ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόγραμμα εκπαίδευσης εκτελωνιστών-πρακτόρων στο «Ανατόλια»

Η αμερικανική κυβέρνηση, διά του Ν. Μπερνς, ανακοίνωσε την επιδότηση προγράμματος, που θα εκτελεστεί στο αμερικανικό κολέγιο Θεσσαλονίκης, για την «εκπαίδευση εκτελωνιστών και οδικών μεταφορέων» για τα Βαλκάνια, ενώ, παράλληλα, μέσω Ελλάδας προωθεί προγράμματα για τη μείωση του κόστους των εμπορικών συναλλαγών στα Βαλκάνια

Μιας που μονιμοποιήθηκαν πλέον τα πήγαιν'- έλα των Αμερικανών στη Θεσσαλονίκη, ε, ας εκπαιδεύσουν και κάποιους ιθαγενείς, έτσι για να βρίσκονται

Avaton

Μιας που μονιμοποιήθηκαν πλέον τα πήγαιν'- έλα των Αμερικανών στη Θεσσαλονίκη, ε, ας εκπαιδεύσουν και κάποιους ιθαγενείς, έτσι για να βρίσκονται
Με το μανδύα προγράμματος «εκπαίδευσης εκτελωνιστών και οδικών μεταφορέων» έχει περιβληθεί πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο ουσιαστικά αφορά στην εκπαίδευση πρακτόρων και κατασκόπων, που θα εργάζονται στα Βαλκάνια υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων. Το πρόγραμμα, το οποίο επιδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση με το ποσόν των 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων, αναλαμβάνει να το εκτελέσει το αμερικανικό κολέγιο «Ανατόλια», που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χτες ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ν. Μπερνς, ενώ υπήρξε και σχετικό δελτίο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας.

«Στα πλαίσια του προγράμματος SECI, αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, η αμερικανική κυβέρνηση προσφέρει χορηγία ύψους 2.100.000 δολαρίων στο Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης "Ανατόλια", για να πραγματοποιήσει τριετή προγράμματα εκπαίδευσης και ανταλλαγών στον τομέα των μεταφορών. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κοτς της Τουρκίας και το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βουλγαρίας, το "Ανατόλια" θα χρησιμοποιήσει αυτό το ποσό για την εκπαίδευση εκτελωνιστών και οδικών μεταφορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπως σημειώνεται, αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Παγκόσμιας Τράπεζας «να βελτιώσει την υποδομή και άλλες συνοριακές διαδικασίες σε Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, ΠΓΔΜ και Ρουμανία». Πρόκειται για μια ακόμα πλευρά της υπόθεσης αυτής, που αφορά στις παρεμβάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι γνωστός ο ρόλος της στην προσπάθεια οικονομικής καθυπόταξης των λαών και τώρα προωθεί την πολιτική της μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στόχος της είναι η πλήρης υποταγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες και κυρίως στους μελλοντικούς σχεδιασμούς των πολυεθνικών μονοπωλίων υπό συνθήκες παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

Πέραν όλων των άλλων, με το πρόγραμμα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση συμπεριφέρεται υπό μια μορφή παγκόσμιας εξουσίας, που υπερκαλύπτει και την Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας προφανώς είναι προνομιακό πεδίο δράσης οι εμπορικές συναλλαγές στην περιοχή των Βαλκανίων και οι διαδικασίες εκτελωνισμού. Αποτελεί μια σαφή εκδήλωση των ανταγωνισμού που αναπτύσσεται μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, δηλαδή μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, στο χώρο των Βαλκανίων. «Ομαλές διατυπώσεις στα εθνικά σύνορα της περιοχής, σημειώνεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, θα μειώσουν το εμπορικό κόστος και το χρόνο εκτελωνισμού. Οι χαμηλοί δασμοί και γρήγορες μεταφορές θα συμβάλουν στην αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των χωρών της περιοχής».

Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής τελετής στην Αθήνα για την ανακοίνωση της «δωρεάς» της αμερικανικής κυβέρνησης, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών, Ν. Μπερνς. «Αυτή η δωρεά αναγνωρίζει, είπε, την ακεραιότητα αυτών των τριών ιδιωτικών πανεπιστημίων καθώς και τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Δηλαδή η αμερικανική κυβέρνηση μετά τις βόμβες ουρανίου, με τις οποίες μόλυνε τα Βαλκάνια για πολλές χιλιάδες χρόνια, τώρα ενδιαφέρεται και για την «ποιότητα ζωής των κατοίκων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Ενώ δεν παρέλειψε ν' αναφερθεί και στο ρόλο της Ελλάδας. «Αποτελεί, είπε, σαφές δείγμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει δύναμη θετικής αλλαγής στην περιοχή, όπου, επιτέλους, υπάρχει προοπτική ειρήνης και ευημερίας».

Οσον αφορά σε αυτό καθαυτό το πρόγραμμα, «θα γίνει χρήση τυποποιημένων προγραμμάτων σπουδών σε ολόκληρη τη Βαλκανική» και «ένας δικτυακός τόπος και διαδικασίες εκπαίδευσης εξ αποστάσεως θα επεκτείνουν την ακτίνα δράσης του προγράμματος, που έτσι θα καλύπτει τους κατοίκους και των έξι χωρών της περιοχής».

Και «Σεμινάριο Αμερικανικών Σπουδών»

Η δραστηριότητα της αμερικανικής κυβέρνησης δεν περιορίζεται μόνο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά έχει στον προσανατολισμό της και το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Ετσι το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη μαζί με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργανώνουν «Σεμινάριο Αμερικανικών Σπουδών 2001» από 26 έως 31 του Μάρτη 2001, με θέμα: «Αμερικανικές και ελληνικές διαστάσεις για τον ψυχρό πόλεμο και την κληρονομιά του 1945- 2001». Το σεμινάριο αυτό γίνεται σε μια περίοδο που κλείνουν 2 χρόνια από το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και οι πληροφορίες που υπάρχουν δείχνουν ότι θα επιχειρηθεί ουσιαστικά η νομιμοποίηση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΝΑΤΟ και ΕΕ. Πάντως, οι συμμετέχοντες θα πάρουν και πιστοποιητικά παρακολούθησης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του σεμιναρίου και θα κληθούν να συμπληρώσουν και τεστ ερωτήσεων με πολλαπλές απαντήσεις για να διαπιστωθεί... ο βαθμός εμπέδωσης.

ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για την επικείμενη λειτουργία της ΑΒΥΤ ΑΕ

Επίκαιρη Ερώτηση για την επικείμενη λειτουργία της ΑΒΥΤ ΑΕ στη Λεύκα Πατρών κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης.

Στο κείμενο της Ερώτησης υπογραμμίζεται: «Η επικείμενη λειτουργία της ΑΒΥΤ ΑΕ (Αχαϊκή Βιομηχανία Υψηλής Τεχνολογίας) στη Λεύκα Πατρών, στις πρώην εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ελαστικών Πιρέλι, έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής.

Η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει προγραμματική συμφωνία με την ΑΒΥΤ ΑΕ για τη συναρμολόγηση και επισκευή ηλεκτρονικών οπλικών συστημάτων, σε αεροσκάφη, φρεγάτες, τανκ, ηλεκτρονικούς εγκεφάλους πυραύλων κ.λπ..

Η ενέργεια αυτή, στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων - ιδιωτικοποιήσεων, παραχωρεί αρμοδιότητες - δραστηριότητες της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ)κ.α. στο ιδιωτικό κεφάλαιο αυξάνοντας την εξάρτηση της χώρας μας από στρατιωτικό - βιομηχανικά συμπλέγματα και φαίνεται ότι συσχετίζεται άμεσα με τον εκσυγχρονισμό της πυρηνικής βάσης του Αράξου.

Παράλληλα, εγκαθίσταται στην πιο υποβαθμισμένη συνοικία της Πάτρας με τεράστιους κινδύνους όχι μόνο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής».

Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός αν η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει στη λειτουργία της ΑΒΥΤ ΑΕ στην περιοχή Λεύκα Πατρών. Και τι μέτρα θα πάρει για να διασφαλιστεί ο κρατικός χαρακτήρας της ΕΒΟ, στην υπηρεσία αποκλειστικά και μόνο της εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής άμυνας, χωρίς παραχωρήσεις των δραστηριοτήτων της στις πολυεθνικές και μακριά από τα ΝΑΤΟ - ιμπεριαλιστικά σχέδια της περιοχής.

ΠΕΔΥΕ
Ανεπιθύμητος ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ομόφωνα κήρυξαν ανεπιθύμητο στη χώρα μας, το ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον, ο οποίος πρόσφατα την επισκέφτηκε, τα μέλη του Συμβουλίου τηςΠαναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), με ψήφισμά τους, το οποίο ενέκριναν σε συνεδρίαση που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Παρασκευή.

Στο κείμενό τους, καταγγέλλουν το ΓΓ του ΝΑΤΟ, κύριο εκπρόσωπο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, όπως υπογραμμίζουν, ως το βασικό εκφραστή των σχεδίων των ιμπεριαλιστών, που συνεχίζουν να υπονομεύουν την ειρήνη στα Βαλκάνια και γενικότερα στον κόσμο, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της διεθνούς πλουτοκρατίας, σε βάρος των λαών.

Παράλληλα, στο ψήφισμά τους καταδίκασαν, τη συνεχιζόμενη, από την ελληνική κυβέρνηση, πολιτική εναγκαλισμού με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σε μια περίοδο που τόσο επικίνδυνα φουντώνει το μέτωπο των συγκρούσεων στα γειτονικά μας Σκόπια. Εξ αιτίας του ρόλου των ΗΠΑ στη δημιουργία των εξτρεμιστικών ομάδων στα Βαλκάνια και η Ελλάδα ν' αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.

Τέλος δήλωσαν, ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν με όλες τους τις δυνάμεις την πιο αποτελεσματική οργάνωση του αγώνα, κατά των πολεμοκάπηλων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, πρωτοστατώντας στο συντονισμό των φιλειρηνικών δραστηριοτήτων και των άλλων αντιπολεμικών φορέων του αθηναϊκού λαού.

Για την έκδοση νέων εκλογικών βιβλιαρίων

Στις 31 Μάρτη λήγει η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση εκλογικών βιβλιαρίων, για όσους γεννήθηκαν μέσα στο 1983, αλλά και για όσους γεννήθηκαν νωρίτερα, αλλά έχουν παραλείψει να εγγραφούν. Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους είναι υποχρεωτική. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στο δήμο ή κοινότητα είναι: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας, βεβαίωση αστυνομικού τμήματος για τη διεύθυνση κατοικίας και την ενορία που υπάγεται, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Η ίδια προθεσμία ισχύει και για όσους επιθυμούν να μεταγραφούν.

Περιοδεία στον ΟΑΣΑ και την «Ολυμπιακή»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος θα περιοδεύσει αύριο Τετάρτη, στις 8 π.μ., στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ στο Ελληνικό και στις 10 π.μ. στην Τεχνική Διεύθυνση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Στα πλαίσια της επίσκεψης η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις εργαζομένων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org