ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Διώκουν τον αγωνιστή πρόεδρο του σωματείου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
  • Μετά από μήνυση ναυτικού πράκτορα, επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα στον Γ. Μανουσογιαννάκη
  • Εμφανής η προσπάθεια να τρομοκρατήσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στο λιμάνι

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης
Ο Γ. Μανουσογιαννάκης
Πριν ακόμα ψηφιστεί ο τρομονόμος, κάποιοι «θεράποντες» της Θέμιδος στον Πειραιά ασκούν διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών, με προφανή στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να τους αποτρέψουν από την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Αυτή η προσπάθεια προάσπισης των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, «τιμωρήθηκε» χτες, καθώς, μετά από μήνυση ναυτικού πράκτορα του Πειραιά, επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και χρηματική εγγύηση 500.000 δρχ. στον πρόεδρο της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»,Γιάννη Μανουσογιαννάκη. Να σημειωθεί ότι ο μάρτυρας που πρότεινε ο ναυτικός πράκτορας, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του, αλλά λέει πως του υποσχέθηκε εργασία, αν η κατάθεσή του είναι επιβαρυντική για τον συνδικαλιστή!

Τα γεγονότα είναι αποκαλυπτικά και έχουν ως εξής: Το Σεπτέμβρη του 1999, οι Νίκος Χαρουπάκης και Παντελής Μάλλης κατήγγειλαν στον Γ. Μανουσογιαννάκη ότι ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, απότακτος λιμενικός και νυν ναυτικός πράκτορας, είχε πάρει από τον Μάλλη, προκειμένου να του βγάλει δίπλωμα λοστρόμου, 80.000 δρχ. και στη συνέχεια του ζήτησε άλλες 200.000. Επειδή δεν είχε να τα δώσει, ο Μάλλης ζήτησε από τον Κωνσταντινίδη πίσω τις 80.000 δρχ. Επειδή ο Κωνσταντινίδης κωλυσιεργούσε, ο Μάλλης ζήτησε την παρέμβαση του σωματείου. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης συνόδευσε τους δύο ναυτικούς στο γραφείο του Κωνσταντινίδη, λέγοντας στον τελευταίο πως, αν δεν επιστρέψει τα χρήματα, θα τον στείλουν στον εισαγγελέα. Ο Κωνσταντινίδης έδωσε μεταχρονολογημένη επιταγή και μετά από 20 μέρες έκανε μηνυτήρια αναφορά, λέγοντας ότι ο Γ. Μανουσογιαννάκης διά της βίας τού απέσπασε την επιταγή.

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Μανουσογιαννάκης και στο παρελθόν είχε καταγγείλει τον Κωνσταντινίδη για παρόμοιες δραστηριότητες. Μάλιστα, πριν του υποβάλει μήνυση, του είχε ζητήσει να ξεχαστούν όλα. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης τού ξεκαθάρισε πως δεν κάνει διαπραγματεύσεις. Μετά από αυτό, ο Κωνσταντινίδης έκανε τη μήνυση. Υπενθυμίζουμε ότι με παρέμβαση του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» έχουν ήδη καταδικαστεί εννέα ναυτικοί πράκτορες.

Χτες ο ανακριτής Παναγιώτης Αθανασόπουλος κάλεσε τον Γ. Μανουσογιαννάκη και ύστερα από συνεννόηση με τον εισαγγελέα τού ανακοίνωσε ότι τού επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα μία φορά το μήνα και καταβολής εγγύησης 500.000 δρχ., μέχρι την Πέμπτη!

Ο ανακριτής δεν έλαβε υπόψιν του ότι ο Γιώργος Καβαλιέρης, μοναδικός μάρτυρας του μηνυτή, στην κατ' αντιπαράσταση με τον Κωνσταντινίδη ένορκη εξέτασή του, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνει όσα αναφέρονται από τον μηνυτή, αλλά λέει ότι ο Κωνσταντινίδης τού υποσχέθηκε εργασία στην εταιρία του Παναγόπουλου, επειδή ήταν άνεργος, προκειμένου να καταθέσει στο Δικαστήριο ότι ο Γ. Μανουσογιαννάκης τον απείλησε και τον χτύπησε μέσα στο γραφείο του!

Μετά από αυτά, συνδικαλιστές, συνοδευόμενοι από τον βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Σκοπελίτη, επισκέφτηκαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά Αρ. Φραγκιαδάκη, ζητώντας να αρθούν οι περιοριστικοί όροι σε βάρος του Γ. Μανουσογιαννάκη. Ο Αρ. Φραγκιαδάκης, αν και δέχτηκε ότι από την εξέταση του Γ. Καβαλιέρη προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του Κωνσταντινίδη, είπε ότι ο ανακριτής και ο εισαγγελέας που επέβαλαν τους περιοριστικούς όρους στον Γ. Μανουσογιαννάκη ενήργησαν στα πλαίσια (!) του νόμου.

Ο Σταύρος Σκοπελίτης, εξερχόμενος του γραφείου του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πειραιά, δήλωσε στο «Ριζοσπάστη»: «Τονίσαμε ότι η δίωξη που έχει ασκηθεί είναι πολιτική, με στόχο να χτυπηθούν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και οι κατακτήσεις των εργαζομένων. Εχουμε κατ' επανάληψη ως ΚΚΕ καταγγείλει ότι με βάση τον Πειραιά δραστηριοποιείται το "δουλεμπορικό κύκλωμα" με διεθνείς προεκτάσεις, το οποίο απομυζά τεράστια ποσά από τους Ελληνες ναυτεργάτες και τους οικονομικούς μετανάστες. Αυτές οι αντιδημοκρατικές επιλογές που είναι σε εξέλιξη φουσκώνουν τα πανιά του αυταρχισμού, ενόψει της κατάθεσης του "τρομονόμου". Αναβιώνουν άλλες εποχές, καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού μας, με στόχο να χτυπηθεί η συλλογική δράση. Σήμερα, η ανάπτυξη της ενωτικής δράσης των εργαζομένων πρέπει να ενισχυθεί».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για το θέμα. Μετά την παράθεση των περιστατικών από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, ο υπουργός επιφυλάχτηκε να απαντήσει, ενώ προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός και τις ενέργειες των δικαστικών αρχών.

«Μου ζήτησε να καταθέσω ότι τον χτύπησαν»!

Παραθέτουμε ορισμένα αποκαλυπτικά αποσπάσματα από την ένορκη εξέταση του Γ. Καβαλιέρη, που έγινε κατ' αντιπαράσταση με τον μηνυτή Ι. Κωνσταντινίδη.

Ερώτηση ανακριτή: «Εγινε τελικά κανένα επεισόδιο μεταξύ των ατόμων που βρίσκονταν στο γραφείο του κ. Κωνσταντινίδη τη στιγμή εκείνη, μεταξύ εκείνων που έμπαιναν και έβγαιναν, του Μανουσογιαννάκη και του Κωνσταντινίδη;».

Καβαλιέρης: «Με τον Μανουσογιαννάκη ειδικά δεν έγινε κανένα επεισόδιο, αφού εκείνος δε σηκώθηκε καθόλου από την καρέκλα του. Οι άλλοι του ζητούσαν επίμονα να τους επιστρέψει κάποια χρήματα που τους είχε πάρει για να τους μπαρκάρει ή για να τους χορηγήσει διπλώματα. Επεισόδιο δεν έγινε, παρά μόνο οι παρευρισκόμενοι του έλεγαν ότι είναι απατεώνας και ότι καταχράται τα χρήματα των ανέργων ναυτικών γιατί έχει την κάλυψη του αρχηγού του λιμενικού σώματος, στο οποίο ανήκε και ο κ. Κωνσταντινίδης».

Ερώτηση ανακριτή: «Τις απειλές, την εξύβριση, τον ξυλοδαρμό και την εξαιτίας αυτού υπογραφή της επιταγής, τις αντιληφθήκατε, δηλαδή ήσασταν παρών, όταν έγιναν όλα αυτά;».

Καβαλιέρης: «Εγώ ήμουν παρών, αλλά τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα λέει ο κ. Κωνσταντινίδης. Δηλαδή δεν τον χτύπησαν, δεν τον έβρισαν, δεν τον απείλησαν και τον εξανάγκασαν να υπογράψει την επιταγή. Την υπέγραψε με τη θέλησή του, γιατί ο ναυτικός ήθελε να φύγει και δεν είχε άλλα περιθώρια. Δεν είδα να εμφανιστεί κάποια κυρία στο γραφείο του Κωνσταντινίδη κατά τη διάρκεια των γεγονότων αυτών. Εμένα ο κ. Κωνσταντινίδης μου υποσχέθηκε να εργαστώ στην εταιρία Παναγόπουλου, επειδή είμαι άνεργος, για να καταθέσω στο Δικαστήριο ότι τον χτύπησαν, τον απείλησαν και ότι δημιούργησαν επεισόδιο εναντίον του και χτες στο γραφείο του μου είπε ότι οτιδήποτε χρειαστώ θα είναι στη διάθεσή μου εάν καταθέσω ό,τι ήθελε εκείνος. Εγώ ποτέ δεν είδα να δέρνουν τον Κωνσταντινίδη κατά τη διάρκεια του συμβάντος».

Θύελλα αντιδράσεων από μαζικούς φορείς

«Κύμα» αντιδράσεων φορέων σηκώθηκε μετά τη δίωξη και την επιβολή περιοριστικών όρων στον πρόεδρο του ναυτεργατικού σωματείου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γιάννη Μανουσογιαννάκη. Συνδικαλιστικοί φορείς καταγγέλλουν ότι αυτή η δίωξη στρέφεται γενικότερα κατά των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού και της εργατικής τάξης.

Πολιτική δίωξη, που στρέφεται γενικότερα ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού της χώρας, χαρακτηρίζει τη δίωξη του Γ. Μανουσογιαννάκη η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά.

Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής καταγγέλλεται ότι αποκαλύπτεται η αντιλαϊκή αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του μεγάλου κεφαλαίου και των άλλων πολιτικών εκπροσώπων του. Είναι αυτή που τροφοδοτεί τις αντιδημοκρατικές ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων. Απαιτούμε να σταματήσουν οι αντιδημοκρατικές διώξεις συνδικαλιστών και γενικότερα των εργαζομένων. Η υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι πρωταρχικής σημασίας ζήτημα στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Καταγγελία εξέδωσε και η Ομοσπονδία Οικοδόμων, με την οποία χαρακτηρίζει αυταρχική, αντιδημοκρατική και αντισυνδικαλιστική την πρακτική της κυβέρνησης, ενάντια στους συνδικαλιστές και το συνδικαλιστικό κίνημα. «Ο "τρομονόμος" - σημειώνεται - και άλλες αντιδημοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης άνοιξαν "τους ασκούς του Αιόλου" ενάντια στους συνδικαλιστές και το συνδικαλιστικό κίνημα». Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους οικοδόμους «σε συνεχή και αταλάντευτο ταξικό αγώνα για να βάλουμε φρένο και να ανατρέψουμε αυτή την απάνθρωπη, αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου».

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να γυρίσει την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου στις πιο μαύρες μέρες που έζησε ο ελληνικός λαός», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατών Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Υπογραμμίζει δε ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα υπερασπιστεί αποφασιστικά τις κατακτήσεις του, τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες.

Η δίωξη του Γ. Μανουσογιαννάκη προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που ζητούν την άρση των περιοριστικών όρων που επιβλήθηκαν στον συνδικαλιστή.

ΚΚΕ
Μέτρα τρομοκρατικά εναντίον κάθε αγωνιστικής φωνής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τα αντιδραστικά μέτρα της Εισαγγελίας Πειραιά.

«Τα περιοριστικά μέτρα, που επέβαλαν ο εισαγγελέας και ο ανακριτής Πειραιά κατά του κομμουνιστή συνδικαλιστή Γ. Μανουσογιαννάκη, με τα οποία απαγορεύεται η έξοδός του από τη χώρα, υποχρεώνεται να δίνει παρουσία στο αστυνομικό τμήμα και να καταθέσει εγγύηση 500.000 δρχ., αποτελούν μια τρομοκρατική ενέργεια η οποία στρέφεται εναντίον κάθε αγωνιστικής φωνής στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Τα μέτρα στηρίζονται σε ψευδείς καταγγελίες "δουλεμπόρου" και αναδείχνουν τόσο το μέγεθος των κυβερνητικών ευθυνών, όσο και εναντίον τίνος θα στρέφεται ο περιβόητος "τρομονόμος" και τ' άλλα αυταρχικά μέτρα που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Τα μέτρα πρέπει ν' αρθούν, γιατί ανοίγεται ένας δρόμος πλήρους αυθαιρεσίας τόσο από την εργοδοσία όσο και τους παράγοντες στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να παρέμβει και να διατάξει την ανάκληση των περιοριστικών μέτρων. Ανάλογη ευθύνη πρέπει ν' αναλάβουν και οι φορείς των δικαστικών.

Αποτελεί, επίσης, στοιχειώδη ευθύνη όλων των κομμάτων να πάρουν θέση και να καταδικάσουν την προκλητική ενέργεια του εισαγγελέα και του ανακριτή Πειραιά. Η πάλη κατά του "τρομονόμου" πρέπει να είναι στις προτεραιότητες των εργαζομένων».

Επιστολή Ορ. Κολοζώφ προς υπουργό Δικαιοσύνης

Την άρση των περιοριστικών μέτρων ζητά με χτεσινή επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ.

Στην επιστολή ο βουλευτής του ΚΚΕ παραθέτει με λεπτομέρειες τα γεγονότα και τονίζει: «Κύριε υπουργέ, πρόκειται για μια απαράδεκτη εξέλιξη μιας καθαρής περίπτωσης εκμετάλλευσης ναυτεργατών. Υποχρέωση των συνδικαλιστών είναι να υπερασπίζονται τα δίκαια των εργαζομένων. Είμαστε πεισμένοι πως στην προσπάθειά τους αυτή πρέπει να βρίσκουν τη συμπαράσταση των συντεταγμένων οργάνων της πολιτείας και όχι εμπόδια στο έργο τους.

Τα περιοριστικά μέτρα, που αποφάσισαν ο ανακριτής και ο εισαγγελέας, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθούν. Πρόκειται για μια υπόθεση εκφοβισμού του συνδικαλιστικού κινήματος. Πιστεύω πως τα περιοριστικά μέτρα που έχουν παρθεί σε βάρος του συνδικαλιστή πρέπει να αρθούν.

Κύριε υπουργέ, μαζί με το παρόν σημείωμα σάς επισυνάπτω και την κατάθεση του Καβαλιέρη Γεωργίου, μάρτυρα του Κωνσταντινίδη, όπου αναδείχνεται το ψευδές της μηνυτήριας αναφοράς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ