ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Την Πέμπτη η επόμενη διαδήλωση

Καθημερινή πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα

Με αίτημα ο νόμος - πλαίσιο να μείνει στα χαρτιά, να μείνει ανενεργός, να ανατραπεί, φοιτητές και σπουδαστές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Στην Αθήνα, οι χτεσινές γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών, ενώ από την Παρασκευή, 5 σπουδαστικοί σύλλογοι είχαν ανανεώσει τις αγωνιστικές τους αποφάσεις.

Νέος μεγάλος σταθμός στην ασίγαστη αγωνιστική δραστηριότητα φοιτητών και σπουδαστών είναι το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό παλλαϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη, 22 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και οι πανεπιστημιακοί, ενώ η ΠΟΣΔΕΠ ανανέωσε την απόφασή της για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και αυτή τη βδομάδα.

Με αίτημα - αιχμή «να καταργηθεί ο νόμος πλαίσιο», φοιτητές και σπουδαστές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ξεκαθαρίζοντας ότι το σύνθημα μπορεί να γίνει πράξη κάτω από το βάρος της πάλης των φοιτητών και όλου του λαού. Με επαγρύπνηση και συνεχιζόμενο αγώνα και όχι με την επανάπαυση που καλλιεργείται από λογικές που υποστηρίζουν ότι ο νόμος θα πέσει μόνος του επειδή είναι πρόχειρος, πολύπλοκος και δυσεφάρμοστος.

Ακόμα, οι φοιτητές ζητούν να συνεδριάσουν άμεσα όλες οι συνελεύσεις τμημάτων και οι Σύγκλητοι που δεν έχουν ακόμα συνεδριάσει, να πάρουν αποφάσεις που να καταδικάζουν το νόμο - πλαίσιο και να μην τον υλοποιήσουν.

Καθημερινά, φοιτητές και σπουδαστές προχωρούν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα πολύμορφης αγωνιστικής δραστηριότητας, που υποδηλώνει ότι ήδη αξιοποιούν όλες τις μορφές πάλης:

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, φοιτητές από τη Νομική, το Οικονομικό, το Πολιτικό και την Πάντειο πραγματοποιούν μαζική εξόρμηση - συγκέντρωση στον ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου), ενώ την ίδια ώρα φοιτητές από τη Φυσικομαθηματική και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, προχωρούν σε εξόρμηση - συγκέντρωση στο «MALL». Στις 12.30 μ.μ. σπουδαστές από τα ΤΕΙ Αθήνας προχωρούν σε αποκλεισμό της Λεωφόρου Καβάλας στο ύψος του ΤΕΙ.

Αύριο, Τετάρτη, το πρωί, φοιτητές και σπουδαστές θα κάνουν εξορμήσεις πλατιά στους εργαζόμενους και το λαό σε συνοικίες και κεντρικά σημεία της Αθήνας. Ακόμα, στις 9 π.μ. στα Δικαστήρια, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι διοργανώνουν συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες στο σωρό διαδηλωτές στο συλλαλητήριο της 8ης Μάρτη.

Την Παρασκευή, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι θα προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς διοδίων.

  • Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις διοργανώνουν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι σε πολλές ακόμα πόλεις. Συγκεκριμένα, αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ. στο Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη. Την Πέμπτη, συγκεντρώσεις διοργανώνουν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι σε: Θεσσαλονίκη, 5 μ.μ., στο Πολυτεχνείο, Κομοτηνή, 12 μ.μ., στην πλατεία, Αλεξανδρούπολη, 11 π.μ, στο δημαρχείο, Ξάνθη, 12 μ.μ., στο Πολυτεχνείο, Καβάλα, 12 μ.μ., στους Κήπους, Δράμα, 12 μ.μ., στην πλατεία, Σέρρες, 12 μ.μ., στο ΤΕΙ.
ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
Για το ρόλο της «Ιερής Συμμαχίας»

«Ιερά Συμμαχία: Συμμαχία που δημιουργείται το 1814, μεταξύ της Αυστρίας, Ρωσίας, Πρωσίας, Αγγλίας και Γαλλίας, με στόχο τη διατήρηση της τάξης και των συνόρων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών».

(Ιστορία Στ' Δημοτικού, κεφάλαιο «Η έκβαση του αγώνα», σελ. 56)

Καταρχήν, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει κάθε ιστορικός, η Ιερά Συμμαχία δεν ιδρύθηκε το 1814 αλλά το 1815, μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ, και ήταν τριμερής, αποτελούμενη από τη Ρωσία, την Αυστρία και την Πρωσία. Αν είχε ιδρυθεί το 1814, θα αντιμετωπίζαμε το παράλογο να συμμετέχει σε μια συμμαχία μια χώρα (η Γαλλία) που βρισκόταν σε... εμπόλεμη κατάσταση με τους... συμμάχους της. Αργότερα διευρύνεται με τη συμμετοχή των άλλων δύο χωρών, της Αγγλίας και της Γαλλίας. Αυτά για το ιστοριογραφικό μέρος...

Σε ό,τι αφορά το ιδεολογικό που είναι και το πιο κύριο, είναι αξιοσημείωτο πως απαλείφεται εντελώς ο καταφανώς αντιδραστικός, αντεπαναστατικός χαραχτήρας του συνασπισμού. «Διατήρηση της τάξης και των συνόρων» χαρακτηρίζεται ο στόχος της πολιτικής μιας συμμαχίας που θεωρεί οποιοδήποτε επαναστατικό κίνημα, κοινωνικό ή εθνικοαπελευθερωτικό «εκπορευόμενο από το Σατανά» και που κρατά για τον εαυτό της το δικαίωμα να επεμβαίνει ένοπλα σε κάθε εστία αντίστασης στη νικηφόρα, την εποχή εκείνη, αντεπανάσταση και να πνίγει τους λαούς στο αίμα.

Οσον αφορά, τώρα, την ίδια τη θέση των Δυνάμεων απέναντι στην Επανάσταση, είναι εντελώς ασαφής ο ρόλος που έπαιξε κάθε μία χωριστά, καθώς και τα συμφέροντα που τον υπαγόρευσαν (στη σελίδα 64 αρκετά απρόσωπα αναφέρεται ότι ορίζονται «Εγγυήτριες δυνάμεις» για το νεοσύστατο ελληνικό κράτος), ενώ το πρόσημο που μπαίνει στη δράση τους είναι συνολικά θετικό. Το τι σημαίνει η ύπαρξη εγγυητριών δυνάμεων για ένα ανεξάρτητο κράτος, το έχει ζήσει και εξακολουθεί να το ζει η Κυπριακή Δημοκρατία... Με βάση και τα παραπάνω, παρατηρεί κανείς πως το παιδί δε βοηθιέται να κατανοήσει τι σήμανε ιστορικά, για την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, η ύπαρξη αυτής της τριπλής εγγύησης, με δεδομένη μάλιστα την πάγια, εντελώς ετεροβαρή, σύνδεση της ελληνικής αστικής τάξης με τη Μεγάλη Βρετανία.

Για την πληρέστερη παρουσίαση του ζητήματος του ρόλου των ξένων δυνάμεων, σκόπιμη θα ήταν ακόμα η αναφορά - που απουσιάζει από το βιβλίο - στην ίδρυση των τριών πρώτων ελληνικών κομμάτων, που έφεραν τα ονόματα των τριών «προστάτιδων» δυνάμεων (Αγγλικό, Γαλλικό, Ρωσικό) και στην πραγματικότητα πρακτόρευαν τα αντίστοιχα συμφέροντα, πέρα και από τις συγκεκριμένες κοινωνικοταξικές τους αναφορές στον ελλαδικό χώρο (π.χ. το Αγγλικό κόμμα είναι το στενότερα δεμένο με τα συμφέροντα του αγγλικού κεφαλαίου, ενώ το Ρωσικό συγκεντρώνει γενικά τα λαϊκότερα στοιχεία).

(Οι πηγές προέρχονται από άρθρο της Δώρας Μόσχου, εκπαιδευτικού - ιστορικού - μέλους του ΔΣ του ΚΜΕ, το οποίο θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας»)

«

Η Παιδεία είναι το όπλο των λαών, δε βάζουμε από την τσέπη μας ούτε ένα ευρώ». Το μήνυμα ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο, για άλλη μια φορά στους δρόμους της Αθήνας. Δεκάδες φοιτητές προχωρούν, χτες το μεσημέρι, σε συμβολικό αποκλεισμό των οδών Πανεπιστημίου και Κατεχάκη. Η διάθεσή τους ξεκάθαρη: «Θα μπλοκάρουμε το νόμο στην πράξη. Θα τον καταργήσουμε. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Αξιοποιούμε όλες τις μορφές πάλης. Ο αγώνας μας θα πάει πολύ μακριά». Την ίδια στιγμή φωνάζουν συνθήματα, μοιράζουν τις αγωνιστικές αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων σε οδηγούς αυτοκινήτων για να πάρουν την απάντηση: «Ρε παιδιά, είμαστε μαζί σας»...

  • Συμβολική κατάληψη στη λέσχη του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι σπουδαστές, μέλη της ΠΚΣ, μετά από απόφαση της ΓΣ της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών. Οι σπουδαστές διεκδικώντας δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες, κατέλαβαν το χώρο μοιράζοντας προκηρύξεις και δωρεάν φαγητό στους συναδέλφους τους. Η πρόεδρος του ΤΕΙ χαρακτήρισε αντιδημοκρατική και απαράδεκτη την κίνηση αυτή και ζήτησε από τους εργαζόμενους να μη μοιράσουν φαγητό και να κλείσουν τη λέσχη. Οι εργαζόμενοι όμως, συμπαραστεκόμενοι στους σπουδαστές δεν έκλεισαν τη λέσχη.
Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό», που αυτό το μήνα είναι αφιερωμένες στην Παιδεία. Το πρόγραμμά τους έχει ως εξής: Σήμερα Τρίτη, 9.30 μ.μ., κινηματογραφική ταινία «Ο επίμονος κηπουρός». Αύριο Τετάρτη, 9.30 μ.μ., κινηματογραφική ταινία «Ο εφιάλτης του Δαρβίνου». Πέμπτη 22 Μάρτη, 10.30 μ.μ., νεανικό γλέντι.

Στην ΑΣΟΕΕ σήμερα

Η Πανσπουδαστική Κ.Σ. του Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η παιδεία των αναγκών μας υπόθεση όλου του λαού», σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο Α', με τη συμμετοχή εκπροσώπων ταξικών σωματείων του ΠΑΜΕ, της ΑΣΓΜΕ και μαθητών εκπροσώπων 15μελών.

Εκδηλώσεις για την Παιδεία
  • Η Πανσπουδαστική ΚΣ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Οι κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος - Συμπεράσματα - Προοπτική», σήμερα Τρίτη, 2.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Δ37α.
  • Οι ΚΟΒ Αγ. Δημητρίου του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση, με θέμα «Αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση - υποβάθμιση της Παιδείας. Διεκδικούμε Δημόσια - Ενιαία - Δωρεάν Εκπαίδευση», αύριο Τετάρτη, 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου.
  • Η Κομματική Οργάνωση Νέας Αρτάκης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση, αύριο Τετάρτη, 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου. Θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, εκπαιδευτικός και νομαρχιακή σύμβουλος.
  • Οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ κάνουν εκδήλωση με θέμα: «Η διαπάλη στο φοιτητικό κίνημα και η συνέχεια των κινητοποιήσεων», αύριο Τετάρτη, 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Πανσπουδαστική ΚΣ στο Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά), διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Συμπόρευση φοιτητικού και εργατικού κινήματος», αύριο Τετάρτη, 2 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Μανουσάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
  • Η Ενωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καματερού διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Νέα βιβλία, νέα μέτρα. Θα έχουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία;», αύριο Τετάρτη, 7 μ.μ., στο 7ο δημοτικό σχολείο Καματερού (πίσω από το 1ο Λύκειο στο Γεροβουνό). Θα μιλήσει η Βάνα Τζιαντζή, πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ