ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλείνει τις «εκκρεμότητες» στο αντιλαϊκό πακέτο

Πλήρως συντονισμένος με τις αντιδραστικές αποφάσεις της Συνόδου και τις συμφωνίες με την τρόικα ο Αντ. Σαμαράς, στη συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες

Τα μείγματα της καπιταλιστικής διαχείρισης έχουν κοινό παρονομαστή: Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Ο δρόμος του λαού είναι σε ρήξη με την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων
Τα μείγματα της καπιταλιστικής διαχείρισης έχουν κοινό παρονομαστή: Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Ο δρόμος του λαού είναι σε ρήξη με την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων
Αποφασισμένη να εφαρμόσει στο ακέραιο τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που έχει συμφωνήσει με δανειστές και εταίρους στο τρίτο μνημόνιο είναι η κυβέρνηση, και για το σκοπό αυτό προετοιμάζεται ώστε να μην υπάρχει καμιά εκκρεμότητα στις συνεννοήσεις με την τρόικα, όταν αυτή επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απρίλη. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει τόσο από τα όσα είπε ο Αντ. Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όσο και από τις συσκέψεις που έγιναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την επιτάχυνση όλων των διεργασιών, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση:

1. Είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τις διαδικασίες για την κινητικότητα - διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μπουν στον προθάλαμο της απόλυσης 25.000 εργαζόμενοι μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα, σε πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι τον Ιούνη, σχεδιάζει να προχωρήσει στην απόλυση 5.000 υπαλλήλων που βαφτίζει «επίορκους», θέλοντας να δώσει σαφές δείγμα γραφής της βούλησής της να φέρει σε πέρας το σχέδιο για απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014.

Το στίγμα το έδωσε ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, επισήμανε ότι «το πρόγραμμα αξιολόγησης θέσεων και εργαζομένων σε όλο το δημόσιο τομέα, θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου», συμπληρώνοντας με έμφαση ότι «μέσα στο 2014 θα δούμε ποιες θέσεις θα καταργηθούν», αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο των μαζικών απολύσεων. Ταυτόχρονα, άφησε να διαφανεί ότι η κυβέρνηση επείγεται για άμεσες απολύσεις, αναπαράγοντας ξανά το παραμύθι των «επίορκων» και «κοπανατζήδων» υπαλλήλων.

2. Εσπευσε να διαρρεύσει στα ΜΜΕ («Mega») το υπόμνημα που παρέδωσε στην τρόικα όσον αφορά το νέο μηχανισμό ορισμού (από την εκάστοτε κυβέρνηση) του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, μετά την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Από το υπόμνημα προκύπτει αβίαστα ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να πέσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, αφού, όπως αναφέρεται, το ύψος του θα εξαρτάται από «μια σειρά παραμέτρων όπως το επίπεδο φτώχειας, το επίπεδο της ανεργίας στη χώρα και στον κλάδο, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα στον κλάδο και στη χώρα».

3. Επιβεβαίωσε ότι το επαχθές χαράτσι μέσω της ΔΕΗ ήρθε για να μείνει. Ο Αντ. Σαμαράς (σε συνέχεια των δηλώσεων Στουρνάρα) επιβεβαίωσε ότι η είσπραξη του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ θα παραταθεί και φέτος, ενώ υποσχέθηκε ελαφρύνσεις, που δεν προσδιόριζε, εμπαίζοντας προκλητικά τα λαϊκά νοικοκυριά. «Φέτος, θα επιβαρύνουμε τους κατόχους ακίνητης περιουσίας λιγότερο από ό,τι πέρσι. Στο ερώτημα "πόσο θα πληρώσουν οι άνθρωποι για τη χρήση του 2013;", η απάντηση είναι "λιγότερο"», δήλωσε ανερυθρίαστα, συμπληρώνοντας ότι «τώρα συζητάμε και ψάχνουμε κάτι άλλο, το πώς θα πληρώσουν φέτος για να μαζευτούν αυτά τα χρήματα και να μην υπάρχει κάποια υστέρηση εσόδων».

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα για να μην υπάρξει κανένα γκρίζο σημείο στις συζητήσεις με την τρόικα. «Αδιέξοδο δεν υπάρχει. Υπάρχει συζήτηση, θα έλεγα, για μια σειρά από θέματα, στα οποία είμαστε όμως- σε όλα αυτά τα θέματα- πολύ κοντά σε συμφωνία. Και τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί και η συζήτηση των τεχνικών επιτροπών και ελπίζω σύντομα να έχω να σας πω και τα καλά τα νέα, τα τελικά νέα», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χτες ο Γ. Στουρνάρας. Εξερχόμενος το μεσημέρι μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα είναι πανέτοιμη με την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών. «Θα έχουμε λύση σε όλα. Νομίζω ότι θα έχουμε λύση έγκαιρα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν «λύσεις» τόσο για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ όσο και για «τα θέματα Μανιτάκη», δηλαδή για τις απολύσεις στο Δημόσιο.

4. Κλιμακώνει την επιχείρηση «προσέλκυσης επενδύσεων» τόσο με την ταχεία προώθηση εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων και φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων, όσο και με την ένταση της προπαγάνδας που εμφανίζει τα εγχώρια και ξένα μονοπώλια ως «σωτήρες» του λαού. Από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στις 2 Απρίλη θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος επενδυτικός νόμος που δίνει κυριολεκτικά «γην και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ταυτόχρονα ανέφερε με καμάρι ότι ο ίδιος «κάθε μέρα δέχεται στο γραφείο του ενδιαφερόμενους επενδυτικούς ομίλους, επιχειρηματίες Ελληνες, Κινέζους, Ρώσους, Καναδούς, Αμερικάνους, Ευρωπαίους», τους οποίους -όπως είπε- «ενθαρρύνουμε να επενδύσουν, τους φέρνουμε πιο κοντά, σκοτώνουμε οτιδήποτε το γραφειοκρατικό μέχρι σήμερα τους έχει απαγορεύσει να πλησιάσουν την Ελλάδα».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική εξόρμηση για την πρόταση του Κόμματος

Πολιτική εξόρμηση με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού», πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του Κόμματος. Στο πλαίσιό της, θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη 20/3, οι παρακάτω συγκεντρώσεις - περιοδείες:

-- Στις 7 μ.μ. στην Ηλιούπολη, στο Δημοτικό Αναψυκτήριο θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 12 μ. στη ΣΤΕΦ - ΣΤΕΤΡΟΔ θα μιλήσει ο Γ. Πατσής, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 12 μ. στη ΣΕΥΠ θα μιλήσει ο Β. Μαρούπας, Γραμματέας της ΝΕ Πειραιά.

-- Στις 7 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Καμινίων «Κώστας Κωσταράκος» θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 12 μ., στα ΤΕΙ Πειραιά, θα μιλήσει ο Ν. Σταματόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 2 μ.μ., στις σχολές Υγείας του Πανεπιστημίου Αθήνας, θα μιλήσει ο Γ. Κρητικός, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στις 9.30 π.μ. στο Δημαρχείο Αθήνας (οδού Λιοσίων), θα μιλήσει ο Στ. Λάμπρου, στέλεχος του Κόμματος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποκρούσει ο λαός τον πόλεμο στη ζωή του

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε την Παρασκευή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη Σύνοδο Κορυφής και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

«Η καπιταλιστική κρίση, που μαστίζει την Ευρωζώνη, σηματοδοτεί ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων και της κυβέρνησης Σαμαρά, με στόχο τη μείωση της τιμής εργατικής δύναμης, στο κατώτερο επίπεδο για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών. Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας στα 27 εκ., η μαζική φτώχεια και η εξαθλίωση σε πάνω από 120 εκ., το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η κατεδάφιση των δημόσιων συστημάτων Ασφάλισης και Πρόνοιας αποκαλύπτουν την αντιδραστική στρατηγική του ευρωενωσιακού οικοδομήματος.

Η υποκρισία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι προκλητική. Το ποσό που προβλέπουν για την αντιμετώπιση της ανεργίας αντιστοιχεί σε λιγότερο από 100 ευρώ ανά άνεργο και αυτό θα δοθεί σε ΜΚΟ ή σε επιχειρηματίες. Η εξέλιξη της κρίσης οξύνει τις αντιθέσεις τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της.

Τα μείγματα της καπιταλιστικής διαχείρισης και οι αστικοί ανταγωνισμοί όπως αυτοί εκφράζονται και στη χώρα μας με πυρήνα τη ΝΔ, από τη μια, και τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, έχουν κοινό παρονομαστή: Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Εκφράζουν προτεραιότητες και συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου. Περίτρανη απόδειξη για την αστική διαχείριση της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το Κοινό Ψήφισμα που συνυπέγραψαν και ψήφισαν από κοινού στο Ευρωκοινοβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014 - 2020, που έχει κεντρικό άξονα την προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ "Ευρώπη 2020", που τσακίζει τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων.

Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της ΕΕ και οι αστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των κρατών στη ΝΑ Μεσόγειο με επίκεντρο των εξελίξεων τη δεδομένη στιγμή στη Συρία, αυξάνουν τους κινδύνους γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην ευρύτερη περιοχή. Ο φόβος, όπως εκφράστηκε από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, για την αντίδραση της εργατικής τάξης και των λαών είναι κοινός για τις κυβερνήσεις. Γι' αυτό σε όλη την ΕΕ κλιμακώνουν την καταστολή και τον αντικομμουνισμό.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία έχουν πολλά πια στοιχεία και αποδείξεις για να εμπιστευτούν τις θέσεις, τις προβλέψεις, την πρόταση συμμαχίας και διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ, για να αποκρούσουν τον πόλεμο στη ζωή και τα δικαιώματά τους, για μια ανάπτυξη προς όφελός τους, χωρίς τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ».

ΚΚΕ
Οργανωμένα ενάντια σε χαράτσια και μέτρα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε την Παρασκευή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για το χαράτσι: «Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εργατικών λαϊκών οικογενειών δεν μπορούν πια να ζήσουν, δεν μπορούν να πληρώνουν φόρους, χαράτσια, χρέη η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα συνεχίζει να στέλνει το δυσβάσταχτο χαράτσι με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτό που πρέπει να εισπράξει εκτός από την οργή είναι και η αποφασιστικότητα του λαού να βάλει τέλος με την οργάνωση και την πάλη στα μέτρα και την πολιτική που τον εξαθλιώνουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ