ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η υποκρισία ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ για την Κριμαία

Εχουν περισσέψει τις τελευταίες μέρες οι κραυγές και διακηρύξεις ηγετών και αξιωματούχων της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων «δυτικών» καπιταλιστικών κρατών ότι η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είπε - άκουσον, άκουσον - ότι «δεν είναι δυνατό στον 21ο αιώνα οι όποιες διαφορές να λύνονται με τα όπλα».

Η υποκρισία των δήθεν ευαίσθητων για την τύχη του ουκρανικού λαού είναι έκδηλη. Οι δυνάμεις αυτές που... θίχτηκαν από τη μη τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι οι ίδιες - για να θυμηθούμε μόνο τα τελευταία - που επιδόθηκαν σε επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, στην υποδαύλιση ομάδων με ενθοτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά για το παραπέρα «διαίρει και βασίλευε», προκειμένου ν' ανοίγουν δρόμους για τους μονοπωλιακούς τους ομίλους. Θυμίζουμε ότι απόφαση της ΕΕ ήταν η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με την αναγνώριση της Κροατίας, της Σλοβενίας και στη συνέχεια της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Μήπως όμως δεν έβαλαν και το χεράκι τους και σε άλλες αυτονομιστικές συγκρούσεις, σε εθνοτικές συγκρούσεις στην Αφρική; Σχέδια διάσπασης και διχοτόμησης δεν υπήρχαν για το Ιράκ και τη Συρία; Επίσης δεν είδαμε το «ενδιαφέρον» της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ν' αφορά τμήματα του ρωσόφωνου πληθυσμού στα Βαλτικά κράτη, σε ορισμένα από τα οποία θεωρούνται ως μη πολίτες (π.χ. Λετονία).

***

ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στήριξαν ποικιλότροπα το συνονθύλευμα της ουκρανικής αντιπολίτευσης που αποτελείται από εθνικιστές μέχρι νεοναζί παραστρατιωτικούς ενάντια στην κυβέρνηση Γιανουκόβιτς, επεμβαίνοντας ανοιχτά στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας και παρά τη συμφωνία συμβιβασμού που επιτεύχθηκε στις 21 Φλεβάρη ανάμεσα στην κυβέρνηση Γιανουκόβιτς και τα άλλα κόμματα. Οταν η απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις ήρθε, με τη στήριξη της Ρωσίας, στην αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας όπου πλειοψηφεί το ρωσικό στοιχείο και δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις που κορυφώθηκαν με το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής και τη διαδικασία ενσωμάτωσης, οι ίδιοι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ έσκιζαν τα ιμάτιά τους. Επειδή πολύ απλά η ρωσική αστική τάξη αξιοποίησε τα φιλορωσικά αισθήματα του ντόπιου πληθυσμού, το φόβο από τη δράση φασιστικών οργανώσεων, για να βάλει εμπόδια στους σχεδιασμούς τους, να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της σε μια περιοχή που θεωρεί «αυλή της».

***

Και επειδή φαίνεται ότι όλοι αυτοί, όπως και οι ντόπιοι συνοδοιπόροι τους της συγκυβέρνησης έχουν «κοντή μνήμη», να τους θυμίσουμε ότι πριν 15 χρόνια οι ευρωατλαντικοί ιμπεριαλιστές άρχισαν τους βομβαρδισμούς στη Σερβία χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της προστασίας των δικαιωμάτων των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Μόνο που ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ήταν αυτοί που εξόπλισαν τους εγκληματίες του αλβανικού UCK που υποδαύλισαν την αντιπαράθεση και διεκδίκησαν την απόσχιση από τη Σερβία, αξιοποιώντας το χάος που προέκυψε μετά από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας που είχαν πετύχει λίγα χρόνια πριν. Εστίες έντασης που μένουν ακόμα ανοιχτές στα Βαλκάνια. Βεβαίως, οι ίδιοι υποκριτικά ισχυρίζονται ότι το προτεκτοράτο που έχουν στήσει στο Κοσσυφοπέδιο, μετά από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, είναι ξεχωριστή περίπτωση και δεν έχει καμία σχέση με την Κριμαία.

Η επέμβαση όμως στη γειτονιά μας στα Βαλκάνια, αλλά και οι επεμβάσεις σε όλη την υφήλιο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ αποδεικνύουν ότι η... ευαισθησία τους σήμερα για την Κριμαία είναι κάλπικη. Αυτό που κρύβεται από πίσω είναι η προσπάθειά τους να περιορίσουν την καπιταλιστική Ρωσία, για να εξασφαλίσουν καλύτερες θέσεις για τα μονοπώλιά τους σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει αποφασιστικά να εναντιωθούν σε κάθε προσπάθεια ενεργότερης στήριξης της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και αντιθέσεις στην περιοχή. Στήριξη που φαίνεται να επιδιώκει βασικό τμήμα του ελληνικού κεφαλαίου, προσδοκώντας κέρδη από το «γεωπολιτικό παιχνίδι» που παίζεται, και σίγουρα θα φορτώσει με δεινά τον ελληνικό λαό.


Δ.Κ.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Διαμαρτυρία για τη μείωση των αθλητικών επιχορηγήσεων

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού - Αθλητισμού
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού - Αθλητισμού
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης σε αθλητικές ομοσπονδίες, πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Οι συγκεντρωμένοι, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δήλωσαν με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στη νέα μείωση των αθλητικών επιχορηγήσεων για το 2014 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ΓΓΑ και αγγίζει το 50% σε σχέση με πέρσι, εκφράζοντας παράλληλα τη θέση του Κόμματος ότι το συγκεκριμένο γεγονός θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους εργαζομένους στο χώρο, βάζοντας παράλληλα τους τίτλους τέλους για τα ερασιτεχνικά σωματεία, τον σωματειακό αθλητισμό, οδηγώντας στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Οπως τόνισαν, και με τις νέες εξελίξεις ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία θα στερηθούν το αναγκαίο για την υγεία και την προσωπικότητά τους δικαίωμα στην άσκηση και τη φυσική αγωγή, το οποίο υποβαθμίζεται συνολικά και μετατρέπεται σε πολυτέλεια μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, ο οποίος σε δήλωσή του επεσήμανε:

«Η σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας, που διοργανώνει η ΚΝΕ, γίνεται για να εκφραστεί η αντίθεσή μας -και με αυτόν τον τρόπο, αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες- στη νέα περικοπή των επιχορηγήσεων στο σωματειακό αθλητισμό. Ουσιαστικά, αυτή η νέα περικοπή οδηγεί σε λουκέτο το σωματειακό αθλητισμό στη χώρα μας, που πέρα από τις ευθύνες που υπάρχουν σε σχέση με τις Ομοσπονδίες, το κρίσιμο είναι ότι μετατρέπεται πλέον ο αθλητισμός, το δικαίωμα αυτό, σε εμπόρευμα, στο πλαίσιο μιας πολιτικής, που δεν αφορά μόνο το σωματειακό αθλητισμό, αφορά τους δήμους και την ανταπόδοση για την παροχή οποιασδήποτε αθλητικής υποδομής. Αφορά τα σχολεία, που μειώνεται η ώρα Φυσικής Αγωγής στο πρόγραμμα. Αφορά συνολικότερα αυτό το δικαίωμα, στην άσκηση για όλο το λαό, που λέει και το σύνθημα, το οποίο η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ ουσιαστικά το καταργεί. Θα ακολουθήσει συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Κόμματός μας με τον υφυπουργό Αθλητισμού την Παρασκευή και μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες και διεκδίκησης, αλλά και στη Βουλή».

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΚΝΕ προς φοιτητές και σπουδαστές

Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές, περιφερειακές - δημοτικές και φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές

Mπροστά στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, περιφερειακές, τοπικές, φοιτητικές/σπουδαστικές) η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας κυκλοφόρησε μια πολυσέλιδη ανακοίνωση με την οποία απευθύνεται στους φοιτητές και τους σπουδαστές και τους καλεί να μπουν στον αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή τους, να σπάσουν τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, να στηρίξουν την πρόταση του ΚΚΕ, μια πρόταση ριζικά διαφορετική από αυτό που ζούμε σήμερα, δηλαδή το σύστημα της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης.

Σχετικά με τα ιδεολογήματα για την ΕΕ, η ΚΝΕ σημειώνει: «Η ΕΕ δεν είναι μια μηχανή που "γεννά" λεφτά και τα μοιράζει μεγαλόκαρδα, όπως μας λένε οι δυνάμεις του συστήματος. Τα λεφτά που δίνει είναι παραγόμενος πλούτος, λεφτά κλεμμένα από τους λαούς, που τα συγκεντρώνει και τα αναδιανέμει μόνο για τα συμφέροντα των μονοπωλίων και την ανταγωνιστικότητά τους. Τα κονδύλια που δίνει για ερευνητικά προγράμματα, πηγαίνουν αποκλειστικά για ελεγχόμενη έρευνα με γνώμονα τα κέρδη των μονοπωλίων και όχι τις λαϊκές ανάγκες και το δικαίωμά μας στη δωρεάν και υψηλού επιπέδου επιστημονική μόρφωση.

Εδωσε το διάστημα 2007 - 2012 σε ΑΕΙ - ΤΕΙ για την προώθηση της πρακτικής άσκησης, 24 εκατομμύρια ευρώ. Οι πρακτικάριοι μοιράστηκαν κάτω από 5 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 19 πήγαν για τη διαφήμιση της "επιχειρηματικότητας", δηλαδή σε σεμινάρια με ψέματα ότι αν κάνουμε τη δική μας επιχείρηση θα "πιάσουμε την καλή" ενώ η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων κλείνει από τα χρέη στις τράπεζες και τους φόρους.

Την ίδια στιγμή, η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μειώνεται, οι εστίες δεν φτάνουν "ούτε για ζήτω", πληρώνουμε για τα πάντα!».

«Οι υπεύθυνοι για την άσχημη κατάσταση στις σπουδές μας, για τα αδιέξοδα που βλέπουμε στο μέλλον μας, έχουν ονοματεπώνυμο: Είναι η πολιτική της ΕΕ που υλοποιείται από όλων των ειδών τις κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων!», υπογραμμίζει η Οργάνωση.

«Να πάρουν απάντηση και να αποδυναμωθούν οι δυνάμεις τους ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στις σχολές. Στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στο μέλλον μας (...)

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει "χαλίφης στη θέση του χαλίφη" (...) Κοροϊδεύει με το επιχείρημα ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει είτε με αλλαγή κάποιων κυβερνήσεων, είτε με διαπραγματεύσεις, είτε με τάχα καλύτερες συμμαχίες (...) Αποδέχεται το χρέος και καλεί το λαό να πληρώσει μέρος του. Αποδέχεται τις δανειακές συμβάσεις και τις δεσμεύσεις τους. Γι' αυτό πρέπει να πάρουν απάντηση οι δυνάμεις τους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που μιλούν για "αντίθεση στο πανεπιστήμιο του μνημονίου" αθωώνοντας την πολιτική της ΕΕ που είναι μνημόνιο διαρκείας», τονίζει η ΚΝΕ, ενώ προσθέτει ότι απάντηση πρέπει να πάρουν και οι ομάδες της ΕΑΑΚ, που είναι συνοδοιπόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Πώς ψηφίζουν οι Ελληνες που κατοικούν σε χώρες της ΕΕ

Στις 28 Μάρτη λήγει η προθεσμία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

Στις 28 Μάρτη λήγουν οι προθεσμίες των αιτήσεων για να μπουν οι Ελληνες κάτοικοι σε χώρες - μέλη της ΕΕ σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στα ειδικά εκλογικά τμήματα του εξωτερικού (η ημερομηνία της ψηφοφορίας σε αυτές τις κάλπες είναι Σάββατο 24 Μάη).

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής: Αίτηση από την ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr, τυπωμένη τρεις φορές, φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου και εφόσον η αίτηση κατατεθεί από τρίτο πρόσωπο, πρέπει να έχει εξουσιοδότηση. Οι αιτήσεις κατατίθενται στην πλησιέστερη προξενική αρχή του τόπου κατοικίας και ισχύουν μόνο για τις ευρωεκλογές του 2014.

Για όποιον εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, δεν αποτελεί εμπόδιο αν αποφασίσει να ψηφίσει τελικά στην Ελλάδα, κανονικά στον εκλογικό κατάλογο που ανήκει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ