ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»
Η μάχη των αρχαιρεσιών να γίνει υπόθεση των μεταλλεργατών

Ο «Ρ» συζήτησε, μπροστά στις αρχαιρεσίες του συνδικάτου (10 - 18 Απρίλη), με τον Κ. Μυτιληνιού και τον Θ. Κοτρώνη, στελέχη του Συνδικάτου

Στην πρώτη γραμμή της πάλης των μεταλλεργατών βρέθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθέας»
Στην πρώτη γραμμή της πάλης των μεταλλεργατών βρέθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθέας»
Στη μάχη των αρχαιρεσιών έχει ριχτεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ». Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται από τις 10 έως τις 18 Απρίλη με κάλπη στα γραφεία του Συνδικάτου (ΕΚΑ, 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη) καθώς και στους χώρους δουλειάς. Νωρίτερα, την Τετάρτη 30 Μάρτη, πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, στα γραφεία του, στις 6.30 το απόγευμα.

Ο «Ρ», μπροστά στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, συζήτησε με τον Κώστα Μυτιληνιού, πρόεδρο του Συνδικάτου, και τον Θανάση Κοτρώνη, αντιπρόεδρο του Συνδικάτου και στέλεχος της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, προκειμένου να αναδείξει το χαρακτήρα των αρχαιρεσιών αυτών. Ταυτόχρονα, όμως, από αυτή τη συζήτηση, αναδεικνύονται και τα ζητήματα της εργοδοτικής επίθεσης, αλλά και η απάντηση που δίνει το ταξικό συνδικάτο, καθώς και ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

-- Τι σηματοδοτούν οι αρχαιρεσίες για ένα ταξικό συνδικάτο όπως είναι ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»;

Κώστας Μυτιληνιού (Κ. Μ.): Οι αρχαιρεσίες είναι σταθμός στη δουλειά του Συνδικάτου. Είναι μια σκληρή ταξική μάχη όπου η εργοδοσία πρώτα απ' όλα, αλλά και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός θα επιδιώξουν να βάλουν εμπόδια, να βάλουν φρένο στην ανάπτυξη του Συνδικάτου. Γι' αυτό, ιδιαίτερα σήμερα, που η επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχει ιδιαίτερη σημασία η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων τόσο στη Γενική Συνέλευση, όσο και στις αρχαιρεσίες. Είναι ανάγκη ο κάθε μεταλλεργάτης να κάνει δικιά του υπόθεση τη συσπείρωση και την παραπέρα μαζικοποίηση του συνδικάτου. Να πάρει, δηλαδή, ο ίδιος την ευθύνη να γίνουν εγγραφές, να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες. Μέσα από τη μαζική τους συμμετοχή στις διαδικασίες του συνδικάτου θα στείλουν μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι οι μεταλλεργάτες, μαζί με το υπόλοιπο ταξικό κίνημα, θα κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.

Θανάσης Κοτρώνης (Θ. Κ.): Η Γενική Συνέλευση του συνδικάτου και βεβαίως οι ίδιες οι εκλογές δεν είναι μια τυπική διαδικασία για τους μεταλλεργάτες, η οποία γίνεται κάθε τρία χρόνια και εκπληρώνουν ένα καθήκον συμμετοχής. Παίρνουν ουσιαστικό χαρακτήρα. Ο κλάδος του μετάλλου δέχεται σφοδρή επίθεση. Οι ίδιες οι αρχαιρεσίες συμπυκνώνουν τη δράση όλης της προηγούμενης δουλειάς που έχει γίνει συνολικά, αλλά και ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με την επίθεση που δεχόμαστε απ' την πλευρά της κυβέρνησης σε όλα τα δικαιώματα των μεταλλεργατών.

-- Αυτό το διάστημα συντελείται μια άγρια επίθεση κατά των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Πώς εκφράζεται στον κλάδο σας;

Θ. Κ.: Ο κλάδος του μετάλλου, ιδιαίτερα στην Αθήνα και την Αττική, καλύπτει πολλούς τομείς της παραγωγικής διαδικασίας. Τέτοιοι είναι η μεταποίηση, η κατασκευή βαριών μεταλλικών κατασκευών, η αμυντική βιομηχανία, ο κλάδος του αυτοκινήτου, των ηλεκτρικών συσκευών κλπ. Υπάρχουν και πιο μικρά μαγαζιά και επιχειρήσεις, ακόμη και αυτοαπασχολούμενοι. Σήμερα ο κλάδος έχει σοβαρή εμπειρία από το μέγεθος της επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοσίας. Αυτή η επίθεση εκφράζεται με απολύσεις και αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις. Με ανασφάλιστη εργασία, με μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, με μείωση των ωρών και ημερών εργασίας, με απλήρωτη εργασία. Ολα αυτά συνοδεύονται με την απειλή της εργοδοσίας ότι αν δε δεχτούν οι εργαζόμενοι τέτοια μέτρα απειλείται η ίδια τους η δουλειά, απειλούνται με απόλυση, ότι θα κλείσει η επιχείρηση.

Στην ΕΔΡΑΣΗ, μία απ' τις μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, είχαμε απολύσεις, καθυστερήσεις στις πληρωμές μέχρι και ένα χρόνο, εξαναγκασμό των εργαζομένων σε παραίτηση και προχωρά σε 6ωρη εργασία, ενώ υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις, που εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασία. Η εταιρεία ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ εφάρμοσε τετραήμερο. Στον κλάδο του αυτοκινήτου η CITROEN εφάρμοσε 6ωρη εργασία, η PEUGEOT τα ίδια κλπ. Η ΕΛΚΟ - ΒΑΓΙΩΝΗΣ εφαρμόζει εκ περιτροπής εργασία τρεις βδομάδες το μήνα. Εχουμε, τέλος, το παράδειγμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Εκεί, έγιναν περικοπές των μισθών των εργαζομένων (10% το 2010, 10% το 2011) και συνεχίζουν με παραπέρα μείωση μισθών και μεροκάματων, με την κατάργηση όλων των προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων που υπήρχαν και υπογραφή νέας, η οποία προβλέπει παραπέρα αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων. Στην ΠΙΤΣΟΣ προχωράνε σε μείωση μισθών, μείωση προσωπικού, αύξηση των ωρών εργασίας χωρίς αποδοχές, μια σειρά μέτρων που μειώνουν το κόστος της εργατικής δύναμης, το μεροκάματο των εργαζομένων.

-- Ποια είναι η απάντηση του ταξικού συνδικάτου;

Κ. Μ.: Το Συνδικάτο στάθηκε δίπλα στους μεταλλεργάτες με δεκάδες περιοδείες και εξορμήσεις, συνελεύσεις, συγκρότηση εργοστασιακών επιτροπών. Πάλεψε και αποκάλυψε το χαρακτήρα της κρίσης, τα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ, τους στόχους της εργοδοσίας, του κεφαλαίου, τους οποίους υλοποιεί η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής της ΓΣΕΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου. Οργάνωσε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υπουργεία, στις επιχειρήσεις. Σταθερός στόχος μας είναι οι εργαζόμενοι να κατανοούν ως ενιαία την πολιτική της κυβέρνησης. Οτι, δηλαδή, χτυπάει όλες τις πλευρές της ζωής της εργατικής οικογένειας, με την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις, με τη συγχώνευση σχολείων και νοσοκομείων. Για το λόγο αυτό κάναμε συγκεντρώσεις για το ζήτημα της Υγείας, διοργανώσαμε εκδήλωση τη Μέρα της Γυναίκας σε εργοστάσια και επιχειρήσεις που απασχολούνται οι γυναίκες μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ.

Οσον αφορά τους χώρους δουλειάς: Κάναμε παρεμβάσεις σε όλους τους χώρους που η εργοδοσία προσπάθησε να εφαρμόσει εκ περιτροπής εργασία, όπως σε ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ, PEUGEOT, CITROEN κλπ. Εγιναν παρεμβάσεις στην εργοδοσία, συνελεύσεις με τους εργαζόμενους, δόθηκαν μάχες, ώστε να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Το Συνδικάτο στάθηκε στο πλευρό και οργάνωσε την πάλη των εργαζομένων στην ΕΔΡΑΣΗ για την πληρωμή των δεδουλευμένων, όπου και προχωρήσαμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, κλείσιμο της πύλης του εργοταξίου και επισχέσεις εργασίας με επιτυχία. Σταθήκαμε στο πλευρό των μεταναστών και πετύχαμε να πληρωθούν δεδουλευμένα. Προχωρήσαμε σε συγκεντρώσεις και παραστάσεις στο υπουργείο Εργασίας με αιτήματα ενάντια στην κατεδάφιση των Συλλογικών Συμβάσεων, στην εκ περιτροπής εργασία, στη μείωση μισθών και ημερομισθίων, για μέτρα στήριξης των ανέργων, μαζί με τα ταξικά συνδικάτα του Μετάλλου Πειραιά και Ελευσίνας. Πρωτοστατήσαμε ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων εργαζομένων στα ΕΑΣ.

-- Ποια είναι η στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού;

Θ. Κ.: Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός (κυρίως, δηλαδή, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ) εκφράζεται οργανωμένα μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις, εκεί που υπάρχουν εργοστασιακά σωματεία. Για παράδειγμα, τα ΕΑΣ, η ΠΙΤΣΟΣ, η ΕΛΚΟ - ΒΑΓΙΩΝΗΣ, όπου η δράση τους είναι συγκεκριμένη. Μπορεί στα λόγια να καταδικάζουν σήμερα την πολιτική της κυβέρνησης, επί της ουσίας, όμως, η στάση που κρατάνε εξυπηρετεί να περνάει αυτή η πολιτική με λιγότερο κόστος και για την κυβέρνηση, αλλά και για τα κόμματα που στηρίζουν σήμερα την πολιτική της ΕΕ.

Στην ΠΙΤΣΟΣ, το σωματείο ελέγχεται απ' την εργοδοσία (τα στελέχη του εμφανίζονται πότε ως ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία, πότε ως ΔΑΚΕ στο ΕΚ Πειραιά). Η στάση τους φτάνει μέχρι και την ανοιχτή απεργοσπασία σε ορισμένες κινητοποιήσεις, καλώντας και τους ίδιους τους εργαζόμενους με απόφαση του ΔΣ να μη συμμετέχουν σε απεργία. Αλλο παράδειγμα είναι τα ΕΑΣ. Εκεί, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός ενώ απ' τη μια πλευρά καταγγέλλει την κυβέρνηση, απ' την άλλη κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου με τη διοίκηση της επιχείρησης και συζητά τι δικαιώματα θα περικοπούν, στη λογική ότι μέσα από αυτό το διάλογο μπορεί κάτι να περισώσουμε. Καλλιεργούν έτσι συνείδηση στους εργαζόμενους ότι εδώ δεν μπορούμε να αντιδράσουμε, δεν μπορούμε να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματά μας, είναι δεδομένο ότι θα μας αφαιρέσουν δικαιώματα. Αυτό δημιουργεί απογοήτευση και αυταπάτες ότι μπορεί, μέσα από διαλόγους, κάτι να βγει.

Κ. Μ.: Τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό των στελεχών της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι με ολιγομελείς εγγραφές τους στο Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας επιδιώκουν να κατέβουν στις αρχαιρεσίες με έναν και μοναδικό στόχο: Να αποδυναμώσουν το Συνδικάτο, να παρεμποδίσουν τη συμμετοχή των μεταλλεργατών στις αρχαιρεσίες, που πραγματοποιούνται και με κάλπη στους χώρους δουλειάς. Θέλουν να κατέβουν στις εκλογές του ΠΡΟΜΗΘΕΑ ως μηχανισμός που βρίσκεται μακριά και πέρα από κάθε δράση στον κλάδο με μοναδικό στόχο να μη μαζικοποιηθεί παραπέρα το Συνδικάτο.

-- Ποια θα είναι τα βασικά στοιχεία της δράσης του Συνδικάτου το επόμενο διάστημα;

Κ. Μ.: Στόχος μας είναι να συζητήσουμε - και αυτό θα γίνει και μέσα απ' τη Γενική Συνέλευση - την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης, μαζί με το ταξικό κίνημα. Αιχμή μπαίνει το ζήτημα υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, το ζήτημα της ανεργίας, της στήριξης των ήδη χιλιάδων μεταλλεργατών ανέργων, με αιτήματα όπως: Να μην κόβεται σε κανέναν το ρεύμα, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 1.120 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας. Αλλά και παραπέρα, θα οργανώσουμε την πάλη ενάντια στις συγχωνεύσεις και στο κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, ενάντια στην ακρίβεια κλπ.

Θ. Κ.: Τα πρακτικά μέτρα που θα πάρει το Συνδικάτο για να υλοποιήσει τους στόχους πάλης θα είναι η ένταση της επαφής στους χώρους δουλειάς, πρωτοβουλίες για καλύτερη οργάνωση των μεταλλεργατών στο Συνδικάτο. Δε θα σταματήσουμε στις εκλογές. Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε την προσπάθεια για δημιουργία σωματειακών επιτροπών στους χώρους δουλειάς και στις επιχειρήσεις, όπου δεν υπάρχουν, με το συντονισμό του αγώνα με τα άλλα ταξικά συνδικάτα του κλάδου στην Αττική (Πειραιά και Ελευσίνα). Θα πάρουμε πρωτοβουλίες να διευρύνουμε το μέτωπο με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου. Πρωτοβουλίες για τους μετανάστες και τη νεολαία και ιδιαίτερα την επαφή με τους νέους εργαζόμενους που σπουδάζουν στους ΟΑΕΔ και στα ΙΕΚ, μέσα από εξορμήσεις και επισκέψεις στα ίδια τα σχολεία.


Κ. Τρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ