ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΑΖ ΕΟΤ
Οι άρπαγες μύρισαν το «ψητό»

Κοινοπραξίες «ευυπόληπτων πολιτών» διεκδικούν τις παραλίες της Αττικής

Εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχοι, τεχνικές και εκδοτικές εταιρίες, εταιρίες τροφίμων, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, μυρίστηκαν το φιλέτο που τους προσφέρει η κυβέρνηση με την παραχώρηση των πλαζ του ΕΟΤ, συνέστησαν κοινοπραξίες και σπεύδουν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» για να βάλουν πόδι στις χρυσοφόρες πλαζ που ανήκουν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ).

Οπως ανακοίνωσε χτες η ΕΤΑ ΑΕ - εκφράζοντας την «ικανοποίησή» της για την ανταπόκριση που βρήκε η πρόσκλησή της - δεκαέξι κοινοπραξίες που αποτελούνται από επιχειρήσεις όπως οι παραπάνω, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να αναλάβουν την...«αξιοποίηση» και εκμετάλλευση πέντε πλαζ του ΕΟΤ στην Αττική. Πρόκειται για τις πλαζ Αλίμου, Α' και Β' Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας, για τις οποίες η ΕΤΑ - στην οποία η κυβέρνηση παραχώρησε εν λευκώ την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ, δηλαδή την παράδοση της κερδοφόρας εκμετάλλευσής τους σε ιδιώτες - αποφάσισε να αναθέσει σε κοινοπραξίες μεγαλοεπιχειρηματιών την «αναβάθμιση» και αξιοποίησή τους. Ετσι, με το πρόσχημα της αναγκαίας αναβάθμισης των πλαζ του ΕΟΤ που σκόπιμα είχαν οδηγηθεί σε εγκατάλειψη και υποβάθμιση, η εταιρία προτίθεται να κάνει δωράκι σε μια σειρά κοινοπραξίες τις παραπάνω πλαζ μέχρι το 2005. Η αναβάθμιση, ας σημειωθεί, περιλαμβάνει εκτός από τη βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και μια σειρά από αμφίβολες για τον περιβάλλοντα χώρο παρεμβάσεις, αλλά και απλησίαστες για τους λουόμενους υπηρεσίες.

Μεταξύ των εταιριών που παίρνουν μέρος στις κοινοπραξίες, από τις οποίες θα επιλεγούν οι τελικοί ανάδοχοι, είναι ονόματα όπως αυτά των ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΕ, TERNA AE, VERNIKOS ΚΟΤΕΡΑ, IMACO, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ, IFG, EUROBANK PROPERTIES AE, EVEREST AE, MAD TV, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΕ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΕ, ΑΤΕ ΓΝΩΜΩΝ ΑΕ, ΓΕΚΑΤ ΑΕ, οι εταιρίες του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού ALPHA, CHIPITA INTERNATIONAL SA, ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ κλπ.

«Οχι» στο ξεπούλημα

Την ίδια ώρα που οι επιχειρηματίες κατέθεταν τους φακέλους με τις προσφορές τους, εκατοντάδες κάτοικοι της παραλίας πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να ξεπουλήσει μεγάλα κομμάτια της παραλιακής ζώνης.

Η «Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της παραλίας Σαρωνικού» με ανακοίνωσή της δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με κύρια αιτήματα: το άμεσο σταμάτημα του διαγωνισμού για την παραχώρηση των πέντε ακτών, τη ματαίωση των σχεδίων της ΕΤΑ για την εκποίηση, την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση της παράκτιας ζώνης του Σαρωνικού, την απόδοση των παράκτιων εκτάσεων και εγκαταστάσεων του ΕΟΤ στους δήμους και τη διαμόρφωση όλης της παραλιακής ζώνης σε χώρο για κολύμβηση και αναψυχή.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παραπλανητικές οι ... «ζεστές γωνιές»

Για παραπλάνηση των καταναλωτών με τις ευλογίες τις κυβέρνησης καταγγέλλει τα σούπερ μάρκετ και τις αρτοβιομηχανίες, για την πώληση προψημένου κατεψυγμένου ψωμιού ως φρέσκου, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας. Οπως ανέφεραν χτες κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου, οι λεγόμενες «ζεστές γωνιές» που λειτουργούν μέσα στα σούπερ μάρκετ παραπλανούν τους καταναλωτές διαφημίζοντας ότι το ψωμί που διαθέτουν είναι φρέσκο. Πρόκειται - τονίζουν - για κατεψυγμένο και προψημένο άρτο κατώτερης διατροφικής αξίας. Τέτοιο ψωμί, σημείωσαν, διαθέτουν και οι «επώνυμοι φούρνοι» που πωλούν «φρέσκο» ψωμί τις Κυριακές. Επιπλέον, καταγγέλλουν ότι οι «ζεστές γωνιές» των σούπερ μάρκετ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας για τη λειτουργία αρτοποιητικής μονάδας, πολύ δε περισσότερο τους όρους υγιεινής. Μάλιστα, όπως είπαν, υπάρχει ήδη απόφαση που βάζει λουκέτο για το λόγο αυτό στη «ζεστή γωνιά», του πολυεθνικού πολυκαταστήματος «Carrefour». Οι αρτοποιοί ζητούν, επίσης, να επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα αρτοσκευάσματα είναι κατεψυγμένα ή προψημένα ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι αγοράζουν.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργία αυτών των σημείων πώλησης. Η μόνη νομοθεσία που υπάρχει είναι αυτή που διέπει τη λειτουργία αρτοποιείων. Αυτή ζητούν οι αρτοποιοί να εφαρμοστεί και για τις «ζεστές γωνιές». Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται διατεθειμένη να θεσμοθετήσει τη λειτουργία αυτών των σημείων πώλησης, ενδίδοντας στις πιέσεις των σούπερ μάρκετ ντόπιων και ξένων, καθώς και στις επιταγές της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι με τη στάση της, αντιμετωπίζοντας την τεχνική του bake off, δηλαδή την αναθέρμανση ημιψημένου ή ψημένου άρτου ως αρτοποιητική διαδικασία, εμποδίζει τη διάθεση τέτοιων εισαγόμενων προϊόντων. Ως εκ τούτου, την καλεί να προσαρμόσει τη νομοθεσία της με τρόπο ώστε να διευκολύνει τις εισαγωγές τέτοιων προϊόντων στα πλαίσια της διευκόλυνσης του «ανταγωνισμού».

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΛΑΓΚΑΔΑ
Φτάνουν πια οι μπέηδες και κοτσαμπάσηδες!

Τις κυβερνήσεις που κάνουν πως αγνοούν ποια τραγική κατάσταση διαμορφώνεται στον αγροτικό τομέα και με δημαγωγικές εξαγγελίες προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους παραγωγούς, κατήγγειλαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής Λαγκαδά σε συγκέντρωσή τους που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο Ζαγκλιβέρι του νομού Θεσσαλονίκης. «Με τη σημερινή μας συγκέντρωση, στέλνουμε την αγωνιστική μας απάντηση σε όλους εκείνους, που πίστεψαν ότι έχουν ξεμπερδέψει με το αγροτικό κίνημα», τόνισε στην ομιλία του ο Σωκράτης Γραβαλάς, εκπρόσωπος της Επιτροπής Φορέων που οργάνωσε την κινητοποίηση. Ανάμεσα στους πολλούς φορείς που συμμετείχαν στο αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο ήταν οι Δήμαρχοι Καλλιδοίων και Απολλωνίας, που απηύθυναν και χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους, αντιπροσωπεία της Παναγροτικής Αγροτικής Συσπείρωσης, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμωτού, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγκλιβερίου, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαχανά, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαγκαδικίων, του Συνεταιρισμού Δασεργατών Σταυρού, Αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ κ.ά.

Μιλώντας από μέρους του κλιμακίου του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Αγγ. Τζέκης, σημείωσε τα παρακάτω: «Ο αγώνας αυτός των αγροτών μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ένα ξεκίνημα νέο, για νέους αγροτικούς αγώνες, για να χτυπηθεί το πρόβλημα στην καρδιά του: Η πολιτική που παράγεται από την ΕΕ και υλοποιείται από τις κυβερνήσεις της χώρας μπορεί και πρέπει να αλλάξει».

Χαιρετίζοντας από την Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση ο πρόεδρος του συνδικάτου ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας Πέλλας Σταύρος Βιτάλης, υπογράμμισε ότι «το σημαντικότερο, αν δούμε πίσω από την οικονομική καταστροφή που μας έχουν οδηγήσει είναι, ότι έχουν πετάξει την αξιοπρέπειά μας στα σκουπίδια και μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε σκουπίδια. Φτάνουν πια οι μπέηδες, φτάνουν πια οι κοτσαμπάσηδες, να αναπτυχθεί ένα αγροτικό κίνημα πέρα από οποιαδήποτε συμφέροντα. Πρέπει να ξαναπιστέψουμε στον εαυτό μας».

Επίσης, χαιρέτισε τους συγκεντρωμένους ο Λευτέρης Πανοδήμος, πρόεδρος του

Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ζαγκλιβερίου.

«Πρέπει να δουλέψουμε πολύ, ώστε οι κινητοποιήσεις μας να γίνουν πιο μαζικές, να δουλέψουμε με πείσμα, κόντρα στους «αγροτοπατέρες» που σκορπίζουν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Να υποδείξουμε σε όσους μας καλούν να προσαρμοστούμε με τα νέα δεδομένα, να εκσυγχρονιστούμε δηλαδή να αφανιστούμε, ότι τα προβλήματά μας μπορούν να λυθούν μέσα από το δρόμο της ενότητας, της αποφασιστικότητας και του σωστά οργανωμένου και προσανατολισμένου αγώνα», τόνισε ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης Σ. Γραβαλάς.

Στο ψήφισμα αφού παρατίθενται μια σειρά αιτήματα για τα κτηνοτροφικά, τα σιτηρά, τη βιομηχανική ντομάτα και σχετικά με το κόστος παραγωγής, υπογραμμίζεται:«Δηλώνουμε, ότι δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με ενότητα για το δικαίωμα της ζωής

Πολιτική υπονόμευσης του ΙΓΜΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τσιόγκας, καταγγέλλει την κυβέρνηση, επειδή δεν έκανε τίποτε μέχρι σήμερα για τη δημιουργία Περιφερειακού Γραφείου του ΙΓΜΕ στη Θεσσαλία, παρά την ύπαρξη σχετικής απόφασης

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ το ζήτημα της μη δημιουργίας Περιφερειακού Γραφείου του ΙΓΜΕ στη Θεσσαλία, παρ' όλο που σχετική απόφαση του ΔΣ του ΙΓΜΕ το προβλέπει. Το θέμα έρχεται με Ερώτηση του Βουλευτή του Κόμματος Τ. Τσιόγκα, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη.

Η Ερώτηση αναφέρει ότι «στα πλαίσια του Ν. 2702/99 για ίδρυση περιφερειακών μονάδων του ΙΓΜΕ, σε περιφέρειες όπου υπάρχει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον για το Ινστιτούτο, με την Η. 9/6/21 - 2 - 2000 απόφαση του ΔΣ του ΙΓΜΕ συστάθηκαν δύο Περιφερειακά Γραφεία. Ενα στο Αιγαίο με έδρα τη Μυτιλήνη και άλλο ένα στη Θεσσαλία με έδρα το Βόλο. Ομως προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι παρ' όλο που πέρασε πάνω από ένας χρόνος, η απόφαση αυτή του ΔΣ του ΙΓΜΕ, ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί».

Συνεχίζοντας η Ερώτηση επισημαίνει πως «με δεδομένο ότι οι λόγοι που υπέβαλαν την απόφαση του ΔΣ του ΙΓΜΕ για σύσταση Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλίας στο Βόλο, ενισχύονται και από τις πρόσφατες κατολισθήσεις στο Ανατολικό Πήλιο, που κράτησαν κλειστό το εθνικό οδικό δίκτυο του Πηλίου για 10 ημέρες, αλλά και από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Μαγνησία αλλά και ολόκληρη η Θεσσαλία, τυχόν υποχώρηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία και τους φορείς της Θεσσαλίας».

Γι' τους παραπάνω λόγους ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης του ΔΣ του ΙΓΜΕ για τη σύσταση Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλίας στο Βόλο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ