ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
Ενοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία των μονοπωλιακών συμφερόντων όπου Γης

Το ΝΑΤΟικό ΚΕΝΑΠ στη Σούδα, το «διαμάντι» της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, θα φιλοξενήσει τις εργασίες του σεμιναρίου...

Ολο και μεγαλύτερη βαρύτητα στον έλεγχο των θαλασσών δίνουν οι ιμπεριαλιστές, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις τους (φωτ. από την επίσκεψη του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο ΚΕΝΑΠ)

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Ολο και μεγαλύτερη βαρύτητα στον έλεγχο των θαλασσών δίνουν οι ιμπεριαλιστές, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις τους (φωτ. από την επίσκεψη του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο ΚΕΝΑΠ)
Η υπαγωγή των Ενόπλων Δυνάμεων στις ανάγκες των μονοπωλίων για άμεση προστασία των συμφερόντων τους όπου Γης προωθείται συστηματικά από τις αστικές κυβερνήσεις. Αυτό το σκοπό υπηρετεί και το «Σεμινάριο Θαλάσσιας Επιτήρησης και Ασφάλειας», σήμερα και αύριο, στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα, με τη συνδιοργάνωση του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ και σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας «προσανατολίζεται στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Θαλάσσιας Επιτήρησης και Θαλάσσιας Ασφάλειας. Εμφαση θα δοθεί στην παρουσίαση των ευρωπαϊκών συμφερόντων στο θαλάσσιο περιβάλλον, στις νέες απειλές και προκλήσεις, στην δέουσα αντιμετώπιση αυτών και την ανάπτυξη δυνατοτήτων».

Το ΚΕΝΑΠ δεν επελέγη τυχαία να φιλοξενήσει τις εργασίες του συγκεκριμένου σεμιναρίου: Πρόκειται για ΝΑΤΟικό κέντρο με κομβική σημασία για την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, καθώς έχει ως αποστολή του την εκπαίδευση στελεχών για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Εχουν ήδη εκπαιδευτεί σε αυτό πάνω από 800 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία κ.α. Πρόσφατα μάλιστα έγινε το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας. Ενδεικτικό της σημασίας του είναι το γεγονός ότι πρόσφατα το επισκέφτηκε ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ ανώτατοι ΝΑΤΟικοί διοικητές το έχουν χαρακτηρίσει ως «το διαμάντι του ΝΑΤΟ»...

Στις εγκαταστάσεις του, το Φλεβάρη, διεξήχθη άλλο ένα «Σχολείο Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής για την Καταπολέμηση της Πειρατείας». Συμμετείχαν συνολικά 25 εκπαιδευόμενοι από επτά χώρες (Αίγυπτος, Αυστρία, Ελλάδα, Γερμανία, Γεωργία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία), παρέχοντας, όπως ανακοινώθηκε, «την απαιτούμενη θεωρητική εκπαίδευση σε θέματα πειρατείας (ιστορία, τρέχουσες επιχειρήσεις, νομικά θέματα κ.ά.) συνδυαζόμενο και με την πρακτική εκπαίδευση που απαιτείται».

Εξάλλου, στις 4 - 14 Μάρτη συνδιοργάνωσε με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ, για «βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα») εκπαίδευση 22 στελεχών από 15 χώρες για προσωπικό που στελεχώνει αγήματα νηοψίας.

Αυτά τα σχολεία και οι επακόλουθες αποστολές έχουν αποστολή τη διασφάλιση επιχειρηματικών συμφερόντων στους κλάδους της ναυτιλίας, της διαμετακόμισης, του εμπορίου, με παράλληλη εδραίωση της παρουσίας Ενόπλων Δυνάμεων μιας σειράς χωρών σε κάθε γωνιά του πλανήτη στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Χαρακτηριστικά των επιδιώξεων της ελληνικής κυβέρνησης από τη συμμετοχή σε αυτούς τους σχεδιασμούς για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης είναι τα όσα είπε ο υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, απευθυνόμενος στα μέσα Φλεβάρη στο πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» λίγο πριν αποπλεύσει από τη Σαλαμίνα για να συμμετάσχει στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «Αταλάντα», για «καταπολέμηση της πειρατείας» στην Ερυθρά Θάλασσα: «Ο σκοπός είναι συγκεκριμένος, και έχει να κάνει, καταρχήν, με τη συμμετοχή μας σε μία ευρωπαϊκή αποστολή. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αυτήν την περίοδο η πατρίδα μας προεδρεύει της ΕΕ και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε εκεί. Εχει όμως να κάνει και με την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά - ας μην το ξεχνάμε αυτό - και με την προστασία των εθνικών οικονομικών μας συμφερόντων στο όνομα της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία, και τη χώρα μας, παγκόσμιας ναυτιλιακής μας κοινότητας».

Κατά πληροφορίες, ανάλογη μεγάλη ναυτική ΝΑΤΟική επιχείρηση «ενάντια στην πειρατεία», σχεδιάζεται να απλωθεί και στις ακτές της Δυτικής Αφρικής.

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο εκπαίδευσης και προετοιμασίας στο πεδίο της «θαλάσσιας ασφάλειας», έχει ξεκινήσει ήδη από τις 13/3 και ολοκληρώνεται αύριο στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης και στον όρμο της Σούδας, η ναυτική πολυεθνική άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 14», με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού, της Ακτοφυλακής, της ΕΛ.ΑΣ. και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Σενάρια της άσκησης: Η αντιμετώπιση της πειρατείας, η ναυτική αποτροπή και η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών...

ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Συζητήσεις για τη «συνεισφορά» στην ιμπεριαλιστική «ειρήνη»

Στην Αθήνα βρέθηκε ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας Angel Neydenov, προσκεκλημένος του Ελληνα ομολόγου του, Δημήτρη Αβραμόπουλου, έχοντας χτες συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Στις συνομιλίες και τις δηλώσεις διαφάνηκε η στόχευση της ελληνικής κυβέρνησης να διευρύνει τη ζώνη επιρροής της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, παίζοντας το χαρτί του «παράγοντα σταθεροποίησης», της συνεισφοράς της στην εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης».

Κατά τη συνάντησή τους, ο Κ. Παπούλιας και ο Βούλγαρος ΥΕΘΑ σημείωσαν ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας είναι στρατηγικής σημασίας. Ανάλογο κλίμα επικράτησε και στη συνάντηση του A. Neydenov με τον πρόεδρο της ελληνικής Bουλής Ευ. Μεϊμαράκη.

Προηγούμενα, στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση των δύο ΥΕΘΑ, ο Δ. Αβραμόπουλος εστίασε στο γεγονός ότι «Βουλγαρία και Ελλάδα είναι μέλη της ίδιας οικογένειας στο ΝΑΤΟ, και στην ΕΕ και η συναντίληψη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά».

Πρόσθεσε: «Κοινή μας βούληση είναι να προχωρήσουμε σε όλα τα θέματα που μας αφορούν, στέλνοντας προς όλους ένα μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη (...) Το τόξο αστάθειας ξεκινά από την Ουκρανία και τη γύρω περιοχή και φτάνει μέχρι την Τυνησία, περνώντας από τη Συρία και από τη Βόρειο Αφρική. Σε αυτό το τόξο Ελλάδα και Βουλγαρία είναι παράγοντες σταθερότητας (...) Η ενίσχυση των διμερών μας επαφών ανοίγει νέες προοπτικές για την ασφάλεια και την ευημερία, όχι μονάχα των πολιτών των δύο χωρών μας, αλλά και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, γενικότερα».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε κι ο A. Neydenov, μιλώντας για «εταιρική σχέση» μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας που είναι «σχέση σταθερότητας, εμπιστοσύνης για τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα», ως «συνεισφορά» των δύο χωρών «σε αυτό το κλίμα σταθερότητας και ειρήνης που θέλουμε να υπάρχει στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Στο περιθώριο των συνομιλιών, υπογράφηκε στο ΓΕΕΘΑ το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας έτους 2014 μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, υπεγράφη «Τεχνική Διευθέτηση» μεταξύ των δύο υπουργείων που επισήμως αφορά στον καθορισμό των αναγκαίων μέσων καθώς και στις διαδικασίες εκτέλεσης διασυνοριακών επιχειρήσεων για εναέρια αστυνόμευση του εναέριου χώρου των δύο κρατών.

Σε εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στη Λιβαδειά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί στη συνεστίαση που διοργανώνει το Παράρτημα Λιβαδειάς της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), την Κυριακή 23 Μάρτη, στις 12 μ., στην ταβέρνα του Μπάρτζου στο Συνοικισμό Λιβαδειάς.

Με τον υφυπουργό Αθλητισμού

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Ανδριανό, προκειμένου να του θέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθλητικές Ομοσπονδίες και τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 16.00, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ