ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Αγωνιστικά Κούλουμα από Λαϊκές Επιτροπές

Από τα Κούλουμα στο Ολυμπιακό Χωριό
Από τα Κούλουμα στο Ολυμπιακό Χωριό
Με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου κι εκλεκτών μεζέδων γιόρτασαν προχτές Δευτέρα τα Κούλουμα εργαζόμενοι και άνεργοι με τις οικογένειές τους από το Μενίδι και το Ολυμπιακό Χωριό στην κεντρική του πλατεία. Τη ζεστή αυτή γιορτή όπου κυριάρχησε ο χορός και το τραγούδι διοργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα πως στην οικονομική κρίση κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος του. Οπως τόνισαν οι διοργανωτές, η Λαϊκή Επιτροπή μαζί με τα ταξικά σωματεία της περιοχής, δίνει τη μάχη της ταξικής αλληλεγγύης ώστε καμία λαϊκή οικογένεια να μην υποκύψει στη βαρβαρότητα της κρίσης και πως με αγωνιστικό τρόπο συνεχίζουμε να διεκδικούμε όλα εκείνα τα οποία έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Την ίδια στιγμή, ανάλογο γλέντι συνδιοργάνωσαν στο παλιό εργοστάσιο «ΒΟΤΡΥΣ» (Σεπόλια, τέρμα οδού Γράμμου, κοντά στη γέφυρα Ροσινιόλ), ο Εξωραϊστικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σεπολίων «Η αναγέννηση», η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος Δ. Αθήνας, Σύλλογοι Γονέων και Αθλητικοί Σύλλογοι της περιοχής. Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των διοργανωτών και παράλληλα ακολούθησε ενδιαφέρουσα κουβέντα για την ανάγκη ο χώρος, ο οποίος ανήκει σήμερα στον ΟΣΚ και υπάρχουν δικαιολογημένοι φόβοι να ιδιωτικοποιηθεί, να δοθεί στους κατοίκους της περιοχής και να αξιοποιηθεί ώστε να γίνουν εκεί σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα.

Κινητοποίηση για το Στρατόπεδο Καρατάσιου

Συγκέντρωση μπροστά από το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου και μαζική εξόρμηση, πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής, απαιτώντας να γίνει το πρώην στρατόπεδο χώρος πρασίνου - αναψυχής και πολλαπλών περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, για να αποτελέσει μια ανάσα για τον εργαζόμενο λαό των υποβαθμισμένων λαϊκών γειτονιών της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε ότι η τρικομματική κυβέρνηση, μέσω των υπηρεσιών του Στρατού, αποφάσισε να σταματήσει την ελεύθερη πρόσβαση του λαού της περιοχής στους χώρους του πρώην στρατοπέδου, ενόψει των σχεδίων που έχει να το ξεπουλήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Ετσι, πριν από λίγες μέρες οι υπηρεσίες του Στρατού τοποθέτησαν λουκέτα και προειδοποιητικές πινακίδες με τις οποίες «ενημερώνουν» ότι η πρόσβαση χωρίς προηγούμενη άδεια διώκεται ποινικά. Κόντρα σ' αυτή την εξέλιξη, ο λαός της περιοχής διαμηνύει ότι κανένα λουκέτο δε θα εμποδίσει να περπατά όπως και όποτε θέλει στους ελεύθερους χώρους και τα πρώην στρατόπεδα.

Παραδίδει «μαθήματα» - δηλητήριο η ναζιστική Χρυσή Αυγή

Σε αντικομμουνιστικό παραλήρημα με στόχο τα συμφέροντα του λαού, την υποταγή του στο μεγάλο κεφάλαιο, εξελίχτηκαν τα «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - Η Αλήθεια για το '21» που διοργάνωσε η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή σε πολυτελές ξενοδοχείο της λεωφόρου Κηφισίας.

Εχοντας πίσω του σημαία με το χουντικό φοίνικα, μπρος σε μερικές δεκάδες νεοναζί που ανά διαστήματα κραύγαζαν «Αίμα τιμή Χρυσή Αυγή», ο αρχηγός των εν Ελλάδι νεοναζί Ν. Μιχαλολιάκος απειλούσε: «(...) ας μάθουν οι μαρξιστές (...) οι αριστεροί μπολσεβίκοι ότι δεν είναι μόνοι τους, θα δώσουμε τη μάχη». Πώρωνε το ακροατήριό του μιλώντας για μπολσεβικισμό στα σχολεία, ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή την πραγματικότητα πρέπει να τη διορθώσουμε (...) λυσσάξανε (σ.σ. έτσι αντιμετωπίζει τις λαϊκές αντιδράσεις στα μαθήματα μίσους των νεοναζί) γιατί θα παίξουμε πλέον μπάλα στην έδρα τους».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην ανοιχτή επιστολή εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ προς τους μαθητές με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Πρωτύτερα τα φασιστοειδή έγραφαν στην ιστοσελίδα τους: «ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα σοβιετικά αυτά απόβλητα της στέπας, έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των παιδιών μας στα ελληνικά σχολεία!». Ο Μιχαλολιάκος κατονόμασε τους μπολσεβίκους ως εχθρούς των «εθνικιστών» και για να πείσει ότι η επανάσταση του 1821 δεν είχε ταξικά χαρακτηριστικά πρώτα διαστρέβλωσε τον Κορδάτο παρουσιάζοντας αποσπασματικά λεγόμενά του, κατόπιν παρέπεμψε σε δηλώσεις του τότε Αγγλου πρεσβευτή Στράτφορντ Κάνιγκ, ότι στην επανάσταση του '21 έβλεπε «φυλετικές και θρησκευτικές αντιπάθειες (...) δεν έβλεπε κοινωνικές αντιπάθειες». Δηλαδή, ο Μιχαλολιάκος πήρε γραμμή απευθείας από τα επιτελεία της «Ιεράς Συμμαχίας», της ΕΕ και του ΝΑΤΟ της εποχής εκείνης, που αντιτάχθηκε όσο κανείς στην ελληνική επανάσταση.

Τέλος, παρέπεμψε σε απειλές του Νικηταρά προς πολιτικούς παράγοντες της επανάστασης ότι οι στρατιωτικοί του '21 θα προχωρούσαν σε «governo militare» περιγράφοντας προφανώς ο Μιχαλολιάκος τους δικούς του πόθους...

Το στέλεχος της οργάνωσης Ειρήνη Δημοπούλου, επίσης κατηγόρησε το ΠΑΜΕ για «λόγο διχαστικό, εμφυλιοπολεμικό, αντεθνικό». Γρανάζι του εκμεταλλευτικού συστήματος η Χρυσή Αυγή θέλει να πείσει εργάτες, φτωχομεσαίους αγρότες, νεολαία, όσους συνθλίβονται από τα μονοπώλια, ότι έχουν ίδια συμφέροντα μαζί τους. Οτι τα ίδια συμφέροντα είχαν τότε οι ζάπλουτοι φαναριώτες και κοτζαμπάσηδες με τον φτωχό λαό που φτωχός παρέμεινε και μετά την εθνική απελευθέρωση, δουλοπάροικος πλέον των Ελλήνων τσιφλικάδων. Να πείσει π.χ. τον Ελληνα ναυτεργάτη σήμερα ότι τον συμφέρει να πάρει ο Ελληνας εφοπλιστής νέες φοροαπαλλαγές κι επιδοτήσεις από το κράτος (άρα από το λαό) όπως ζητά διαρκώς η νεοναζιστική οργάνωση.

  • Με αποδοκιμασίες «υποδέχτηκαν» τον βουλευτή της φασιστικής οργάνωσης Δ. Κουκούτση στην Καρδαμύλη της μεσσηνιακής Μάνης για την επέτειο εξέγερσης των Μανιατών το 1821. Οταν πήγε να καταθέσει στεφάνι, άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν, φωνάζοντας «Εξω οι φασίστες». Πικαρισμένος ο χρυσαυγίτης με δυο τρεις μπράβους του επιχείρησε αρχικά να κινηθεί εναντίον τους, αλλά βλέποντας ότι δεν τον «παίρνει» αποχώρησε.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει επιχείρηση τρομοκράτησης κατοίκων

Τη νέα επιχείρηση τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, καταγγέλλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ, μετά την κλήση σε απολογία 3 αγωνιστών που συμμετείχαν σε κινητοποίηση στα διόδια της Λεπτοκαρυάς στις 29 Γενάρη του 2012, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ ενάντα στη συνεχή, βίαιη και ταχύτατη καταστροφή μικρών και μεσαίων αγροτών.

Η κινητοποίηση της ΠΑΣΥ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου που έγινε στην έκθεση AGROTIKA στη Θεσσαλονίκη, στις 4 Φλεβάρη.

Ενα χρόνο μετά, οι 3 αγωνιστές κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση, ως οιονεί κατηγορούμενοι, στο αστυνομικό τμήμα.

Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «"Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται ως συνέχεια του αυταρχικού κατήφορου της τρικομματικής κυβέρνησης, που είναι αναγκαίο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής της υπέρ της πλουτοκρατίας. Η κυβέρνηση που έκανε κουρελόχαρτο το δικό της Σύνταγμα, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επικαλείται υποκριτικά τη νομιμότητα».

Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ καλεί κάθε φορέα του νομού να καταδικάσει τη συγκεκριμένη ενέργεια και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους αγωνιστές.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις

Με συγκεντρώσεις και εξορμήσεις απαντά η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων στις πρόσφατες τρομοκρατικές απολύσεις δύο ασκούμενων δικηγόρων, επειδή συμμετείχαν σε απεργία. Αύριο, στις 9 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - εξόρμηση στα δικαστήρια, στην πρώην Σχολή Ευελπίδων, με ανακοινώσεις της Επιτροπής Αγώνα, καθώς και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων, όπου θα ενημερώνουν τους δικηγόρους για τις απολύσεις των ασκούμενων δικηγόρων. Την Παρασκευή, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 3 μ.μ. στα δικηγορικά γραφεία που προχώρησαν στις απολύσεις.

Νέοι πνιγμοί μεταναστών

Τέλος δεν έχει η τραγωδία με τους μετανάστες στo Αιγαίο. Τις τελευταίες μέρες ανασύρθηκαν από παραλίες της Λέσβου έξι πτώματα. Δύο ανδρών, δύο γυναικών, δύο παιδιών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι νεκροί επιχειρώντας να μπουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας, επέβαιναν σε σκάφος το οποίο ενδέχεται να ναυάγησε στην ευρύτερη περιοχή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Υπάρχει και η πληροφορία ότι Σύρος πρόσφυγας που είχε παρασυρθεί από τα κύματα στη Χίο και συνελήφθη, είπε στους λιμενικούς ότι στο πλεούμενο, όπου επέβαινε και ανετράπη, επέβαιναν άλλα εννιά άτομα, τα τέσσερα ανήλικα.

Αίσιο τέλος σε ομηρία

Αίσιο τέλος είχε η ομηρία για έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους στη Φυλακή Μαλανδρίνου. Οι τρεις φυλακισμένοι που τους κρατούσαν παραδόθηκαν στις αρχές. Ο ένας από τους δράστες, γνωστός ισοβίτης, δεν είχε στην κατοχή του εκρηκτικά -όπως εκτιμούσαν οι αρχές- και απλώς μπλόφαρε κρατώντας ραδιοφωνάκι τυλιγμένο σε ταινία και από το οποίο προεξείχαν καλώδια.

Η ομηρία έξι αρχικά σωφρονιστικών υπαλλήλων ξεκίνησε περίπου στις εννέα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Ενας από τους έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους κατάφερε να διαφύγει. Οι άλλοι πέντε υπάλληλοι παρέμειναν όμηροι του ισοβίτη, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους συνεχίστηκαν και την Κυριακή.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ανάμεσά τους ΕΚΑΜ από την Πάτρα και την Αθήνα, είχαν κυκλώσει την περιοχή περιμετρικά των φυλακών, ενώ κλήθηκαν να παρουσιαστούν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι το Σάββατο βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας. Η ομηρία έληξε με την παράδοση των δραστών την Κυριακή το βράδυ.

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ κρίθηκε από το Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η νομοθετική ρύθμιση (Ν. 3296/2004 άρθρο 30) που παρέχει τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να προβαίνει σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, σε περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας. Πάντως, λόγω της αντισυνταγματικότητας παραπέμφθηκε το όλο ζήτημα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ