ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ
«Αγριοκοιτάγματα» και παζάρι με το δεδομένο της Κριμαίας

Σταδιακά όλες οι βάσεις και υποδομές της Ουκρανίας στη χερσόνησο περνούν στους Ρώσους

Ουκρανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τις βάσεις τους στην Κριμαία, μετά τα νέα δεδομένα της ένωσης με τη Ρωσία
Ουκρανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τις βάσεις τους στην Κριμαία, μετά τα νέα δεδομένα της ένωσης με τη Ρωσία
ΚΙΕΒΟ - ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ.--

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ με την καπιταλιστική Ρωσία συνεχίζεται με αφορμή το νέο δεδομένο της υπογραφής ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσία, κάτι που και τυπικά θα επικυρωθεί μετά από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, χτες, και από το Κοινοβούλιο αύριο. Ετσι, μετά από το συντριπτικό δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής με 97%, η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας αποκόπτεται από την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ, ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που στήριξαν με την ανοιχτή επέμβασή τους την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης, που δεν ταυτιζόταν με τα συμφέροντά τους, τώρα εμφανίζονται ευαίσθητοι για «την παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από τη Ρωσία. Ετσι, επιστρατεύονται κυρώσεις, προς το παρόν σχετικά ήπιες, με απαγορεύσεις ταξιδιών και πάγωμα λογαριασμών, και αυτές με δυσκολίες, ανάλογα με τις αλληλεξαρτήσεις των καπιταλιστικών οικονομιών (ιδιαίτερα επιφυλακτικές είναι Γερμανία και Βρετανία), ωστόσο οι στρατιωτικές ασκήσεις πυγμής των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών έχουν πυκνώσει.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που περιοδεύει στις Βαλτικές χώρες, έδωσε διαβεβαιώσεις χτες στους ηγέτες της Λιθουανίας και της Λετονίας ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί τα μέλη του ΝΑΤΟ απέναντι σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια και προειδοποίησε ότι η Ρωσία βρίσκεται στο «σκοτεινό μονοπάτι» της απομόνωσης, λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο της Λιθουανίας με την Πρόεδρο της χώρας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, και τον Λετονό ομόλογό της, Αντρις Μπέρζινς. «Βλέπουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια, με τη χρήση ωμής βίας, να χαραχτούν ξανά τα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών και να καταστραφεί η μεταπολεμική οικοδόμηση της Ευρώπης», είπε η Γκριμπαουσκάιτε. Οι Βαλτικές χώρες ανησυχούν για οικονομικές επιπτώσεις που ενδέχεται να υποστούν στην περίπτωση που η Μόσχα αντιδράσει στις κυρώσεις επιβάλλοντας με τη σειρά της εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές ή αν σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Ο υπουργός Οικονομικών της Λετονίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αποζημιώσει τις χώρες που θα πληγούν από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, στη Μαύρη Θάλασσα το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Truxtun» άρχισε χτες ασκήσεις με τις βουλγαρικές και τις ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις. Εμφανίζονται ως ασκήσεις ρουτίνας, ωστόσο και μόνο που γίνονται πολύ κοντά στο ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης είναι φανερό ότι δεν είναι τυχαίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι μίλησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ και ότι ξεπέρασαν τις διαφωνίες ως προς τον αριθμό των παρατηρητών που πρέπει να αποσταλούν, αλλά μένει να συμφωνήσουν για τις περιοχές όπου αυτοί θα αναπτυχθούν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υποστήριξε ότι η Μόσχα βαδίζει «σε έναν επικίνδυνο δρόμο». «Η προσάρτηση της Κριμαίας είναι παράνομη και έκνομη και οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ δεν θα την αναγνωρίσουν», δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι «ενάντια στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, που είναι παράλληλα και υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας.

Εξάλλου και η Αυστραλία χτες ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ και της ΕΕ και επέβαλε κι εκείνη οικονομικές κυρώσεις και ταξιδιωτικούς περιορισμούς εναντίον Ρώσων και Ουκρανών με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας.

Απάντηση από τη Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε στον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, ότι οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα απαντηθούν. Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας είχαν τηλεφωνική συνομιλία μερικές ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ενσωμάτωσης. «Οι κάτοικοι (της Κριμαίας) έκαναν μια δημοκρατική εκλογή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την οποία η Ρωσία αποδέχεται και σέβεται», ανέφερε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες», συμπλήρωσε η ανακοίνωση.

Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι παραβίασαν τη δέσμευση για το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, που προβλέπεται από τη συμφωνία του 1994, πυροδοτώντας ένα πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Σύμφωνα με αυτό οι ενέργειες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιβαίνουν στις εγγυήσεις που δόθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βρετανία με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Ουκρανίας να παραδώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Καταλήψεις βάσεων του ουκρανικού στρατού στην Κριμαία

Στην Κριμαία εμπεδώνεται παντού η παρουσία της Ρωσίας και των ρωσόφιλων δυνάμεων και συνεχίζονται οι καταλήψεις, από ενόπλους χωρίς διακριτικά και τη λεγόμενη «λαϊκή πολιτοφυλακή», των βάσεων του ουκρανικού στρατού. Σε ορισμένες από αυτές οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αποχωρούν χωρίς καμία αντίσταση και σε άλλες υπάρχουν μικρές αντιστάσεις. Τα ξημερώματα της Τετάρτης σε έφοδο στο ουκρανικό στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο στη Συμφερούπολη, ένας «πολιτοφύλακας» και ένας Ουκρανός στρατιώτης έχασαν τη ζωή τους από πυρά που δέχτηκαν από παρακείμενο κτίριο από ελεύθερους σκοπευτές. Οι κριμαϊκές και οι ρωσικές αρχές κάνουν λόγο για προβοκάτσια ενώ η φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου για ρωσικά πυρά, κάτι που απορρίπτει η άλλη πλευρά.

Χτες, καταλήφθηκε το αρχηγείο του ουκρανικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο διοικητής του, αντιναύαρχος Σεργκέι Γκαϊντούκ, φέρεται να κρατείται από τις κριμαϊκές αρχές. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης του Κιέβου που έδωσε τελεσίγραφο κάποιων ωρών για την απελευθέρωσή του, ενώ απείλησε με κυρώσεις όχι όπως φαίνεται με στρατιωτικά μέσα, πράγμα δύσκολο, αλλά αξιοποιώντας το γεγονός ότι η χερσόνησος εξαρτάται σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα από την Ουκρανία.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση διείσδυσης στην Ουκρανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της ΕΕ για διείσδυση κεφαλαίων της στην Ουκρανία και άλλες πρώην Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ. Στις διεργασίες μετέχει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκοντας να προωθήσει τις θέσεις ελληνικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή.

Μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, επιβεβαίωσε ότι αύριο, δεύτερη μέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου μετέχουν οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών (και ο Αντ. Σαμαράς), στις Βρυξέλλες, θα υπογραφούν τα πολιτικά κεφάλαια της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ.

Σκιαγραφώντας τις οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις και τις εύθραυστες ισορροπίες της «ιμπεριαλιστικής» ειρήνης όπου Γης, το πώς αυτές επηρεάζουν και τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε πως στο ζήτημα της Ουκρανίας «η ελληνική θέση είναι ταυτόσημη με την ευρωπαϊκή (...) Βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, σε δυο πυλώνες, οι οποίοι είναι πάρα πολύ σημαντικοί για εμάς, για την πολιτική μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για την πολιτική μας στο Κυπριακό, που είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και των υφισταμένων συνόρων». Πάντως, αναγνώρισε ότι στο περιλάλητο διεθνές δίκαιο και «ο συσχετισμός των δυνάμεων, τα πραγματικά γεγονότα, οι πραγματικές καταστάσεις, από ένα σημείο και μετά παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο».

Σε κάθε περίπτωση, είναι ακριβώς αυτό το πεδίο των οξυμένων ενδοαστικών ανταγωνισμών και εύθραυστων ισορροπιών όπου θέλει να κινείται η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διευρύνει το ρόλο και την επιρροή της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Ετσι, ο Βενιζέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα «θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια» στην «ανθρωπιστική αποστολή» του ΟΗΕ στην Ανατολική Ουκρανία, θέτοντας στη διάθεση του ΟΗΕ και το προξενείο της Μαριούπολης. Οπως θα συμμετάσχει και στην αποστολή (πάντα στην Ανατ. Ουκρανία) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία είναι «σύνθετη αποστολή», έχει και στρατιωτικούς παρατηρητές.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ - 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Διεθνής Διάσκεψη στο Βελιγράδι

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) οργανώνει από κοινού με το «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των Ισων» Διεθνή Διάσκεψη στο Βελιγράδι στις 22 - 23 Μάρτη, 15 χρόνια μετά από την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας. Στη Διάσκεψη υπό τον τίτλο: «Παγκόσμια Ειρήνη απέναντι στο Διεθνή Ιμπεριαλισμό και Παρεμβατισμό» έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 120 συμμετέχοντες από αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, διεθνείς οργανώσεις, προσωπικότητες, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι από 41 χώρες, ενώ συνολικά θα συμμετέχουν πάνω από 400 σύνεδροι στο Συνεδριακό Κέντρο «Σάββα».

Από το ΠΣΕ θα συμμετέχει η Πρόεδρός του Σοκόρρο Γκόμες, από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ο Ηλίας Μπαλτάς, από τη Διεθνή Ενωση Δημοκρατικών Νομικών ο Ρολάντ Βέιλ και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας η αντιπρόεδρός της Μάρουα Σάαμπ. Από την Ελλάδα θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, ο Πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος και Νίκος Ζώκας αντίστοιχα, ενώ θα συμμετέχει ο αντιναύαρχος ε.α. Γιώργος Ποταμιάνος από την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ). Την προηγούμενη μέρα της Διάσκεψης, το ΠΣΕ οργανώνει την Ευρωπαϊκή του Συνάντηση, στην οποία θα λάβουν μέρος τα κινήματα από την Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Δανία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Τουρκία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ουκρανία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Τσεχία, Κροατία, Σερβία και καλεσμένους από ΗΠΑ, Καναδά. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με μεγάλη έκθεση φωτογραφιών από τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στις 21 Μάρτη, ενώ στις 24 Μάρτη, μέρα της μαύρης επετείου των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, θα οργανωθούν ποικίλες εκδηλώσεις μνήμης στο Βελιγράδι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ