ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2012
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τα σχέδια απαγόρευσης των διαδηλώσεων

Συνάντηση με τον δήμαρχο Αθήνας Γ. Καμίνη. Ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Από την παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο δημαρχείο
Από την παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο δημαρχείο
Παράσταση διαμαρτυρίας στη δημοτική αρχή Αθήνας (προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Οικολόγους) για τα σχέδια που προωθεί για την απαγόρευση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, πραγματοποίησαν χτες το ΠΑΜΕ και συνδικάτα της Αθήνας. Τα σχέδια αυτά στηρίζουν και οι προσκείμενες παρατάξεις σε ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και «Χρυσή Αυγή».

Η παράσταση έγινε στο δημαρχείο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στη 1 το μεσημέρι. Οι συγκεντρωμένοι έξω από το δημαρχείο κατήγγειλαν με την ντουντούκα τούς σχεδιασμούς για το χτύπημα των διαδηλώσεων και φώναζαν συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, Καμίνη ακούστε το καλά - στο γύψο δεν θα βάλετε την εργατιά», «Φτώχεια, απαγορεύσεις, ανεργία - αυτή είναι των αστών η δημοκρατία».

Για αρκετή ώρα η δημοτική αρχή προσπάθησε να αποφύγει τη συνάντηση που ζήτησαν τα συνδικάτα, με τη δικαιολογία ότι έλειπε ο δήμαρχος. Ομως, κάτω από την επιμονή τους και την πίεσή τους, η συνάντηση με το δήμαρχο έγινε πιο αργά το μεσημέρι.

Οι εκπρόσωποι κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή ότι βάζει πλάτη για την ένταση της καταστολής των διαδηλώσεων την ώρα που οι εργαζόμενοι χτυπιούνται βάναυσα. Ο δήμαρχος κράτησε προκλητική στάση, εμμένοντας στη θέση για απαγόρευση των διαδηλώσεων, συνέδεσε αυτές με την πτώση του τζίρου των μαγαζιών και ανερυθρίαστα έκανε υποδείξεις πως οι διαδηλώσεις στο πεζοδρόμιο θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα!

Για να εισπράξει την απάντηση ότι τα μαγαζιά κλείνουν λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και πως και στην Αχαρνών και σε άλλες περιοχές κλείνουν μαγαζιά χωρίς να γίνονται εκεί διαδηλώσεις. Τέλος, οι εκπρόσωποι των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ επισήμαναν τις ευθύνες που έχει ο ίδιος ο Γ. Καμίνης καθώς πρωτοστατεί στη δημιουργία σχεδίου νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων και του ξεκαθάρισαν ότι σε κάθε περίπτωση το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι και θα απαντήσει αγωνιστικά όπως το απαιτούν οι περιστάσεις.

Ανακοίνωση του ΜΑΣ

«Ο δήμαρχος Αθήνας και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ νομοθετούν την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας», ενημερώνει τους φοιτητές και σπουδαστές η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ. «Αφού απέτυχαν με τα τρομοκρατικά διλήμματα, την κρατική καταστολή και τις προβοκάτσιες να μετατρέψουν το κέντρο της Αθήνας σε "υγειονομική ζώνη", αφού δεν τους βγήκαν τα στημένα προβοκατόρικα παιχνίδια στη Νομική και σε άλλες σχολές, τώρα επιστρατεύουν τα κόμματά τους και τους νόμους τους για να το πετύχουν», σχολιάζει μεταξύ άλλων το ΜΑΣ και δηλώνει: «Η προσπάθεια απαγόρευσης των διαδηλώσεων δε θα περάσει»!

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους «με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και διοικητικών συμβουλίων να καταδικάσουν το σχέδιο απαγόρευσης των κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας και να απαιτήσουν να μην ψηφιστεί κανένας ανάλογος νόμος. Οι φοιτητές με μαζικούς και οργανωμένους αγώνες να απαντήσουν στην προσπάθεια λήψης νέων αυταρχικών μέτρων.

Να αποδυναμώσουν τα κόμματα του κεφαλαίου και τις παρατάξεις τους στις σχολές, την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ. Και οι δύο υιοθετούν τα αντιδραστικά επιχειρήματα κυβέρνησης - πλουτοκρατίας για "διαδηλώσεις που υποβαθμίζουν το κέντρο" και συκοφαντούν το οργανωμένο φοιτητικό και εργατικό κίνημα. Να απομονώσουν τις ομάδες ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ που καιρό τώρα δίνουν άλλοθι και συμπορεύονται με προβοκατόρικες ομάδες αντιεξουσιαστών - χούλιγκαν και άλλων που αξιοποιούνται για την αύξηση της καταστολής και τη συκοφάντηση του αγώνα», καταλήγει το ΜΑΣ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σχέδιο για περιορισμό διαδηλώσεων

Μέτρα για την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας», την ένταση της αστυνόμευσης, αλλά και τον περιορισμό των διαδηλώσεων προβλέπει σχέδιο πρότασης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας, όπως παρουσιάστηκε χτες από τον πρόεδρό της Χρ. Πολυζωγόπουλο, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου. Κύριο χαρακτηριστικό των προτάσεων της ΟΚΕ αποτελεί η έντεχνη ταύτιση της παραβατικότητας με τον «παράνομο» μετανάστη και η πρόταση μέτρων αστυνομικού χαρακτήρα για την αντιμετώπισή της αφ' ενός, αλλά και η ποικιλότροπη κρατική ενίσχυση (με ρευστό, φοροαπαλλαγές κ.ά.) του ιδιωτικού κεφαλαίου (στις κατασκευές, το εμπόριο, τον τουρισμό κ.α.) για την ...αλλαγή της όψης του κέντρου.

Υποστηρίζει επίσης τη δημιουργία κλειστών χώρων συγκέντρωσης μεταναστών εκτός Αττικής - «κέντρα πρώτης υποδοχής νεοεισερχόμενων μεταναστών» και «κέντρα κράτησης υπό απέλαση μεταναστών» τα ονομάζει - και ζητά την εφαρμογή του «Σχεδίου Δράσης για το Ιστορικό Κέντρο», το οποίο περιλαμβάνει καθημερινές αστυνομικές περιπολίες, αλλά και επιχειρήσεις - «σκούπα» κάθε εβδομάδα. Προσθέτοντας, βέβαια, ότι όλα τα παραπάνω πρέπει να εκτελούνται χωρίς «αστυνομική αυθαιρεσία» και με γνώμονα τη «διασφάλιση της νομιμότητας» και «προστασία της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του πολίτη»...

Η ΟΚΕ δε θα μπορούσε να αφήσει έξω από τις προτάσεις της και μέτρα που αφορούν την καταπολέμηση «φαινομένων παραβατικότητας και εγκληματικότητας όταν γίνονται πορείες», υποστηρίζοντας ότι είναι ευθύνη των διοργανωτών των διαδηλώσεων η «διαφύλαξη όλων των προϋποθέσεων προστασίας της περιουσίας των πολιτών, των πολιτισμικών μνημείων και της ελεύθερης πρόσβασης στην οικονομική δραστηριότητα της πόλης». Παράλληλα παίρνει σαφή θέση υπέρ του περιορισμού των διαδηλώσεων, εισάγοντας την έννοια της «ολιγάριθμης συγκέντρωσης», που κατά την ΟΚΕ δε θα πρέπει να αποκλείει «την ελεύθερη διακίνηση των οχημάτων και των πολιτών».

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΚΥΨΕΛΗ: Συγκέντρωση στη ΔΕΗ της οδού Θήρας πραγματοποίησαν μέλη της Λαϊκής Επιτροπής 5ου-6ου Διαμερίσματος και η Επιτροπή Ανέργων Πατησίων-Κυψέλης, για να παραδώσουν τους πληρωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, χωρίς το χαράτσι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Με ανακοίνωσή τους, οι Λαϊκές Επιτροπές Αγίου Παύλου, Αμπελοκήπων, Ευκαρπίας, Ευόσμου, Κορδελιού, Μενεμένης, Μετεώρων, Νεάπολης, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Συκεών καταγγέλλουν την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου περίπου κατά 40%, την ώρα που συγκυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ μειώνουν μισθούς και συντάξεις για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τραπεζών και επιχειρήσεων, ενώ χιλιάδες οικογένειες να αδυνατούν να πληρώσουν τα τιμολόγια για τη θέρμανση του σπιτιού τους. Παράλληλα, καλούν το λαό της περιοχής μαζικά και μαχητικά να συμμετάσχει στη σημερινή προγραμματισμένη συγκέντρωση και να απαιτήσει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 50%.

Σημερινές κινητοποιήσεις

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Στις 8 π.μ., συγκέντρωση στη Β' ΔΟΥ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στις 12 μ., συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 256, Μενεμένη) οι Λαϊκές Επιτροπές Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Κι άλλος νεκρός μετανάστης

Κι άλλο πτώμα νεκρού μετανάστη εντοπίστηκε στον Εβρο, αυτήν τη φορά στην παρέβρια περιοχή του Σουφλίου. Αντρας αφρασιατικής καταγωγής, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης. Οι αρχές «πιθανολογούν» ότι προσπαθώντας να εισέλθει στην ΕΕ από Τουρκία, μέσω του ποταμού, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και πνίγηκε. Ταυτόχρονα, εντείνεται η καταστολή που θα δυσκολέψει παραπέρα τα περάσματα, θα προκαλέσει κι άλλους θανάτους. Σε αυτό το πλαίσιο τον Εβρο επισκέφτηκε ο ίδιος ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας Matthias Seeger, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Alexander Fritsch και τον αξιωματικό «σύνδεσμο» Wolfgang Hohler Brockmann. Ενημερώθηκε για τις «δράσεις» της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης και στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η συνεργασία των αρχών καταστολής των δυο χωρών, η δράση του ευρωενωσιακού μηχανισμού συνοριοφύλαξης FRONTEX στην περιοχή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ