ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα πυρηνικά έχουν μολύνει κάθε οικοσύστημα

Επισημάνσεις επιστημόνων σε χτεσινοβραδινή εκδήλωση στην Αγία Παρασκευή

«Οι πιο βαθιές και επίμονες περιβαλλοντολογικές βλάβες έχουν σχέση με την παραγωγή και τις δοκιμές των πυρηνικών όπλων. Είναι πια γνωστό ότι τα ραδιενεργά παράγωγα των πυρηνικών εκρήξεων έχουν μολύνει κάθε οικοσύστημα, την τροφή και το νερό και όλα τα έμβια παντού στον πλανήτη και θα εξακολουθούν να μολύνουν για χιλιάδες χρόνια».

Τα παραπάνω τόνισε χτες βράδυ η Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου, πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του περιβάλλοντος και κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής», σε εκδήλωση που έγινε χτες βράδυ στην Αγία Παρασκευή και είχε ως θέμα τις επιπτώσεις από τα πυρηνικά και μίλησαν επιστήμονες.

Απ' τα στοιχεία που παρουσίασε η ομιλήτρια προκύπτουν τα εξής:

  • Οι πέντε επίσημα διακηρυγμένες κάτοχοι πυρηνικών χώρες έχουν κάνει από το 1945 πάνω από 1.900 πυρηνικές δοκιμές με συνδυασμένη εκρηκτική δύναμη περίπου 40.000 φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα. Αυτές διέσπειραν ραδιενέργεια παντού στο πλανήτη και διπλασίασαν τα επίπεδα ραδιενέργειας του εδάφους. Οι συνέπειες αυτών των δοκιμών για τους κατοίκους των εγγύς περιοχών και το προσωπικό που συμμετείχε ήταν τραγικές και δυστυχώς οι άνθρωποι των εγγύς περιοχών χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα. «Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να αποκαλυφθεί ότι το Πεντάγωνο ενημέρωνε με έγγραφα την KODAK για τις πυρηνικές δοκιμές στη Νεβάδα για να μη καταστραφεί το στοκ των φιλμ της αλλά όχι τους κατοίκους (μορμόνους στην πλειοψηφία) οι οποίοι παρά τον υγιεινό τρόπο διαβίωσης άρχισαν να εμφανίζουν τεράστια αύξηση σε καρκίνους μετά τις πυρηνικές δοκιμές» είπε η Μ. Αρβανίτη.
  • Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι για τον καθαρισμό από τη ραδιενεργό μόλυνση που έχει σχέση με τα πυρηνικά όπλα απαιτείται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις με κόστος περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Το τεράστιο κόστος της αποθήκευσης των πυρηνικών καταλοίπων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση του Ουρανίου 238 σε όπλα και άλλες βιομηχανικές χρήσεις.
  • Μέχρι σήμερα η χρήση των πυρηνικών έχει επιβαρύνει αναπόφευκτα όλο τον πλανήτη με ραδιενέργεια που ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου παγκόσμια και για γενετικές μεταλλάξεις. Το Τσέρνομπιλ προσέφερε τεράστιο πραγματικό ανθρώπινο υλικό για να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας και να συγκρίνουμε την εμπειρία με τις επιπτώσεις των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία και των κατοίκων του Ειρηνικού από τις πυρηνικές δοκιμές.
  • Κάτω από τις παρούσες πρακτικές των εργοστασίων οι στατιστικές για τις ασθένειες που προέρχονται από τη ραδιενέργεια είναι ανεπαρκείς.
ΔΕΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ Νο 2 ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΜΚΜ-317

Η ΔΕΗ γνωστοποιεί ότι θα εκδοθεί το Συμπλήρωμα Νο 2 της παραπάνω Διακήρυξης που αφορά την κατασκευή του έργου: «Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση Υποσταθμού Μεταφοράς 150 KV κλειστού τύπου GIS στον ΘΗΣ ΑΘΕΡΙΝΟΛΑΚΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ», το οποίο θα περιλαμβάνει τροποποίηση του τεύχους της «Πρόσκλησης», στον Τόμο Ι καθώς και τροποποιήσεις / συμπληρώσεις τεχνικών προδιαγραφών στον Τόμο ΙΙΙ της Διακήρυξης.

Το υπόψη Συμπλήρωμα επίσης θα περιλαμβάνει την μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής και αποσφράγισης των προσφορών, που είχε ορισθεί να γίνει στις 22-02-2001 ημέρα Πέμπτη, για τις 19-04-2001 ημέρα Πέμπτη, την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο που ορίζεται στη Διακήρυξη.

Το εν λόγω Συμπλήρωμα θα διατίθεται από τις 20-03-2001 μέχρι και τις 30-03-2001 από τον Τομέα Συμβάσεων και Κόστους της Δ/νσης Μελετών Κατασκευών Εργων Μεταφοράς στην Αθήνα, οδός Δυρραχίου 89 & Κηφισού γραφείο 327, τηλ. 5192.464, 5192.466, όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρα από 9.00 έως 13.00.

Εκδήλωση για τη Γυναίκα

Η Επιτροπή Γυναικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη 21-3-01, στις 5.30 μμ, εκδήλωση αφιερωμένη στις 8 του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ Πειραιώς 6, 4ος όροφος, Ομόνοια.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» διοργανώνουν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου (Ανακρέοντος 60), αύριο Τετάρτη 21 του Μάρτη και ώρα 6 μ.μ., πολιτιστική εκδήλωση τιμής στους ηρωικούς νεκρούς των αιματηρών γεγονότων στις 27-2 και 1-3-1948, στο κολαστήριο -κάτεργο της Μακρονήσου. Ομιλητής θα είναι ο ιστορικός Χρήστος Τσιντζιλώνης και αφηγητής - μάρτυρας των γεγονότων ο Λάζαρος Κυρίτσης.

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί, την Τετάρτη 28 του Μάρτη 2001, ώρα 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος πλ. Κάνιγγος), εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα, την Τετάρτη 4 του Απρίλη.
  • Το Παράρτημα Αλιβερίου της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί το Σάββατο 31.3.2001 ώρα 10 π.μ., εκλογοαπολογιστική συνέλευση, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αλιβερίου. Με την ευκαιρία καλούνται οι φίλοι της Αντίστασης να συμπαρασταθούν οικονομικά (καταθέτοντας τη συνδρομή τους στο λογαριασμό 307/48012454 της Εθνικής Τράπεζας Αλιβερίου) και ηθικά για την ανέγερση του Μνημείου της Κακιάς Σκάλας, τόπο της ιστορικής μάχης του ΕΛΑΣ Εύβοιας κατά ναζιστικής φάλαγγας.
Συλλήψεις στην απεργία των τουριστικών λεωφορείων

Ενας οδηγός τουριστικού λεωφορείου και ο ιδιοκτήτης του οχήματος συνελήφθησαν από την Τροχαία χτες το πρωί και προσήχθησαν στον εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία, επειδή συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργία του κλάδου.

Συγκεκριμένα, στη διασταύρωση της Λεωφόρου Συγγρού και Αθαν. Διάκου συνελήφθησαν ο οδηγός ΓιώργοςΠαυλίδης, 40 χρόνων και ο ΠαναγιώτηςΚατσιμπάρδης 61 χρόνων, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Τουριστικών Επιχειρήσεων, «διότι - όπως αναφέρει ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής - ο μεν πρώτος, ως οδηγός του υπ' αριθμ. ΥΒΥ-7327 Δ.Χ.Τ.Λ., περί ώρα 08.55' ακινητοποίησε αυτό στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας της Λ. Συγγρού, προκαλώντας μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση και παρά τις υποδείξεις των τροχονόμων δεν το απομάκρυνε, ο δε δεύτερος προκάλεσε στον πρώτο την απόφαση να ακινητοποιήσει το όχημα».

Με βάση τη δικογραφία που σχηματίστηκε, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη εναντίον των δύο συλληφθέντων για «παρακώλυση συγκοινωνιών από κοινού» και επιπλέον κατά του Π. Κατσιμπάρδη για «διέγερση σε διάπραξη κακουργημάτων ή πλημμελημάτων» (οι πράξεις τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος). Ακολούθως, αυτοί παραπέμφθηκαν σε δίκη και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο κατηγορούμενος συνδικαλιστής κάλεσε με δηλώσεις του σε αγώνα για την προάσπιση του δικαιώματος της απεργίας.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΚΕΤΑ)

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (ΙΜΕΤ)

Παράταση Προθεσμίας Υποβολής Προσφορών

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των προσφορών που αφορά τους προκηρυχθέντες διαγωνισμούς για την ανάθεση μέρους του έργου TRANSLOGNET (δημοσίευση στον ημερήσιο Τύπο την Τρίτη 06/03/2001 και Τετάρτη 07/03/2001) μέχρι τη Δευτέρα 26/03/2001 και ώρα 14.00 μ.μ.

Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στην παρακάτω διεύθυνση:

Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Ινστιτούτο Μεταφορών

6ο χλμ. Οδού Χαριλάου - Θέρμης,

ΤΘ 361

570 01 Θέρμη

Θεσσαλονίκη

Υπόψη: Κας Σ. Δημοπούλου

Τηλ. (031) 498.262.

ΠΕΝΘΗ

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, εξαδέλφη, θεία και φίλη

ΛΙΛΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

εκηδεύσαμε χτες Δευτέρα 19-3-2001 από τον ιερό ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Ο σύζυγος: Αθανάσιος. Ο υιός: Αλέξανδρος. Οι αδελφές: Κούλα χήρα Νικ. Καλαντζή, Ευφροσύνη χήρα Ιωάν. Καζή, Βάντα χήρα Αθαν. Καζή. Τα εξαδέλφια: Βασιλικούλα χήρα Δημ. Τριανταφύλλου, Λευτέρης και Νόρα Ζιαζοπούλου, Αλέκος Κρητικός. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.

* * *

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, εξάδελφο και θείο

ΕΥΣΤΑΘΙΟ ΤΥΜΠΑ

ετών 74

εκηδεύσαμε χτες Δευτέρα 19-3-2001 από τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Βύρωνος.

Η σύζυγος: Λούλα. Τα παιδιά του: Λουκάς, Μαρία και Μπάμπης. Οι εγγονές του: Λήδα, Θάλεια. Τα εξαδέλφια του. Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ