ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πλευρά του πραγματικού περιεχομένου της περιβόητης διεθνοποίησης και παγκοσμιοποίησης της οικονομίας - της οποίας ηγούνται οι πολυεθνικές - είναι αυτή που εκδηλώθηκε από τη "Ρενό". Περίπου 6.000 εργαζόμενοι στο δρόμο, στις ουρές ανεργίας, είναι το "μέσο" για να ευοδωθεί το επιχειρηματικό πρόγραμμα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι Ελληνες εργαζόμενοι δεν είναι "φτωχοί" σε ανάλογες εμπειρίες. Πρόσφατα, η πολυεθνική "Good Year" εξέδωσε στη χώρα μας "φιρμάνι" απόλυσης για 1.500 εργάτες, βάζοντας "λουκέτο" στις εδώ - κερδοφόρες - εγκαταστάσεις της.

Τι είναι αυτό που επικαλούνται οι δυο πολυεθνικές; Μα, ότι η ανάγκη τους να αντεπεξέλθουν στην κερδοσκοπική κούρσα, όπου συμμετέχουν μαζί με την "Ford", την "Opel", την "Mercedes", την "Toyota", την "Pirelli", την "Michellin" κλπ., επιβάλλει την "αναπροσαρμογή" της δράσης τους, που έχει ως θεμελιώδη αφετηρία τη μείωση του εργατικού κόστους.

Πολύ λογικό ακούγεται το σκεπτικό τους. Αφού οι άλλοι βγάζουν περισσότερα από εμάς και αφού εμείς δε θέλουμε να βγάζουμε λιγότερα από αυτούς, πρέπει να μειώσουμε τα έξοδά μας, λένε. Πώς; Αλλοτε διά της μείωσης των μισθών. Αλλοτε διά των απολύσεων και της εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης του εναπομείναντος εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις μας. Αλλοτε διά της αναζήτησης φθηνότερων εργατικών χεριών σε περιοχές του κόσμου, όπου τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα είναι άγνωστα. Αλλοτε διά της κατάργησης αυτών των δικαιωμάτων και κατακτήσεων, όπου ακόμα δεν έχουν καταργηθεί πλήρως, όπως στην Ελλάδα.

Αυτή είναι η διεθνοποίησή τους και αυτή είναι η λογική της.

***

Ομως, αυτό που θεωρείται λογικό για τις πολυεθνικές, είναι δυνατόν να θεωρείται "λογικό" και από τους εργαζόμενους; Είναι, δηλαδή, "λογικό" να συναινούν τα λαϊκά στρώματα στη μεταφορά στις πλάτες τους, των βαρών που συνεπάγεται η βουλιμία των κεφαλαιοκρατών για θησαυρισμό; "Ναι και πάλι ναι", απαντούν οι "κεντροαριστεροί"! Διότι, όπως μας εξήγησε ο κ. Ντ' Αλέμα - και όπως επανειλημμένως πλαστογραφεί εγχωρίως ως δική του σύλληψη ο κ. Σημίτης - "αυτή είναι η πρόοδος", "αυτή είναι η διεθνοποίηση" και η "Αριστερά" δεν πρέπει να την αντιμετωπίσει "δαιμονολογικά" ή να σηκώσει τα χέρια απέναντί της... "Να μείνουμε απ' έξω;", ρώτησε ρητορικά ο κ. Ντ' Αλέμα, για να απαντήσει: Οχι! Πρέπει "να δεχτούμε την πρόκληση της σύγκλισης και του Μάαστριχτ"!

***

Εκείνο, λοιπόν, που εισηγούνται οι "κεντροαριστεροί" μας είναι, δήθεν, "να τους φάμε από τα μέσα"! Πρόκειται για τόσο "νέα" θεωρία, όσο και η πρακτική του ρεφορμισμού να αποτελεί ουρά της αστικής τάξης. Μόνο που από τον καιρό του Μπερνστάιν κύλησε τόσο νερό στο αυλάκι, που οι ρεφορμιστές έγιναν σοσιαλδημοκράτες και οι σοσιαλδημοκράτες σοσιαλ-νεοφιλελεύθεροι, σε τέτοιο βαθμό, που η κυρία Β. Παπανδρέου - στα πλαίσια των προσκλήσεων "κεντροαριστερού" διαλογισμού - δεν κωλύεται να δηλώνει στους απολυμένους της "Good Year" ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αφού πρόκειται για αναπροσαρμογή των επιχειρηματικών σχεδίων της πολυεθνικής! Μα, αν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, πώς "θα τους φάμε από τα μέσα";

Μήπως οι "κεντροαριστεροί" υπονοούν ότι πρώτα οι πολυεθνικές θα περάσουν στην ιδιοκτησία των εργαζομένων και μετά θα γίνουν ..."φιλολαϊκές" και, άρα, τότε θα γίνουν "φιλολαϊκοί" και οι κανόνες της διεθνοποίησης; (!) Φυσικά, σύμφωνα με τους "κεντροαριστερούς", μέχρι οι εργαζόμενοι να γίνουν Ροκφέλερ, Ανιέλι ή έστω Βαρδινογιάννηδες, είναι υποχρεωμένοι να πορεύονται στο "μονόδρομο". Είναι, δηλαδή, υποχρεωμένοι, για την ακρίβεια έχουν το "αριστερό" (!) καθήκον, να αποδέχονται, να χειροκροτούν και να συνθλίβονται στα εργασιακά κρεματόρια της καπιταλιστικής διεθνοποίησης...

***

Οι παραπάνω αστειότητες των "κεντροαριστερών" δεν είναι παρά το θεωρητικό καλούπι, μέσα από το οποίο επιδιώκουν να συμβάλουν - "μαντρώνοντας" και εξαπατώντας τους λαούς - για την προώθηση των συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου, στα πλαίσια αυτής της, συγκεκριμένης, σημερινής καπιταλιστικής διεθνοποίησης. Της διεθνοποίησης, που οδηγεί στην εξαθλίωση τους λαούς. Ομως, αυτού του τύπου η διεθνοποίηση δε "μεταρρυθμίζεται", δε "βελτιώνεται", δεν "αλλάζει". Η μόνη αλλαγή που επιδέχεται είναι η ανατροπή της. Και η ανατροπή της θα επέλθει μέσω της ανατροπής και του τσακίσματος της εξουσίας των πολυεθνικών, που ηγούνται της παγκόσμιας αντικοινωνικής επέλασης. Απάντηση σ' αυτήν τη βάρβαρη διεθνοποίηση, είναι η διεθνοποίηση της πάλης των εργατών. Η διεθνοποίηση του αντιμονοπωλιακού αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις "Ρενό" και στους "κεντροδεξιούς" ή "κεντροαριστερούς" πολιτικούς εκπροσώπους τους.

Σ' αυτήν την προοπτική της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής διεθνοποίησης, η Αριστερά, η πραγματική Αριστερά των ταξικών αγώνων και της κοινωνικής ανατροπής, συναντά, πράγματι, μια εξαιρετική πρόκληση. Την πρόκληση να συντονιστεί, να οργανωθεί, να δώσει τον καλύτερο εαυτό της, εφοδιασμένο με τα "όπλα" της αγωνιστικής της παράδοσης και τις εμπειρίες του σήμερα, ώστε να μην επιτρέψει την παγκοσμιοποίηση του πολυεθνικού πλιάτσικου.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σύμφωνα με τους "κεντροαριστερούς", μέχρι οι εργαζόμενοι να γίνουν Ροκφέλερ, Ανιέλι ή έστω Βαρδινογιάννηδες, είναι υποχρεωμένοι - για την ακρίβεια έχουν το "αριστερό" (!) καθήκον - να αποδέχονται, να χειροκροτούν και να συνθλίβονται στα εργασιακά κρεματόρια της καπιταλιστικής διεθνοποίησης!

ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ, ΧΗΜΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Με αισιοδοξία στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

- Στις 30 του Μάρτη γίνονται οι εκλογές στο ΤΕΕ. Πόσο αισιόδοξη είναι η "Πανεπιστημονική" για την έκβαση της μάχης αυτής και ποιοι είναι οι στόχοι της;

- Οι εκλογές στο ΤΕΕ που, έτσι κι αλλιώς, είναι ένα γεγονός με ευρύτερη σημασία, αφού αφορούν πάνω από 70.000 μηχανικούς, είναι μια μάχη - πρόκληση για την "Πανεπιστημονική". Κόντρα στην προσπάθεια των άλλων δυνάμεων της πλειοψηφίας του ΤΕΕ, που θέλουν εκλογές "με ΠΑΝΑΦΟΝ και γραβάτα" μακριά από τις αγωνίες των συναδέλφων μας, η "Πανεπιστημονική" παρεμβαίνει με επιδίωξη να αναδειχτούν αυτές οι αγωνίες: Το "χαράτσι" του ΤΣΜΕΔΕ, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, η ανεργία, η ετεροαπασχόληση. Η αισιοδοξία μας πηγάζει από τη συνεπή, αγωνιστική μας στάση υπέρ των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων, ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων που χτυπά τα δικαιώματά μας. Αισιοδοξούμε ότι οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν την αρχή της αλλαγής του σημερινού αρνητικού συσχετισμού στο ΤΕΕ.

- Στις εκλογές αυτές θα ψηφίσουν και πολλοί νέοι μηχανικοί. Η "Πανεπιστημονική" τι προτείνει γι' αυτούς; Γιατί πρέπει να την ψηφίσουν;

- Τα προβλήματα που αναφέραμε, πλήττουν με ιδιαίτερη οξύτητα τους νέους μηχανικούς, στην πλειοψηφία τους μισθωτούς εργαζόμενους. Συχνό είναι το δεκάωρο εργασίας, οι εξευτελιστικές αποδοχές, η "μαύρη" εργασία. Η "Πανεπιστημονική", θέλοντας να εκφράσει τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας των μηχανικών, δίνει ιδιαίτερη σημασία στους νέους συναδέλφους. Τα αιτήματα που προβάλλει (κατάργηση του αντι-ασφαλιστικού νόμου 2084/92, κλιμάκωση των εισφορών ανάλογα με το εισόδημα, απαλλαγή των στρατευμένων και των μεταπτυχιακών από την καταβολή εισφορών, ίδρυση κλάδου Προνοιακών Παροχών στο ΤΣΜΕΔΕ για άνεργους - υποαπασχολούμενους, ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κλπ.), απαντούν στην κρίση από τη σκοπιά των ταξικών συμφερόντων αυτής της πλειοψηφίας. Επιπλέον, οι συνάδελφοι έχουν άλλον ένα ισχυρό λόγο να ενισχύσουν την "Πανεπιστημονική": Είναι η μόνη παράταξη που αντιστέκεται στη λογική του εργοδοτικού και κυβερνητικού "συνδικαλισμού καριέρας" και προβάλλει την αγωνιστική - διεκδικητική στάση στο συνδικαλιστικό κίνημα των μηχανικών.

- Οι εκλογές στο ΤΕΕ διεξάγονται μέσα σ' ένα γκρίζο σκηνικό συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης και ιδιωτικοποιήσεων. Πόσο αγγίζουν τα προβλήματα αυτά, που αφορούν στην ανάπτυξη της χώρας, τους μηχανικούς και ποιες οι θέσεις της "Πανεπιστημονικής";

- Σίγουρα η κατάσταση της βιομηχανίας, με την εικόνα που παρουσιάζει, επηρεάζει άμεσα τη θέση και το μέλλον του μηχανικού. Ο συμπληρωματικός χαρακτήρας, η τεχνολογική καθήλωση και η εξειδίκευση σε κλάδους έντασης εργασίας, η διείσδυση του πολυεθνικού κεφαλαίου υποβαθμίζουν το ρόλο του μηχανικού στο "ρόλο" ενός "εργοδηγού με πτυχίο". Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μαζικές απολύσεις που τις συνοδεύουν απειλούν ολόκληρους κλάδους (ναυπηγοί, χημικοί μηχανικοί, μεταλλειολόγοι). Η "Πανεπιστημονική" πιστεύει ότι όσο θα παραμένει αυτό το "αναπτυξιακό" μοντέλο, που επιβάλλουν Ευρωπαϊκή Ενωση - ΣΕΒ - κυβέρνηση, τα προβλήματα θα παραμένουν και θα οξύνονται. Η συγκρότηση ενός μαχητικού, αγωνιστικού μετώπου εργαζομένων - μηχανικών - σπουδάζουσας νεολαίας για την ανατροπή αυτής της "ανάπτυξης" και την προβολή - διεκδίκηση μιας ανάπτυξης με επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του είναι σήμερα ΟΡΟΣ για την ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ του κινήματος των μηχανικών και του λαϊκού κινήματος γενικότερα.

Ν. Π.

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ της Δίμηνης Καμπάνιας της ΚΟΑ για τις γυναίκες, ο "Ρ" συνεχίζει την προβολή ζητημάτων που αναδεικνύουν τις υπαρκτές ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα. Σε ένα ζήτημα, όπως η εκπαίδευση, που είναι δικαίωμα για κάθε άνθρωπο, οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση ορθώνονται σαν τείχος αδιαπέραστο για τα παιδιά των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων (σελίδα 8).Η ΡΩΣΙΑ δεν πρόκειται να άρει τις αντιρρήσεις της για τα σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ανεξάρτητα από τη Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων Μπορίς Γιέλτσιν και Μπιλ Κλίντον, δήλωσε χτες ο γραμματέας Τύπου της Προεδρίας Σεργκέι Γιαστζέμπσκι στη φινλανδική πρωτεύουσα (σελίδα 9).

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΙ σύμβουλοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με απόφασή τους, πριμοδοτούν ιδιώτη με εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές, για να ιδρύσει ιδιωτικά σφαγεία στο Νομό Ιωαννίνων, ενώ η σύγχρονη σφαγειοτεχνική υποδομή της συνεταιριστικής ΣΒΕΚΗ υποαπασχολείται, καλύπτοντας μόνον το 35% της δυναμικότητάς της (σελίδα 20).

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ της Αντίστασης των Οργανώσεων ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠ και ΠΕΑΤΑΘ συγκεντρώθηκαν χτες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, για να γιορτάσουν και να αποδώσουν την τιμή που αξίζει στις αγωνιζόμενες γυναίκες και να εκφράσουν την αποφασιστικότητά τους για αντίσταση και αγώνα (σελίδα 22).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ