ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Συνεργασία» για το κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά ζητά η ΔΟΕ

Καλεί όσους αντιδρούν να «συμμετάσχουν» στην υλοποίηση του έργου

Η περιοχή της ιστορική πεδιάδας του Μαραθώνα όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να κατασκευάσει το κωπηλατοδρόμιο
Η περιοχή της ιστορική πεδιάδας του Μαραθώνα όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να κατασκευάσει το κωπηλατοδρόμιο
Το «μπαλάκι» στις περιβαλλοντικές οργανώσεις που διαμαρτύρονται για την κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά, «πετάει» τώρα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή της ΔΟΕ για τα Σπορ και το Περιβάλλον, καλεί τις οργανώσεις να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και την «Αθήνα 2004» και να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του έργου, προφανώς ως μέλη του Φορέα Διαχείρισης του, λεγόμενου, Εθνικού Πάρκου, που θα πρόκειται να δημιουργηθεί στην περιοχή, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, δεδομένου ότι στην ίδια ανακοίνωση η επιτροπή της ΔΟΕ αποκλείει το ενδεχόμενο το κωπηλατοδρόμιο να κατασκευαστεί αλλού. Σημειώνεται πως τα μέλη της Επιτροπής της ΔΟΕ έκαναν αυτοψία στην περιοχή του Σχοινιά, προκειμένου να επιθεωρήσουν τα έργα περίφραξης και διαμόρφωσης που έχουν ξεκινήσει.

Στην ίδια ανακοίνωση, η Επιτροπή της ΔΟΕ αναφέρει - μεταξύ άλλων - ότι «η "Αθήνα 2004" διαβεβαίωσε τη ΔΟΕ ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν μετα-Ολυμπιακές δραστηριότητες που θα απειλήσουν την οικολογική ισορροπία της περιοχής». Ακόμα, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «υπάρχει ανάγκη για την κατάρτιση ενός διοικητικού σχεδίου για το έργο, που θα βεβαιώνει ότι οι μετα-Ολυμπιακές χρήσεις στην περιοχή θα σεβαστούν το Εθνικό Πάρκο του Σχοινιά». Τέλος, η επιτροπή καλεί όλους να επιδείξουν «πνεύμα συνεργασίας και συνεχούς διαλόγου» για όλα τα περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η αυτοψία έγινε στο περιθώριο της τακτικής συνεδρίασης της Επιτροπής που έγινε στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο. Η Επιτροπή, σε ειδική συνεδρίαση, άκουσε τα επιχειρήματα του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Ηλ. Ευθυμιόπουλου, του γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων του ΥΠΠΟ Κ. Καρτάλη και του εντεταλμένου συμβούλου της «Αθήνα 2004» Γ. Πυργιώτη. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και μέλη των οργανώσεων που διατύπωσαν τις απόψεις τους.

  • Σήμερα στις 11 το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρουσιάσει τα πορίσματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των ειδικών επιστημονικών συμβούλων του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα του Σχοινιά.
ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Στο έλεος της «ανάπτυξης»

Την αντίθεσή τους στα σχέδια τσιμεντοποίησης της παραλίας του Σαρωνικού διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων, έξω από τα γραφεία των «Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων». Η χτεσινή κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού αποτελεί, όπως τόνιζαν οι διαδηλωτές, την αφετηρία ενός μεγάλου αγώνα για τη διάσωση της παραλίας, την απόδοσή της στους δήμους και τη διαμόρφωσή της σε χώρο πρασίνου και ήπιας αναψυχής.

Σημειώνεται ότι τα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» - στα οποία έχει μεταβιβαστεί το σύνολο των εκτάσεων και εγκαταστάσεων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού - έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για την εκποίηση στους ιδιώτες της ακτής του Σαρωνικού, όπου σχεδιάζεται η κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, συνεδριακών κέντρων κτλ. Οπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής, τα παραπάνω σχέδια διευκολύνονται από την προωθούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία αποχαρακτηρίζονται τα παραλιακά δάση, πάρκα και άλση και παρακάμπτεται ο δικαστικός έλεγχος του ΣτΕ.

Μιλώντας στο «Ρ» ο δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης επισήμανε ότι τα σχέδια «ανάπτυξης» για την παραλία του Σαρωνικού, θα έχουν ως αποτέλεσμα την υφαρπαγή αυτού του χώρου από τους κατοίκους ολόκληρης της Αττικής, αποκόπτοντας ουσιαστικά την πρόσβαση στους πολίτες, που είχαν μάθει να ζουν με τη θάλασσα. Ουσιαστικά, συνέχισε, εκποίηση της παραλίας του Σαρωνικού θα σημάνει την εμπορευματοποίησή της και τελικά τη μετατροπή της σε μπετόν.

Και μετά; «Σοσιαλιστικές» χειροπέδες με καρφιά;

Χιλιάδες χειροπέδες αγόρασε η ΕΛΑΣ του κ. Χρυσοχοΐδη, υποτίθεται για την ασφάλεια κατηγορουμένων και καταδίκων που μετάγονται από έναν τόπο κράτησης σε άλλον ή από φυλακές σε δικαστήρια. Οπως είναι γνωστό, χειροπέδες δε χρησιμοποιούνται μόνο σε βάρος...«στυγερών κακούργων» αλλά ενάντια σε κάθε μεταγόμενο υπόδικο που, το πιθανότερο είναι, μετά τη δίκη του, να αφεθεί ελεύθερος. Στις μεταγωγές αυτές, επί ώρες, ο κάθε κρατούμενος, υπόδικος ή κατάδικος, φοράει τα «βραχιόλια» του. Η λυσσασμένη αντίδραση των Μεταξάδων, της κατοχής, του εμφύλιου και της μετεμφυλιακής περιόδου, χρησιμοποίησαν σε τεράστια κλίμακα χειροπέδες, κατά πολιτικών κρατουμένων, στις μεταγωγές από κρατητήρια σε δικαστήρια, φυλακές, νησιά, τόπους εξόντωσης. Οχι για να μην τους το σκάσουν οι κρατούμενοι αγωνιστές. Αλλά, για να τους «εξευτελίσουν», να τους μεταβαπτίσουν σε κατάδικους του κοινού ποινικού δικαίου. Χιλιάδες αγωνιστές φορτώνονταν σε βάρκες, καΐκια και καράβια κατάφορτοι και δεμένοι με χειροπέδες. Αλλοι πνίγηκαν δεμένοι με τα βραχιόλια σε ναυάγια. Για τον ίδιο λόγο οι ίδιες -βρωμερές δυνάμεις- χρησιμοποίησαν σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων τη μέθοδο των... δακτυλικών αποτυπωμάτων! Χιλιάδες αγωνιστές οδηγήθηκαν απ' τους φασίστες σε τόπους καταγραφής των αποτυπωμάτων τους, λες και επρόκειτο για διάπραξη ληστειών, κλοπών κλπ.

Παρ' όλα αυτά, στις βάρβαρες εκείνες-ιστορικές-περιόδους, παρόμοια καθάρματα, εκτίμησαν ότι οι χειροπέδες δεν μπορεί να 'ναι τα οποιαδήποτε «σιδηρικά», αλλά κατασκευές που αφήνουν ένα ελάχιστο όριο κίνησης ανάμεσα στα χέρια που επιτρέπει στον δεμένο κρατούμενο να φορτώσει και ξεφορτώσει -έστω δύσκολα- τις αποσκευές του, να μπορεί να κινηθεί στις τουαλέτες, να μη χρειαστεί... γιατρό, μετά το ξεκλείδωμα των χειροπέδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω σε καράβια δεμένοι δυο-δυο πολιτικοί κρατούμενοι έκαναν ακόμη και την... ανάγκη τους, ο ένας μέσα στην τουαλέτα «παραχωρώντας» το ένα χέρι του στον άλλο δεμένο... εκτός τουαλέτας. Αυτά στις βάρβαρες δεκαετίες που ζήσαμε.

Τώρα όλα αλλάζουν, εκσυγχρονίζονται εγκληματικότερα. Με προέλευση την Αγγλία -τον Τόνι Μπλερ- νέες χειροπέδες ασφαλείας έκαναν την εμφάνισή τους. Πρόκειται για απάνθρωπα κατασκευάσματα που, αντί για αλυσίδα ανάμεσα στα δύο βραχιόλια έχουν ένα σταθερό και αμετακίνητο πλαστικό. Ο κρατούμενος-επί ώρες- δε θα μπορεί να μετακινήσει ούτε στοιχειωδώς τα χέρια του που μπλοκάρουν οι σταθερές χειροπέδες. Το έγκλημα του βασανιστηρίου, δένεται με το έγκλημα της καταλήστευσης όλων μας. Γι' αυτήν τη... βελτίωση που το κόστος της στον κατασκευαστή δεν ξεπερνά τα δύο χιλιάρικα, οι νέες χειροπέδες έχουν τετραπλάσια τιμή από τις προηγούμενες. Οι παλιές κόστιζαν 5.000 δραχμές περίπου το ζευγάρι. Τώρα οι υπηρεσίες του «σοσιαλιστή» υπουργού Δημόσιας Τάξης (που αγωνιά να πετάξει από το κόμμα του οτιδήποτε θυμίζει παλιά συνθηματολογία ή ταμπέλα) θα πληρώσουν τις νέες χειροπέδες πάνω από 20.000 δραχμές το ζευγάρι!!!

Οι υπηρεσίες του κ. Χρυσοχοΐδη, προβάλλουν τις νέες χειροπέδες και σαν... ανθρωπιστικές, αφού ο συνοδός αστυνομικός ευκολότερα ακινητοποιεί έναν κρατούμενο και συνεπώς αποφεύγει να τον... σκοτώσει!

Για παρόμοιες επιλογές συνέβαλαν μια σειρά περιστατικά που τίποτε απολύτως δε βεβαιώνει ότι δεν ήταν κατασκευασμένα: αποδράσεις κρατουμένων, μεταφορά κρατουμένων που κρατούν... πιστόλια κ.ά. Λες και φταίνε οι χειροπέδες για παρόμοια αίσχη. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι και με τις εγκληματικές χειροπέδες του Τόνι Μπλερ, η «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση Σημίτη δεν τα καταφέρνει, στην περίπτωση που η γνωστή διάβρωση, ξαναφορτώσει πιστόλια σε κρατούμενους. Προτείνουμε στους άθλιους εκσυγχρονιστές, υπόδουλους της νέας τάξης και των ιμπεριαλιστών να πρωτοτυπήσουν. Να προβάρουν αυτοί χειροπέδες... τρίτης γενεάς που θα καρφώνονται στα χέρια υπόδικων και κατάδικων για να τους κρατάνε ασφαλέστερα δεμένους: όπως περίπου κρατάνε μέλη, οπαδούς και φίλους τους που, για δεκαετίες, οδηγούν απ' τη μια διάψευση στην άλλη...

ΘΩΝ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία εντός διμήνου αποφάσισε η γενική συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Α. Αμπελοκήπων την περασμένη Δευτέρα. Ταυτόχρονα, καλεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλα συναρμόδια υπουργεία να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν πράσινο οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι των Αμπελοκήπων, το κτήμα ΘΩΝ, το ΚΑΠΑΨ - ΔΕΗ. Ιδιαίτερα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση η ανάγκη να προβεί το ΥΠΕΧΩΔΕ στην αλλαγή των ρυμοτομικών σχεδίων της περιοχής.

Ταυτόχρονα, απαιτεί από το Δήμο της Αθήνας, να επισπεύσει τις διαδικασίες για την τροποποίηση των σχεδίων πόλεως και παράλληλα εγκαταλείποντας τη συμβιβαστική του τακτική, να αναλάβει άμεσα δυναμικές πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση.

Τέλος, καταγγέλλει την εταιρία του Μπ. Βωβού, που προκλητικότητα είχε κρεμάσει γιγαντοαφίσες με τις οποίες σπίλωνε και κατασυκοφαντούσε το Σύλλογο.

  • Συστάθηκε ο νέος Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων. Η ιδρυτική του συνέλευση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην πλατεία ΕΠΟΝ των Αμπελοκήπων στο παραδοσιακό καφενείο «Το Γειτονάκι». Πρωταρχικός στόχος του νέου συλλόγου, είναι η διάσωση του κτήματος Θων και στη συνέχεια η επίλυση των όλο και διογκούμενων προβλημάτων που υποβαθμίζουν την περιοχή.
ΕΣΗΕΑ
Απαράδεκτες συμπεριφορές υπουργών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την προκλητική και απαξιωτική στάση του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου απέναντι σε δημοσιογράφους επειδή του υπέβαλαν ερωτήσεις. Επίσης αποδοκιμάζει την προσβλητική στάση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη απέναντι σε ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επειδή άσκησαν κριτική στο έργο του υπουργείου.

«Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρει η ΕΣΗΕΑ, πρόσβαλε τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την υπόθεση του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλλη και επετέθη την επόμενη, κατά την εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή, εναντίον ορισμένων δημοσιογράφων που του υπέβαλαν ερωτήσεις για το τραγικό συμβάν...».

Αναφερόμενο στον Κ. Λαλιώτη, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει: «Ο κ. Λαλιώτης επιχείρησε να πλήξει τον Τύπο, αναρτώντας σε αυτοσχέδιο περίπτερο, στην Πλατεία Συντάγματος, επικριτικά περσινά δημοσιεύματα για τις ατέλειες του Μετρό, με σκοπό να εκθέσει τις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους για την κριτική που άσκησαν στο έργο του».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα φαινόμενα αυτά συμπεριφοράς κυβερνητικών παραγόντων, τα οποία πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org