ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2012
Σελ. /40
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζονται οι εκλογές

Ξεκίνησαν το Σάββατο οι εκλογές για το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής και ο Σύλλογος καλεί τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες να πάρουν μαζικά μέρος. Μπροστά στην επίθεση της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και της εργοδοσίας ενάντια στη ζωή των οικογενειών τους, ενάντια στα δικαιώματα των ίδιων ως νέων εργαζομένων, ο Σύλλογος τονίζει την ανάγκη να γίνει υπόθεση κάθε σπουδαστή η οργάνωση της πάλης σε κάθε σχολή και ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης ανάμεσα στα ΙΕΚ.

Χτες, η κάλπη για τις εκλογές του Συλλόγου στήθηκε στα ΙΕΚ του Ρέντη, της Ν. Ιωνίας και του Αγίου Δημητρίου. Την Τετάρτη, ο Σύλλογος προγραμματίζει εκλογές στη Σιβιτανίδειο, στο Αιγάλεω, την Γκράβα και τη Γλυφάδα. Επίσης, σταθερή κάλπη θα λειτουργεί κάθε μέρα έως τις 23 Μάρτη, 11.00 - 13.00, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, Κάνιγγος 27.

Κλείνουν ΕΠΑΣ δημοσίων νοσοκομείων

Με την ψήφιση τροπολογίας του υπουργείου Υγείας προχωρά το κλείσιμο και η κατάργηση των όποιων παροχών στους σπουδαστές των ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών

Τροπολογία για τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Βοηθών Νοσηλευτών, τα οικοτροφεία και τα τμήματα Μαθητικής Μέριμνας που λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία και βρίσκονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη.

Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που ενσωματώθηκε στο νόμο για την «Παροχή υπηρεσιών ασφάλειας από ενόπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις», καταψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, ενώ την υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Με βάση όσα προβλέπει:

  • Καταργούνται τα οικοτροφεία και τα τμήματα μαθητικής μέριμνας των σχολών 9 νοσοκομείων: Των Γενικών Νοσοκομείων Σάμου, Κομοτηνής, Τρικάλων, Καρπενησίου, Κέρκυρας, Αγίου Νικολάου Κρήτης, Τρίπολης, Κεφαλλονιάς και του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου.
  • Αποφασίζεται, επίσης, το κλείσιμο των ΕΠΑΣ άλλων 5 νοσοκομείων: Του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών, των νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς» και «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης, του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και του «Ασκληπιείου Βούλας».

Μοναδικό κριτήριο των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι η μείωση των κρατικών δαπανών και όχι η ανάγκη αναβάθμισης του νοσηλευτικού επαγγέλματος και των σχετικών σπουδών, ώστε οι νοσηλευτές να βγαίνουν από μία ανώτατη σχολή και να μην υπάρχει κατηγοριοποίηση στο επάγγελμα. Δεν καταργεί τους νοσηλευτές πολλών ταχυτήτων, αφού διατηρεί ένα μικρότερο αριθμό δημόσιων σχολών αυτής της βαθμίδας και τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα, που θα συνεχίσουν να βγάζουν βοηθούς νοσηλευτές και να τροφοδοτούν τις μονάδες Υγείας.

Σε αυτές τις δημόσιες σχολές έβρισκαν διέξοδο κυρίως παιδιά από φτωχές λαϊκές οικογένειες, για τα οποία η φοίτηση στις αντίστοιχες ιδιωτικές σχολές είναι απαγορευτική λόγω του υψηλού κόστους των διδάκτρων. Η κατάργηση των οικοτροφείων και της μαθητικής μέριμνας σηματοδοτεί άγριες περικοπές στις ανάγκες και στο δικαίωμα των σπουδαστών για εξασφάλιση δωρεάν στέγασης και σίτισης. Εδώ και χρόνια, η λειτουργία των οικοτροφείων είχε καταργηθεί στην πράξη, μέσα από την εγκατάλειψή τους και την επικράτηση άθλιων συνθηκών στέγασης σε αυτά. Τώρα το κράτος επιδιώκει να μην υπάρχει ούτε σαν τυπική υποχρέωση η παροχή στέγασης και σίτισης στους σπουδαστές.

Παραμένει η κατηγοριοποίηση των νοσηλευτών

Η θέση των νοσηλευτικών σχολών είναι σε μια ενιαία ανώτατη βαθμίδα ενός αποκλειστικά δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, χωρίς να υπάρχουν άλλες υποκατηγορίες νοσηλευτών. Ομως η κυβέρνηση δεν κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά αντίθετα συνεχίζει να διατηρεί τα διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης νοσηλευτικού προσωπικού και συνολικά οδηγεί στην υποβάθμιση των παροχών προς τους φοιτητές των ΕΠΑΣ. Επιπλέον, καταργεί αυτές τις επαγγελματικές σχολές χωρίς ταυτόχρονα να ανοίγει θέσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, ούτε διασφαλίζει τους σπουδαστές που ήδη φοιτούν στις σχολές που καταργεί με το νόμο.

Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες των ΕΠΑΣ χρειάζεται να αναπτύξουν δράση για να μην κλείσει καμία σχολή, κανένα οικοτροφείο, για να αυξηθούν οι παροχές με δωρεάν στέγαση και σίτιση σε όλους, για να εξασφαλίζονται σύγχρονοι και υγιεινοί χώροι διαμονής και αξιοπρεπής διαβίωση σε κάθε σπουδαστή. Να παλέψουν για να γίνουν άμεσα προσλήψεις νοσηλευτών και από αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης, με μόνιμη πλήρους και αποκλειστικής σχέσης εργασίας σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία) μιας και οι ελλείψεις σήμερα σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Εμείς δε ζούμε με 430 ευρώ! Καμιά υποχώρηση!

Τα μέτρα που καταδικάζουν τους νέους ανθρώπους να δουλεύουν με μισθούς πείνας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ενημερώνει για τα μέτρα τους φοιτητές και σπουδαστές και τους καλεί σε αγώνα:

«Μην δεχτείς να σου περάσουν αλυσίδες για τα επόμενα 30 χρόνια. ΕΜΕΙΣ ΔΕ ΖΟΥΜΕ ΜΕ 400 ευρώ. Το εξάμβλωμα που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - Μπακογιάννη προβλέπει:

429,19 ευρώ καθαρά για όλους τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών, δηλαδή μείωση μισθών κατά 32%. Αυτοί που οδήγησαν 1 στους 2 νέους στην ανεργία, τώρα μετατρέπουν και τους μισθούς σε επίδομα πτωχοκομείου.

Ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα θα παίρνουν όλοι οι νέοι μισθό - χαρτζιλίκι.

Δεν παραδινόμαστε. Τα μέτρα που ψήφισαν δεν είναι προσωρινά. Μας θέλουν να παρακαλάμε για μια δουλειά, να στεκόμαστε ώρες στις ουρές του ΟΑΕΔ, να τρέχουμε στα ψευτοπρογράμματα επανακατάρτισης για μια ζωή κόλαση.

Η δική τους ανάπτυξη εξαρτάται από τη δική μας εξαθλίωση», εξηγεί το ΜΑΣ.

«Οι συνάδελφοί μας που δουλεύουν ήδη γνωρίζουν πολύ καλά τι κόλαση επικρατεί, τι όροι δουλειάς υπάρχουν για 200 και 300 ευρώ», επισημαίνει το ΜΑΣ και ακόμα τονίζει:

«Αποκαλύπτεται γιατί θέλουν πτυχία πολλών ταχυτήτων - διαβατήρια για την ανεργία, γιατί οργανώνουν σεμινάρια, διαλέξεις, έρευνα με επιχειρήσεις.

Μας θέλουν φτηνή τροφή για τις επιχειρήσεις, και μας ετοιμάζουν από τώρα, με 3ετείς κύκλους σπουδών, με αποσύνδεση του πτυχίου μας από το επάγγελμα για να γίνουμε αύριο δούλοι των 400 ευρώ.

Αυτό σημαίνει σύνδεση του πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις που τόσο καιρό μας έλεγαν το υπουργείο και τα παπαγαλάκια του μέσα στις σχολές».

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές: «Ηρθε η ώρα να τιμωρήσεις τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τα δεκανίκια τους. Γύρνα την πλάτη στην ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ, τα φερέφωνα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέσα στις σχολές. Απομόνωσε τις ομάδες των ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ.

Ηρθε η ώρα να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου.

Με οργάνωση της πάλης σε κάθε σχολή και έτος, αμφιθέατρο και εργαστήριο και ενισχύοντας τη λαϊκή συμμαχία μπορείς να εμποδίσεις την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής

  • Οχι στους μισθούς - χαρτζιλίκι. Στις ατομικές συμβάσεις και στις μειώσεις μισθών κατά 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών. Απαιτούμε συλλογικές συμβάσεις και σύγχρονους μισθούς με το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για επάγγελμα.
  • Καμιά απόλυση γονιών ή εργαζόμενων συναδέλφων. Μέτρα στήριξης των ανέργων.
  • Ούτε ευρώ για τις σπουδές μας. Δεν πληρώνουμε για τις σπουδές και τις ανάγκες της πλουτοκρατίας.
  • Μόνιμη Σταθερή Δουλειά για όλους.

Να απορριφθούν τα μέτρα και η πολιτική που τα γεννά», καταλήγει το ΜΑΣ.

Περιοδείες του ΠΑΜΕ στις σχολές

Περιοδείες συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στελεχών του ΠΑΜΕ θα γίνουν τις επόμενες μέρες, σε ΤΕΙ και πανεπιστήμια, ώστε να συζητηθεί η απάντηση και η οργάνωση της πάλης ενάντια στην επίθεση που εξαπολύεται στη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων.

Συγκεκριμένα, σήμερα στις 10 το πρωί θα γίνει περιοδεία στο τμήμα Ηλεκτρονικής της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Αθήνας, από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) νομού Αττικής. Επίσης, σήμερα στις 11, θα γίνουν περιοδείες στη Φυσικομαθητική σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και την ίδια ώρα, στην ΑΣΟΕΕ, από τη Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού του ΠΑΜΕ.

Αύριο θα γίνουν περιοδείες, στις 10 το πρωί, από το κλαδικό συνδικάτο Ενέργειας στο τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Αθήνας και από το ΣΕΤΗΠ στην Πληροφορική της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Αθήνας. Στις 11, αύριο, θα γίνει περιοδεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, στην Πάντειο. Την Πέμπτη εκπρόσωπος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής θα περιοδεύσει στο τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων της ΣΔΟ του ΤΕΙ Αθήνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ