ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατέθεσε τροπολογίες για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών

Με γνώμονα την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, το ΚΚΕ κατέθεσε χτες στη Βουλή δύο τροπολογίες, που αφορούν η μία στον περιορισμό της αξιοποίησης του γενετικού υλικού και ανάλυσης του DNA αποκλειστικά στις περιπτώσεις που θα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ένα πρόσωπο έχει τελέσει κακούργημα με χρήση βίας ή έγκλημα που στρέφεται κατά της γενετήσιας ελευθερίας και η δεύτερη στην κατάργηση του «τρομονόμου», δηλαδή του άρθρο 187 Α του Ποινικού Κώδικα. Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας».

Οσον αφορά την πρώτη τροπολογία, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση ότι «η διευρυνόμενη αξιοποίηση από τις διωκτικές αρχές γενετικού υλικού για την ανάλυση του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA), για την ταυτοποίηση του δράστη εγκλήματος, με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς δικαστικές και δικονομικές εγγυήσεις, η επίκλησή του στη συνέχεια από το Ποινικό Δικαστήριο, συχνά ως μοναδικού ουσιαστικά αποδεικτικού στοιχείου ενοχής, ιδιαίτερα σε υποθέσεις του άρθρου 187 Α του Ποινικού Κώδικα (τρομοκρατικές πράξεις), εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τον κατηγορούμενο».

Με τις τροποποιήσεις των σχετικών άρθρων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) που προτείνει το ΚΚΕ, περιορίζονται οι κατηγορίες των εγκλημάτων για τα οποία επιτρέπεται η λήψη και η ανάλυση του DNA και εισάγονται κάποιες στοιχειώδεις δικαστικές και δικονομικές εγγυήσεις στο ζήτημα αυτό, για την προστασία του κατηγορουμένου και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του.

Πιο ειδικά, προβλέπεται ο περιορισμός της δυνατότητας λήψης γενετικού υλικού και ανάλυσης του DNA «μόνο στα κακουργήματα με χρήση βίας και τα εγκλήματα που στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας», προκειμένου να βρεθεί ο δράστης. Οταν η λήψη γενετικού υλικού και ανάλυση DNA αφορά τον κατηγορούμενο, αυτή «διατάσσεται με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου και μάλιστα με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του».

Σε περίπτωση «που έχει ζητηθεί η επανάληψη της ανάλυσης του DNA από το πρόσωπο από το οποίο έχει ληφθεί το γενετικό υλικό και η επανάληψη είναι για οποιονδήποτε λόγο αδύνατη, το πόρισμά της δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταδίκη του κατηγορουμένου, ενώ απαγορεύεται ρητά η αποθήκευση και χρήση του ληφθέντος γενετικού υλικού καθώς και των γενετικών αποτυπωμάτων για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, εκτός από το συγκεκριμένο για τον οποίο διατάχθηκαν».

Ακόμα, η αρμοδιότητα της διαδικασίας καταστροφής του γενετικού υλικού και των γενετικών αποτυπωμάτων «ανατίθεται στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, που είχε διατάξει την ανάλυση, όπως άλλωστε προβλεπόταν και στην αρχική διατύπωση του σχετικού άρθρου 200 Α του ΚΠΔ».

Προβλέπεται ακόμα στην τροπολογία ότι «η ταυτοποίηση του γενετικού υλικού κατηγορουμένου σε πειστήριο, αντικείμενο ή πρόσωπο, δεν είναι από μόνη της αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου».

Τέλος, «ορίζονται συγκεκριμένες προθεσμίες στη διαδικασία της ανάκρισης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος στον κατηγορούμενο για το διορισμό τεχνικού συμβούλου από αυτόν καθώς και την ενημέρωσή του πριν από κάθε πράξη λήψης, ανάλυσης ή ταυτοποίησης του DNA του».

Για τον «τρομονόμο»

Στη δεύτερη τροπολογία προβλέπεται ότι «καταργείται το άρθρο 187 Α του Ποινικού Κώδικα», διότι όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «αποτελεί σήμερα την επικίνδυνη - για τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα - αιχμή της λεγόμενης "αντιτρομοκρατικής" νομοθεσίας στη χώρα μας».

Επισημαίνεται ότι οι διατάξεις του «τρομονόμου» «έχουν καταστεί πλέον βασικό εργαλείο της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας στη χώρα μας, η οποία μάλιστα διαρκώς εμπλουτίζεται από όλες τις κυβερνήσεις. Η θέσπιση, ο εμπλουτισμός και η πρακτική εφαρμογή της συνιστούν, όπως έχει επανειλημμένα επισημανθεί από τους φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος, από προοδευτικούς νομικούς, επιστήμονες και καλλιτέχνες, αυξανόμενο κίνδυνο για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας».

«Με το πρόσχημα - συνεχίζει - της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής, η παγκόσμια, η ευρωπαϊκή και η εσωτερική των επιμέρους κρατών πολιτική εξουσία του κεφαλαίου, ανάμεσα σε αυτές και της χώρας μας, ενισχύει τους μηχανισμούς καταστολής, με τη λήψη ιδιαίτερα αυταρχικών αστυνομικών μέτρων, την ψήφιση δρακόντειων ποινικών διατάξεων, τη μετατροπή του δικαστικού συστήματος σε αποτελεσματικό μέσο εξουδετέρωσης του λεγόμενου "εσωτερικού εχθρού", ιδιαίτερα του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος. Μια τέτοια εξέλιξη, εξάλλου, οδηγεί αναπόφευκτα στη διεύρυνση του κύκλου των υπόπτων, αφού ο κάθε αγωνιζόμενος για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολα ως "εν δυνάμει" τρομοκράτης, σε ανατροπή του τεκμηρίου της αθωότητας και καθιέρωση του τεκμηρίου ενοχής».

«Ετσι, με τη συνεχή συρρίκνωση των δικονομικών εγγυήσεων, ο εργαζόμενος, ο νέος, ο απλός πολίτης μπορεί ακόμη και συμπληρωματικά, όπως έχει δείξει και η πρόσφατη πρακτική, να βρεθεί άδικα αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπο των μηχανισμών καταστολής, να καταστεί θύμα της αυθαιρεσίας τους», καταλήγει η αιτιολογική έκθεση, ενώ υπενθυμίζει ότι «αποτελούσε διακήρυξη και δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, η κατάργηση των λεγόμενων "τρομονόμων"».

ΛΑΥΡΙΟ
Η ΠΕΚΑΜ τίμησε τους Μακρονησιώτες

Με συμμετοχή πλήθους κόσμου, Μακρονησιωτών και άλλων αγωνιστών απογόνων και φίλων, τίμησε την Κυριακή 18/3 στο Λαύριο η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) τους πάνω από 350 αγωνιστές Μακρονησιώτες δολοφονημένους στις 29/2 και 1/3 του 1948.

Μπροστά στο μνημείο της Μάνας του Μακρονησιώτη σύντομο χαιρετισμό - προσκλητήριο απηύθυνε στους συγκεντρωμένους η γγ της ΠΕΚΑΜ, Γ. Μαχαίρα, σημειώνοντας ότι στο Μακρονήσι αντιπαρατέθηκαν, από τη μια μεριά, η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος και, από την άλλη, οι αξίες των κομμουνιστών, των αλύγιστων της ταξικής πάλης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού. Η εκδήλωση, μπροστά στο άγαλμα της Μάνας του Μακρονησιώτη, έκλεισε με κατάθεση στεφανιών και λουλουδιών από εκπρόσωπο της ΚΕ του ΚΚΕ, από την ΠΕΚΑΜ, από το Παράρτημα Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και από τον ΣΦΕΑ.

Στο χρονικό της σφαγής της Μακρονήσου αναφέρθηκε, στη συνέχεια, ο Λάζαρος Κυρίτσης, αντιπρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, στην εκδήλωση που ακολούθησε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεταλλείων Λαυρίου, ενώ απαγγέλθηκαν ποιήματα και οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τραγούδια του αγώνα.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Με συγκεντρώσεις και άλλες δραστηριότητες, οι ΚΟ του ΚΚΕ απευθύνονται στους εργαζόμενους καλώντας τους «να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα και η κοινωνική συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία». Παράλληλα, οι Οργανώσεις του Κόμματος καλούν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, να παλέψουν για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τους καλούν να συζητήσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Αύριο, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην Καλαμάτα, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 22 Μάρτη, στη 1.30 μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (κτίριο ΔΕΣΚΟΙ, Χαρ. Τρικούπη 1 και Λαγουμιτζή), θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στη Μεγαλόπολη, στην πρώην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 22/3, στις 7 μ.μ., στην Αργυρούπολη (Α' ΚΑΠΗ, Αξιουπόλεως 27), θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Την Παρασκευή 23/3:

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟ Μαντουδίου Εύβοιας στο δημαρχείο Μαντουδίου, θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου (πεζόδρομος Παπασιδέρη), θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

Το Σάββατο 31/3, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μαραθώνα «Βασίλης Ρώτας» στη Νέα Μάκρη, η ΚΟΒ Νέας Μάκρης καλεί σε συγκέντρωση με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης:

Σήμερα, Τρίτη, ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του Κόμματος, θα περιοδεύσει σε χωριά της Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, θα βρεθεί και θα μιλήσει στις 7.15 μ.μ. στη Μαγούλα (κατάστημα Μαρίας Μάγγου) και στις 8.30 μ.μ. στην Κρανιά (κατάστημα Αλ. Βασιλείου). Αύριο, Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο Καλλιφώνι (κατάστημα Ηλ. Σβερώνη), την Πέμπτη 22/3, στις 8 μ.μ., στο Καλλίθηρο (κατάστημα Β. Κολοκύθα) και την Παρασκευή 23/3, στη 1 μ.μ., θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο ξενοδοχείο «Αρνη».

Αύριο, Τετάρτη:

-- Στις 7 μ.μ.,, η ΤΕ Ροδόπης καλεί σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο «ΟΡΦΕΑΣ». Θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

-- Στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στην αίθουσα παλιού μηχανουργείου στο Λαύριο, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Την Πέμπτη 22/3, στις 6 μ.μ., στον 1ο όροφο του βιβλιοπωλείου «Σύγχρονη Εποχή» (Μαυροκορδάτου 1-3), η ΤΟ Δικηγόρων της ΚΟ Αττικής καλεί σε συζήτηση με θέμα: «Η πάλη για την ισοτιμία της γυναίκας κομμάτι της 100χρονης πορείας του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Χριστίνα Σκαλούμπακα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΟΓΕ.

Την Παρασκευή 30/3, στις 7 μ.μ, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης - Θησείο), οι ΤΟ Α΄ Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση για τα 66 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Την Παρασκευή 23/3:

-- Στις 7 μ.μ. η ΤΕ Καστοριάς καλεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «Esperos», στη Χλόη, σε εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Βίτσι - Στα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» (ιστορικός - ταξιδιωτικός οδηγός). Θα μιλήσει ο Θανάσης Λεκάτης, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

-- Στις 4 μ.μ., στον 1ο όροφο του βιβλιοπωλείου «Σύγχρονη Εποχή» (Μαυροκορδάτου 1-3), η ΚΟΒ Τράπεζας Πειραιώς Αττικής καλεί σε συζήτηση με θέμα «Διδασκόμαστε από την Ιστορία μας - μελετάμε τις εξελίξεις - δυναμώνουμε το ΚΚΕ σε κάθε χώρο δουλειάς». Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ