ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Εμπαθείς φωνασκίες, η κριτική στον τρομονόμο

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε, ότι η κριτική στο νομοσχέδιο προέρχεται από άγνοια

«Εμπαθείς φωνασκίες και μεγαλοστομίες» χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος την κριτική που ασκείται στο τρομονομοθέτημα από το νομικό κόσμο, κοινωνικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις κλπ.

Σε χτεσινή συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», ο Μ. Σταθόπουλος δείχνει ενοχλημένος από την κατακραυγή που προκάλεσε ο τρομονόμος και δεν αποδέχεται την κριτική. Επίσης, ανέφερε ότι στις προθέσεις του είναι να καταθέσει το σχέδιο νόμου όσο το δυνατόν πιο σύντομα στη Βουλή και χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, προκειμένου να φτάσει «αλώβητο» στο Κοινοβούλιο, όπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναμένεται να το ψηφίσουν με σύντομες διαδικασίες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ο τρομονόμος θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα και προεξόφλησε ότι δε θα δεχτεί να γίνουν σοβαρές αλλαγές στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, παρά μόνο επιμέρους διορθώσεις.

«Υπάρχει όλη η ευχέρεια για το σύντομο νομοσχέδιο, είπε, ένα νομοσχέδιο που έχει 10 άρθρα, να γίνει συζήτηση. Ηδη έχουν εκφραστεί απόψεις, εννοώ τις σοβαρές απόψεις και όχι τις διάφορες εμπαθείς φωνασκίες και μεγαλοστομίες που ακούγονται. Τις σοβαρές απόψεις τις εξετάζουμε και ενδεχομένως να προχωρήσουμε σε κάποιες επιμέρους διορθώσεις. Αυτό ήταν το νόημα και το είχα δηλώσει από την αρχή, της δημοσιοποίησης, χωρίς άμεση κατάθεση στη Βουλή. Αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτό δε θα καθυστερήσει πολύ».

Σχετικά με την κριτική που δέχεται το τρομονομοθέτημα ότι δεν ορίζεται με ακρίβεια ο όρος εγκληματική οργάνωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρ' όλες τις προσπάθειες, ουσιαστικά δεν απάντησε και δήλωσε ότι «αυτό θα αφεθεί στην ερμηνεία» του νόμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος για τον τρομονόμο, απάντησε και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι «η κριτική που ασκείται προέρχεται από άγνοια»! Με άλλα λόγια ο Δ. Ρέππας μάς λέει ότι διαπρεπείς νομικοί, όπως οι Ι. Μανωλεδάκης, Γ. Κασιμάτης, Γ. Α. Μαγκάκης, Γ. Πανούσης, Ν. Παρασκευόπουλος, Α. Καράς, Χρ. Αργυρόπουλος κ.ά. κάνουν κριτική, αν και αγνοούν το νομοσχέδιο. Μάλιστα, ο Δ. Ρέππας έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι με το νομοσχέδιο «γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών».

Παράλληλα, ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για αντιτρομοκρατικό νόμο» και πως «οι ρυθμίσεις αυτές βρίσκονται σε αρμονία με τις προβλέψεις του Συντάγματος», ενώ πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο είναι αποτύπωση των όσων συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο, στο Παλέρμο της Σικελίας.

Τέλος, σχετικά με το ντοκιμαντέρ του ΒΒC, σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές αρχές δεν επιθυμούν την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, γιατί ενέχονται παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Τύπου έδειξε να ενοχλείται και δήλωσε ότι «αυτό είναι πρωτάκουστο και συνιστά αθλιότητα να ισχυρίζεται κάποιος κάτι τέτοιο».


ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Ηταν μόλις ένα δείγμα του τι μέλλει γενέσθαι...

Χαρακτηριστικό δείγμα για τον τρόπο που λειτουργούν οι μυστικές υπηρεσίες διαφόρων κρατών, στο πλαίσιο της λεγόμενης διεθνούς αντιτρομοκρατικής συνεργασίας, είναι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με μια δημοσιογραφική αποστολή της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στην Ιορδανία.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι δύο δημοσιογράφοι - η Ιωάννα Σωτήρχου και ο Νίκος Γιαννόπουλος - έφτασαν στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας για να πάρουν συνέντευξη απ' τον Ναντίμ Ριζμάουι για την υπόθεση Λεσπέρογλου. Βρίσκονταν μαζί του, το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης, όταν σε κεντρικό δρόμο του Αμμάν το αυτοκίνητό τους περικυκλώθηκε από αυτοκίνητα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Ανδρες με πολιτικά και κρατώντας όπλα, έβγαλαν απ' το όχημα τους τρεις «υπόπτους» και τους έριξαν πάνω στα καπό, φορώντας τους χειροπέδες στα χέρια και καλύπτρες στα μάτια.

Η Ι. Σωτήρχου αφηγείται πως όταν την οδήγησαν σε κτίριο, ένας άνδρας της είπε: «Εδώ είσαι στην υπηρεσία πληροφοριών της Ιορδανίας. Θα μας τα πεις όλα. Τι ήρθες να κάνεις;». «Είμαι δημοσιογράφος, ήρθα για δουλιά», είναι η απάντηση. Οι «ανακριτές» δεν πείθονται. «Τα ξέρουμε όλα», είναι αυτό που της λένε και της ξαναλένε... Γράφει χτες η δημοσιογράφος: «Απ' τις 7.30 το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι περασμένα μεσάνυχτα, η ανάκριση γινόταν στο ίδιο μοτίβο. Οταν τους ζήτησα να ειδοποιήσω την πρεσβεία μας στο Αμμάν ή την εφημερίδα για την παρουσία μου εκεί, αρνούνταν να το δεχτούν. Τους εξήγησα ότι επισκεφτήκαμε την πρωτεύουσα της Ιορδανίας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας. "Τα ξέρουμε όλα αυτά. Αλλά δε μας λες την αλήθεια. Θα μας τα πεις όλα. Τι σχέση έχεις με τον Λεσπέρογλου;"». Μετά από ώρες την παίρνουν από κει και την οδηγούν σε άλλο αστυνομικό τμήμα. Της παίρνουν μέχρι και τα τσιγάρα και την οδηγούν στο κρατητήριο.

Την Παρασκευή οδηγείται πάλι στην ιορδανική ΕΥΠ. Εκεί, καταγγέλλει, γνωρίζουν τα πάντα γι' αυτήν. Και η ερώτηση έρχεται κεραυνός εν αιθρία: «Είσαι στη "17 Νοέμβρη";». Ξαναοδηγείται στα κρατητήρια. Το Σάββατο ξανά στην αντικατασκοπία. Την οδηγούν, τέλος, μαζί με τον Ν. Γιαννόπουλο στο αεροδρόμιο. Μετά από 15 ώρες αναμονή και πάντα υπό αστυνομική εποπτεία απελαύνονται από τη χώρα.

Απ' την πλευρά του ο Ν. Γιαννόπουλος σημειώνει: «Ανακριθήκαμε συνολικά επί 20 ώρες στο 48ωρο της κράτησής μας. Μου ειπώθηκε ευθέως ότι θεωρούμαι μέλος της "17 Νοέμβρη". Οι ανακριτές μου γνώριζαν απίστευτες λεπτομέρειες για τη δράση μου στην Ελλάδα. Ολο αυτό το υλικό δεν ήταν προϊόν επίπονης προσπάθειας των ιορδανικών μυστικών υπηρεσιών. Τους δόθηκε απ' τους Αμερικανούς, που το διαθέτουν λόγω της στενότατης συνεργασίας τους με τις ελληνικές διωκτικές υπηρεσίες. Αμερικανοί (ή Ισραηλινοί;) ήταν παρόντες στην ανάκριση, αλλά όχι στο χώρο που βρισκόμουν εγώ - αλλιώς πώς να εξηγηθεί ότι έρχονταν γραπτές ερωτήσεις που ο ένας ανακριτής (ο αγγλόφωνος) τις διάβαζε στον άλλον (τον ελληνόφωνο) για να τις κάνει σε μένα;»...

Οσο για τον Ν. Ριζμάουι πιθανότατα κρατείται ακόμα από τις υπηρεσίες της Ιορδανίας και κανείς δε γνωρίζει τίποτα γι' αυτόν...

Δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα έκανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, ο οποίος ερωτώμενος εάν «οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν τις ιορδανικές για τη ζωή και τη δράση αυτών των δύο ανθρώπων στην Ελλάδα», αποποιήθηκε τις όποιες ευθύνες: «Οι αρχές της Ιορδανίας είχαν υπόψη τους κάποια στοιχεία για έναν εκ των δύο, ο οποίος ως δημοσιογράφος ασχολείται με τα θέματα της περιοχής και για μεγάλες περιόδους βρίσκεται σε αυτήν. Το πώς συνέλεξαν αυτά τα στοιχεία είναι θέμα αυτών των υπηρεσιών»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ