το χαρακτήρα του επείγοντος. Η ποινική δίωξη, την οποία άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αφορά τα αδικήματα: Πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή, παράβαση καθήκοντος διά παραλείψεως.

Κατηγορούμενοι είναι η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής, Γ. Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας, Ι. Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γ. Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρ. Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων. Στο πλαίσιο της έρευνας είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις 25 άτομα, τα οποία ελέγχθηκαν από την εισαγγελία. Τα 5 από αυτά απαλλάσσονται με σχετική διάταξη με την οποία ζητείται η παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων, που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ άλλα 11 αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα επιρρίπτει ευθύνες στους 9 κατηγορούμενους για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων, έλλειψη διευθέτησης - οριοθέτησης ρεμάτων. Στην εισαγγελική διάταξη περιλαμβάνονται επίσης τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων. Η εισαγγελέας εντοπίζει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σωρεία δυσλειτουργιών και παραλείψεων των αρμόδιων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η καθεμία.

Με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «16 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, και δύο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δημοσιογράφοι με ενημέρωσαν ότι ασκήθηκε σε βάρος μου ποινική δίωξη. Οπως έχω πει και πρόσφατα, η απονομή της δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν».

Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά με προσωπικότητες από τον αθλητισμό

«Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή. Πες όχι σ' όλα τα ναρκωτικά». Αυτό είναι το θέμα της εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και η Ενωση Γονέων Περιστερίου. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 27 Μάρτη στις 7 μ.μ., στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1 και Κηφισού, Περιστέρι, στάση μετρό «Αγιος Αντώνιος»).

Συμμετέχουν:

  • Σπύρος Γιαννιώτης, Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης.
  • Νίκος Παππάς, διεθνής μπασκετμπολίστας.
  • Κώστας Φιλιππίδης, αθλητής στο άλμα επί κοντώ.
  • Παναγιώτης Κατηφές, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ, κοινωνιολόγος.

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Καραλής.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις

Την επιτακτική ανάγκη κάλυψης κενών οργανικών θέσεων από δικαστικούς υπαλλήλους τονίζει σε χτεσινή σχετική ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Σύμφωνα με αυτήν, «επισημαίνεται ότι οι κενές οργανικές θέσεις στο Πρωτοδικείο Αθηνών ανέρχονται σε 240, στην Εισαγγελία Εφετών σε 15, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών σε 58, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών σε 50 και στο Εφετείο Αθηνών σε 57. Η εντατικοποίηση της εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων - ιδιαίτερα στο Εφετείο Αθηνών - έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε συμμετέχουν ακόμα και σε 17 ποινικές συνεδριάσεις μηνιαίως, με συνέπεια να υποχρεώνονται να εργάζονται πέραν του ωραρίου τους για την καθαρογραφή των πρακτικών».

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι «η ορθή απονομή της Δικαιοσύνης δεν αποτελεί ευχολόγιο, αλλά πραγματώνεται με εκείνους τους υλικούς όρους που διασφαλίζουν επαρκή στελέχωση της γραμματείας και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Πρώτο και αναγκαίο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η άμεση πρόσληψη γραμματέων που θα καλύπτουν τις υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις».

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Εκδικάστηκε η αίτηση της χήρας Φύτρου

Πληροφορίες και έγγραφα σχετικά με τις «τραγικές παραλείψεις των οργάνων της πολιτείας» ερευνά η Βαρβάρα Βουκάκη, χήρα του Γρηγ. Φύτρου, ο οποίος μαζί με τα δύο παιδιά τους έχασε τη ζωή του στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, που έστειλε στο θάνατο 100 ανθρώπους. Ο δικηγόρος της Β. Βουκάκη κατέθεσε αίτηση επίδειξης συγκεκριμένων εγγράφων με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, η οποία συζητήθηκε χτες, στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Ζητά από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, την Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος (ΥΕΜΠΣ) και μία εταιρεία να της δώσουν πληροφορίες γύρω από τις κινήσεις των εναέριων μέσων που θα έπρεπε να συμμετάσχουν στην κατάσβεση.

Στη διαδικασία παραστάθηκε το ελληνικό Δημόσιο, μόνο για να δηλωθεί το απαράδεκτο της αίτησης, όπως ανέφερε η πληρεξούσια δικηγόρος, καθώς το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και η ΥΕΜΠΣ «δεν είναι νομικό πρόσωπο». «Εχουν ήδη απαντήσει ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση εγγράφων, αφού είναι μέρος της ποινικής δικογραφίας, αλλά δεν τα έχουν δώσει. Δεν περιλαμβάνονται στην ανάκριση», ανέφερε σχετικά ο δικηγόρος της Βαρβάρας Βουκάκη, προσθέτοντας: «Είναι ντροπιαστικό αυτό το κράτος να μετέρχεται αυτών των επιχειρημάτων. Ψεύδονται ότι τα έχουν στείλει».

Τέλος, εξετάστηκε φίλη της γυναίκας που έχασε τον άντρα και τα δύο της παιδιά, η οποία τόνισε τη σημασία αυτών των εγγράφων.

«Εφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Θ. Ηλιοδρομίτης

«Εφυγε» από τη ζωή τη Δευτέρα, σε ηλικία 62 ετών, ο δημοσιογράφος Θανάσης Ηλιοδρομίτης. Γεννήθηκε το 1957 στα Βασιλικά Βόρειας Εύβοιας. Είχε σπουδάσει στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ η πορεία του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στον «Ριζοσπάστη», όπου εργάστηκε για 9 χρόνια. Αργότερα εργάστηκε στο «Mega» και στην «Ημερησία». Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 3 μ.μ., στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου. Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος, τη σύζυγο και την κόρη του, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Οικογενειακή τραγωδία στον Νέο Κόσμο

Μία μητέρα χτες το μεσημέρι στον Νέο Κόσμο έπεσε από τον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας μαζί με το ανήλικο παιδί της. Και οι δύο είναι νεκροί, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, η γυναίκα πρώτα έριξε την 4χρονη κόρη της και στη συνέχεια έπεσε και η ίδια. Μάλιστα, κάποιοι αντιλήφθηκαν τις προθέσεις της και προσπάθησαν να την μεταπείσουν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από περίοικους, το παιδί αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και - όπως πιθανολογούν οι γείτονες - αυτή ήταν η αιτία που έσπρωξε την απελπισμένη μητέρα στην τραγική πράξη. Η γυναίκα (νεαρής ηλικίας) έχασε ακαριαία τη ζωή της από την πτώση, ενώ το παιδάκι, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, είχε σφυγμό όταν το παρέλαβε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στο διαμέρισμα φέρεται να βρισκόταν και ο πατέρας, τον οποίο οι Αρχές πήραν για ανάκριση στο Τμήμα.

Συλλήψεις φασιστοειδών

Στη σύλληψη δύο ατόμων προχώρησε προχτές το βράδυ το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής στη Σαλαμίνα. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 24χρονο και έναν 18χρονο για ρατσιστική επίθεση κατά Πακιστανού μικροπωλητή. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα δύο φασιστοειδή εξύβρισαν τον 30χρονο μικροπωλητή, με εκφράσεις όπως «βρωμοπακιστανέ, φύγε από τη χώρα μας», ενώ κινούνταν με μηχανάκι. Ο 24χρονος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι ακροδεξιός και κατηγορείται για απειλή και εξύβριση με ρατσιστικά κίνητρα, ενώ ο 18χρονος για συνέργεια.

Ο μικροπωλητής έχει καταγγείλει και άλλες επιθέσεις σε βάρος του. Ειδικότερα, στις 8 Μάρτη για σωματικές βλάβες, ενώ στις αρχές και στα τέλη Φλεβάρη για εξύβριση. Για το θέμα είχε κάνει καταγγελίες, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Σύμφωνα με καταγγελίες, μάλιστα, ο 24χρονος Σ. Κ. είναι χρυσαυγίτης και γνωστός στην Αστυνομία για πολλές επιθέσεις κατά μεταναστών. Η μήνυση όμως εναντίον του, από τον Πακιστανό μετανάστη, δεν είχε γίνει αποδεκτή από το ΑΤ Σαλαμίνας, ενώ υπήρξε προσπάθεια να αποτραπεί...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ