ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤ. ΤΡΑΜΠ
«Στάζει μέλι» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Και προαναγγέλλει «πρόγραμμα ανταλλαγής μελλοντικών ηγετών» που θα ενισχύσουν την «εταιρική σχέση» Ελλάδας - ΗΠΑ

Associated Press

Τον «συνεχή δεσμό» και την «ισχυρή φιλία και αταλάντευτη συμμαχία» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που βασίζεται στην «κοινή δέσμευση για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία», αποτυπώνει η «Διακήρυξη για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» που υπέγραψε αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, κατά την καθιερωμένη τελετή στον Λευκό Οίκο για την 198η επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Δίνει μάλιστα και την ...είδηση ότι τους επόμενους μήνες ξεκινά στην Ελλάδα το επόμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης «μελλοντικών ηγετών», με στόχο να ενισχύσουν τη «διμερή εταιρική σχέση».

Η Διακήρυξη επισημαίνει ευθύς εξαρχής ότι «σήμερα η ελληνοαμερικανική εταιρική μας σχέση είναι ισχυρή και κερδίζει δυναμική. Ο εναρκτήριος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ - Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, και ο Εμπορικός Διάλογος ΗΠΑ - Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, τόνισαν τη δύναμη των διμερών σχέσεων και ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως περιφερειακό ηγέτη», με βάση βέβαια τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και προτάγματα για την περιοχή.

Αλλωστε, σε ένα τέτοιο σχήμα, οι Αμερικανοί τονίζουν ότι «επικροτούμε την ιστορική απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου το 2019 να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έλυσε τη μακρόχρονη διαμάχη ονομασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η επικύρωση αυτή επιβεβαίωσε το ρόλο της Ελλάδας ως εταίρου με τη δέσμευση να προωθήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή. Επιπλέον, η Διεθνής Εκθεση 2018 της Θεσσαλονίκης σφυρηλάτησε ευκαιρίες για ενισχυμένη συνεργασία στην τεχνολογία, τις επιχειρήσεις και την καινοτομία».

Και η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά με τα καλύτερα λόγια για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Το κοινό μας όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή είναι ιδιαίτερα εμφανές στη συνεχιζόμενη αμυντική μας σχέση».

Εξηγεί: «Η εναλλάξ ανάπτυξη (rotation) αεροσκαφών και εξοπλισμού του ΝΑΤΟ μέσω της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, οι πολύπλοκες διμερείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες και η διαθεσιμότητα του Κόλπου της Σούδας για τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αντανακλούν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία για την εξασφάλιση της αμοιβαίας δύναμης και ασφάλειάς μας. Η διμερής μας σχέση έχει επίσης προσφέρει πολλές ευκαιρίες για την υποστήριξη εταιρικών σχέσεων και πρωτοβουλιών που αφορούν τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της επιβολής του νόμου και της αντιτρομοκρατίας, καθώς και της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης».

Στον τομέα, τέλος, της προπαγάνδας και της στρατολόγησης σημειώνουν: «Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων που υποδηλώνουν τη φιλία μας χρησιμεύουν επίσης για την ενίσχυση της συμμαχίας μας. Συνεχίζουμε να εντοπίζουμε ευκαιρίες για την αύξηση των ανταλλαγών φοιτητών, επαγγελματιών και προγραμμάτων αγγλικής γλώσσας. Τα προγράμματα αυτά έχουν τεράστια συμβολή στην οικονομική, πολιτιστική και πολιτική δύναμη των δύο μεγάλων δημοκρατιών μας. Αυτό το καλοκαίρι θα ξεκινήσουμε το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Μελλοντικών Ηγετών (FLEX) με την Ελλάδα, για να αναπτύξουμε την επόμενη γενιά ηγετών που θα διατηρήσουν και θα ενισχύσουν την ισχυρή εταιρική μας σχέση».

Στρατηγικά βομβαρδιστικά πάνω από την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί η είδηση - που έδωσε η ίδια η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και την οποία αναπαρήγαγε με ανάρτησή της στο διαδίκτυο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα - ότι 4 στρατηγικά βομβαρδιστικά «Β-52 Stratofortress» των ΗΠΑ απογειώθηκαν τη Δευτέρα από βάση της βρετανικής RAF στο Φέρφορντ της Αγγλίας και πέταξαν προς συγκεκριμένες ζώνες στην Ευρώπη, όπου και κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία, και συγκεκριμένα στη θάλασσα της Νορβηγίας, στη Βαλτική (Εσθονία) και στην Ελλάδα.

Στην αποστολή πάνω από την Ελλάδα, και προς επίρρωση της «διμερούς αμυντικής συνεργασίας», τα βομβαρδιστικά «Β-52» πραγματοποίησαν εκπαίδευση στον εναέριο ανεφοδιασμό από ιπτάμενα τάνκερ «KC-135».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στόχος ήταν η «εξοικείωση με διαδικασίες και η επίδειξη αφοσίωσης προς τους συμμάχους και συνεργάτες»... Να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχο πλαίσιο, πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των ΗΠΑ, το «USS Florida», έδεσε πριν από μερικές μέρες στη Σούδα, σε μια κλιμάκωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα με όπλα βγαλμένα από το «πάνω ράφι» του οπλοστασίου τους.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Νέες «προσαρμογές» κατά παραγγελία ΝΑΤΟ - ΕΕ

Προβλέψεις για ακόμα στενότερη πρόσδεση στα ΝΑΤΟικά «πρότυπα» και ανάγκες, σε ό,τι αφορά τα λιμάνια και την αεροπλοΐα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας με τίτλο «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», που παρουσίασε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και αναμένεται να μπει στη Βουλή τις επόμενες μέρες, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαβούλευσης.

Ανάπτυξη υποδομών «διττής χρήσης»

Οπως είπε ο αναπ. υπουργός Αμυνας Π. Ρήγας, αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι, μεταξύ άλλων, και «η θεσμοθέτηση ενός νέου και σύγχρονου πλαισίου για τις Στρατονομικές Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και την Υπηρεσία Υποδοχής Πλοίων και Πολεμικής Χρησιμοποίησης Λιμένων» (ΥΥΠ/ΠΧΛ), υπηρεσία που συστάθηκε με το νομικό διάταγμα 3884/1958 (Α' 180), με υπογραφή του ...βασιλιά Παύλου.

Το άρθρο 50 του νομοσχεδίου, αποτυπώνοντας και ό,τι προκρίνεται στην ΕΕ ως ανάπτυξη υποδομών «διττής χρήσης» (σε ειρήνη και πόλεμο), ώστε αυτές να υπηρετούν τα σχέδια της λεγόμενης «στρατιωτικής κινητικότητας» που αποτελούν βασική προτεραιότητα τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, αναφέρει ότι η Υπηρεσία λειτουργεί ως ανεξάρτητη οργανωτική μονάδα του ΓΕΕΘΑ, με αποστολή σε περιόδους «ειρήνης» μεταξύ άλλων: «Τη σχεδίαση και προπαρασκευή του έργου που αναλαμβάνει σε περιόδους έντασης, κρίσης ή γενικευμένης σύρραξης». «Την παρακολούθηση, μέσω της λήψης τακτικών αναφορών από τις λιμενικές αρχές, της κατάστασης των λιμένων και των μέσων φορτοεκφόρτωσης στις ακτές». «Την έκδοση σχεδίων πολιτικής άμυνας λιμένων καθώς και αποκατάστασης ζημιών λιμένων». «Τη συμμετοχή στις σχετικές με τους λιμένες ομάδες εργασίας των εμπειρογνωμόνων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών».

Η εν λόγω υπηρεσία διαρθρώνεται από όργανα όπως η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ), οι Περιφερειακές Επιτροπές Λιμένων (ΠΕΛ) και οι Επιτροπές Λιμένων, όπου σύμφωνα και με όσα προβλέπονται στο νομικό διάταγμα του 1958, στην ΚΕ μετέχει και αντιπρόσωπος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, οριζόμενος από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, «εκ καταλόγου πέντε υποψηφίων, υποδεικνυομένων υπό της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών».

Επίσης, στο διάταγμα προβλέπεται ότι «εις την Κεντρικήν Επιτροπήν δυνατόν να συμμετέχουσιν εν πολέμω και ανά εις αντιπρόσωπος του Αρχηγείου Νοτίου Ευρώπης του ΝΑΤΟ ως και αντιστοίχων Υπηρεσιών γειτονικών κρατών μελών του ΝΑΤΟ», «εις τα Περιφερειακάς Επιτροπάς λιμένων και Επιτροπάς Λιμένων δύναται να συμμετέχουν και αντιπρόσωποι των συμμαχικών δυνάμεων, εφ' όσον διά λιμένων ή λιμένος της περιοχής των διεξάγεται ο ανεφοδιασμός των».

Αυτές τις υπηρεσίες, που δίνουν τις υποδομές στρατηγικής σημασίας στη διάθεση των επικίνδυνων σχεδιασμών ΕΕ και ΝΑΤΟ, έρχεται τώρα να... εκσυγχρονίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Προσαρμογή και στον αέρα

Χαρακτήρα προσαρμογής στα ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα έχει και το άρθρο 51, που προβλέπει σύσταση Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοΐας στο ΓΕΕΘΑ ως ανεξάρτητη οργανωτική μονάδα.

Αποστολή της ΕΣΑΑ είναι μεταξύ άλλων «ο έλεγχος και η πιστοποίηση της αξιοπλοΐας αεροσκαφών ή άλλων αεροναυτικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ)», όπως και «η εποπτεία, ο έλεγχος και η πιστοποίηση προϊόντων, εξαρτημάτων, συσκευών και υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και άλλων νομικών ή φυσικών προσώπων που ασχολούνται με τη σχεδίαση, κατασκευή, συντήρηση ή παροχή εκπαίδευσης» σχετικά με αυτά τα θέματα, «η αναγνώριση αρχών αξιοπλοΐας του εξωτερικού, καθώς και των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας και πιστοποιήσεων που εκδίδουν».

Η Αιτιολογική Εκθεση του νομοσχεδίου είναι παρασάγγας πιο αποκαλυπτική για την τέτοια - επί ΣΥΡΙΖΑ - ευρωΝΑΤΟική προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Θυμίζει ότι «τον Ιούλιο του 2013, το ΝΑΤΟ ενέκρινε την Πολιτική Αξιοπλοΐας στρατιωτικών αεροσκαφών και άλλων αεροναυτικών προϊόντων», όπως και τις αντίστοιχες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας για το Ευρωπαϊκό Εναρμονισμένο Στρατιωτικό Βασικό Πλαίσιο Αξιοπλοΐας, σημειώνοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο της αρμόδιας ομάδας της ΕΕ (Military Airworthiness Authorities Forum - MAWA Forum) «πέραν των ικανοτήτων του εθνικού φορέα αξιοπλοΐας, διαμορφώνει και τις απαιτούμενες θεσμικές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη ικανοτήτων στις ΕΔ, αλλά και στην αμυντική βιομηχανία».

Σε μια έμμεση ομολογία πως ό,τι κάνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία κουμπώνει πάνω στις ανάγκες του ΝΑΤΟ, η Αιτιολογική Εκθεση συνεχίζει ότι «σύμφωνα με την υπόψη πολιτική, όλα τα αεροναυτικά προϊόντα, εξαρτήματα και συσκευές, που διατίθενται επ' ωφελεία της Συμμαχίας, πρέπει να είναι πιστοποιημένα ως αξιόπλοα από Αρχή Αξιοπλοΐας αναγνωρισμένη από το ΝΑΤΟ και να ελέγχονται και να συντηρούνται, σύμφωνα με εγκεκριμένες προβλέψεις αξιοπλοϊμότητας, σχεδίασης και συντήρησης».

Ετσι, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έκθεση, στο πλαίσιο «αποδοχής των απαιτήσεων συμμαχικών φορέων και φορέων της ΕΕ, σχετικά με την αξιοπλοΐα των μέσων των ΕΔ», ιδρύουν την εν λόγω Αρχή, καθώς «επιβάλλεται από τη σύγχρονη διεθνή πρακτική για το θέμα και διασφαλίζει τη σύγκλιση και την εναρμόνιση με το πλαίσιο που υιοθετείται από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Προαναγγέλλοντας μάλιστα την «αποφασιστικότητα» για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η έκθεση προσθέτει ότι μόνο με μια τέτοια Αρχή θα «αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα επιβολής περιορισμών στα ελληνικά στρατιωτικά ιπτάμενα μέσα κατά τη συμμετοχή τους σε διεθνείς/συμμαχικές επιχειρήσεις (ΕΕ, ΝΑΤΟ)».

Αλλες ρυθμίσεις

Κατά τα λοιπά, το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή και να ψηφιστεί περί τα μέσα Απρίλη, περιλαμβάνει διατάξεις για μείωση της στρατιωτικής θητείας για τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, προβλέψεις για τους ΕΜΘ (να φτάνουν μέχρι τον αποστρατευτικό βαθμό του υπολοχαγού, ενώ παράλληλα να μπορούν να μένουν ως Αξιωματικοί Εκτός Οργανικών Θέσεων μέχρι και τα 58 τους ώστε να θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης), για τους ΟΒΑ (να παραμένουν τρία χρόνια ακόμα στο στράτευμα, τρία συν τρία συνολικά), για την αναστολή διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων για τους ανυπότακτους για ένα χρόνο και για μείωση της λεγόμενης «κοινωνικής» θητείας για τους λεγόμενους αντιρρησίες συνείδησης κ.ά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Για τα 20 χρόνια από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου - Δραπετσώνας καλεί σε εκδήλωση σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Εμμ. Μπενάκη 70 - Αμφιάλη), με αφορμή τα 20 χρόνια από τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και δημοσιογράφος.

ΝΔ
«Απόλυτη προτεραιότητα» τα κέρδη του κεφαλαίου

Το Ελληνικό επισκέφτηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης καταγγέλλοντας «τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις» στην ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου. Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι «ουδέποτε πίστεψε στο Ελληνικό ως ένα κορυφαίο αναπτυξιακό έργο. Εξ ου και εξακολουθεί και σήμερα να θέτει προσκόμματα στην υλοποίηση αυτής της επένδυσης». Διαβεβαίωσε δε το κεφάλαιο ότι «η δρομολόγηση των επενδύσεων στο Ελληνικό αποτελεί απόλυτη αναπτυξιακή προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε το συντομότερο δυνατόν το Ελληνικό να γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ