ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
Σελ. /24
Υπόλογοι στο λαό

«Ο κ. Σαμαράς πανηγυρίζει... γιατί; Επειδή η ύφεση ξεπέρασε το 25% και η ανεργία το 30%; Επειδή κανείς δεν προβλέπει ανάκαμψη ούτε το 2016 - 2017 που να μπορεί να δημιουργήσει έστω και μια θέση εργασίας; 'H μήπως επειδή το χρέος ξεπέρασε το 175% του ΑΕΠ; Κύριε Σαμαρά, αφήστε τα πανηγύρια και πηγαίνετε στο καλό γιατί είστε συνυπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση της χώρας και για τη μετατροπή της σε γερμανικό προτεκτοράτο. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ». Αυτά λέει σε προχτεσινή ανακοίνωσή του το «Σχέδιο Β» του Αλ. Αλαβάνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί το χρέος. Το «Σχέδιο Β» μιλά για κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί την έξοδο της χώρας απ' το ευρώ. Οι λαοί, όμως, στενάζουν κι εκεί όπου το χρέος δεν είναι υψηλό, και στις χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη. Στενάζουν παντού όπου η αστική τάξη, στο πλαίσιο της εξουσίας της και της ανάγκης της για κέρδη, κάνει αυτές ή τις άλλες επιλογές, κλιμακώνοντας την επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το γνωρίζουν αυτό ΣΥΡΙΖΑ και «Σχέδιο Β».

Το ψέμα τού «όλοι μαζί»...

«Η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια προσαρμογής και γι' αυτό η κυβέρνηση μπορεί και διαπραγματεύεται. Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο πιστώνονται την επιτυχία, η οποία, όμως, οφείλεται πρωτίστως στις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών και φορολογουμένων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το πλεόνασμα, δηλαδή οι θυσίες των φορολογουμένων, να διοχετευτεί στους πραγματικά αδύναμους και σε δράσεις οι οποίες έχουν αμιγώς αναπτυξιακό χαρακτήρα». Ετσι περίπου υποδέχτηκαν τα αστικά ΜΜΕ τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας με τη σφραγίδα του κεφαλαίου, το «ματωμένο πλεόνασμα», με πρωταγωνιστή στο ζήλο αυτό τον «Σκάι». Η επιμονή ότι όλοι συνέβαλαν και πρωταρχικά ο λαός, (αυτό είναι αλήθεια), είναι πολύ ύποπτο. Και ψέμα, αφού δε συνέβαλαν όλοι. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες όχι μόνο δε συνέβαλαν, αλλά εισέπραξαν κέρδη από τις μειώσεις μισθών, από τις μειώσεις εργοδοτικών εισφορών, από φοροαπαλλαγές, από την αύξηση των απολύσεων και τη μείωση των αποζημιώσεων κλπ.

... και λαϊκή ρότα

Είναι όμως και ύποπτο, γιατί είναι συγκαλυμμένη κοροϊδία, αφού πασχίζει να καλλιεργήσει στο λαό την αντίληψη ότι πρέπει να ζει με μειωμένες απαιτήσεις, ότι θα ωφεληθεί από το πλεόνασμα, όταν το μεγαλύτερο μέρος του πάει για αποπληρωμή χρεών που δημιούργησε το κεφάλαιο και το κράτος του, αλλά και σε χρηματοδότηση επιχειρηματικών επενδύσεων. Πασχίζουν επίσης να επιβάλουν στο λαό την άποψη ότι η συμβολή του στην επιχειρηματική ανάπτυξη θα ωφελήσει και τον ίδιο και ας εφαρμόζονται συνεχώς αναδιαρθρώσεις για την καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα, άρα αντεργατικές, αντιλαϊκές. Να γιατί λέμε ότι πρέπει να δυναμώσουν η λαϊκή οργάνωση και πάλη, η ενότητα των εργαζομένων, η λαϊκή συμμαχία που θα βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια, το καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν. Και ότι χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ παντού, για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και ν' ανοίξει ο δρόμος για ν' απαλλαγεί ο λαός οριστικά από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Η πείρα δείχνει...

Σε χτεσινή συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αναφερόμενος στην περίοδο 2008 - 2013 που το ΑΚΕΛ είχε την κυβέρνηση, απαντώντας στο ερώτημα «πώς φτάσαμε στο μνημόνιο» σημειώνει χαρακτηριστικά: «Καταλήξαμε στο μνημόνιο γιατί οι ιδιωτικοί οργανισμοί που λέγονται τράπεζες σπατάλησαν στην κυριολεξία δισεκατομμύρια. Τότε είχα καταγγείλει δημόσια ότι γινόταν ληστεία των τραπεζών. Με βάση τα δεδομένα της ΕΕ, δυστυχώς, οι κυβερνήσεις δεν έχουν αρμοδιότητα ελέγχου τραπεζών. Εκείνος ο οποίος έχει την αρμοδιότητα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ταυτίστηκε με τους τραπεζίτες, τους υπερασπίστηκε από κοινού μαζί με τον ηγέτη του Συναγερμού και τον σημερινό ηγέτη του ΔΗΚΟ. Να μην ξεχνάμε και την αρνητική επίδραση που είχε στην κυπριακή οικονομία το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και η αγορά ελληνικών ομολόγων από Κύπριους τραπεζίτες».

Στην ίδια συνέντευξη ο Δ. Χριστόφιας αναφέρεται και σε μια σειρά από φιλολαϊκά μέτρα που έκανε προσπάθεια να περάσει η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, τα οποία όμως «έπεσαν» πάνω στα μέτρα του μνημονίου. Κατά τ' άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μάς υπόσχεται ότι εάν πάρει την κυβέρνηση, στο έδαφος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ, θα εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1727 Πεθαίνει ο Αγγλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων.

1828 Γεννιέται ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Ερρίκος Ιψεν.

1834 Οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας.

1835 Ολοκληρώνονται οι πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, που διήρκεσαν πέντε μέρες.

1927 Το ΚΚΕ οργανώνει συγκεντρώσεις προς τιμήν της Παρισινής Κομμούνας και της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1930 Δημοσιεύεται απόφαση της Ευρείας Ολομέλειας του Προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς σχετικά με την καπιταλιστική κρίση στην Αμερική και σε άλλες χώρες.

1947 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από το 7ο Συνέδριο. Από το 1919 στο ΣΕΚΕ, εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στο 6ο Συνέδριο. Στη μεταξική δικτατορία πιάστηκε, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στις φυλακές της Κέρκυρας και της Ακροναυπλίας. Το 1943 προσλήφθηκε στο ΠΓ και τη Γραμματεία της ΚΕ του Κόμματος. Διετέλεσε υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου.

1956 Η Τυνησία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1962 Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Την χαρακτήριζε ως «διακρατική ένωση των μεγαλύτερων μονοπωλίων της Δυτικής Ευρώπης για την ανακατανομή της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς, των πηγών πρώτων υλών και των σφαιρών εξαγωγής κεφαλαίου, (...) για την εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων». Τόνιζε πως η σύνδεση με την ΕΟΚ θα οδηγούσε «στην καταστροφή δεκάδων χιλιάδων φτωχών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών». Εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε. Εκτιμούσε ως ιμπεριαλιστικό τον χαρακτήρα της Κοινότητας, επισημαίνοντας πως στρεφόταν κατά της Σοβιετικής Ενωσης, των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και του εργατικού κινήματος στο εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών.

1965 Πεθαίνει ο Γκεόργκε Γκεοργκίου Ντεζ, ΓΓ της ΚΕ του Ρουμανικού Εργατικού Κόμματος, πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας.

1968 Στον απόηχο της ρήξης που επήλθε με την αναθεωρητική ομάδα Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου στη 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σταύρος Καρράς και άλλοι αναθεωρητές κλέβουν μεγάλο μέρος του Αρχείου του Κόμματος στο Σιμπίου της Ρουμανίας (με τη συνδρομή και της ρουμανικής αστυνομίας). Αυτό το αρχειακό υλικό του ΚΚΕ αποτελεί το βασικό τμήμα των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

1972 Δικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για παράβαση του Ν. 509 ο Νίκος Καλούδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην απολογία του, ο Ν. Καλούδης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σαν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΜ, αναλαβαίνω την ευθύνη για τη δραστηριότητα των Οργανώσεων του Κόμματός μας και του ΠΑΜ. Αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί το ΚΚΕ και το ΠΑΜ μέσα από τεράστιες δυσκολίες μπόρεσαν να προωθήσουν και να επεκτείνουν την οργάνωση και την αντιδιχτατορική τους δράση. Αν είναι κάτι που λυπούμαι αυτό βρίσκεται στο ότι με τη σύλληψη και τη φυλάκισή μου, αφαιρείται η δυνατότητα να συνεχίσω τη δραστηριότητά μου (...) Το ΚΚ Ελλάδας είναι κόμμα της εργατικής τάξης (...) έχει τη δική της ιστορική αποστολή, που συνίσταται (...) στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού στη χώρα μας. Και είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα βαδίσει αυτό το δρόμο».

1973 Δυόμισι χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώνονται στο κτίριο της Νομικής και κατόπιν ανεβαίνουν στην ταράτσα, όπου φωνάζουν συνθήματα κατά της δικτατορίας. Η Χούντα απαντά με επίθεση της αστυνομίας, της ΕΣΑ και των ΛΟΚ. Πολλοί φοιτητές συλλαμβάνονται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ