ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προσανατολισμός στην ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας

Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί το ενεργειακό κέντρο της χώρας και η στρατηγική του σημασία βαραίνει στην παρέμβαση του Κόμματος στην περιοχή
Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί το ενεργειακό κέντρο της χώρας και η στρατηγική του σημασία βαραίνει στην παρέμβαση του Κόμματος στην περιοχή
Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή στην Κοζάνη η Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με την εκλογή νέας Επιτροπής Περιοχής. Η ΕΠ στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γραμματέα τον Κώστα Σταμπολίδη, μέλος της ΚΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη πλούσιας, πολύμορφης και ολοκληρωμένης παρέμβασης της Κομματικής Οργάνωσης στην εργατική τάξη, την αγροτιά, τους ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες, ώστε να ενισχύεται η κοινωνική λαϊκή συμμαχία σε ταξική κατεύθυνση, να κερδίζονται νέες δυνάμεις με την ανάγκη οργάνωσης της λαϊκής πάλης σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκαν ορισμένα χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως ότι παραμένει το βασικό ενεργειακό κέντρο της χώρας στο οποίο απασχολούνται περίπου 10.000 εργαζόμενοι. Συνορεύει με δυο χώρες οι οποίες αμφισβητούν τα σύνορα, αξιοποιούν ιδιαίτερα το ανύπαρκτο θέμα των «μειονοτήτων» με τη στήριξη ΗΠΑ - ΕΕ, ενώ εθνικιστικοί κύκλοι, τόσο ελληνικοί όσο και αυτών των χωρών ενισχύουν τον εθνικισμό και τον σοβινισμό.

Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη η Οργάνωση να παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις, να παρεμβαίνει, να αναπτύσσει δράση, να οργανώνει εκδηλώσεις και με τα αντίστοιχα Κομμουνιστικά Κόμματα αυτών των χωρών για να καλλιεργηθούν σχέσεις ειρηνικής συνεργασίας, ανάπτυξης καλής γειτονίας, αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας, ανάπτυξη της πάλης των εργατικών τάξεων της περιοχής ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Το πανό της Οργάνωσης στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στη Αθήνα, το Μάη του 2010
Το πανό της Οργάνωσης στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στη Αθήνα, το Μάη του 2010
Ακόμα, σημειώθηκε ότι η Δυτική Μακεδονία είναι από τις «πρώτες» περιφέρειες στην ανεργία, η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ήταν τον περασμένο Δεκέμβρη στο 17,7%, ενώ στην πραγματικότητα τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα, ειδικά για τη νεολαία και τις γυναίκες. Οι εργάτες στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα οι εργολαβικοί εργάτες στη ΔΕΗ εργάζονται με μεροκάματα πείνας, πολλοί είναι ανασφάλιστοι, με απλήρωτες υπερωρίες κλπ. Εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις περιόρισαν τη δράση τους ή έκλεισαν, ενώ έχουν αυξηθεί τα λουκέτα στους αυτοαπασχολούμενους. Συνεχίζεται η μείωση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, αφού στο πλαίσιο της ΚΑΠ η φτωχή αγροτιά δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Τραγική είναι η κατάσταση στους τομείς Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που ενισχύει την εμπορευματοποίησή τους.

Παράλληλα, σημειώθηκε το γεγονός ότι θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή από τις διαφαινόμενες αλλαγές στον λιγνιτοφόρο και ηλεκτροπαραγωγικό άξονα Κοζάνη - Πτολεμαΐδα - Φλώρινα, με τη συρρίκνωση της παραγωγής και την απελευθέρωση της ενέργειας με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η οποία θα εκφραστεί και με ιδιωτικοποίηση ορυχείων και μονάδων, μειώσεις μισθών και αλλαγές εργασιακών σχέσεων, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κόστος μετεγκαταστάσεων στις πλάτες του λαού.

Δυνάμωμα των δεσμών με την εργατιά

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών της Κομματικής Οργάνωσης με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Επισημάνθηκε ότι κρίσιμο ζήτημα για την ποιότητα των δεσμών με την εργατιά είναι η ανάπτυξη πολύμορφης ιδεολογικοπολιτικής δράσης, που συμβάλλει στην άνοδο της πολιτικής συνείδησης όσο γίνεται ευρύτερων δυνάμεων από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, ώστε να κατανοείται η ανάγκη για πάλη με στόχο την αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας, για λαϊκή εξουσία και οικονομία. Παράλληλα, απαιτείται η όξυνση της ιδεολογικής διαπάλης στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, με επίκεντρο ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση, τις διαφορετικές γραμμές διαχείρισής της που εκφράζονται από σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους, οπορτουνιστές, την προβολή των δυο δρόμων ανάπτυξης.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να αποκαλύπτεται ο ρόλος και οι θέσεις των άλλων δυνάμεων και να οξύνεται η αντιπαράθεση και η σύγκρουση μαζί τους με την ταυτόχρονη ολοκληρωμένη προβολή των θέσεων του ΚΚΕ. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε η ανάγκη να αποκαλύπτεται και να απαντιέται η στάση των άλλων δυνάμεων, κύρια των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μέσω συνδικαλιστών και δημάρχων, στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του 40% των ορυχείων και των ΑΗΣ, όπου, όπως σημειώθηκε, εναντιώνονται μεν στην παραχώρηση σε ιδιώτες των ορυχείων της ΔΕΗ που είναι σε λειτουργία, αλλά προτείνουν την ιδιωτικοποίηση ορυχείων που δεν αξιοποιούνται ακόμα ή βρίσκονται σε άλλες περιοχές. Στο σημείο αυτό, επισημάνθηκε η στάση του σωματείου «Σπάρτακος», όπου η πλειοψηφία της διοίκησης κινείται στο πλαίσιο του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και το οποίο αναπτύσσει μεν πρωτοβουλίες ακόμα και με προωθημένες μορφές, για παράδειγμα, για τις προσλήψεις, με βάση - όμως - τον προγραμματισμό της διοίκησης της ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε η ανάγκη οι κομματικές δυνάμεις να παρεμβαίνουν στους χώρους δουλειάς καθημερινά, να οξύνουν την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις, να συσπειρώνουν εργατικές δυνάμεις στην κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, να κερδίζονται νέοι εργαζόμενοι με την πολιτική του ΚΚΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, η Οργάνωση αξιοποιεί την πείρα της από την επίμονη παρέμβαση σε εργατικούς χώρους, όπου μετράει θετικά αποτελέσματα στον απεγκλωβισμό συνειδήσεων που καταγράφονται τόσο στη συμμετοχή εργαζομένων στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, όσο και στη δραστηριοποίηση εργαζομένων στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες.

Ως προς την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις, στη συζήτηση αναφέρθηκε και το παράδειγμα από το χώρο της Υγείας - Πρόνοιας, όπου οι οργανώσεις και οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «υψώνουν τη φωνή» σε θέματα ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία ή στην επιβολή χαρατσιών, αλλά μόνο σε τοπικό επίπεδο, ενώ την ίδια στιγμή αναπαράγουν την κυρίαρχη προπαγάνδα, που με πρόσχημα την κρίση προβάλλει την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης και των «υπέρογκων» δαπανών-παροχών, προωθεί τη συγχώνευση νοσοκομείων κλπ. Στον τομέα αυτό, η Οργάνωση ανέπτυξε πλούσια δράση όλο το προηγούμενο διάστημα με συγκεντρώσεις, περιοδείες, συσκέψεις, πρωτοβουλίες στα συνδικάτα, η οποία συνέβαλε στο χτίσιμο δεσμών με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Ακόμα, όπως σημειώθηκε, το προηγούμενο διάστημα η Οργάνωση ανέπτυξε μαζική ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση, που παράλληλα με τους αγώνες που διοργανώθηκαν συνέβαλε στην αύξηση της επιρροής του Κόμματος στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε ως κύριο το πώς οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που συσπειρώνονται στο πλευρό του ΚΚΕ θα ενταχθούν στην πάλη, στον οργανωμένο αγώνα. Αλλωστε, η Οργάνωση έχει πείρα από την ενεργό συμμετοχή και συσπείρωση εργαζομένων στα ταξικά σωματεία και στο ΠΑΜΕ, από αγρότες που δραστηριοποιούνται στην ΠΑΣΥ, από εργαζόμενους που συσπειρώνονται και ενεργοποιούνται στην επιτροπή για την ενέργεια και συντάσσονται επίσης με το ΠΑΜΕ κλπ.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η ανάγκη στοχευμένης κομματικής παρέμβασης ώστε να σπάνε αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα, να γίνεται ξεκάθαρο ότι η μόνη διέξοδος είναι η αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι η αλλαγή αστικού πολιτικού προσωπικού. Σε αυτήν την κατεύθυνση, επισημάνθηκε, θα κερδίζονται εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα με τη στρατηγική του Κόμματος, με τη γραμμή σύγκρουσης και ρήξης και θα εντάσσονται στη δράση μέσα από τα μέτωπα και τις συσπειρώσεις, θα δυναμώνει η λαϊκή συμμαχία.

Οπως σημειώθηκε στη συζήτηση, η Οργάνωση προσανατολίζει τη δράση της απευθυνόμενη πρώτα και κύρια στους εργατοϋπαλλήλους, αλλά και στα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, στη νεολαία, στις γυναίκες. Παράλληλα, ιδιαίτερη δράση αναπτύσσει στο χώρο των μεταναστών, ενώ έχει ήδη αποκομίσει θετική πείρα με τη συμμετοχή μεταναστών εργατών στο συνδικάτο οικοδόμων Κοζάνης, οι οποίοι όχι μόνο συμμετείχαν στις εκλογές, αλλά και συνέβαλαν στη συγκρότηση επιτροπής του ΠΑΜΕ.

Για την ανασύνταξη του κινήματος

Στη δράση που αναπτύσσει η Κομματική Οργάνωση για την ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, υπογραμμίστηκε η ανάγκη προσανατολισμού της παρέμβασης ώστε να συνδέεται το Κόμμα με πλατιές εργατικές και λαϊκές μάζες, να συμβάλλει στην ένταξη στην οργανωμένη πάλη νέων εργατικών δυνάμεων, γυναικών και νεολαίας, να ανεβαίνει η πολιτικοποίηση της πάλης, να αναδεικνύεται η ανάγκη για σύνδεση της πάλης του εργατικού κινήματος με το ζήτημα της εξουσίας. Παράλληλα, τονίστηκε ότι η μαζικοποίηση του εργατικού κινήματος και η αλλαγή συσχετισμών δύναμης περνάει μέσα από την υπερφαλάγγιση των συμβιβασμένων δυνάμεων και ηγεσιών, τον απεγκλωβισμό εργαζομένων από την επιρροή της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής και τον οπορτουνισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε ότι απαιτείται τα σωματεία να βελτιώνουν συνεχώς τη λειτουργία τους, με το ζωντάνεμα της εσωτερικής τους δράσης, την ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών, την καλύτερη παρακολούθηση των μέτρων που προωθούνται, τη συνεχή επαφή με τον κλάδο, την προσπάθεια μαζικοποίησής τους. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε η περίπτωση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), το οποίο κινητοποιεί ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, υπογραμμίστηκε ότι απαιτείται η ενεργοποίηση ακόμα περισσότερων εργαζομένων, μέσα από τη συγκρότηση σωματειακών επιτροπών στους χώρους εργασίας κλπ.

Παράλληλα, στη συζήτηση επισημάνθηκε ότι ο στόχος της ένταξης περισσότερων εργατικών δυνάμεων στο εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν είναι μόνο ποσοτικός, αλλά και ποιοτικός, με την έννοια της ιδεολογικοπολιτικής ενίσχυσης των δυνάμεων αυτών, της προετοιμασίας τους για να αντεπεξέλθουν στις μικρές και μεγάλες συγκρούσεις μέχρι την τελική νίκη. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ότι απαιτείται - μεταξύ άλλων - και ποικιλία στις μορφές πάλης, ώστε κάθε μορφή που επιλέγεται να συμβάλει στην άνοδο της πολιτικής πείρας της εργατικής τάξης, στην οργάνωσή της και τη μαζικοποίηση του αγώνα.

Στην κατεύθυνση αυτή, σημειώθηκε το παράδειγμα από τις πλούσιες παρεμβάσεις της Οργάνωσης για το θέμα της Υγείας - Πρόνοιας, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη η δράση να ξεδιπλώνεται πολύμορφα, μέσα από συχνές επισκέψεις, ομιλίες, συσκέψεις, καθημερινή ενασχόληση με τα προβλήματα του χώρου, συγκρότηση επιτροπών αγώνα, συσπείρωση δυνάμεων, δράση των μαζικών φορέων και συμβολικές καταλήψεις, ώστε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος για την Υγεία, με διευρυμένα αιτήματα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που έρχονται σε ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα.

Ακόμα, σημειώθηκε η ανάγκη να προωθηθεί η κοινή δράση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τις σχέσεις εργασίας, μέσα από τη δημιουργία κλαδικών σωματείων που θα αγκαλιάζουν όλους τους εργατοϋπαλλήλους του χώρου. Η Οργάνωση έχει ήδη πείρα από τη συγκρότηση ταξικών σωματείων σε ορισμένους χώρους, ενώ επισημάνθηκε η αξία της συγκρότησης σωματειακών επιτροπών σε κάθε χώρο δουλειάς που μπορεί να συνενώσει και να καλλιεργήσει την ιδέα της ενιαίας συνδικαλιστικής έκφρασης.

Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη να πάρει η Κομματική Οργάνωση πρωτοβουλίες για την ίδρυση σωματείων σε μεγάλες επιχειρήσεις, κόντρα στις προσπάθειες που θα κάνει η εργοδοσία να συγκροτήσει επιχειρησιακά σωματεία με δικούς της ανθρώπους και να αποδυναμώσει τα κλαδικά σωματεία ή και επιχειρησιακά που ήδη υπάρχουν, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η αντικατάστασή του με επιχειρησιακές.

Παρέμβαση για την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας

Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε ο κοινωνικοταξικός προσανατολισμός των Κομματικών Οργανώσεων στην ανασύνταξη του κινήματος, στην προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας και στην κομματική οικοδόμηση, που σημαίνει σταθερή παρέμβαση στην εργατική τάξη, τους ΕΒΕ, τη φτωχή αγροτιά και στη νεολαία και τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Οπως σημειώθηκε, η οικοδόμηση της μεγάλης κοινωνικής πολιτικής συμμαχίας της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, της νεολαίας και των γυναικών, προϋποθέτει τη συντονισμένη δράση των συσπειρώσεων ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε η ανάγκη σταθερού προσανατολισμού της δράσης της Οργάνωσης στην ανάπτυξη του αγροτικού κινήματος, στη συγκρότηση επιτροπών της ΠΑΣΥ στα χωριά, στη συσπείρωση ευρύτερων αγροτικών δυνάμεων στην κατεύθυνση της συμμαχίας με την εργατική τάξη. Αλλωστε, όπως επισημάνθηκε, η εφαρμογή της ΚΑΠ έχει επιφέρει στην περιοχή μείωση των μικρομεσαίων αγροτών και συγκέντρωση γης σε λίγα χέρια και την ίδια στιγμή οι ΕΒΕ που συνθλίβονται οικονομικά στρέφονται προς τη γεωργία - κτηνοτροφία. Παράλληλα, σημειώθηκε ότι στα Γρεβενά και τη Φλώρινα παραμένει μεγάλο ποσοστό αγροτών κτηνοτρόφων, ενώ σε Καστοριά - Βόιο οι εξελίξεις στην παραγωγή γούνας έστρεψαν πολλούς στην αγροτική παραγωγή, οι οποίοι εργάζονται παράλληλα και σε άλλους τομείς.

Ακόμα, σημειώθηκε ο επείγων χαρακτήρας της ανάδειξης των θέσεων του ΚΚΕ στους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους ΕΒΕ, που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης χτυπιούνται με ιδιαίτερη σκληρότητα, μαγαζιά κλείνουν, μειώνεται το εισόδημά τους. Στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκε η ανάγκη απεγκλωβισμού δυνάμεων από την κυρίαρχη πολιτική και η καλύτερη οργάνωση της αντιμονοπωλιακής δράσης, το δυνάμωμα της ΠΑΣΕΒΕ, η παρέμβαση σε κατεύθυνση ανάπτυξης κοινής δράσης με την εργατική τάξη.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για αυτοτελή κομματική παρέμβαση στη νεολαία, καθώς, όπως σημειώθηκε, η νεολαία παίζει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της ανασύνταξης του λαϊκού κινήματος και την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να αναπτύσσει η Κομματική Οργάνωση δράση και πάλη για τα προβλήματα του παιδιού από την ώρα που γεννιέται, μέχρι την ενηλικίωση και τα πρώτα βήματα που κάνουν ο νέος και η νέα για να βρουν δουλειά, να δημιουργήσουν οικογένεια κλπ. Εκείνο που τονίστηκε είναι η ανάγκη κάθε τομέας και πτυχή της κομματικής παρέμβασης να αγκαλιάζει, ως αναπόσπαστο στοιχείο, την πάλη για τα προβλήματα της νεολαίας, κάθε Κομματική Οργάνωση και συσπείρωση να ασχολείται ακόμα πιο εντατικά με τα ζητήματα της νεολαίας, των νέων ζευγαριών, των νέων εργατών, των μαθητών.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να διαπεράσει όλες τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις η πάλη για τα ζητήματα των γυναικών, καθώς χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί η ταξική φύση του γυναικείου ζητήματος και να συσπειρωθούν νέες εργαζόμενες γυναίκες στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ