ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΧΙΛΗ
«Πογκρόμ» κατά των διαδηλωτών

Μαζικές διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης σε Νάπολη και Σαντιάγο, που όμως μετατράπηκαν σε «πεδία μάχης»...

Από τις επιθέσεις της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών στη Νάπολη

Associated Press

Από τις επιθέσεις της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών στη Νάπολη
ΝΑΠΟΛΙ - ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Δύο πόλεις, εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά η μία από την άλλη, έγιναν το επίκεντρο των διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης, με διαφορετική αφορμή σε κάθε περίπτωση. Η Νάπολη, όπου οι διαδηλώσεις είχαν επίκεντρο το Παγκόσμιο Φόρουμ (με αιχμή τη χρήση της νέας τεχνολογίας και τη διάδοση του Ιντερνέτ και πόσο θα επηρεαστούν οι πολιτικές των χωρών), αλλά και η πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγο, όπου έλαβε χώρα η τριήμερη Σύνοδος της «Διαμερικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας» (IDB). Αλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό των δύο αυτών διαδηλώσεων: η άκρατη αστυνομική βία, πλέον ενδημικό στοιχείο όλων των διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης απανταχού...

Για τρεις μέρες ήταν ανάστατη η πόλη του ιταλικού νότου, που σφαδάζει από την ανεργία. Τις διαδηλώσεις είχε οργανώσει το δίκτυο «No Global Network», που, σύμφωνα με τις διακηρύξεις, αιχμή του δόρατος της δράσης του είναι η «λαίλαπα κατά της παγκοσμιοποίησης».

Επί τρεις μέρες οι διαδηλώσεις, με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων Ιταλών, από αριστερές, συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και των ανέργων της Νάπολης, ήταν κατά βάσει ειρηνικές. Ενδεικτικό είναι ότι την Παρασκευή οι διαδηλωτές με σουρωτήρια αντί για κράνη, πέταγαν μαρούλια στους χιλιάδες αστυνομικούς που είχαν κληθεί να προστατεύσουν τις εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ, ενώ διακήρυτταν: Το Ιντερνέτ οξύνει τις ανισότητες σε όλο τον κόσμο. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυία για να το αντιληφθεί κανείς. Αρκεί να διαβάσει την ίδια την έκθεση του ΟΟΣΑ, όπου ένα από τα πρώτα και κύρια συμπεράσματά του, είναι πως όσο μεγαλύτερο εισόδημα έχει κανείς και όσο περισσότερο μορφωμένος είναι, τόσο μεγαλύτερη πρόσβαση έχει στο Ιντερνέτ.

Αυτό όμως κατόρθωσαν να το διατυπώσουν εγκαίρως και πολύ εύστοχα οι διαδηλωτές. Και αυτό μάλλον «έτσουξε» τους αξιωματούχους και ειδικούς από 120 χώρες που πήραν μέρος στις εργασίες. Πιο πολύ όμως τους «στεναχώρησε» ότι οι διαδηλωτές απέσπασαν τα φώτα της δημοσιότητας. Για το λόγο αυτό, την επομένη, έδρασαν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, δηλαδή η ιταλική αστυνομία, που αντιμετώπισε τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Αποτέλεσμα, περισσότεροι από 100 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου του αστυνομικού διευθυντή από τη μία πλευρά, αλλά και μία έγκυος γυναίκα από την πλευρά των διαδηλωτών. Ολη η πόλη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, μεταξύ των διαδηλωτών και των 6.000 αστυνομικών.

Χιλιανό άρωμα


Associated Press

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αργεντινή και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στις εργασίες των κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων από 40 χώρες που παίρνουν μέρος στην τριήμερη Σύνοδο της «Διαμερικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», στη Χιλη, εξαιτίας κυρίως της ύφεσης της οποίας διέρχονται και επηρεάζουν και θα επηρεάσουν δυνητικά τα μάλα και τις μικρότερες οικονομίες της ηπείρου. Ωστόσο, οι διαδηλωτές από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας δίνουν μαχητικό «παρών», διαμαρτυρόμενοι για το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των χωρών της περιοχής, ασκώντας κατ' αυτόν τον τρόπο ασφυκτικές πιέσεις στις κυβερνήσεις για διαρθρωτικές αλλαγές στις ήδη πολύ πτωχές χώρες. Ως αποτέλεσμα είναι να αναπαράγεται μαζικά και φονικά η φτώχεια, η εκμετάλλευση, η καταστροφή των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος που σε πλείστες περιπτώσεις, όπως πολύ πρόσφατα στο Ελ Σαλβαδόρ, οδηγεί και στη φυσική εξόντωση των κατοίκων των χωρών αυτών.

Οπως και στη Νάπολη, έτσι και στο «μακρινό» Σαντιάγο, οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με τον αστυνομικό κλοιό αλλά και τη βία, ώστε να αναχαιτιστούν οι διαδηλώσεις και να μην «ταράξουν» με τις φωνές τους τις εργασίες της Συνόδου. Σύμφωνα, με πληροφορίες από το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC, περισσότεροι από 100 έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων το Σαββατοκύριακο, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις τόσο έξω από το Συνεδριακό Κέντρο, όσο και στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν την «απαγορευμένη περιοχή».


ΤΟΥΡΚΙΑ
Η βία συνεχίζεται εντός κι εκτός φυλακών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗκαιΑΓΚΥΡΑ.-

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε την Κυριακή τουλάχιστον 67 μέλη οργανώσεων που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία σε τουριστική συνοικία σε διαμαρτυρία για την κατάσταση στις φυλακές. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) της Τουρκίας.

Χτες άρχισε η δίκη της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για «υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων», με το ερώτημα της απαγόρευσής της. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης η ηγετική ομάδα της IHD θα αντιμετωπίσει πολυετείς ποινές καθείρξεως.

Για τα γεγονότα του Δεκέμβρη στις φυλακές, όπου οι αριστεροί κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας, παρά την τακτική της αναγκαστικής σίτισης που ακολουθούν οι αρχές, ζήτησε «έρευνα» το Συμβούλιο της Ευρώπης, ωστόσο το πρώτο πόρισμα επέρριψε ευθύνες σε φρουρούς, επειδή «άφησαν τους κρατούμενους να αυτοπυρποληθούν» (οι ίδιοι οι φυλακισμένοι πάντως είχαν διηγηθεί περιπτώσεις που φρουροί πυρπόλησαν πολιτικούς κρατούμενους...).

Στις ειδήσεις από το πολιτικό σκηνικό κυριαρχούσαν χθες οι ειδήσεις ότι επιτεύχτηκε κάποια «προπαρασκευαστική συμφωνία» της τουρκικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ -με την προώθηση 6,25 δισ. δολαρίων από τα ήδη υπάρχοντα δάνεια, αν και δε διευκρινίζεται από πλευράς ΔΝΤ αν θα υπάρξει νέα δανειοδότηση.

Αν και ο νέος υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς εξέφρασε ελπίδες για «ταχεία ανάρρωση» της ασθενούς τουρκικής οικονομίας, αναλυτές επισημαίνουν πως δε θα είναι εύκολο να βρεθούν πόροι, ενώ εργατικά συνδικάτα τονίζουν ότι ο μόνος στόχος του νέου «εθνικού προγράμματος» είναι να παρασχεθεί βοήθεια απλώς «στις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας».


ΠΟΔΝ
Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Προετοιμασίες για το 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της Νεολαίας και των Φοιτητών

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), Ηρακλής Τσαβδαρίδης, υπογραμμίζει ότι το 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της Νεολαίας και των Φοιτητών (8-16 Αυγούστου στην Αλγερία) θα αποτελέσει διατράνωση του παγκόσμιου αγώνα για ειρήνη, αλληλεγγύη και ανάπτυξη, αλλά του αγώνα αυτού υποταγμένου στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού. «Γιατί είναι αλληλεγγύη, χωρίς μια καθαρή γραμμή ενάντια σε κείνους, που προξενούν τα δεινά αυτού του κόσμου; Τι ανάπτυξη θα είχαμε, αν δε μιλούσαμε και δεν αντιτασσόμασταν στα πολυεθνικά κοντσέρτα και τα συμφέροντά τους;».

Αυτή είναι μια από τις απαντήσεις του προέδρου της ΠΟΔΝ στις αρκετές ερωτήσεις που του υπέβαλε η συντάκτρια της ημερήσιας αριστερής εφημερίδας του Βερολίνου «Γιούνγκε Βελτ» (Δευτ., 19 Μάρτη). Στη συνέντευξή του ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης υπογράμμισε επίσης ότι «η επιθυμία χιλιάδων νεολαίων από 130 και άνω χώρες να συζητήσουν κοινά προβλήματα και εμπειρίες είναι πολύ διαδομένη. Κάτω από νέες συνθήκες συνεχίζεται μια παράδοση που έχει ζωή άνω των 50 χρόνων».

Η ΠΟΔΝ, με 160 οργανώσεις - μέλη σε 110 χώρες έχει να εκπληρώσει σημαντικά καθήκοντα. «Ισως μάλιστα η εργασία μας σήμερα να είναι σημαντικότερη από προηγούμενα, αν σκεφτεί κανείς ότι ο ιμπεριαλισμός γίνεται καθημερινά επιθετικότερος».

Στην ερώτηση γιατί το φεστιβάλ θα γίνει στην Αλγερία, ο Τσαβδαρίδης απάντησε:

«Η απόφαση για την Αλγερία λήφθηκε ομόφωνα. Ο λόγος γι' αυτό ήταν και το ότι ως τώρα δεν έγιναν ποτέ παγκόσμια φεστιβάλ στην Αφρική ή σε αραβικές χώρες. Το φεστιβάλ της Αλγερίας είναι μια ευκαιρία να διαδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας με τους λαούς της Αφρικής, που επί αιώνες υπόφεραν κάτω από το φεουδαρχισμό και τη σκλαβιά, την αποικιοκρατία και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και που το κάνουν ακόμα και σήμερα... Ο απελευθερωτικός αγώνας (του αλγερινού λαού κατά των Γάλλων αποικιστών) στοίχισε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπινες ζώες. Με την απόφασή μας θέλουμε να δείξουμε και την υποστήριξή μας στον αγώνα του αλγερινού λαού ενάντια στο θρησκευτικό φουνταμελισμό και εξτρεμισμό».

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ, θα είναι «τόσο πολιτικά όσο και πολιτισμικά πολύ διεθνιστικό», με δύο μεγάλες συγκεντρώσεις, κέντρα συζητήσεων, πράξεις αλληλεγγύης με διάφορους λαούς και με δικαστήριο ενάντια στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, με πολλές συναυλίες και αραβο-αφρικανική κουζίνα.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ