ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάρτη 2011
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ
Ενα δημόσιο αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα

Eurokinissi

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νερού, όπως έχει καθιερωθεί η 22α του Μάρτη κάθε χρόνου, αξίζει να επισημάνουμε ότι περίπου 884 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό και σχεδόν οι τριπλάσιοι, δηλαδή το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν χωρίς πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής, σύμφωνα με περσινή έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της UNICEF. Την ίδια, όμως, στιγμή, μια χούφτα καπιταλιστές συγκεντρώνουν στα χέρια τους προκλητικά αμύθητα κέρδη και πλούτη και από τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας, καθώς η κυβέρνηση, με πρόσχημα την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ετοιμάζει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και του συνόλου των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης - αποχέτευσης της χώρας, με αποτέλεσμα ο φυσικός πόρος του νερού να μετατρέπεται και αυτός από δημόσιο αγαθό σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα. Η πρόθεση της κυβέρνησης έχει ανοίξει την όρεξη μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, ενώ τη «νύφη» θα την πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι και η λαϊκή οικογένεια με πρόσθετα χαράτσια και σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού.

Η εξέλιξη βέβαια αυτή δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Το έδαφος έχει προετοιμαστεί εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης και της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, με αποτέλεσμα τα τιμολόγια ύδρευσης να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ακόμη και πάνω από 150% και τα τέλη αποχέτευσης πάνω από 80%!


Και οι ...«μνηστήρες», βέβαια, που θα πάρουν μέρος στο μεγάλο αυτό ξεπούλημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, είναι και αυτοί γνωστοί: Πρόκειται για τους γαλλικούς πολυεθνικούς κολοσσούς «SUEZ» και «VEOLIA» (που ελέγχουν πολλά δίκτυα ύδρευσης σε ολόκληρο τον κόσμο), την ισπανική «AQUALIA», αλλά και ντόπιους ομίλους, όπως η κατασκευαστική «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», η «MIG» κ.ά., που είχαν λάβει μέρος και στο διαγωνισμό για την πώληση του 23% και του μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2009, αλλά δεν καρποφόρησε λόγω των εκλογών.

Τώρα η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να ξεπουλήσει «πακέτο» και τις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ), δηλαδή τις μετοχές τις οποίες διατηρεί ακόμη το κράτος, ενδεχομένως μέσω μιας εταιρείας συμμετοχών που θα φτιαχτεί ειδικά γι' αυτόν το σκοπό. Μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ξεπούλημα, μέσα από το «πακέτο» αυτό και πολλών άλλων ακόμη Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), από τις περίπου 180 που λειτουργούν σήμερα στη χώρα, καλύπτοντας τις ανάγκες του 40% του ελληνικού πληθυσμού.

Προς την κατεύθυνση αυτή δε λειτουργεί μόνο το αντιλαϊκό μνημόνιο που οδηγεί στο ξεπούλημα των στρατηγικής σημασίας δημόσιων επιχειρήσεων και της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Αρωγός είναι και η οδηγία 2000/60ΕΚ της ΕΕ για τα νερά, η οποία επιφυλάσσει, εκτός των άλλων, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση και εκμετάλλευση του νερού, αλλά και νέες αυξήσεις και χαράτσια στην τιμή του νερού ύδρευσης, με πρόσχημα την ανάκτηση του λεγόμενου «περιβαλλοντικού κόστους».


MotionTeam

Το νερό είναι φυσικό δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα. Γι' αυτό το λόγο, πρέπει να υψωθεί ένα κίνημα αντίστασης, μαζί με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, που θα διεκδικεί φθηνό και ποιοτικά καλό νερό, που δεν μπορεί να υπάρξει όταν κριτήριο είναι το κέρδος των μονοπωλίων που λυμαίνονται το νερό σε παγκόσμιο επίπεδο.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ