ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Βρίσκει απήχηση στην αγροτιά

Αγροτικές συσπειρώσεις στην Κοζάνη, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Ηλεία

Η δημιουργία της Αγροτικής Συσπείρωσης βρίσκει μεγάλη απήχηση και αποδοχή από τον αγροτικό κόσμο του Νομού Κοζάνης, καθώς η ανάπτυξή της αποτελεί ένα ώριμο αίτημα των καιρών για το αγροτικό κίνημα και τα δίκαια των αγροτών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Κοζάνη ο Βαγγέλης Μπούτας, εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Τη συνέντευξη, που δόθηκε χτες το μεσημέρι στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Κοζάνης-Σερβίων, παραχώρησαν επίσης τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κ. Πολυχρονιάδης, πρόεδρος της Ενωσης ΓΣ Κοζάνης-Σερβίων, και Βασίλης Μητσιάκος, αντιπρόεδρος.

Οπως τόνισαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας, τα προβλήματα δε λύνονται χωρίς ενότητα στη δράση και αγωνιστική αντιπαράθεση με τις πολιτικές της ΕΕ, που υλοποιούνται από την κυβέρνηση και που ευθύνονται για τη σημερινή καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα. Πρόσθεσαν ότι στην κρίσιμη αυτή κατάσταση, η ηγεσία του αγροτικού συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος δε στάθηκε υπερασπιστής των δικαιωμάτων των αγροτών αλλά χρησιμοποίησε κάθε μέσο για τον αποπροσανατολισμό των αγώνων.

«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ζωντανό, που θα συγκροτηθεί με μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες από τη βάση έως την κορυφή. Θα αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο ενημέρωσης, συσπείρωσης και κινητοποίησης των αγροτών και μέλη του θα είναι αγρότες και αγρότισσες - ανεξάρτητα από πολιτικές και κομματικές πεποιθήσεις - που έχουν αποφασίσει να δράσουν», σημείωσε ο Βαγγέλης Μπούτας.

«Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι η Αγροτική Συσπείρωση να δημιουργήσει τα κύτταρα της αναγέννησης του αγροτικού κινήματος σε κάθε χωριό, σε κάθε διευρυμένο δήμο, ώστε μετά από ένα διάστημα να γίνει πανελλαδική συνδιάσκεψη και η Αγροτική Συσπείρωση να αποκτήσει πανελλαδική εμβέλεια. Στην προσπάθεια αυτή καλούνται να συμμετάσχουν Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεις Συνεταιρισμών, πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις-μέλη των Επιτροπών Αγώνα και οι άλλοι φορείς».

Επίσης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο 3ο ΚΠΣ, στο συνταξιοδοτικό, στον ΕΛΓΑ, ενώ, τέλος, ανέλυσαν τα αιτήματα της Αγροτικής Συσπείρωσης.

Στην Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία

Το δρόμο της αγωνιστικής συσπείρωσης και του πανελλαδικού συντονισμού της αγωνιστικής δράσης ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική επιλέγουν και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των Νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Οι δύο Ομοσπονδίες χαιρετίζουν την πρωτοβουλία των αγροτών συνδικαλιστών και συνεταιριστών και των αγροτικών οργανώσεων για τη δημιουργία Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης και καλούν τους αγρότες των νομών τους να συσπειρωθούν γύρω από ένα ενωτικό μέτωπο διεκδίκησης, αντίστασης και πάλης.

Σε ανακοίνωση-κάλεσμα της ΟΑΣ Ν. Αιτωλοακαρνανίας τονίζονται ανάμεσα σε άλλα τα παρακάτω: «Τα στομάχια μας και τα προϊόντα μας δεν έχουν διαφορετικά χρώματα. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, πιστή στην παράδοσή της και στην ιστορία της, σας καλεί να συσπειρωθείτε στους αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς και ενωτικά να αντιπαλέψουμε την πολιτική που μας διώχνει από τα χωριά μας και τα χωράφια μας. Από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο αγώνα και πάλης μαζί και με άλλα λαϊκά στρώματα για να μπορούμε να ζούμε στα χωριά μας με αξιοπρέπεια. Δυστυχώς, στον αγώνα ζωής που δίνει σήμερα η μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας έχει απέναντί της και τις ηγεσίες του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος (ΓΕΣΑΣΕ- ΣΥΔΑΣΕ-ΠΑΣΕΓΕΣ), που όχι μόνο δεν οργάνωσαν την αντίσταση των αγροτών, αλλά συμβιβάστηκαν με τις αντιαγροτικές επιλογές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στόχο έχουν οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση μάς βρίσκει απόλυτα σύμφωνους η πρωτοβουλία αγροτών συνδικαλιστών και συνεταιριστών, αλλά και αγροτικών οργανώσεων, που πάρθηκε πρόσφατα, για τη δημιουργία Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης. Αμεσα η Ομοσπονδία μας θα συμμετάσχει στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας που δημιουργήθηκε, για να συντονίσουμε πανελλαδικά τη δράση μας».

Στην ανακοίνωση της ΟΑΣ Ηλείας τονίζονται ανάμεσα σε άλλα τα εξής: «Αρνούμενοι να υποταχθούμε στις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ καλούμε τους αγρότες της Ηλείας να συσπειρωθούν γύρω από την Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση, ώστε ενωμένα και συντονισμένα να επιβάλουμε φιλολαϊκές, φιλοαγροτικές πολιτικές και λύσεις».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Σε αδιέξοδο οι παραγωγοί

Οι βιομήχανοι δίνουν εξευτελιστικές τιμές, η ΠΑΣΕΓΕΣ τους καλεί να μη σπείρουν και το υπουργείο Γεωργίας σιωπά ένοχα

Να μη σπείρουν φέτος βιομηχανική ντομάτα οι παραγωγοί εάν οι βιομήχανοι επιμένουν στις εξευτελιστικές τιμές που προτείνουν για την αγορά του προϊόντος, ήταν η απόφαση της χτεσινής πανελλαδικής σύσκεψης των προέδρων των ομάδων παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας, που έγινε στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, υπό την «κηδεμονία» της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η χτεσινή εξέλιξη αποκαλύπτει τα αδιέξοδα που δημιουργούνται από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του αντιαγροτικού κανονισμού της ΕΕ για τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβρη στις Βρυξέλλες. Η κατάργηση της τιμής ασφαλείας δίνει το δικαίωμα στους βιομηχάνους - κονσερβοποιούς να εκβιάζουν ασύστολα τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, προκειμένου να αγοράσουν τζάμπα πρώτη ύλη. Μπρος στην εκβιαστική μεθόδευση των βιομηχάνων που προσφέρουν εξευτελιστικά χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με πέρσι, η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και οι πρόεδροι των ομάδων παραγωγών, αποχώρησαν σε πρώτη φάση από τις διαπραγματεύσεις και χτες έριξαν την ιδέα να μην σπείρει κανένας αγρότης βιομηχανική ντομάτα.

Σε επίπεδο εντυπώσεων για όσους βρίσκονται σε βρασμό ψυχής η χτεσινή απόφαση ίσως να φαντάζει πρωτοποριακή... Ομως η ουσία είναι ότι μετά το χαστούκι που δέχονται από την αγροτική πολιτική της ΕΕ, πρώτοι φέτος οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας, οι υποστηρικτές της πολιτικής της ΕΕ και της παγκοσμιοποίησης - τύπου Τζανέτου Καραμίχα - αυτοί που είναι, με μια κουβέντα, συνένοχοι για ό,τι συμβαίνει, καλούν τώρα τους αγρότες να μη σπείρουν βιομηχανική ντομάτα. Και βέβαια, θα τους καλέσουν να σπείρουν βιομηχανική ντομάτα αν τελικά οι βιομήχανοι δεχτούν να δώσουν μια εμπορική τιμή που μαζί με την επιδότηση, θα αγγίζει την περσινή τιμή ασφαλείας. Κάνουν, δηλαδή, ολόκληρη φασαρία... για να πάρουν οι αγρότες τα ίδια και όχι μια μεγαλύτερη τιμή.

Το «πυροτέχνημα», να μη σπείρουν δηλαδή οι αγρότες βιομηχανική ντομάτα, δεν μπορεί να αποτρέψει την οδυνηρή πραγματικότητα. Γιατί στην προκειμένη περίπτωση τίθενται μια σειρά από εύλογα ερωτήματα: Τι θα κάνουν οι χιλιάδες αγρότες που έχουν προγραμματίσει να σπείρουν τα χωράφια τους βιομηχανική ντομάτα; Μήπως να βάλουν καρπούζια; Και τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες που ήδη ξεκίνησαν τις διαδικασίες σποράς βιομηχανικής ντομάτας; Απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά άλλα σχετικά ερωτήματα δε δίνουν ούτε η υποτακτική διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, ούτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Και οι αγρότες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο να μη σπείρουν ή να υποκύψουν στους εκβιασμούς και να υπογράψουν μέχρι τέλος του Μάρτη συμβόλαια με τις εξευτελιστικές τιμές που προσφέρουν οι βιομήχανοι. Και στις δύο περιπτώσεις δε θα έχουν εισόδημα για να μπορέσουν να ζήσουν, αλλά η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν... ευθύνεται για ό,τι συμβαίνει: Προειδοποίησε τους παραγωγούς να μη σπείρουν βιομηχανική ντομάτα και... καθάρισε.

Ξανά στα δικαστήρια η υπόθεση Μπέικερ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα δικαστεί, σε δεύτερο βαθμό, οδηγείται σήμερα η υπόθεση «Τσιφλίκι Μπέικερ», που ταλανίζει και ταλαιπωρεί για πάνω από... 130 (!!!) χρόνια ολόκληρη την περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας και τους κατοίκους της. Ολες οι κυβερνήσεις από τότε και μέχρι σήμερα, μη διαθέτοντας πολιτική βούληση, δεν ασκούσαν πολιτική εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων και του λαού, αλλά εμπαίζοντάς τον και κοροϊδεύοντας πολλές φορές και με την άσκηση βίας (όπως στην περίπτωση του Εγγλέζου μεγαλοτσιφλικά στην Ελλάδα) επέβαλλαν τα συμφέροντα των μεγάλων - προστάτιδων - δυνάμεων και των υπηκόων τους. Η περίπτωση του Φράνσις Νόελ Μπέικερ και των απογόνων του - που κατέχουν ελέω... τουρκοκρατίας μια τεράστια και παραγωγική (σε δασικό και ορυκτό πλούτο) δημόσια δασική έκταση 45.000 στρεμμάτων γύρω από τα χωριά Προκόπι και Δαφνούσα της Βορειοκεντρικής Εύβοιας - είναι χαρακτηριστική της... υποτέλειας των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και κυβερνώντων που κατά καιρούς «παρελαύνουν» ως φιλοξενούμενοι του μεγαλοτσιφλικά και φίλου του χουντικού «υπουργού» Μπακόπουλου (υπουργού των σάπιων κρεάτων).

Με τους αγώνες τους οι Προκοπιανοί κολίγοι (σαν δούλους τους έβλεπε και τους μεταχειριζόταν η οικογένεια Μπέικερ), που εξεγέρθηκαν το 1885, μετά το 1908 και το 1975-76 για να διώξουν την ξένη ακρίδα απ' τον τόπο τους, πέτυχαν αρκετά. Δεν πέτυχαν, ακόμα, να τον διώξουν, γιατί κάθε φορά που έφταναν με τον αγώνα τους στο στόχο, οι κυβερνήσεις τον έφερναν απ' το «παράθυρο». Ιδιαίτερα οι μετά τη χούντα κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «δούλεψαν» για να έρθουν τα πράγματα στα πρόθυρα νομιμοποίησης του τσιφλικιού στο Μπέικερ. Ηδη, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας, μετά από προσφυγή της οικογένειας Μπέικερ το 1992, με την 55/2000 απόφασή του που εκδόθηκε στις 24 Φλεβάρη του 2000, έκανε δεκτή την προσφυγή και αναγνωρίζει με βάση νόμο του 1915 χρησικτησία στους Μπέικερ (χωρίς να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία), αφού η οικογένεια επικαλέστηκε ότι... κάηκαν κατά τη γερμανική κατοχή! Ομως, είναι γνωστό σε όλους τους ηλικιωμένους Προκοπιανούς, ότι το κτήμα και το σπίτι του Μπέικερ χρησιμοποιούνταν ως διοικητήριο των Γερμανών.

Να θυμίσουμε ότι η σχετική απόφαση του ΑΣΙΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών), που αποφάνθηκε ότι η έκταση είναι δημόσια δασική έκταση, την οποία υπέγραψε το 1984 ή το 1985 ο τότε υφυπουργός Γεωργίας Στ. Γιώτας, παρέμεινε ανενεργός μέχρι και το 2000, που ήρθε να την... ανατρέψει το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας με την 55/2000 απόφασή του, η οποία από πολλούς χαρακτηρίστηκε αντιλαϊκή και αντιδασική. Αυτή η απόφαση μπορεί να ανατραπεί με άλλη δικαστική απόφαση, αλλά πάνω απ' όλα να μη νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις η θεωρία του «δε γίνεται τίποτα». Γι' αυτό και σύσσωμοι οι κάτοικοι στη Βορειοκεντρική Εύβοια είναι διατεθειμένοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, όπως έπραξαν και κατά το παρελθόν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ