ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής!

Σε κοινό ψηφοδέλτιο με χρυσαυγίτη «κατέβηκε» η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), του οποίου οι εργασίες έληξαν χτες το απόγευμα. Ταυτόχρονα με αυτού του τύπου τις συνεργασίες, στοιχείο που κυριάρχησε στο συνέδριο ήταν η μείωση των αντιπροσώπων (35 από 45 που ήταν το προηγούμενο συνέδριο). Το στοιχείο αυτό αποτυπώνει τη μεγάλη μείωση του προσωπικού που έχει γίνει στα λιμάνια, μείωση που καλύπτεται από εργολάβους με εργαζόμενους χαμηλόμισθους χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα. Πρόκειται για μέρος της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, στην οποία έχουν συναινέσει πλήρως ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύοντας όλο το προηγούμενο διάστημα κάθε μορφή συλλογικής δράσης και αντίστασης των εργαζομένων.

Οσον αφορά τη συνεργασία της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κάτσαρη, ο οποίος ήταν επικεφαλής του συνδυασμού που είχε στηρίξει η Χρυσή Αυγή στην Ενωση Τεχνικών του ΟΛΠ, την αποκάλυψη έκανε από το βήμα του συνεδρίου ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών, Γ. Παπαβασιλείου, επισημαίνοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «Η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αναλάβει το ρόλο του νέου κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού, δε διστάζει να κάνει συνεργασία ακόμα και με χρυσαυγίτες. Είναι απόδειξη καιροσκοπισμού τους και της αγωνίας τους να υπηρετήσουν την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που, όπως και η προηγούμενη, υπηρετεί τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προχωράει τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και συνολικά των υποδομών της χώρας, με στόχο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».

Κάλεσε τους εργαζόμενους, άμεσα, τώρα, «βάζοντας στην πρώτη γραμμή της πάλης τα αιτήματα για την κάλυψη των απωλειών στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης» να προχωρήσουν «σε αγωνιστικές αποφάσεις μέσα από μαζικές διαδικασίες και γενικές συνελεύσεις. Είναι ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, να παλέψουν σα μια γροθιά ενάντια στην αντιλαϊκή καταιγίδα».

Στο μεταξύ, κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες των εργαζομένων, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το χρυσαυγίτη να δηλώσει στο συνέδριο ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, όμως, η ανακοίνωση έγινε αφού οι συνδυασμοί είχαν κατατεθεί στην εφορευτική επιτροπή και έτσι, παρά τη δήλωση, το όνομα του χρυσαυγίτη παραμένει στο ψηφοδέλτιο της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεδρίασε η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο, συνόψισε η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ στη χτεσινή της συνεδρίαση. Παράλληλα, έθεσε τα βασικά καθήκοντα των σωματείων που συσπειρώνονται στις γραμμές της μπροστά στη φετινή τουριστική σεζόν, καθώς οι προβλέψεις των επιχειρηματικών ομίλων για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη μεταφράζονται σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις, εντατικοποίηση και απληρωσιά για τους εργαζόμενους.

Τόσο στην εισήγηση, που έκανε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, όσο και στις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών, αναδείχθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων και η πείρα από τη δράση των συνδικάτων.

Οπως τονίστηκε, η επίθεση που γνώρισαν οι εργαζόμενοι του κλάδου στους μισθούς και τις εργασιακές τους σχέσεις ξεδιπλώθηκε παράλληλα με την αύξηση της τουριστικής κίνησης, τον πολλαπλασιασμό των αφίξεων και των κερδών των τουριστικών επιχειρήσεων. Η αυταπάτη ότι η ανάπτυξη του τουρισμού θα σημάνει δουλειά για όλους διαψεύδεται, καθώς χιλιάδες άνεργοι μετατρέπονται σε τζάμπα εργαζόμενους μέσα από τα προγράμματα voucher, γενικεύεται η μαθητεία, η εκμετάλλευση νέων εργαζομένων στο όνομα της πρακτικής άσκησης.

Εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό σε όλη τη χώρα έχουν μείνει και φέτος χωρίς επίδομα ανεργίας από το Γενάρη. Γενικευμένη είναι και η απληρωσιά, με δεδουλευμένα από την περσινή σεζόν να οφείλονται ακόμα. Οι συνδικαλιστές που πήραν το λόγο αναφέρθηκαν στη μάχη που δίνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους, για την επαναπρόσληψη των εποχικών, για να μπει φρένο στις ατομικές συμβάσεις. Η ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση, που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας κατ' απαίτηση των ξενοδόχων, προβλέπει 10ωρη δουλειά όταν η πληρότητα φτάνει το 75%, δηλαδή όλο το καλοκαίρι, και διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση σε αρκετές περιοχές δεν έχει εφαρμοστεί, κάτω από την αντίδραση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς προστίθεται η αξίωση του ΣΕΤΕ για κατάργηση του ρεπό κατά τη θερινή περίοδο, που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους τέσσερις μήνες ασταμάτητης δουλειάς, πριν τους στείλει στην ανεργία για την υπόλοιπη χρονιά και μάλιστα με κομμένο το επίδομα.

ΒΟΥΛΗ
Ευχολόγια για την αντιμετώπιση του εργασιακού μεσαίωνα

Τα ευχολόγια, τις αόριστες υποσχέσεις και τους ...«αρνητικούς συσχετισμούς του εργατικού κινήματος», επιστράτευσε ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, χτες από το βήμα της Βουλής, για να αποφύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση και να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, για το πώς θα αντιμετωπίσει τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει η πολυεθνική εταιρεία «ΝΕΣΤΛΕ» στους εργαζόμενους, ο οποίος περιλαμβάνει από ατομικές συμβάσεις, εκ περιτροπής εργασία με δύο και τρεις μέρες τη βδομάδα, δραστική περικοπή στους μισθούς τουλάχιστον ως 38%, μέχρι και απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.

Οπως ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, η πολυεθνική επιτίθεται με αγριότητα στους εργαζόμενους, όταν την ίδια στιγμή καταγράφει μεγάλη κερδοφορία. Τόνισε ότι «πατάει» στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, στους εφαρμοστικούς μνημονιακούς νόμους, που διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε πλήρη ισχύ.

Απαντώντας, ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο έχει γνωστοποιήσει στη συγκεκριμένη επιχείρηση τις απόψεις του και την πρόθεση για αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Συλλογικές Συμβάσεις. Παρέπεμψε τη λύση σε νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τις Συλλογικές Συμβάσεις, απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένα τι θα προβλέπει η «νομοθετική ρύθμιση» και κατά πόσο βελτιώνει τη θέση των εργαζομένων, ωστόσο έδωσε το στίγμα όταν ανέφερε: «Να βοηθήσουμε να υπάρξει ένα μέτωπο, οι συσχετισμοί εκείνοι σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, για να γίνουν πράξη αυτά τα πράγματα».

Ο Χρ. Κατσώτης, απαντώντας στις υπεκφυγές και την «αγωνιστική φρασεολογία» του Π. Σκουρλέτη, επισήμανε: «Εδώ οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και είναι πολιτικές ευθύνες. Η, λοιπόν, καταργούμε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπουν οι εφαρμοστικοί νόμοι που ισοπεδώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων ή τα άλλα είναι "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε". Και εδώ οι εργαζόμενοι πράγματι θέλουν απαντήσεις».

Ο

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ: Συνεχίζουν και σήμερα την επίσχεση εργασίας, που ξεκίνησαν χτες, οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη» διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών, ενώ απαιτούν από την κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα για την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος. Τα παραπάνω διαμήνυσαν χτες στη γενική γραμματέα Πρόνοιας, Μαρίνα Κουτσουρή, όμως η τελευταία αναλώθηκε σε γενικόλογες απαντήσεις. Το ΔΣ του Σωματείου και οι εργαζόμενοι, απαιτώντας συγκεκριμένες απαντήσεις, θα επιδιώξουν νέα συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Εργασίας στις 10 π.μ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 22 Μάρτη, 10.30 π.μ., στο αμφιθέατρο δήμου Περιστερίου (Ευαγγελίστρια) ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, Κολωνού και πέριξ. Στο κάλεσμα του Συνδέσμου προβάλλονται, μεταξύ άλλων, τα αιτήματα για αποκατάσταση κύριων - επικουρικών συντάξεων, επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης, άμεση καταβολή δώρου Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους κ.ά.

Απλήρωτοι τρεις μήνες σε έργο καθαριότητας

Την εταιρεία «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε.», ανάδοχο των έργων καθαριότητας του ΟΣΕ και του ΟΑΕΔ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών νομού Αχαΐας, για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών στους 30 εργαζόμενους που έχει στην Πάτρα.

Η εταιρεία, σημειώνει το Σωματείο, «είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα σε αριθμό εργαζομένων και αναλαμβάνει έργα για παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε δεκάδες φορείς του δημοσίου συνεργαζόμενη με την εταιρεία "ΧΩΡΟΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΜΟΝ. Ε.Π.Ε.". Στη συγκεκριμένη εργολαβία είναι σύνηθες το φαινόμενο της απλήρωτης δουλειάς με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι σε μια διαρκή ανασφάλεια».

Το Σωματείο επισημαίνει πως «αέρα στα πανιά των εργολάβων έδωσαν και δίνουν οι κυβερνήσεις που πέρασαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ - ΔΗΜΑΡ αλλά και αυτή που ήρθε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μιας και στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων του δημοσίου» και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου «να δημιουργήσουν ένα δυνατό μαζικό κίνημα αντίστασης σε κάθε επιχείρηση για να μην υπάρχουν άλλα τέτοια φαινόμενα».

Στην κατεύθυνση αυτή προβάλλει τα αιτήματα: Οι διοικήσεις ΟΣΕ και ΟΑΕΔ να πάρουν τα μέτρα τους ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Την άμεση παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας στους χώρους που δραστηριοποιείται η εταιρεία, όλοι οι εργαζόμενοι να πάρουν τις συμβάσεις στα χέρια τους, να δίνονται τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Απαιτεί τώρα την επιστροφή των μισθών στα συνεργεία καθαρισμού στα επίπεδα του 2011. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Επαναφορά στη λίστα των ΒΑΕ των καθαριστριών εργολαβικών συνεργείων. Κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ