ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα η συγκέντρωση για Υγεία - συντάξεις

Στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Συγκέντρωση για την Υγεία και την υπεράσπιση των συντάξεων διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, σήμερα στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Υγείας. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας της απεργίας τους.

Επίσης, σήμερα θα γίνουν συγκεντρώσεις σε Μονάδες Υγείας του πρώην ΕΟΠΥΥ, στις 8 π.μ. στον Εσταυρωμένο, με κάλεσμα της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και στις 10.30 π.μ. από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν: Ολα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ να στελεχωθούν με επαρκές υγειονομικό προσωπικό όλων των βασικών ειδικοτήτων, με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, να εξοπλιστούν και να μετατραπούν σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών και κάθε ισοδύναμο μέτρο, καθώς και η επιχειρηματική δράση στην Υγεία.

Χτες το απόγευμα έγινε συγκέντρωση για την Υγεία στην Ελευσίνα με τη συμμετοχή εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και της Λαϊκής Επιτροπής Ελευσίνας.

Κινητοποιήσεις για υπογραφή Συμβάσεων

Για τέταρτη μέρα απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ELBISCO», συνεχίζοντας τις 24ωρες απεργίες που ξεκίνησαν τη Δευτέρα με αίτημα την υπογραφή Σύμβασης Εργασίας. Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ανήκουν στον όμιλο Φιλίππου και κινητοποιούνται για την υπογραφή διμερούς Σύμβασης Εργασίας, προστίθενται και αυτοί της επιχείρησης «ΑΛΛΑΤΙΝΗ», που πραγματοποιούν 3ωρες στάσεις εργασίας στην αρχή κάθε βάρδιας.

Στο πλευρό τους βρίσκονται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά:«Ο δικός μας δρόμος είναι η ενότητα όλων των εργαζομένων στα εργοστάσια του ομίλου», υπογραμμίζει. Κάλεσμα συντονισμού των εργαζομένων στον κλάδο και στον όμιλο απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ»:«Να προχωρήσουμε άμεσα στο συντονισμό δράσης από κοινού όλα τα σωματεία. Να συζητηθεί στους χώρους δουλειάς και να υπάρξουν αποφάσεις από τα κάτω. Εχουμε τη δύναμη και μπορούμε να σταματήσουμε την επίθεση», σημειώνει.

Επίσης, τις κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου. Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών αποφάσισε την κήρυξη προειδοποιητικών στάσεων εργασίας την Τετάρτη 26/3 (1 π.μ. έως 3 π.μ. και 9 π.μ. έως 11 π.μ.) κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνουν συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς.

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο αναφέρει: «Απαντάμε στην προκλητική αδιαλλαξία της εργοδοσίας που αναβάλλει συνεχώς ακόμα και τη συνάντηση με τη διοίκηση του σωματείου, για να συζητηθεί το αίτημά μας για την υπογραφή νέας ΣΣΕ που να διασφαλίζει ό,τι και η τελευταία».

Συγκέντρωση στις 27 Μάρτη για την ανεργία

Συγκέντρωση για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων διοργανώνουν την Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής. Απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε όλα τα σωματεία της Αττικής.

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Επίδομα ανεργίας για όλους και για όλη την περίοδο της ανεργίας. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Δωρεάν μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας. Εκτακτο επίδομα μπροστά στις γιορτές του Πάσχα.

Να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση των συνδικάτων καλεί «τις άνεργες, τις νέες που ψάχνουν μεροκάματο στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, τις γυναίκες που με τους λειψούς μισθούς και τις πετσοκομμένες συντάξεις προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειές τους», η ΟΓΕ.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Σε ανακοίνωσή του, μετά τις απειλές της κατασκευάστριας κοινοπραξίας στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ότι θα αποχωρήσει από το έργο, επειδή δεν ικανοποιούνται οι επιπλέον οικονομικές απαιτήσεις που προβάλλει, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης σημειώνει: «Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η "θαυματουργή" ιδιωτική πρωτοβουλία, η "υγιής επιχειρηματικότητα" που πλασάρεται από τους επίδοξους κυβερνήτες σαν μοχλός ανάπτυξης δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού».

Ξεκαθαρίζει ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να στοιχίζονται πίσω από κανένα εργοδότη» και τους καλεί να ενώσουν τη δύναμή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της πόλης σε γραμμή αγώνα και όχι συμβιβασμού. Να απαιτήσουν: «Τώρα να αποβληθούν όλοι οι εργολάβοι από το έργο. Να γίνει έλεγχος των εργολάβων και των τραπεζών που βρίσκονται πίσω από αυτούς για το πόσα κέρδισαν και τι έργο απέδωσαν. Να μη γίνει καμία απόλυση λόγω διακοπής του έργου. Να διασφαλιστούν οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να αναλάβει το ίδιο το κράτος την αποπεράτωση του έργου με δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, χωρίς ανάμειξη κανενός ιδιώτη εργολάβου».

«Αυτός ο δημόσιος φορέας μπορεί να εκτελέσει όχι μόνο το ΜΕΤΡΟ, αλλά όλα τα αναγκαία δημόσια έργα (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, υποδομής κ.λπ.) χωρίς τον βραχνά των εργολάβων, με εξασφάλιση της δουλειάς για χιλιάδες εργαζόμενους στις κατασκευές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο

ΘΗΒΑ: Τη ζωή του έχασε χτες 65χρονος εργάτης στην περιοχή Αγιος Λουκάς στη Θήβα. Κατά την εκτέλεση χωματουργικών εργασιών για την ανέγερση οικοδομής και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έπεσε σε πηγάδι βάθους δεκάδων μέτρων, απ' όπου ανασύρθηκε νεκρός.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: Σε σύσκεψη καλούν τις καθαρίστριες των σχολείων η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας και το Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά, την Παρασκευή 21/3, στις 7 μ.μ., στα γραφεία τους (Βενιζέλου και Καλλιπόλεως, 2ος όροφος). Στη σύσκεψη θα συζητηθεί η οργάνωση του αγώνα για την έγκαιρη και τακτική πληρωμή των καθαριστριών και τη μονιμοποίησή τους.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ: Η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων πραγματοποιεί την Πέμπτη 27 Μάρτη και ώρα 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», την εκλογική - απολογιστική συνέλευσή της.

Αντιφασιστική συναυλία από συνδικάτα στο Πέραμα

Αντιφασιστική συναυλία οργανώνουν το Σάββατο 22 Μάρτη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα, ταξικά συνδικάτα και η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, η Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, στην κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν σχετικά με το ρόλο της Χρυσής Αυγής: «Και τώρα, και πάντα, οι φασίστες δούλευαν για τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, όχι για τα δικά σου. Ηταν και είναι πιστοί υπηρέτες του κεφαλαίου, εχθροί του λαού και των αγώνων του, ικανοί για τα χειρότερα εγκλήματα, φτάνει να βγάλουν τη βρωμοδουλειά των αφεντικών τους». Καλούν το λαό και τη νεολαία με αποφασιστικότητα να απομονώσουν τους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ