ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2012
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απορρίφτηκε η αίτηση της «ΖΗΜΕΝΣ»

Απορρίφθηκε χτες από το δικαστήριο του Πειραιά και η δεύτερη αίτηση της εργολαβικής επιχείρησης «ΖΗΜΕΝΣ», τμήμα της γνωστής πολυεθνικής, να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που να απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση και για την ακρίβεια την περιφρούρηση της απεργίας από τα ταξικά σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μάχη που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι εδώ και ένα μήνα περίπου διεκδικώντας την ανανέωση της τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ζώνης για το 2012.

Η αξίωση της πολυεθνικής για έκδοση προσωρινής διαταγής εκδικάστηκε ταυτόχρονα με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει. Η απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται να προστεθεί στα απανωτά θετικά αποτελέσματα που καταγράφει ο αγώνας των εργαζομένων καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Πληρωμένη απάντηση στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της

Στη συνέλευση του περασμένου Σαββάτου ξεμπρόστιασαν ένα - ένα τα ψευτοδιλήμματα του Μάνεση και των ανθρώπων του

Συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα αποφάσισαν οι χαλυβουργοί το Σάββατο
Συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα αποφάσισαν οι χαλυβουργοί το Σάββατο
Πληρωμένη απάντηση στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς που επιστρατεύει μαζί με την κυβέρνηση για να χτυπηθεί ένας αγώνας κρίσιμος για όλη την εργατική τάξη έδωσαν οι απεργοί της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», μέσα από τη νέα Γενική Συνέλευση που έκαναν το περασμένο Σάββατο. Εγκρίνοντας με συντριπτική πλειοψηφία την εισήγηση του σωματείου και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, ξεκαθάρισαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, παλεύοντας συσπειρωμένοι στο σωματείο τους μέχρι την επαναπρόσληψη όλων των (93) απολυμένων, για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και εργασία με δικαιώματα.

Το γεγονός ότι οι γνωστοί άνθρωποι και οι μηχανισμοί της εργοδοσίας κυριολεκτικά «οργίασαν» το Σάββατο από νωρίς το πρωί στο χώρο του εργοστασίου δεν κατάφερε να τρομοκρατήσει κανέναν. Και δεν ήταν λίγα αυτά που έκαναν: Πλήρωσαν ιδιωτικές κάμερες για να παρακολουθήσουν ασφαλίτικα τη ΓΣ, κάλεσαν την αστυνομία, απειλώντας με μηνύσεις απεργούς, προσπάθησαν να στρέψουν τους εργαζόμενους ενάντια στο σωματείο ρίχνοντας λάσπη και διαστρεβλώνοντας. Τους απεργούς εξόργισε και η εμφάνιση - μετά από 140 ημέρες απεργίας - ανθρώπων από τα γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά που ήρθαν στη συνέλευση για να αναπαράγουν όλη τη συκοφαντική επιχειρηματολογία και τα ψευτοδιλήμματα της εργοδοσίας. Η προσπάθεια όμως διάσπασης και υπονόμευσης του αγώνα έπεσε στο κενό. Και αυτό επικυρώθηκε και στη συνέχεια στην ψηφοφορία όπου η συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε την εισήγηση του σωματείου και το πρόγραμμα δράσης της εβδομάδας στο οποίο προβλέπεται:

- Κάλεσμα με έγγραφο των χαλυβουργών προς την Ομοσπονδία Μετάλλου να πάρει θέση στην πρόταση για Πανελλαδική απεργία στον κλάδο στις αρχές Απρίλη, όπως εκφράστηκε και στη σύσκεψη των σωματείων του μετάλλου.

- Μετά την Τρίτη που ανακοινώθηκε κυβερνητική σύσκεψη και την Τετάρτη διακομματική το σωματείο αναμένει τη Πέμπτη να ενημερωθεί από το υπουργείο Εργασίας.

- Το Σωματείο θα συνεχίσει να καλεί την εργοδοσία για συνάντηση σε όποιο μέρος εκείνη επιθυμεί.

- Παρέμβαση του σωματείου στον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου για την άδεια που χορήγησε για λειτουργία λιμανιού και στην οποία αναφέρει ότι στην επιχείρηση απασχολούνται 420 εργαζόμενοι 365 ημέρες το χρόνο.

Απάντησαν στους εκβιασμούς

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια των απεργών χαλυβουργών στις παρεμβάσεις τους στη ΓΣ, που δεν άφησαν κανένα περιθώριο στα τσιράκια της εργοδοσίας.

Οπως του Π. Μακρή, ενός από τους απολυμένους, ο οποίος αναφέρθηκε στα 360 ευρώ επίδομα ανεργίας που θα πάρει και σημείωσε ότι «θα πεθάνουμε όρθιοι, αλλά σκλάβοι τον 21ο αιώνα δε θα γίνουμε». Αναφερόμενος στις «επικρίσεις» διαφόρων γιατί δεν αποδέχτηκαν 5ωρο και μείωση μισθών τόνισε ότι «γιατί εμείς κάθε μέρα παίζουμε τη ζωή μας μέσα στη φωτιά». Ο Κ. Βογιατζής, απαντώντας στα τσιράκια που υποστήριξαν ότι το σωματείο τούς κοροϊδεύει αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν έρχεται εδώ ο Μάνεσης να τους ξεμπροστιάσει το σωματείο και να λήξει το θέμα. Αρνείται όμως να έρθει και να πει τι ακριβώς σχεδιάζει για τους απολυμένους και όλους τους υπόλοιπους». Ο Γ. Κλειδής, σχολιάζοντας τα όσα υποστηρίζει η εργοδοσία για ζημιογόνα επιχείρηση, τόνισε ότι «αν μια επιχείρηση είναι ζημιογόνος, ζητάει να δώσει άδειες άνευ αποδοχών όχι να μην έχει δώσει από την πολλή δουλειά ούτε τις καλοκαιρινές άδεις. Γι' αυτό συνεχίζουμε στο πλευρό του σωματείου, γιατί αν δεχτούμε να μπούμε στο εργοστάσιο χωρίς αυτό θα μας τσακίσει». Ο Χ. Μανώλης σχολίασε την επίθεση στο σωματείο, υπενθυμίζοντας ότι «το σωματείο είμαστε όλοι μας και τα εξώδικα που στέλνουν η εργοδοσία και οι άνθρωποί της απευθύνονται σε όλους μας». Απαντώντας στα όσα υποστήριξαν ότι η απεργία το Γενάρη συνεχίστηκε για την επαναπρόσληψη δήθεν μόνο ενός απολυμένου ήταν ξεκάθαρος: «Αυτή είναι η δουλειά ενός σωματείου να παλεύει ακόμα και για την επαναπρόσληψη ενός εργαζόμενου».

Ο Τ. Γαϊτανάρος, μέλος του ΔΣ του σωματείου, επισήμανε ότι «οι προτάσεις του Μάνεση υπάρχουν στις επίσημες ανακοινώσεις που θυροκολλά στο εργοστάσιο», απαντώντας στη λάσπη ότι το σωματείο κρύβει διευκολυντικές για εργαζόμενους προτάσεις της εργοδοσίας! Σε όσα υποστήριξαν ότι το σωματείο δε συνδιαλέγεται τόνισε ότι «τις συναλλαγές τις διέκοψε ο ίδιος ο Μάνεσης, γιατί δεν είχε τίποτα να πάρει». Ο Ν. Παυλάκης, επίσης μέλος του ΔΣ του σωματείου, σημείωσε ότι «προσπαθούν να μας διασπάσουν, αλλά δεν το έχουν καταφέρει. Δύο δρόμους έχουμε: Να μπούμε μέσα, να συνεχίσει ο Μάνεσης τις απολύσεις χωρίς να διευκρινίζει αν θα δουλεύουμε με 8ωρο και με ποιες απολαβές ή συνεχίζουμε αγώνα όλοι μαζί για να τα κερδίσουμε όλα».

Σκοτώθηκε 40χρονος εργάτης

Ενας ακόμη εργάτης έχασε τη ζωή του σε «εργατικό ατύχημα» που συνέβη στην Κοζάνη, σύμφωνα με πληροφορίες σε εργοστάσιο ξυλείας, στο 7ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Κοζάνης - Λάρισας, προχτές Κυριακή και ώρα 12 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, ο 40χρονος Καράι Εντουάρτ (Karaj Eduart), αλβανικής καταγωγής, βρισκόταν πάνω σε μεταλλική κατασκευή μεταφοράς και ανύψωσης κορμών, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο δάπεδο από ύψος (5) πέντε μέτρων περίπου, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Ερευνα για το ατύχημα διεξάγεται από το ΣΕΠΕ.

ΠΑΜΕ
Παρέδωσε την πρώτη δόση της βοήθειας

«Φουσκώνει» το κύμα αλληλεγγύης από Ελλάδα και εξωτερικό

Από την παράδοση της πρώτης δόσης της βοήθειας που συγκεντρώνει το ΠΑΜΕ για τους απεργούς
Από την παράδοση της πρώτης δόσης της βοήθειας που συγκεντρώνει το ΠΑΜΕ για τους απεργούς
«Το 2ευρω είναι βόλι, είναι όπλο στα χέρια της τάξης μας». Με αυτά τα λόγια, ο Γιώργος Πέρρος επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαιρέτισε τους απεργούς χαλυβουργούς λίγο πριν τη Γενική τους Συνέλευση, παραδίδοντας ταυτόχρονα 36.400 ευρώ. Αποτελεί την πρώτη δόση από τα χρήματα που συνεχίζουν να συγκεντρώνουν σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες που συμμετέχουν στην πανελλαδική εξόρμηση αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Αυτή η ενίσχυση μαζεύτηκε από απλούς εργαζόμενους, άνεργους, εργατόκοσμο που βρίσκεται στη μάχη και όλοι μαζί πιστεύουμε ότι ο αγώνας αυτός είναι δίκαιος και πρέπει να φτάσει μέχρι τη νίκη», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Πέρρος.

Τη δική τους συμβολή στην πανελλαδική εξόρμηση κατέθεσε και αντιπροσωπεία του ΜΑΣ, με επικεφαλής τον Γιώργο Σκουλή, που παρέδωσε 1.800 ευρώ που συγκεντρώθηκαν όπως είπε από το υστέρημα φοιτητών και σπουδαστών. Χαιρετίζοντας τους απεργούς, τους ευχαρίστησε «για το μάθημα ζωής που μας δίνετε, αντίθετα με καθηγητές που μας καλούν σε απεργοσπασίες για να στείλουμε ακριβώς αντίθετο μήνυμα από το δικό σας».

Στο πλευρό των απεργών χαλυβουργών, χαιρετίζοντας στη ΓΣ βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου αντιπροσωπείες από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Ομοσπονδία Ποτών - Τροφίμων. Στο χώρο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους βρέθηκε αντιπροσωπείες από τις Λαϊκές Επιτροπές Μενιδίου, Φυλής, Περιστερίου, Αιγάλεω και Ηρακλείου αλλά και μαθητές του 1ουΛυκείου Δραπετσώνας που κατέθεσε και 180 ευρώ οικονομική αλληλεγγύη.

Συναυλία ταξικής αλληλεγγύης και οικονομικής στήριξης στους απεργούς χαλυβουργούς οργανώνει, αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ.

Θαυμασμό, υποστήριξη κι αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Από άλλες χώρες

Ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς ενέκρινε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Εργατών στις Κατασκευές, το Ξύλο και τα Οικοδομικά Υλικά.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Αλληλεγγύης στους Χαλυβουργούς απεργούς εκδηλώσεις, το Σάββατο 31 Μάρτη στις 12 μ., το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Μετρό της Στοκχόλμης στη Σουηδία, οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, όπου θα μαζευτούν και χρήματα για την οικονομική ενίσχυση των χαλυβουργών και των οικογενειών τους. Το ΚΚ Δανίας στις 28 - 29 Μάρτη οργανώνει εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους Απεργούς Χαλυβουργούς σε πόλεις της Δανίας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού πραγματοποίησε εξόρμηση στο εργοστάσιο Compania Industrial Veracruzana CIVSA, όπου οι εργάτες ενέκριναν ψήφισμα αλληλεγγύης στους απεργούς.

«Ανταγωνιστικότητα» ζητά ο Μάνεσης

Με επιστολή της ίδιας της επιχείρησης, που εμφάνισε κατά τη διάρκεια της ΓΣ το σωματείο, αποκαλύφτηκε περίτρανα ότι τα όσα υποστηρίζει ο Μάνεσης και υιοθετεί και ο υπουργός Εργασίας περί κλεισίματος του εργοστασίου του Ασπροπύργου δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά ωμούς εκβιασμούς και απειλές ώστε να σπάσει την απεργία. Την επιστολή (με ημερομηνία 13 Μάρτη 2012 και υπογραφή διευθυντή της «Ελληνικής Χαλυβουργίας») έστειλε η εταιρεία στο δήμαρχο Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, απαντώντας αρνητικά σε πρόσκληση για συμμετοχή σε ημερίδα με θέμα: «Επενδυτικές συνέργειες με τις χώρες του αραβικού κόλπου». Με θράσος και πρόκληση καλεί τον ίδιο και τους τοπικούς παράγοντες να παρέμβουν ώστε να σπάσει η απεργία και ο ηρωικός αγώνας εδώ και πέντε μήνες των χαλυβουργών. Ενώ εγκαλεί ακόμα και αστυνομία και εισαγγελέα, γιατί παρά τις μηνύσεις δεν ανοίγουν την πύλη του εργοστασίου που μένει «παράνομα κλειστή». Ολα αυτά, όπως αναφέρει, την ώρα που η επιχείρηση κατάφερε να αποκτήσει άδεια για λειτουργία λιμανιού, η οποία όπως σημειώνει: «θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας με τα ανάλογα ευεργετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, την περιοχή και την οικονομία γενικότερα»!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ