ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πικρή γεύση...

Στιγμιότυπο από τις εκλογές

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκλογές
ΠΑΡΙΣΙ.-

Πικρή γεύση είχαν, τελικά, οι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση της δημαρχίας του Παρισιού, και σε δεύτερο λόγο, της Λιόν, δύο παραδοσιακών προπυργίων της δεξιάς, από τη σύμπραξη του Σοσιαλιστικού, του Κομμουνιστικού Κόμματος, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των Πρασίνων. Η, προοιωνιζόμενη από τις δημοσκοπήσεις, «σαρωτική νίκη» της κεντροαριστεράς, τελικά, μετατράπηκε σε μια, μάλλον, επώδυνη πορεία, αφού το αντίτιμο της επικράτησης στις δύο αυτές πόλεις, ήταν η απώλεια πολλών άλλων περιφερειακών κέντρων που πέρασαν στα χέρια της δεξιάς.

Τις 92 από τις 163 έδρες, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του Παρισιού, κέρδισε ο Μπερτράν Ντελανοέ, ο οποίος στηριζόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα, τη Ριζοσπαστική Αριστερά και στον δεύτερο γύρο, από τους Πράσινους, εξασφάλισε το 49,6% των ψήφων. Ο επίσημος υποψήφιος του δεξιού συνασπισμού (των Νεογκολικών RPR και των Φιλελευθέρων) Φιλίπ Σεγκέν συγκέντρωσε 71 έδρες, και ποσοστό 50,4%, δηλαδή 5.000 ψήφους περισσότερους από τον αντίπαλό του. Εξού και ο Σεγκέν, αφού συνεχάρη τον νικητή, έσπευσε να υπενθυμίσει «ότι με ένα άλλο εκλογικό σύστημα το Παρίσι θα παρέμενε στα χέρια της δεξιάς, αφού αυτή κατέχει αντικειμενικά την πλειοψηφία των ψήφων».

Δηλώσεις αρνήθηκε να κάνει ο απερχόμενος δήμαρχος Ζαν Τιμπερί, του οποίου η άρνηση να παραιτηθεί της υποψηφιότητάς του οδήγησε στη διαγραφή του από το RPR και για πολλούς στην απώλεια της δημαρχίας.

Ολονύκτιοι ήταν οι πανηγυρισμοί των οπαδών του κυβερνητικού συνασπισμού και στη Λιόν, τη δεύτερη μεγάλη πόλη, που μετά από αρκετά χρόνια, ο σοσιαλιστής υποψήφιος Ζεράρ Κολόμπ, επικράτησε του πρώην πρωθυπουργού Ραϊμόν Μπαρ. Εντούτοις, και αυτή η νίκη δεν είναι τόσο «ολοκληρωτική» όσο φαίνεται, αφού και στη Λιόν, ο δεξιός συνασπισμός συμμετείχε διασπασμένος. Γενικά, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε 30 μεγάλες πόλεις στην περιφέρεια, ενώ η δεξιά διατήρησε και αύξησε τις δυνάμεις της. Μοναδικός κερδισμένος, εκ των κυβερνώντων, αναδεικνύεται το κόμμα των Πρασίνων, του οποίου οι υποψήφιοι έπαιξαν ρυθμιστικό ρόλο σε αρκετές περιπτώσεις για την επικράτηση του κεντροαριστερού σχηματισμού. Γι' αυτό, άλλωστε, και ο ηγέτης του, Υβ Κοντασό έσπευσε να μιλήσει για «επανεξέταση του ρόλου και του χώρου που καταλαμβάνουν οι Πράσινοι στην κυβέρνηση».

Ηττα στην περιφέρεια

Εκτός, όμως, από τους πανηγυρισμούς στην Πόλη του Φωτός, η αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών δεν «κύλησε» ιδιαίτερα ικανοποιητικά για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Σχεδόν όλοι οι, εν ενεργεία, υπουργοί που διεκδίκησαν δημαρχιακούς θώκους απέτυχαν παταγωδώς, αποδεικνύοντας, όπως σχολιάζουν αναλυτές, ότι οι Γάλλοι πολίτες έχουν «απαυδήσει από το φαινόμενο των δημάρχων - υπουργών, που ποτέ δε βρίσκονται στις δημαρχίες τους». Χαρακτηριστικό, ίσως, είναι το παράδειγμα του δημοφιλούς υπουργού Παιδείας Ζακ Λανγκ, που απέτυχε στο Μπλουά και της υπουργού Εργασίας Ελιζαμπέτ Γκιγκού στην Αβινιόν.

Ο γαλλικός Τύπος, χτες, ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός, επισημαίνει ότι τα συνολικά αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά για τον κυβερνητικό συνασπισμό ιδιαίτερα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2002. Τον προβληματισμό του δεν έκρυψε ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «τα αποτελέσματα της Λιόν και του Παρισιού είναι ικανοποιητικά, αλλά τις αποτυχίες θα πρέπει να τις εξετάσουμε σοβαρά». Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος του RPR Μισέλ Αλιότ -Μαρί υπογράμμιζε ότι «τα αποτελέσματα στο Παρίσι και στη Λιόν δείχνουν ότι ο κόσμος θέλει νέα άφθαρτα πρόσωπα».

Πτώση για την ακροδεξιά, πανωλεθρία για το ΚΚ

Απώλειες στα δημαρχιακά ποσοστά της, αν και περιορισμένες, κατέγραψε η διασπασμένη, πλέον, γαλλική ακροδεξιά. Το Εθνικό Δημοκρατικό Κίνημα, του, πάλαι ποτέ Νο 2 του Εθνικού Μετώπου, Μπρούνο Μεγκρέ διατήρησε τις δημαρχίες του Μαρινιάν και της Βιτρόλ, κοντά στη Μασσαλία, ενώ το Εθνικό Μέτωπο τη δημαρχία της Οράνζ, ενώ έχασε την Τουλόν. Παρ' όλα αυτά, η εκλογική επίδοση των ακροδεξιών υποψηφίων ήταν πολύ μικρότερη αυτής του 1995 και σαφώς δεν μπορούν, πλέον, να διαδραματίζουν ρυθμιστικό ρόλο.

Πανωλεθρία αποδείχτηκε η εκλογική αναμέτρηση για το ΚΚ Γαλλίας, το οποίο, τελικά, έχασε 8 μικρές πόλεις, την Εύρε, τη Σιοτάτ, τη Σετ, την Ταμπ, το διαμέρισμα Αλιέ, δύο προάστια του Παρισιού και το παραδοσιακό του προπύργιο Μονλουκόν, αλλά και τη μεγαλύτερη, πληθυσμιακά, πόλη Νιμ. Η διατήρηση της δημαρχίας του Καλέ και η κατάκτηση της Αρλ δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την κάθετη πτώση, που έκανε τον Εθνικό Γραμματέα του ΚΚ Ρομπέρ Υ να δηλώσει ότι ήταν «μια ολέθρια νύχτα για το ΚΚ, ήταν μια αδιαμφισβήτητη υποχώρηση».

ΡΩΣΙΑ
Εκστρατεία κατά των ιδιωτικοποιήσεων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας ξεκίνησε εκστρατεία για την ακύρωση των ληστρικών ιδιωτικοποιήσεων με σύνθημα «Ο,τι μας πήρανε, θα τα πάρουμε όλα πίσω!». Στην έκκληση «Προς τους πολίτες της Ρωσίας» η ΚΕ του ΚΕΚΡ καλεί «να ξεκινήσουν πανεθνική εκστρατεία για την επανεξέταση των αποτελεσμάτων των ιδιωτικοποιήσεων, με τη συγκέντρωση υπογραφών και διενέργεια δημοψηφίσματος». Το αίτημα της ακύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της εθνικής οικονομίας, που καθορίζουν το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού, να γίνει παλλαϊκό αίτημα. Στην έκκληση υπογραμμίζεται: «Η γη και το υπέδαφος, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, οι τράπεζες, η μεταλλουργία, οι μηχανοκατασκευές και η μεγάλη βιομηχανία, οι δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να είναι στα χέρια του κράτους, παλλαϊκή ιδιοκτησία. Οι εργάτες και οι αγρότες θα πρέπει να εκπροσωπούνται στα όργανα της εξουσίας ανάλογα με το ποσοστό στη σύνθεση του πληθυσμού της Ρωσίας. Πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, που θα περιορίζουν τα δικαιώματα του Προέδρου και της γραφειοκρατίας του, και να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες των αντιπροσωπευτικών οργάνων, όπου υπάρχουν ομάδες των εργατών και αγροτών». Η ΚΕ του ΚΕΚΡ αναφέρει επίσης ότι όλα τα υλικά της εκστρατείας θα κωδικοποιηθούν και τα αιτήματα θα σταλούν στον Πρόεδρο της χώρας, στην Κρατική Δούμα και στα ΜΜΕ. Επίσης, θα συσταθεί Ομάδα Πρωτοβουλίας και θα αρχίσει η διαδικασία για την προκήρυξη του πανρωσικού δημοψηφίσματος.

Στις 17 του Μάρτη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα συγκέντρωση μπροστά στο Μουσείο «Β. Ι. Λένιν», την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Μόσχας του ΚΕΚΡ με την ευκαιρία των 10 χρόνων από το πανενωσιακό δημοψήφισμα του 1991, όπου το 76% του σοβιετικού λαού είχε πει «ναι» στη διατήρηση της Σοβιετικής Ενωσης. Ομως, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και οι περί αυτόν καταστρεπτικές δυνάμεις καταπάτησαν τη θέληση του λαού και ξεκίνησαν τη διαδικασία προετοιμασίας της λεγόμενης νέας Ενωσιακής Συνθήκης, την οποία αρνήθηκαν να υπογράψουν πολλές Ενωσιακές Δημοκρατίες. Ακολούθησε, τον Αύγουστο, το αντεπαναστατικό πραξικόπημα, που οργάνωσε ο Μπορίς Γιέλτσιν με τη συμμετοχή του Γκορμπατσόφ. Και το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου οι Πρόεδροι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, Λεονίντ Κραβτσιούκ και Στανισλάβ Σουσκέβιτς, αντίστοιχα, υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Μπελοβέζσκ, ολοκληρώνοντας την καταστροφή της ΕΣΣΔ. Τα 10 χρόνια χωρίς την ΕΣΣΔ υπήρξαν για τους λαούς όλων των πρώην Δημοκρατιών της Σοβιετικής Ενωσης πραγματική τραγωδία. Εξαθλίωση της πλειονότητας του πληθυσμού, χιλιάδες νεκροί στις διεθνικές συγκρούσεις, απώλεια της εθνικής αξιοπρέπειας και του κύρους της άλλοτε μεγάλης χώρας, αύξηση της θνησιμότητας του πληθυσμού σε όλες τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Αυτή είναι η θλιβερή συνέπεια της ανατροπής της ΕΣΣΔ. Αυτά υπογράμμισαν και οι ομιλητές στη συγκέντρωση που είχε ως κύριο σύνθημα «Ναι στη Σοβιετική Ενωση!».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μπαράζ εκρήξεων

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΡΟΖΑΣ.-

«Εκρηκτικό» το Σαββατοκύριακο όπου δύο βομβιστικές επιθέσεις συγκλόνισαν δύο πόλεις του ανατολικής ακτογραμμής της χώρας, στα παράλια της Μεσογείου. Οι επιθέσεις αποδόθηκαν από την ισπανική αστυνομία στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, γεγονός που προκάλεσε και πάλι τη «θλίψη και την οργή» των Ισπανών, που την εξέφρασαν και πάλι χτες με διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

Συγκεκριμένα, από την ανατίναξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου τη νύχτα του Σαββάτου στην πόλη Ρόζας στη νοτιανατολική Ισπανία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκε ένας άλλος, όπως ανακοινώθηκε από την τοπική αστυνομία της Καταλωνίας, «Mossos d'Esquadra». Οσον αφορά στη δεύτερη επίθεση που επρόκειτο και πάλι για παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Γκάντια, ποτέ δεν κατόρθωσε να ολοκληρωθεί αφού ειδικοί πυροτεχνουργοί προκάλεσαν ελεγχόμενη έκρηξη και την εξουδετέρωσαν. Σύμφωνα πάντα με την ισπανική αστυνομία, τα εκρηκτικά και στις δύο περιπτώσεις υπερέβαιναν τα 50 κιλά δυναμίτη, και εκτιμάται ότι προέρχονται από την τεράστια ποσότητα δυναμίτη που εκλάπη από την πόλη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, στις αρχές Μαρτίου. Επιπλέον, η ισπανική αστυνομία πιστεύει ότι και τα παγιδευμένα αυτοκίνητα «εισήχθησαν από τη Γαλλία» από Βάσκους, όπου είχε αναφερθεί η κλοπή τους και οι δράστες διέφυγαν και πάλι στη Γαλλία με κάποιο άλλο όχημα. «Είναι ολοφάνερο», τόνισαν Ισπανοί αξιωματούχοι, «ότι παρά τη συνεχώς αυξανόμενη συνεργασία των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων των δύο χωρών, η Γαλλία εξακολουθεί να είναι η χώρα προέλευσης των τρομοκρατών και των εφοδίων τους, αλλά και η χώρα όπου ακόμη λειτουργούν στρατόπεδα εκπαίδευσής τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ