ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Σφαγιάζονται συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια
  • Περισσότερα χρόνια εργασίας για ακόμα μικρότερες συντάξεις, το ύψος των οποίων θα καθορίζεται από τις ανάγκες των καπιταλιστών
  • Εντείνεται η εμπορευματοποίηση της Υγείας

Σαράντα χρόνια στο μαγκανοπήγαδο για πλήρη σύνταξη, για όποιον τα καταφέρει... Κατάργηση ακόμα και της 35ετίας και της 37ετίας χωρίς όριο ηλικίας. Μείωση των συντάξεων, το ύψος των οποίων θα εξαρτάται κάθε φορά από τις δυνατότητες της καπιταλιστικής οικονομίας (ουσιαστικά καταργείται η έννοια της κατώτατης σύνταξης), ένταση της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Αυτή την εφιαλτική ζωή διαμορφώνει για τους εργάτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσε χτες στη Βουλή, λίγο πριν κλείσει, ο υπουργός Εργασίας.

Μέτρα που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο για να αυξήσει την κερδοφορία του, για αυτό δεν είναι σύμπτωση ότι «οι προτεινόμενες αλλαγές συμπίπτουν κατά τα εξήμισι έβδομα με τις επτά συστάσεις που απηύθυνε το Εκοφίν στις 16 Φεβρουαρίου προς την ελληνική κυβέρνηση», όπως αναφέρεται στο κείμενο.

Οπως έχει ήδη εξαγγελθεί, η αντιασφαλιστική επίθεση θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις.

Πλήρη με 40 χρόνια εργασίας για όποιον αντέξει

Η δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί από το 2018 και αποκαλύπτει στο σύνολό τους τους αντιασφαλιστικούς στόχους της κυβέρνησης. Οι συντάξεις χωρίζονται στα δύο, στη βασική και την ανταποδοτική.

Για τη βασική προβλέπεται:

  • Η βασική θα είναι «μία, κοινή για όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (...) η οποία θα είναι σύνταξη γήρατος». Θα δίνεται δηλαδή με τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας (σήμερα είναι τα 65 έτη) και όχι με τη θεμελίωσή του, όπως είχε αρχικά ειπωθεί.
  • Θα καταβάλλεται «με εισοδηματικά κριτήρια ανεξαρτήτως αν ο δικαιούχος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή αν θα έχει έστω και ένα ένσημο». Ακόμα και αν κάποιος έχει δουλέψει μπορεί να μην πάρει καθόλου ή μόνο ένα τμήμα της. Εξαρτάται από το αν έχει άλλα εισοδήματα.
  • «Θα έχει προνοιακό χαρακτήρα και θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ύψος της εξαρτάται από τη σχετική πολιτική απόφαση εκάστης κυβέρνησης και, προφανώς, από τον αριθμό των δικαιούχων». Δε θα υπάρχει ένα ελάχιστο εγγυημένο ύψος σύνταξης. Θα εξαρτάται από τις επιλογές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, οι οποίες θα διαθέτουν ένα ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό, αδιάφορο πόσοι θα το μοιραστούν.

Για την ανταποδοτική προβλέπεται:

  • Θα εξαρτάται από το «χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές». Αρχικά ως χρόνος εργασίας θα νοείται «η δεκαετία ή δεκαπενταετία κατά την έναρξη εφαρμογής της, το 2018» και στη συνέχεια, «το σύνολο του εργατικού βίου». Και πιο κάτω σημειώνεται ότι «οι συντελεστές υπολογισμού ανταπόδοσης» θα είναι «κλιμακούμενοι συντελεστές, από τα 15 έως τα 40 χρόνια»! Ο εργάτης που θα καταφέρει να δουλέψει για 40 χρόνια, θα πάρει πλήρη σύνταξη. Οσο νωρίτερα φεύγει, τόσο θα μειώνεται η σύνταξη. Τελικός στόχος είναι το ποσό της σύνταξης να υπολογίζεται επί του μέσου όρου των αποδοχών του συνόλου του εργάσιμου βίου.
  • Ποιο θα είναι αυτό το ποσό εξαρτάται από τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Το ποσοστό αναπλήρωσης (οι συντελεστές υπολογισμού) δε θα είναι ενιαίο. Θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα χρόνια δουλειάς και «θα έχει μεν πολιτικό χαρακτήρα, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοεί την οικονομική κατάσταση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και το γεγονός ότι το σύστημα πρέπει να βιώσιμο και να μην εξαντλεί τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας». Δηλαδή, όπως και στη βασική, το ύψος της σύνταξης θα καθορίζεται κάθε φορά από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και από τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.
Προετοιμασία με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Η πρώτη φάση ξεκινά άμεσα με στόχο την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η οποία θα επιτευχθεί με: «...θ) κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (...), ια) αντικίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης...». Με άλλα λόγια, μέσω της μείωσης των αναπηρικών συντάξεων (σε αριθμό και ποσό), του επανακαθορισμού - βλέπε κατάργησης - της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, της θέσπισης αυστηρότερων ποινών για όσους τολμήσουν να συνταξιοδοτηθούν «πρόωρα» (6% για κάθε έτος νωρίτερα από το ανώτατο όριο). Στο κείμενο αναφέρεται ότι μόνο το μέτρο απαγόρευσης των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου θα αυξήσει το μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης «κατά 2 χρόνια έως το 2015. Από 61,4 που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 63,5». Αρα, τα προηγούμενα μέτρα θα οδηγήσουν σε αύξηση πολύ πάνω από τα δύο χρόνια.

Επίσης, η αύξηση θα επέλθει και από την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών στο Δημόσιο. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει το 2013.

Διπλή ένταση εμπορευματοποίησης της Υγείας

Για την Υγεία, στην πρώτη φάση προβλέπεται:

  • «Συνδιαχείριση των πόρων των κλάδων Υγείας (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος)». Θα δημιουργηθεί ένας «ενιαίος κουμπαράς» που θα χρηματοδοτεί αυτές τις υποβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας ή θα αγοράζει απ' τον ιδιωτικό τομέα υπηρεσίες και άλλες προμήθειες. Είναι μια επανέκδοση του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), που είχε παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2000 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στη δεύτερη φάση:

  • «Διαχωρισμός των κλάδων υπηρεσιών Υγείας από το συνταξιοδοτικό σύστημα». Με το διαχωρισμό των κλάδων Υγείας και Συντάξεων «οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) - που αποτελούν το κυρίως μέρος των διαθέσιμων υπηρεσιών του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα - θα υπαχθούν στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και θα ενσωματωθούν στο σύστημα της ΠΦΥ (και τα νοσοκομεία στη δευτεροβάθμια)». Στόχος είναι ο περιορισμός της κρατικής συμμετοχής στις δαπάνες Υγείας σε ένα ελάχιστο, υποβαθμισμένο επίπεδο για όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς γίνεται και με τη βασική και προνοιακή σύνταξη. Και αυτές οι υποβαθμισμένες παροχές θα γίνονται μέσα απ' το «ενιαίο και καθολικό σύστημα Υγείας» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και στο οποίο θα εντάσσονται δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, με τη συμμετοχή δήμων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Νέα σημαντική πρωτοβουλία της ΠΣΟ

Ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη 23 Μάρτη οι εργασίες της διήμερης συνάντησης ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών οργανώσεων με θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση και οι προτεραιότητες για το συνδικαλιστικό κίνημα» που διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) στην Αθήνα.

Σε αυτά τα πλαίσια έχουν δηλώσει συμμετοχή ήδη 18 συνδικαλιστικές οργανώσεις από διάφορες περιοχές της Ευρώπης, όπως Αλβανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλικία, το ΠΑΜΕ από την Ελλάδα, καθώς και τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

ΚΚΕ
Η κυβέρνηση έχει έτοιμο νόμο - τερατούργημα

Σχετικά με το σχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Οι θέσεις που κατέθεσε στη Βουλή για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν την προειδοποίηση του ΚΚΕ ότι έχει έτοιμο νόμο - τερατούργημα, που σφαγιάζει κυριολεκτικά τις συντάξεις, τα όρια συνταξιοδότησης για όλους, τα βαριά και ανθυγιεινά και τις στοιχειώδεις ιατροφαρμακευτικές παροχές. Αυτά που φέρνει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό αποτελούν κλιμάκωση του άγριου πολέμου που έχει εξαπολύσει με τη στήριξη ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλους τους τόπους δουλειάς. Ξεσηκωμός όλου του λαού. Για να ανατρέψουμε τους αντεργατικούς αντιασφαλιστικούς νόμους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Να πτωχεύσει η πλουτοκρατία, όχι ο λαός».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ