ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αγωνιστικό διήμερο αύριο και μεθαύριο

Πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, το νόμο - πλαίσιο κ.ά.

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»
Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»
Αύριο και μεθαύριο το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διοργανώνει αγωνιστικό διήμερο δράσης στις σχολές, ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», ενάντια στη διάλυση των ΤΕΙ και την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, το νόμο - πλαίσιο και υπέρ του δικαιώματος στις δωρεάν σπουδές για κάθε σπουδαστή, για τη σίτιση και τη στέγαση.

Οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών θα προχωρήσουν σε τοπικές κινητοποιήσεις ανά τμήμα και σχολή. Μια τέτοια κινητοποίηση έγινε την Παρασκευή από τις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΕΜ Πολυτεχνείο. Οι σπουδαστές προχώρησαν σε κατάληψη του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Ερευνας, απαιτώντας να σταματήσει τώρα κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο ΕΜΠ, να δοθεί τώρα κονδύλι από τον ΕΛΚΕ για τις ανάγκες των φοιτητών κ.ά.

Οι Επιτροπές Αγώνα τάσσονται ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία του ιδρύματος. Καταγγέλλουν τα σεμινάρια επιχειρηματικότητας που διοργανώνουν στο ΕΜ Πολυτεχνείο η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του ιδρύματος μαζί με το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).

Παράλληλα, οι Επιτροπές Αγώνα καλούν τους σπουδαστές και τους Συλλόγους τους να συμμετάσχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και τη διάλυση των ΤΕΙ, που θα γίνει στις 28 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι στην Ομόνοια.

Στην Κοζάνη, χτες το πρωί, οι σπουδαστές του ΤΕΙ, αμέσως μετά τη Γενική τους Συνέλευση όπου αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», πραγματοποίησαν μαχητική πορεία από το ΤΕΙ μέχρι την πόλη. Για σήμερα Τετάρτη, προγραμματίζουν κινητοποίηση στις 11 π.μ., στα διόδια Πολύμυλου όπου θα ανοίξουν τις μπάρες και θα επιβάλουν την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων και στις 8 το βράδυ συλλαλητήριο και ολονύχτια διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο Κοζάνης με συναυλίες, δρώμενα, κλπ. Αύριο θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση στο ΤΕΙ στις 3 μ.μ. με θέμα τις επιπτώσεις του σχεδίου «Αθηνά» στους σπουδαστές. Την επόμενη Πέμπτη θα συμμετέχουν σε πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα.

ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Εκδηλώσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με θεματολογία αντίστοιχη με το αντικείμενο σπουδών κάθε σχολής ξεκινούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Αττική και Θεσσαλονίκη από σήμερα, δένοντας έτσι τον προβληματισμό των φοιτητών γύρω από τις σπουδές τους με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Αυτήν την εβδομάδα εκδηλώσεις διοργανώνουν:

  • Σήμερα, Τετάρτη:

-- Οι Οργανώσεις Βάσης Ιστορικού - Αρχαιολογικού, με θέμα «Η δημοκρατία της Βαϊμάρης και η άνοδος του φασισμού», στις 12 το μεσημέρι, στο αίθριο της Φιλοσοφικής. Ομιλητής ο Χρήστος Μπαλωμένος, συνεργάτης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι ΟΒ Γεωλογικού, με θέμα «Ορυκτός πλούτος στην Ελλάδα: Αξιοποίηση για ποιον;», στις 2 μ.μ., αμφιθέατρο Α13. Ομιλητής ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Αύριο Πέμπτη, 21 Μάρτη:

-- Η ΟΒ Η/Υ, με θέμα «Ενημέρωση και διαδίκτυο», στη 1 μ.μ. Ομιλητής ο Γιάννης Κλεφτογιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Οι Οργανώσεις σε ΦΠΨ και Πρόγραμμα Ψυχολογίας, με θέμα «Η μαρξιστική ψυχολογία», στις 6 το απόγευμα. Ομιλητής ο Μιχάλης Κουβελάς, ερευνητής και συγγραφέας.

-- Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Κατάληψη στον ΟΚΑΝΑ

Σε κατάληψη των Κεντρικών Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση, που απαξιώνουν τους ίδιους ως εργαζόμενους, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον 8.500 θεραπευομένων στα Προγράμματα Υποκατάστασης.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, έχει ανασταλεί η λειτουργία της κινητής μονάδας, έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης εμβολίων οι προληπτικοί εμβολιασμοί, δε γίνονται ουροληψίες λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και η φύλαξη και η καθαριότητα των δομών του Οργανισμού έχουν μειωθεί σε 4 ώρες τη μέρα λόγω κόστους. Ακόμα και η μεθαδόνη, που αποτελεί το κύριο θεραπευτικό μέσο στον Οργανισμό, διασφαλίζεται οριακά και η λίστα αναμονής στην Αθήνα είναι στα 3.500 άτομα.

Σύμφωνα με το Σύλλογο των εργαζομένων δεν υπάρχουν αναλώσιμα για τη λειτουργία των υποστελεχωμένων Προγραμμάτων, έχει ξεκινήσει διαδικασία απόσυρσης ιατρικών μηχανημάτων και οι προμηθευτές αρνούνται να συνεργαστούν με τον ΟΚΑΝΑ, γιατί δεν ξέρουν αν θα πληρωθούν. Τέλος, ενώ παρακρατούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων εντούτοις δεν αποδίδονται.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Εκδήλωση στον Πύργο

«Το σύγχρονο μήνυμα της 25ης Μάρτη και ο ρόλος του εκπαιδευτικού σήμερα», είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει αύριο Πέμπτη στον Πύργο το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Εκδηλώσεων του Δημαρχείου (κεντρική πλατεία).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σταματά η μεταφορά μαθητών!

Σταματούν από σήμερα τη μεταφορά των μαθητών οι τουριστικοί πράκτορες στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας δεδουλευμένα 11 μηνών και την υπογραφή νέων συμβάσεων για το τρέχον έτος, χωρίς μειώσεις.

Χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατήγγειλαν ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν υποστεί πολλές μειώσεις έως και 50% σε σχέση με τα συμφωνημένα ποσά για το μεταφορικό έργο που εκτελούν και τώρα το υπουργείο μεθοδεύει νέα μονομερή μείωση. Επίσης, σημείωσαν ότι ακόμη δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις για τη σχολική χρονιά που τρέχει ήδη από το Σεπτέμβρη του 2012.

Το τελικό σχέδιο «Αθηνά»

Χτες βράδυ το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τον «ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας», το τελικό σχέδιο «Αθηνά», σύμφωνα με το οποίο οι υποψήφιοι για τις φετινές πανελλαδικές θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους. Παρά τις όποιες τροποποιήσεις (είναι οι δεύτερες που γίνονται μετά το πρώτο σχέδιο) η ουσία δεν αλλάζει, αφού το σχέδιο «Αθηνά» αποτελεί το «χάρτη» του Πανεπιστημίου και ΤΕΙ ως επιχείρηση, σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο. Το υπουργείο ανακοίνωσε πως προωθεί τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για να προχωρήσει το σχέδιο.

Ο νέος «χάρτης» θα αποτελείται από 405 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (στο τελευταίο σχέδιο που είχε δοθεί τα τμήματα ήταν 384). Μέχρι τώρα τα τμήματα είναι 534. Τελικά, τα τμήματα που καταργούνται ή συγχωνεύονται είναι 129. Σε αυτά είναι τμήματα που μετακινούνται άμεσα, υπάρχουν εσωτερικές μετακινήσεις κ.α. Σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013, θα είναι 26 τμήματα.

Παραμένουν οι σχεδιασμοί για το «Αττικό ΤΕΙ» (ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά). Εγκαταλείπεται το σχέδιο για το Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής» και απ' ότι φαίνεται τα ιδρύματα Πάντειο, ΑΣΟΕΕ, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Γεωπονική, Χαροκόπειο παραμένουν αυτόνομα. Τελικά δε συγχωνεύονται τα ξενόγλωσσα τμήματα.

Ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά

Εκδηλώσεις του ΜΑΣ σε Λάρισα και Κοζάνη

Συναυλία με μαθητικά - σπουδαστικά συγκροτήματα και νέους καλλιτέχνες με θέμα «Τσάκισε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά», οργανώνουν, από κοινού, η Γραμματεία Λάρισας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας, την Παρασκευή 22 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρουν: «Στην περίοδο της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, την ώρα που η επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τα παιδιά της συνεχίζεται, το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής παίζει το ρόλο του μαντρόσκυλου των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών. Με τις σάπιες ιδέες τους προσπαθούν να μπολιάσουν το ρατσισμό, να χωρίσουν τους εργάτες και τα παιδιά τους με βάση το χρώμα και τη θρησκεία».

Οι διοργανωτές έχουν απευθύνει κάλεσμα σε νέους μουσικούς και συγκροτήματα να φτιάξουν το τραγούδι τους και να πάρουν μέρος με το συγκρότημα τους στη συναυλία.

Εκδηλώσεις με θέμα «Απομονώστε τους φασίστες. Ανέτρεψε το σύστημα που τους γεννά» διοργανώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στην Κοζάνη. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, αύριο στις 8 μ.μ., προβάλλεται η ταινία «Το κύμα». Την Πέμπτη 28 Μάρτη, στις 8 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «Ελα να δεις». Την Παρασκευή 29 Μάρτη, στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ