ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2005)"
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Με την έκδοση αυτή, το ΚΚΕ αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τα καθημερινά προβλήματα, που αφορούν άμεσα την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους. Προβλήματα, με τα οποία τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται συνέχεια αντιμέτωπα και τις συνέπειες των οποίων «εισπράττουν» άλλοτε καθημερινά, σε «μικρές» αλλά έντονες δόσεις (κυκλοφοριακό, καθαριότητα), άλλοτε ως καταστροφικά περιστατικά (σεισμοί, πλημμύρες) και άλλοτε με ενδιάμεση μορφή (συσσώρευση απορριμμάτων, επιφανειακή κατάκλυση ομβρίων).

Προβλήματα, τα οποία όλο και περισσότερο επιδεινώνονται και θίγουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του λαού, και ιδιαίτερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

  • Το κυκλοφοριακό είναι σήμερα, ένα από τα πιο οξυμένα προβλήματα των μεγάλων πόλεων της χώρας, όχι, πια, μόνο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, αλλά και των άλλων μεγάλων και μεσαίων αστικών κέντρων της υπαίθρου.
  • Το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης γίνεται τώρα πιο επιτακτικό, καθώς το «μοντέλο» οικιστικής μεγέθυνσης της παραγωγής κατοικίας, αλλά και των έργων, που εφαρμόστηκε, καθιστά περισσότερο ευάλωτα τα λαϊκά στρώματα στους σεισμούς και σε μεγαλύτερη έκταση από ό,τι πριν.
  • Η αυτονόητη απαίτηση για ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει ένα ανεκπλήρωτο ζητούμενο, με αποτέλεσμα, καθώς η ποσότητα και επικινδυνότητα των στερεών αποβλήτων αυξάνεται συνεχώς, τα μεν μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα να κάθονται πλέον πάνω σε μια «ταχυφλεγή» βόμβα, η δε περιφέρεια να έχει μετατραπεί σε φορέα χιλιάδων «αποστημάτων», των ανεξέλεγκτων χωματερών.
  • Τέλος, το αγωνιώδες αίτημα για μια ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία σε όλη τη χώρα, αναπαράγεται κάθε χρόνο όλο και πιο έντονο, όλο και πιο καθολικό καθώς το «αναπτυξιακό» μοντέλο της άρχουσας τάξης έχει καταστήσει το «φυσικό κεφάλαιο» του τόπου (γη, νερά, δάση, οικοσυστήματα) πηγή προσπορισμού υπερκερδών στο μεγάλο κεφάλαιο.

Κοινός παρονομαστής των προβλημάτων αυτών, όπως επανειλημμένα έχει καταγραφεί και σε πολλές επιστημονικοτεχνικές εκδηλώσεις, παραμένει, όπως και σε πολλά άλλα φαινόμενα της καθημερινής μας ζωής, μια κραυγαλέα αντίφαση: Ενώ η επιστήμη και η τεχνική μπορούν να δώσουν σήμερα πλήρεις έως και ικανοποιητικές, κατά περίπτωση, λύσεις στα προβλήματα αυτά, η πολιτική βούληση της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της εκφραστών είναι η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, η επικυριαρχία του κέρδους σε βάρος των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και αναγκών της εργατικής τάξης και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων.

Τα προβλήματα αυτά, η επιδείνωσή τους και οι συνέπειές τους έχουν άμεση σχέση, είναι συνυφασμένα και με άλλες πολιτικές όπως της χωροταξίας και πολεοδομίας, της πολιτικής γης και κατοικίας, της κοινωνικής πολιτικής και του χαρακτήρα της, των υποδομών της, της περιβαλλοντικής πολιτικής, της εργασίας και της παραγωγής, της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, κλπ.

Είναι συνυφασμένα συνολικά με τις ταξικές επιλογές ανάπτυξης της χώρας.

Αναδεικνύεται έτσι, για άλλη μια φορά, και με την έκδοση αυτή, ότι η λύση των «μικρών» και μεγάλων προβλημάτων του τόπου δεν είναι θέμα τεχνικό. Είναι ζήτημα βαθιά πολιτικό. Καταθέτοντας, επομένως, τις θέσεις του ΚΚΕ για τα πιο πάνω ζητήματα, είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε, για άλλη μια φορά, το αυτονόητο: Η οριστική επίλυσή τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων. Απαιτεί την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, έτοιμης να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όσα άλλα διαπλέκονται με τα πρώτα. Μια πολιτική στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, που προτείνει το Κόμμα μας, τους καρπούς της οποίας θα απολαμβάνει ο λαός. Μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη με τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική της μεγιστοποίησης, με οποιοδήποτε τίμημα, του ατομικού κέρδους, και της «ελεύθερης αγοράς», που ευθύνεται για τα μεγάλα προβλήματα του εργαζόμενου λαού.

Υπό αυτή την οπτική, πιστεύουμε ότι το φυλλάδιο αυτό μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στη βαθύτερη συνειδητοποίηση του εργατικού και του μαζικού κινήματος και στην κινητοποίησή του όχι μόνο για επιμέρους βελτιώσεις της ποιότητας ζωής, αλλά, και κυρίως, για την ανάγκη μιας συνολικής δράσης για την ανατροπή της σημερινής «νέας τάξης πραγμάτων» στη χώρα μας.

Γενάρης 2005

Το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ, σελ. 2-3

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, σελ.4

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗ, σελ.9

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ, σελ.18

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, σελ.25



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ