ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τακτική αποπροσανατολισμού και δημαγωγίας

Ο Κ. Καραμανλής αναδεικνύει την «κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας «με τα κόμματα της Αριστεράς» στις δημοτικές εκλογές, προκειμένου να προωθήσει τους στόχους του κόμματός του

Γρηγοριάδης Κώστας

Η «κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών» και τα «ανοίγματα στην Αριστερά» ενόψει των δημοτικών εκλογών, αποτελούν δύο βασικά «χαρτιά» του Κ. Καραμανλή, προκειμένου να ξεπεράσει τα εσωκομματικά αδιέξοδα, αλλά και να πρωταγωνιστήσει στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού και παγίδευσης ψηφοφόρων από τα λαϊκά στρώματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει στην τακτική της «υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών» και επιχειρεί να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, από τη στιγμή που, όπως ισχυρίζεται, όλοι πιστεύουν στη νεοφιλελεύθερη επιλογή! Το παραπλανητικό σκεπτικό του ο Κ. Καραμανλής το εξέφρασε στη δευτερολογία του στο προσυνέδριο της Πάτρας το περασμένο Σάββατο, όπου ζήτησε από τα στελέχη να απευθυνθούν «σε όλους τους πολίτες, αδιακρίτως της πολιτικής τους αφετηρίας, της ιδεολογικής τους προέλευσης, άσχετα ακόμα και απ' ό,τι ψήφιζαν μέχρι χθες». Και εφοδιάζοντας τα στελέχη με επιχειρήματα, πρόσθεσε: «Αρνούμαι να δεχτώ ότι με χωρίζει τίποτα με εκείνον τον συμπολίτη μας που έτυχε οι γονείς του να είναι στην "άλλη πλευρά" στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του '40». Και σε άλλο σημείο τόνισε ότι «δε μας νοιάζει αν ήταν αριστεροί ή δεξιοί, τι ψήφισαν. Μας νοιάζει η Ελλάδα του 21ου αιώνα, μια Ελλάδα που θα δίνει ευκαιρία σε όλα της τα παιδιά, μια Ελλάδα που θα πιστεύει στη φιλελεύθερη επιλογή»! Είναι φανερό ότι βασικός στόχος της ηγεσίας της ΝΔ είναι η διαμόρφωση ενός «πλειοψηφικού ρεύματος» μέσα και από την αποδυνάμωση των «αντιδεξιών αντανακλαστικών» που δημιουργεί και εκμεταλλεύεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο της παραπάνω τακτικής εντάσσεται και το «άνοιγμα στην Αριστερά»... ενόψει των δημοτικών εκλογών. Σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο πρόεδρος της ΝΔ, ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς σε δήμους της περιφέρειας, άφησε να εννοηθεί ότι αντιμετωπίζει θετικά ενδεχόμενη συνεργασία με την Αριστερά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Την Αριστερά στην οποιαδήποτε εκδοχή της τη σέβομαι πολύ για ιστορικούς λόγους(!)... Διαφωνώ, βεβαίως, σε πολλά, αλλά βρίσκω και σημεία προσέγγισης σε πολλά».

Υπέρ των συνεργασιών της ΝΔ τάχθηκε και η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ στην Πάτρα, επισημαίνοντας ότι «πάγια άποψη της ΝΔ είναι να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες», ενώ για το Δήμο της Αθήνας είπε ότι «έχει τελείως διαφορετική βαρύτητα». Εξάλλου η τομεάρχης της ΝΔ σε συνέντευξή της στον «Τύπο της Κυριακής» έθεσε ζήτημα άρσης των διαγραφών, φροντίζοντας ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής του Αντ. Σαμαρά. Επέμενε στην πρότασή της για τη θέσπιση θέσης γραμματέα, χαρακτηρίζοντας γελοιότητες τα περί διαρχίας. Για το κόμμα Αβραμόπουλου επανέλαβε ότι ο εκλογικός νόμος δεν επιτρέπει συνεργασίες, ενώ υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανανεωθεί μόνο διά της ήττας του. Ο Κ. Καραμανλής επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις προτάσεις που αφορούν τις οργανωτικές αλλαγές και στη συνέντευξή του στα «Νέα» είπε ότι «είμαι ανοιχτός σε σκέψεις και προτάσεις».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο κόσμος να γυρίσει την πλάτη και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα που είδαν τη δημοσιότητα για συνεργασία της ΝΔ με «αριστερές δυνάμεις» στις επόμενες δημοτικές εκλογές, κατά τη διάρκεια χτεσινής δημόσιας ομιλίας της για την Κοινωνική Ασφάλιση, τόνισε τα παρακάτω:

«Εμείς δε βάζουμε κανένα όριο στην κοινή δράση και στη συνεργασία μέσα στον κόσμο, όσον αφορά την κομματική του ένταξη. Ταυτόχρονα όμως τους λέμε ότι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη πριν απ' όλα στα δύο κόμματα - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - στην πολιτική και στην ιδεολογία τους. Εμείς λέμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας δε φτάνει μόνο να διεκδικείς προωθημένα αιτήματα, πρέπει να βγάζεις και βαθύτερα συμπεράσματα.

Βγαίνει το ΠΑΣΟΚ και λέει ότι αυτή είναι η πολιτική που ακολουθείται, δεν μπορεί να γίνει άλλη, "ελάτε να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τα ψίχουλα και προσέξτε μη διαμαρτυρηθείτε, καραδοκεί η ΝΔ στις δημοτικές, νομαρχιακές και εθνικές εκλογές... και ΝΔ σημαίνει ίδια πολιτική, αλλά με αντικοινωνικό πρόσωπο χωρίς κοινωνικό στιλ".

Ερχεται η ΝΔ η οποία νομίζει πως τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση ο λαός θα έχει ξεχάσει ποιοι είναι, θα έχει ξεχάσει ότι έτσι ξεκίνησαν τους αντιασφαλιστικούς νόμους και δημαγωγεί ασύστολα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Κάνει μάλιστα και ανοίγματα προς την Αριστερά, το ΚΚΕ. "Αν θέλετε να διώξουμε το ΠΑΣΟΚ ελάτε σε μας", λέει.

Το δε ΠΑΣΟΚ λέει όχι. "Απευθύνομαι στους αριστερούς για να εμποδίσουμε τη ΝΔ". Δηλαδή το αντιδεξιό σύνδρομο και το δήθεν φιλοαριστερό προσωπείο. Γιατί πραγματικά ο ωμός αντικομμουνισμός δεν πουλάει και πολύ.

Απαντώντας λοιπόν και στη ΝΔ, λέμε ότι για μας κριτήριο είναι η πολιτική τους, που είναι - και των δυο τους - μια πολιτική εχθρική για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Και από αυτή την άποψη ο λαός, γιατί για το ΚΚΕ είναι δεδομένο, δεν πρέπει να σκέφτεται ούτε με αντιδεξιά, ούτε με αντιΠΑΣΟΚ σύνδρομα. Πρέπει να σκέφτεται ταξικά και να βλέπει ότι και τα δύο κόμματα θέλουν να συντηρήσουν την ίδια πολιτική. Κι αν υποστηρίζουν - το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ - αυτόν το δικομματισμό και διπολισμό δεν είναι από στενά κομματικά κριτήρια και στενά εγωιστικά συμφέροντα εξουσίας, αλλά γιατί πριν απ' όλα σκέφτονται ταξικά και θέλουν να διασώσουν το σύστημα».

ΠΑΣΟΚ
Αναζητείται «συμφωνία κυρίων»

Αν και οι υψηλοί τόνοι της πρώτης μέρας έδωσαν την επόμενη τη θέση τους στις «ψύχραιμες» τοποθετήσεις, ωστόσο το διήμερο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, που έληξε με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού, το περασμένο Σάββατο, δεν έδωσε απάντηση στο βασικό ερώτημα που έχει ανακύψει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο η δεδομένη πρόθεση του Κ. Σημίτη να προχωρήσει τη λεγόμενη «ανανέωση» και «μετεξέλιξη» του κόμματός του θα είναι μια διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την επίτευξη κάποιας «συμφωνίας κυρίων» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους πρωτοκλασάτους του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ή αν τελικά η πορεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα ξεφύγει από τα πλαίσια της «ελεγχόμενης έντασης» που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Σε ό,τι αφορά στο κλείσιμο των εργασιών της συνόδου, ο Κ. Σημίτης εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά, αφ' ενός να μην αφίσταται των προθέσεών του για «αλλαγές» και «άνοιγμα» του κόμματός του «στην κοινωνία», αφ' ετέρου προσπάθησε να καθησυχάσει όσους φοβούνται τον «εξοβελισμό» τους από την «εκσυγχρονιστική» ομάδα, ότι είναι ο ίδιος προσωπικά που «εγγυάται μια σταθερή πορεία, μια πορεία ανανέωσης», αλλά «μέσα από συλλογικές διαδικασίες και διαφάνεια», χωρίς «διχόνοια ή παραίτηση» και με στόχο την «κοινή πορεία» όλων μέσα στο ΠΑΣΟΚ...

Στάση αναμονής στα παραπάνω φαίνεται να τηρούν οι πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Α. Τσοχατζόπουλος, που χτες περιορίστηκε να σχολιάσει ότι η εσωκομματική ομφαλοσκόπηση του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα είναι «αποπροσανατολισμός». Ζήτησε, δε, εφαρμογή της «ομόφωνης» απόφασης για «διάλογο» στην πορεία προς το συνέδριο και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ασχοληθεί με πολιτικά και όχι με παραπολιτικά ζητήματα. Οπως συγκεκριμένα ανέφερε, το πεδίο δραστηριοποίησης του ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όπου και τάχθηκε υπέρ της... αποκομματικοποίησής τους.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα συνέρχεται η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ με θέμα την τακτική του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου η βασική «γραμμή» είναι το ΠΑΣΟΚ να δηλώσει πολιτική στήριξη υποψηφίων, κατ' αρχάς, στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο δικομματισμός και οι ... «αριστεροί» του!

Οπως θα αντιληφθήκατε, η Αριστερά έχει πάλι την τιμητική της. Ο κ. Σημίτης, ως γνωστόν, έχει «κεντροαριστερά» οράματα και, συνεπώς, έχει και «κεντροαριστερούς» φίλους. Ταυτόχρονα, μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ μίλησαν στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος για «προγραμματικές συγκλίσεις» με κόμματα, λέει, της Αριστεράς. Κατόπιν αυτών, φτάσαμε μέχρι του σημείου και ο Κ. Καραμανλής, καλά διαβάσατε, ο Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος της ΝΔ, να κάνει «άνοιγμα», λέει, στην Αριστερά και να προτείνει συνεργασίες αυτοδιοικητικού χαρακτήρα....

Συμπέρασμα: Οσοι έχετε «αριστερά» ...κουταβάκια και θέλετε να τα μετατρέψετε σε κατοικίδια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν έχετε παρά να τρέξετε.

***

Βεβαίως, ορισμένοι θα αναρωτηθούν: Αν δεν υπήρχαν τέτοιου είδους κατοικίδια, αν, δηλαδή, δεν υπήρχαν «αριστεροί - κατοικίδια» και υπάκουα «ζωάκια» στην αυλή του συστήματος, τότε γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να χάνουν την ώρα τους με «προσκλητήρια» προς την Αριστερά και άλλα τέτοιου είδους πυροτεχνήματα;

Σωστή η παρατήρηση και ας είμαστε ειλικρινείς: Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι κάποιοι έχουν δώσει το δικαίωμα - και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ - να θεωρούν την Αριστερά παραμάγαζό τους. Κάποιοι έχουν δώσει το δικαίωμα στο δικομματισμό να χρησιμοποιεί την Αριστερά, όπως εκείνος θέλει. Κάποιοι έχουν με τη συμπεριφορά τους και την πολιτική τους δώσει την εικόνα πως η Αριστερά είναι το «ρετάλι», που μπορούν να το χρησιμοποιούν οι ράφτες του συστήματος κατά τα συμφέροντά τους.

Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με αυτού του είδους τα «προσκλητήρια» κάνουν τη «δουλιά» τους. Ποιος, όμως, τους επιτρέπει να «δουλεύουν» έτσι τον κόσμο; Ας το θέσουμε με άλλα λόγια: Εκείνοι οι αριστεροί που δίνουν το δικαίωμα να τους ...διεκδικούν, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, εκείνοι οι αριστεροί που γίνονται μπαλάκι στα «κεντρο-αριστερο-δέξια» σενάρια, εκείνοι οι αριστεροί που αντιλαμβάνονται το ρόλο τους σαν το «αποκούμπι» του κ. Γιαννόπουλου (!) αφού κατά δήλωση του τελευταίου στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ «ο ΣΥΝ είναι κι αυτό ένα αποκούμπι» (!), αλήθεια, όλοι αυτοί, τελικά, πόσο αριστεροί είναι;

***

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν υπάρχει η πολυτέλεια να δοθεί ούτε με υπονοούμενα ούτε με υπεκφυγές. Η απάντηση πρέπει να είναι τόσο ευθεία, όσο ευθεία είναι και η πρόκληση εναντίον της Αριστεράς. Και η απάντηση σε ό,τι αφορά την «αριστεροσύνη» των εν λόγω κυρίων είναι σαφής:

Ολοι αυτοί είναι τόσο «αριστεροί», όσο «αριστερός» είναι ο κ. Σημίτης. Είναι τόσο «αριστεροί», όσο ...«αριστερός» μπορεί είναι και ο κ. Καραμανλής, που τους προσκαλεί σε συνεργασίες. Ολοι αυτοί, οι δήθεν αριστεροί, οι αποδέκτες των προσκλήσεων του Σημίτη και του Καραμανλή, είναι εκείνοι που αποτελούν τη δυσφήμιση της Αριστεράς. Είναι εκείνοι που καπηλεύονται τον τίτλο της Αριστεράς. Είναι αυτοί που όταν δε λερώνουν, τότε, στην καλύτερη περίπτωση, διακωμωδούν την ιδιότητα του αριστερού.

Αυτοί είναι οι «αριστεροί», των οποίων το «χέρι» ζητούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Συνεπώς, με όλους αυτούς, τους δήθεν αριστερούς, εμείς δε θα είχαμε καμία αντίρρηση να συνεργαστεί και ο κ. Σημίτης και ο κ. Καραμανλής. Ει δυνατόν, ας συνεργαστούν και με τον Σημίτη και με τον Καραμανλή. Ταυτοχρόνως...

***

Ειρήσθω εν παρόδω, σχετικά με την πρόταση του Κ. Καραμανλή προς την Αριστερά, αν το σκεφτείτε, θα δείτε ότι από την πλευρά του έχει δίκιο ο άνθρωπος. «Εδώ - σου λέει - υπάρχουν μερικοί μερικοί που το παίζουν "αριστεροί" και δεν ντρέπονται να δηλώνουν ότι θέλουν να συνεργαστούν με τον Σημίτη. Γιατί, λοιπόν, να μην τους προσκαλέσω και γω;», αναρωτιέται ο Κ. Καραμανλής. «Αφού μπορούν να συνεργαστούν με τον Σημίτη - σκέφτεται ο αρχηγός της ΝΔ - τότε γιατί να μην μπορούν να συνεργαστούν και με μένα; Μήπως το ίδιο δεξιός με τον Σημίτη δεν είμαι και γω;»...

Το ξαναλέμε: Με κάτι τέτοιους «αριστερούς», δίκιο έχει ο άνθρωπος, από την πλευρά του, να ζητά «συνεργασίες». Μόνο, που, εκτός από την πλευρά του Κ. Καραμανλή, εκτός από την όχθη στην οποία εκείνος βρίσκεται - και μαζί του συνωθούνται και ο Κ. Σημίτης και οι «αριστεροί» του ...δικομματισμού - υπάρχει και η άλλη όχθη. Αυτή είναι η όχθη της πραγματικής Αριστεράς. Και στην άλλη όχθη, τέτοιου είδους «κεντρο-αριστερο-δέξια προσκλητήρια», όχι μόνο επιστρέφονται ως απαράδεκτα, αλλά τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα που τα επιτελεία του δικομματισμού δεν τολμούν καν να σκεφτούν ότι θα μπορούσαν να στείλουν εκεί τέτοιου είδους «ραβασάκια». Εδώ δεν υπάρχουν αριστεροί που χωρίζονται στους «αριστερούς» του Σημίτη και στους «αριστερούς» του Καραμανλή!

Είναι κι αυτό ένα σαφές σημάδι για το τι σημαίνει να είσαι αριστερός. Γιατί οι αριστεροί - εκτός των άλλων - κρίνονται κι από κάτι επιπλέον: Από το αν επιτρέπουν να τους πιάνουν στο στόμα τους και, πολύ περισσότερο, να τους εντάσσουν στα σχέδιά τους διάφοροι «φίλοι» της Αριστεράς, όπως ο Κ. Σημίτης και ο Κ. Καραμανλής. Και οι αριστεροί, που δεν είναι «δήθεν», δεν το επιτρέπουν.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Λ. ΚΥΡΚΟΣ
Ανευ όρων... διάλογος με το ΠΑΣΟΚ!

Διάλογο ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού άνευ όρων και προαπαιτούμενων ζητά ο Λ. Κύρκος, χαρακτηρίζοντάς τον σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» «περισσότερο αναγκαίο από ποτέ. Ο Λ. Κύρκος εξέφρασε την άποψη ότι οι ηγεσίες των δύο χώρων δεν είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο, αλλά «αν δεν αρχίσουν κάποτε οι διαδικασίες, δε θα ωριμάσουν ποτέ τα πράγματα» επέμενε.

Ανέφερε ακόμα πως το «ΠΑΣΟΚ έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία», ενώ απαντώντας γιατί δε δρα στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΝ, απάντησε πως «κατά καιρούς έχει μιλήσει, αρκετά αφηρημένα. Δεν έχει διατυπώσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση κι αυτό είναι λάθος του ΣΥΝ. Ομως είναι ισχυρή η άποψη μέσα στο ΣΥΝ ότι διάλογος χωρίς να υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να διεξαχθεί».

Σε άλλη ερώτηση για τη «συγκρότηση μετώπου με το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ» ο Λ. Κύρκος ανέφερε πως «σ' αυτή την ιστορία βάζει τέρμα η πρόσφατη απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, που δεν αφήνει περιθώρια για διολίσθηση του κόμματος σ' αυτή την κατεύθυνση».

Ο Λ. Κύρκος ούτε λίγο ούτε πολύ εμφάνισε το ΣΥΝ ως θεσμικό εκφραστή της Αριστεράς και τον επέπληξε που άφησε την ιδέα της κεντροαριστεράς στον Κ. Σημίτη. Ενώ τόλμησε να ισχυριστεί πως κάθε προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο δεν μπορεί να αγνοεί το ΠΑΣΟΚ! Ζήτησε δε να γίνει διάλογος επί των θεμάτων που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, εργασιακά, παιδεία κ.ά!

Από τη συνέντευξη δεν έλειπε η επίθεση στο ΚΚΕ και ήταν φυσικό να κριθεί από τον Λ. Κύρκο ως «συντηρητική» η δικτατορία του προλεταριάτου, όταν γι' αυτόν η σοσιαλδημοκρατία (που το μεγάλο κεφάλαιο κρίνει ως ικανότερο και αποτελεσματικότερο διαχειριστή των συμφερόντων του) και η ομολογία πίστεως στο πιο απάνθρωπο εκμεταλλευτικό σύστημα, αυτό του ιμπεριαλισμού, συνιστούν αναμφισβήτητα... πρόοδο!

ΚΕΠ
Αντιπερισπασμοί με «δάνεια»

Να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το ζήτημα της προέλευσης των οικονομικών πόρων του κόμματός του επιχειρεί ο Δ. Αβραμόπουλος, μοιράζοντας «διαφάνεια» στα λόγια.

Ο αρχηγός του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών χρησιμοποιεί την... αίτηση για δάνειο ύψους 100 εκατ. δρχ. από την Εθνική Τράπεζα, ως προπαγανδιστικό πυροτέχνημα για να σπείρει σύγχυση σχετικά με τους πόρους του κόμματός του, καθώς και να «εξουδετερώσει» τα εύλογα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις μέχρι τώρα δραστηριότητές του (μετακίνηση με ελικόπτερο του εφοπλιστή Λιβανού, ανάληψη εξόδων από ανώνυμο «φίλο» για την εκδήλωση στο Ζάππειο, έξοδα για καινούρια γραφεία και υπαλληλικό προσωπικό, κ.ο.κ.). Στο πλαίσιο αυτό ο Δ. Αβραμόπουλος επιχείρησε χτες να δώσει συνέχεια στον αντιπερισπασμό του με το δάνειο από την Εθνική Τράπεζα και «διέρρευσε» στις εφημερίδες επιστολή του προς τον διοικητή της Τράπεζας Θ. Καρατζά, στην οποία αναφέρει ότι βάζει ως εγγύηση για τη χορήγηση του δανείου την οικία του επί της οδού Χρυσαλλίδος στην Κηφισιά. Την «εκ του ασφαλούς» ουσιαστικά αυτή κίνησή του επιχειρεί να την εκμεταλλευτεί πολιτικά και για το λόγο αυτό δημοσιοποίησε προηγούμενη επιστολή του στον Θ. Καρατζά, στην οποία περισσεύουν τα περί διαφάνειας στη δημόσια ζωή, για να καταλήξει ότι πρέπει να ενισχυθεί με το αιτούμενο δάνειο «μια προσπάθεια που αποσκοπεί στην ισχυροποίηση των θεσμών της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Παράλληλα, ο Δ. Αβραμόπουλος φροντίζει να βάζει μεγαλεπήβολους στόχους, προσδοκώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεγελάσει κάποιους αφελείς. Είναι χαρακτηριστικός από αυτή την άποψη ο στόχος που έθεσε για τις επόμενες εκλογές, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι στην εξουσία. Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» υποστήριξε ότι «από τη στιγμή που θα χαθούν οι εκλογές για το ΠΑΣΟΚ σίγουρα θα έχει ανοίξει ο δρόμος για ένα άλλο κόμμα. Προσέξτε όμως: Το ποιο θα είναι αυτό, μόνο οι εκλογές θα το δείξουν»! Στο πλαίσιο των πυροτεχνημάτων περιλαμβάνεται ακόμα η πρόταση για μετακίνηση της έδρας του αρχηγού του κράτους έξι μήνες στην Αθήνα και έξι μήνες στη Θεσσαλονίκη!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ