ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
33ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Επιβεβαιώθηκε η γραμμή της συναίνεσης

Τίποτα θετικό δεν πρέπει να προσδοκούν οι εργαζόμενοι από τα αποτελέσματα των εργασιών που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή

Ορκους πίστης στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται από το δικομματισμό και την ΕΕ, αντάλλαξαν στο συνέδριο οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας
Ορκους πίστης στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται από το δικομματισμό και την ΕΕ, αντάλλαξαν στο συνέδριο οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας
Την αναγκαιότητα να ενισχυθούν οι ταξικοί αγώνες των εργαζομένων με πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους, η ικανοποίηση των οποίων προϋποθέτει την ευθεία σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική και τους φορείς της, αλλά και το αποδυνάμωμα των δυνάμεων της συναίνεσης στα πρωτοβάθμια σωματεία, στις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, επιβεβαίωσε το 33ο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων στη Συνομοσπονδία.

Τόσο το αποτέλεσμα των εκλογών, όσο και οι τοποθετήσεις από τις παρατάξεις του προεδρείου (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση») που προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Σαββάτου, έρχονται να καταδείξουν για μια ακόμη φορά ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Το αντίθετο μάλιστα. Σε μια περίοδο κατά την οποία διαφαίνονται ξεκάθαρα νέες μπόρες για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, η πλειοψηφία φρόντισε με κάθε τρόπο να ανανεώσει την προσήλωσή της στην τακτική της συναίνεσης και των «κοινωνικών διαλόγων», για την υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας» και της απρόσκοπτης κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τίποτα θετικό για τους εργάτες

Σχολιάζοντας τόσο το όργιο της νοθείας που προηγήθηκε στην ανάδειξη αντιπροσώπων, όσο και το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Γ. Μαυρίκος, επικεφαλής της ΔΑΣ, σημείωσε σε δήλωσή του το απόγευμα της Κυριακής: «Η κατάσταση στην κορυφή της ΓΣΕΕ παραμένει ίδια. Οι δυνάμεις των υποχωρήσεων και του συμβιβασμού εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι. Αρα, κανένας εργάτης δεν πρέπει να προσδοκά τίποτα θετικό για τα λαϊκά στρώματα.

Η διέξοδος βρίσκεται στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ, στην όξυνση των αγώνων και στη γενικευμένη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, τους βιομηχάνους και την πολιτική των μονοπωλίων. Το συνέδριο είχε έντονα στοιχεία νοθείας. Ξέρετε ότι για 0,1%, για μισή ψήφο, παίζονται έδρες. Η ουσία είναι ότι ήταν ένα συνέδριο που η νοθεία ήταν σε έντονο βαθμό και ότι στην πλειοψηφία παραμένουν ισχυρές οι δυνάμεις του δικομματισμού και της συναίνεσης».

Ενωμένοι στην υποταγή

Στην πλειοψηφία τους, οι αντιπρόσωποι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αναλώθηκαν στις τοποθετήσεις τους σε μια ανούσια αντιπαράθεση για ζητήματα διαχείρισης, θέλοντας ο καθένας για λογαριασμό του κόμματός του να βγάλει λάδι την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, στη στρατηγική χάραξη της οποίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται απόλυτα. Μόνιμη επωδός στις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας ήταν η επίθεση στο ΠΑΜΕ και οι εκκλήσεις για «ενότητα» στο όνομα της συναίνεσης, ενώ δεν έλειψε και ο χυδαίος σε ορισμένες περιπτώσεις αντικομμουνισμός, με αποκορύφωμα τη δευτερολογία του προέδρου της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ Γ. Παναγόπουλου. Από κοντά και η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης», οι εκπρόσωποι της οποίας προσπάθησαν να κρύψουν τη στήριξη που με την ταχτική τους παρέχουν στην πλειοψηφία και στις επιλογές της.

Απαντώντας για το ζήτημα της ενότητας, στη δευτερολογία του ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εσείς όταν λέτε να πάμε μαζί να ενωθούμε, εννοείτε να πάμε μαζί για παράδειγμα στην ΟΚΕ. Εσείς αυτό το λέτε ενότητα, εμείς το λέμε υποταγή. Είμαστε αντίθετοι σε μια τέτοια ενότητα. Οπως και εσείς είστε αντίθετοι στην ενότητα που υποστηρίζουμε εμείς και με την οποία εννοούμε την πάλη όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα ποιο κόμμα ψηφίζουν, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κάθε κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε τους εργαζόμενους σαν τάξη απέναντι σε τάξη, ενάντια στους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, συνολικά ενάντια στο κεφάλαιο, τους οποίους εσείς τους θεωρείτε εταίρους και συμμάχους. Εμείς με αυτούς δεν πάμε».

Ξεκάθαρες θέσεις

Με τις τοποθετήσεις τους στο συνέδριο οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ αποκάλυψαν τη συνενοχή της πλειοψηφίας στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα, τις πραγματικές πολιτικές αιτίες των προβλημάτων και τη διέξοδο, που δεν είναι άλλη από τον ενωμένο ταξικό αγώνα για τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζόμενων. Με συγκεκριμένα στοιχεία απέδειξαν το όργιο της νοθείας στο οποίο επιδόθηκε η πλειοψηφία, την ίδια ώρα που ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ δε δίστασαν να κατέβουν ακόμα και σε κοινά ψηφοδέλτια σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, αλλοιώνοντας τους πραγματικούς συσχετισμούς.

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το νέο προεδρείο της Συνομοσπονδίας, ο Γ. Μαυρίκος ξεκαθάρισε: «Στο προεδρείο δε συμμετείχαμε και δε θα συμμετέχουμε και τώρα, γιατί δε θέλουμε να γίνουμε συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τη γραμμή της πλειοψηφίας. Θα συμμετέχουμε στην Εκτελεστική Επιτροπή, εκεί όπου οι εργαζόμενοι μάς εκλέγουν και μας αναδεικνύουν».

«Τα χρειάστηκε» ο εντεταλμένος της Κομισιόν

Οι αντιπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων στο συνέδριο τον «υποδέχτηκαν» με συνθήματα, προκαλώντας πανικό στις παρατάξεις του προεδρείου, που έσπευσαν να υπερασπιστούν την ευρωενωσιακή πολιτική

Συνδικαλιστές της πλειοψηφίας έχουν ήδη πάρει θέση μπροστά από το βήμα όπου βρίσκεται ο εκπρόσωπος της ΣΕΣ
Συνδικαλιστές της πλειοψηφίας έχουν ήδη πάρει θέση μπροστά από το βήμα όπου βρίσκεται ο εκπρόσωπος της ΣΕΣ
«Εξω τα τσιράκια της Κομισιόν!». Μ' αυτό το σύνθημα οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων «υποδέχτηκαν» το πρωί του Σαββάτου τον Τζον Μονκς, γενικό γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), ο οποίος κλήθηκε από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να χαιρετίσει το 33ο συνέδριο. Σε μια προσπάθεια να καλύψει το συνάδελφό του στα ξεπουλημένα όργανα του ευρωενωσιακού συνδικαλιστικού κινήματος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της πλειοψηφίας, αξιοποιώντας και αυτή την ευκαιρία για να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στην πολιτική της ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επιμένουμε σε μια κοινωνική Ευρώπη».

Η ομιλία του εκπροσώπου της ΣΕΣ δικαίωσε απόλυτα την αντίδραση των ταξικών δυνάμεων. Μιλώντας σαν γνήσιος εκπρόσωπος του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, ο Τζον Μονκς εξήρε τη συμβολή της ΕΕ στην «ευημερία των εργαζομένων», ύμνησε με προκλητικότητα το ρόλο της στην «εμπέδωση της ειρήνης» κύρια στην περιοχή των Βαλκανίων (!) και κλείνοντας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «αποκατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις 10 χώρες της πρώην ΕΣΣΔ», στην οποία συνέβαλε τα μέγιστα η ΕΕ. Μετά και από αυτόν τον αντικομμουνιστικό οχετό, δίκαια κέρδισε το χειροκρότημα των συνέδρων της πλειοψηφίας στο τέλος της ομιλίας του...

Απαντώντας στη δευτερολογία του σε όσους εκπροσώπους των παρατάξεων του προεδρείου έσπευσαν από του βήματος του συνεδρίου, και όχι μόνο, να υπερασπιστούν τον Μονκς και να καταγγείλουν την ενέργεια του ΠΑΜΕ, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε θλιβερό ότι οι εκπρόσωποι και των τριών παρατάξεων έτρεξαν να δηλώσουν υποταγή στον εκπρόσωπο των γραφειοκρατών της ΕΕ που καμία σχέση δεν έχει με τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό τους κίνημα. Θεωρούμε προσβλητικό για την εργατική τάξη να βγαίνει κάποιος να προπαγανδίζει την πολιτική της ΕΕ και εμείς να είμαστε χειροκροτητές».

Ο ραγιαδισμός των συνεταίρων στη ΓΣΕΕ

Είναι έγκυρο και αξίζει να καταγραφεί. Μετά το κράξιμο των αντιπροσώπων ενάντια στον γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) και τα δικαιολογημένα συνθήματα που ακούστηκαν, όπως «έξω τα τσιράκια της Κομισιόν...», το προεδρείο της ΓΣΕΕ κάλεσε σε ένα χώρο του συνεδρίου όλους τους ξένους αντιπροσώπους που παρακολουθούσαν τις εργασίες. Σκοπός της σύναξης αυτής φαίνεται πως ήταν να ζητήσουν συγγνώμη από τον Τ. Μονκς για το κάζο που έπαθε και παράλληλα να δηλώσουν υποταγή και συμμόρφωση στην ΕΕ και τα όργανά της.

Ακούστηκαν πολλά κυνικά στη σύσκεψη αυτή. Οπως η διαβεβαίωση μέλους του προεδρείου ότι έβαλε το κορμί του ασπίδα προστασίας για τον Μονκς!!! (κορμί με αρκετά μάλιστα κιλά...). Αλλος, επίσης, διαβεβαίωσε ότι οι Ελληνες είναι φιλόξενοι και πως είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Ενας τρίτος διαβεβαίωνε τον κ. Μονκς ότι αυτοί που τον κατέβασαν από το βήμα του συνεδρίου της ΓΣΕΕ δεν ήταν σύνεδροι, αλλά κάποιοι άσχετοι (φαίνεται πως είδαν φως και μπήκαν!).

Οπότε, ανέλαβε ο γνωστός κ. Γ. Ντάσης, υπάλληλος της ΓΣΕΕ στις Βρυξέλλες, να εξηγήσει στους ξένους αντιπροσώπους ότι το ΠΑΜΕ «είναι μια ισχνή μειοψηφία..., ότι δεν εκπροσωπεί πάνω από 7%..., ότι το 90% των εργαζομένων της Ελλάδας είναι υπέρ της ΣΕΣ» και πολλά ακόμα, που δεν αντέχουν σε σοβαρή συζήτηση. Διαπιστευτήρια υποτέλειας έδωσαν και άλλα παρευρισκόμενα στελέχη όλων των παρατάξεων του προεδρείου.

Ραγιαδισμός σε όλο του το μεγαλείο. Ραγιαδισμός ξένος με τις αξίες και τις παραδόσεις του ελληνικού εργατικού κινήματος. Νέα ήθη εργατοπατερισμού και δουλοπρέπειας.

Το πιο πιθανό αντίτιμο γι' αυτή τη δουλικότητα είναι να εξασφαλίσουν κάποια «προγράμματα» και «επιδοτήσεις» από τα δισεκατομμύρια που διαχειρίζεται η ΣΕΣ.


Χρήστος ΚΑΤΣΩΤΗΣ

Τα αποτελέσματα των εκλογών

Στο συνέδριο πήραν μέρος 498 αντιπρόσωποι (από 473 στο 32ο συνέδριο το 2004) και ψήφισαν 497 (από 472). Στο προηγούμενο συνέδριο, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) είχε λάβει 106 ψήφους και 10 έδρες. Τώρα είχε 104 αντιπροσώπους και έλαβε με αυτές τις ψήφους 9 έδρες αντίστοιχα στη Διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Αυτό συνέβη, επειδή υπήρξε μια μείωση κατά 9 αντιπροσώπους στον κλάδο των Οικοδόμων. Ο κλάδος της Οικοδομής, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχασε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ορισμένοι τις υπολογίζουν σε 25.000 περίπου. Πολλοί οικονομικοί μετανάστες που δούλευαν στα ολυμπιακά έργα έφυγαν από το Λεκανοπέδιο και εγκαταστάθηκαν στην περιφέρεια. Ετσι, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, οι ψηφίσαντες μειώθηκαν, συγκριτικά με προηγούμενα.

Κατά συνέπεια, αν και η ΔΑΣ στην τριετία που πέρασε αύξησε κατά 7 τους αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του Ιδιωτικού Τομέα, η μείωση κατά 9 στην Ομοσπονδία Οικοδόμων έδωσε τελικά το 104.

Τα αποτελέσματα για τις υπόλοιπες παρατάξεις είναι τα εξής (σε παρένθεση τα αποτελέσματα του 32ου συνεδρίου): ΠΑΣΚΕ 228 ψήφοι και 21 έδρες (211 και 21 έδρες), ΔΑΚΕ 134 ψήφοι και 12 έδρες (115 και 11 έδρες), «Αυτόνομη Παρέμβαση», 31 ψήφοι και 3 έδρες (29 και 2 έδρες). Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες συμμετείχε και η παράταξη της ΑΣΚΕ (διασπαστικό ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ από τις τράπεζες, που αυτή τη φορά κατέβηκε ενιαία με τη ΔΑΚΕ) παίρνοντας 11 ψήφους και 1 έδρα. Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο φετινό συνέδριο, η εκπρόσωπος της ΣΕΑΝ από τους μακαρονοποιούς στην Πάτρα ψήφισε μία από τις παρατάξεις του προεδρείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ