ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιτακτική ανάγκη η αντισεισμική θωράκιση

Στο σεισμό της Αθήνας αποδείχτηκε ότι 1 στα 10 κτίρια με ζημιές και 1 στα 2 σχεδόν από αυτά που κρίθηκαν κατεδαφιστέα ήταν επαγγελματικές στέγες (φωτογραφία από τη ΡΙΚΟΜΕΞ)
Στο σεισμό της Αθήνας αποδείχτηκε ότι 1 στα 10 κτίρια με ζημιές και 1 στα 2 σχεδόν από αυτά που κρίθηκαν κατεδαφιστέα ήταν επαγγελματικές στέγες (φωτογραφία από τη ΡΙΚΟΜΕΞ)
Το εφιαλτικό αποτέλεσμα του ισχυρού σεισμού των 9 Ρίχτερ που χτύπησε την Ιαπωνία, θέτει επί τάπητος το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και στη χώρα μας - τη χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη - που παραμένει στα αζήτητα της πολιτικής που εφαρμόζουν επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κι αυτό όταν, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 100 χρόνων, ο Εγκέλαδος χτυπάει στη χώρα μας με ένα σεισμό μεγέθους άνω των 5,7 Ρίχτερ σχεδόν κάθε 19 μήνες!

Οπως επίσης είναι γνωστό, ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν μπορεί ούτε να προβλεφτεί με αξιοποιήσιμη ακρίβεια, ούτε να γίνει καμιά παρέμβαση στα αίτια που τον γεννούν. Η επιστήμη, ωστόσο, δίνει εκείνα τα «όπλα», ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του. Ωστε να ζει με ασφάλεια ο λαός. Τότε γιατί δεν τα αξιοποιούν οι κυβερνήσεις; Η εξήγηση, βέβαια, είναι απλή: Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, που στηρίζεται στην «ελεύθερη» αγορά, στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό, που υπηρετούν πιστά και οι ελληνικές κυβερνήσεις, δεν το επιτρέπει.

Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας:

  • Από τα 80.000 δημόσια κτίρια της χώρας (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κλπ.) που έπρεπε να έχουν ελεγχθεί από το 2000, έχουν ελεγχθεί περίπου τα 6.000. Κι από αυτά, όμως, που ελέγχθηκαν, σε ελάχιστα έγιναν οι παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες!
  • Ενώ το 75% των κτιρίων της χώρας (το 65% των δημόσιων και το 55% των σχολείων) έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή με βάση τους παλιούς (ή και καθόλου) αντισεισμικούς κανονισμούς, αρνούνται να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου και ενίσχυσης των κτιρίων αυτών.
  • Ενώ κατά τους σεισμούς της Αθήνας αποδείχτηκε ότι 1 στα 10 κτίρια με ζημιές και 1 στα 2 σχεδόν από αυτά που κρίθηκαν κατεδαφιστέα ήταν επαγγελματικές στέγες (εργοστάσια, βιοτεχνίες, κλπ.), αρνούνται επίμονα να ελέγξουν τη στατική επάρκεια των χώρων αυτών, όπου δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.
  • Αντί να ενισχυθούν τα κτίρια που έπαθαν ζημιές από σεισμούς, οι κυβερνήσεις εξέδωσαν τεχνικές οδηγίες επισκευής, που προβλέπουν ότι πρέπει να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν όταν έπαθαν τις ζημιές!
  • Αντί να προστατεύσουν και να εξασφαλίσουν περισσότερους ελεύθερους χώρους, αναγκαίους για την εκτόνωση και καταφυγή του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού, εμπορευματοποιούν και ξεπουλούν στο μεγάλο κεφάλαιο και αυτούς που υπάρχουν.
Οι θέσεις του ΚΚΕ

Ούτε καν οι οπτικοί προσεισμικοί έλεγχοι έχουν γίνει στα 80.000 δημόσια κτίρια, όπως το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας, που εκκενώθηκε μετά το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ της 11/6/2008

Eurokinissi

Ούτε καν οι οπτικοί προσεισμικοί έλεγχοι έχουν γίνει στα 80.000 δημόσια κτίρια, όπως το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας, που εκκενώθηκε μετά το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ της 11/6/2008
Το ΚΚΕ, στον αντίποδα όλων αυτών, αντιμετωπίζει την αντισεισμική θωράκιση της χώρας ως ένα μεγάλο έργο υποδομής για την προστασία της ζωής του λαού, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του προγράμματός του για τη λαϊκή οικονομία. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο όπου η γη, η λαϊκή στέγη, τα δημόσια έργα δε θα αποτελούν εμπορεύματα, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ο σχεδιασμός αυτός θα αξιοποιήσει τους Ενιαίους αποκλειστικά Κρατικούς Φορείς στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι μεταφορές, οι κατασκευές, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες.

Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική, καλεί το λαό άμεσα να παλέψει για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρειάζεται, επίσης, η συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.

Επίσης σημειώνει την ανάγκη ενημέρωσης, ετοιμότητας και ορθολογικής συμπεριφοράς πριν, κατά και μετά το σεισμό, καθώς και την απαίτηση να γίνεται μια εθνική άσκηση αντισεισμικής ετοιμότητας κάθε χρόνο. Τονίζει επίσης την ανάγκη πιστής τήρησης του εκάστοτε ισχύοντος Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού, καθώς και τη σχολαστική τήρηση του μητρώου κτιρίων. Επισημαίνει την απαίτηση προσεισμικού ελέγχου μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια, χώροι διασκέδασης κλπ.) και την αποκατάστασή τους, όπου αυτό χρειάζεται, ή την αντικατάστασή τους από άλλα κτίρια.

Ειδικότερα, το ΚΚΕ προτείνει:

  • Την ανάπτυξη της έρευνας (ποσοτικά και ποιοτικά) με τη διάθεση της χρηματοδότησης, του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού.
  • Τη σύνταξη μικροζωνικών μελετών και μελετών γεωλογικής καταλληλότητας, που θα λαμβάνονται υπόψη στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στον καθορισμό όρων δόμησης, της μελέτη των κτιρίων και έργων υποδομής.
  • Τη σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων και των σημαντικών εγκαταστάσεων, που να λαμβάνουν υπόψη το σεισμικό κίνδυνο της περιοχής.
  • Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών, τη θέσπιση ειδικών όρων μελέτης κατασκευής ή την απαγόρευση δόμησης σε αυτές.
  • Το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ. και τη θέσπιση ειδικών όρων για τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης. Σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων.
  • Την προστασία και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έκτακτες ανάγκες, δηλαδή για την εκτόνωση του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού.
  • Τον έλεγχο συνθηκών εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων στη βιομηχανία.
  • Τον έλεγχο των χώρων όπου φοιτά (σχολεία, φροντιστήρια), αλλά και των χώρων που διασκεδάζει η νεολαία.
  • Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινόμενου, τόσο ατομικά όσο σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.
  • Τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του μηχανισμού επέμβασης.

Ν. Π.


Η πρόταση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας απαιτεί μέσα από το πλαίσιο πάλης της να υπάρξει η απαραίτητη αντισεισμική θωράκιση. Σήμερα, χιλιάδες και χιλιάδες οικοδόμοι είναι άνεργοι. Χιλιάδες οικογένειες οικοδόμων βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης. Η ανεργία στον κατασκευαστικό κλάδο έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων απαιτεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο, με τέτοια έργα όμως που να είναι προς όφελος του λαού, προς όφελος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Είναι μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

-- Να υπάρξουν μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Χιλιάδες δημόσια κτίρια και εκατομμύρια ιδιωτικά σε όλη τη χώρα δεν έχουν ελεγχθεί ή είναι χτισμένα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς και είναι εν δυνάμει επικίνδυνα.

-- Να υπάρξει αντιπλημμυρική θωράκιση. Η Αττική, η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας «βουλιάζουν» σχεδόν κάθε Φθινόπωρο με την πρώτη νεροποντή. Μέχρι και ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί.

-- Να κατασκευαστούν σχολεία και παιδικοί σταθμοί. Σήμερα, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να φτιαχτούν σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10% των σχολείων της Αθήνας και το 35% της Θεσσαλονίκης λειτουργούν σε διπλοβάρδια.

-- Να γίνουν νέα νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Καθόλου τυχαίο ότι σήμερα, στην Αθήνα, που καλύπτει περίπου το μισό πληθυσμό της χώρας, υπάρχουν μόλις... δύο (!) δημόσια μαιευτήρια («Ελενα» και «Αλεξάνδρα»). Τόσα υπήρχαν και το... 1950!

Αντίστοιχα, όμως, οξυμένα τίθεται και το ζήτημα της κατασκευής σύγχρονης, ασφαλούς και φθηνής λαϊκής κατοικίας. Εκατομμύρια οικογένειες ζουν στο ενοίκιο ή χρυσοπληρώνουν κάποιο στεγαστικό δάνειο, για να μείνουν σε σπίτια ακατάλληλα. Σε σπίτια που δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να στεγάσουν μια οικογένεια, είτε λόγω παλαιότητας είτε για άλλους λόγους.

Σήμερα, υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, υπάρχει η ανάπτυξη εκείνη της τεχνολογίας, που μπορεί να φροντίσει για τα... αυτονόητα: Για την ασφάλεια και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Το γεγονός ότι αυτά η εκάστοτε κυβέρνηση δεν τα υλοποιεί, σχετίζεται άμεσα με τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Τα συμφέροντα των ελάχιστων μονοπωλιακών ομίλων στον κατασκευαστικό κλάδο, που δεν έχουν κανένα κέρδος από την κατασκευή όλων των παραπάνω έργων. Σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή, της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, οι οικοδόμοι εντείνουν τη δραστηριότητά τους και προχωρούν σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών. Ωστόσο, αυτό το ζήτημα, της αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας, με τα παραπάνω κριτήρια, είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο του λαού. Δεν είναι στενά «συντεχνιακό». Και σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση παλεύουν οι οικοδόμοι και οι άλλοι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι που συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα και τις συσπειρώσεις.


Κ. ΤΡ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ