ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 21 Φλεβάρη 2021
Σελ. /40
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Στην πρώτη γραμμή της πάλης για την υγεία, τη δουλειά και τα άλλα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαών

Με αφορμή τον ένα χρόνο της πανδημίας του κορονοϊού, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, 53 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο τοποθετούνται για τις εξελίξεις και υπογράφουν Κοινή Ανακοίνωση - κάλεσμα στους λαούς να εντείνουν την πάλη τους για τα δικαιώματά τους και για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, που μπορεί να θέσει τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ενας χρόνος πέρασε από το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19, που έδρασε καταλυτικά και για την εμβάθυνση της καπιταλιστικής κρίσης, φέρνοντας πολλά δεινά στην παγκόσμια εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα. Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν, πάνω από 2 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους, εκατομμύρια άλλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δραματική χειροτέρευση των συνθηκών της ζωής τους, ήρθαν αντιμέτωποι με τα κοινωνικά αδιέξοδα του καπιταλισμού, όπως είναι η ανεργία, η όξυνση της εκμετάλλευσης και της καταστολής.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, που τοποθετούμαστε με αυτήν την Κοινή Ανακοίνωση θέλουμε πρώτα απ' όλα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους επλήγησαν από την πανδημία της COVID-19, σε όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, σε όσους νόσησαν, καθώς και να στείλουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, στο προσωπικό των νοσοκομείων, των μονάδων Υγείας που έδωσαν για ένα χρόνο και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη αντιπαλεύοντας μεγάλες δυσκολίες.

Στον χρόνο αυτό εκδηλώθηκαν με δραματικό τρόπο τα οξυμένα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στα νοσοκομεία, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε αναγκαία προστατευτικά μέσα, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και της παραγωγής του φαρμάκου και ιατρικών μέσων, που ως τάση εκφράζεται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Την ίδια ώρα δισεκατομμύρια καρπώνονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι φαρμακευτικές εταιρείες, που αύξησαν την κερδοφορία τους, ενώ τα φάρμακα, το υγειονομικό υλικό, τα εμβόλια, η έρευνα, στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας, όξυνσης της ανισοτιμίας ανάμεσα στις χώρες και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων. Η όξυνση των ανταγωνισμών για την παραγωγή και τη διάθεση των εμβολίων και των φαρμάκων, οι καθυστερήσεις στον αναγκαίο εμβολιασμό, οι αποκλεισμοί και η μη δημοσιοποίηση των συμβάσεων με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες εκφράζουν τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων. Αναδεικνύεται η σημασία της πάλης για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών, της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού που μπορεί να θέσει τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα χαιρετίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων στην Υγεία, όπως και την πάλη των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, που απαιτούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος και προστασίας της υγείας τους.

Καταγγέλλουμε τις κυβερνήσεις, που μέσα σε συνθήκες πανδημίας νομοθετούν νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, που φορτώνουν την κρίση και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και των λαών και την ίδια ώρα καταστέλλουν με αυταρχισμό και αστυνομοκρατία την πάλη τους.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Διεκδικούμε σε κάθε χώρα δημόσιες, δωρεάν και καθολικές υπηρεσίες Υγείας και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, την προστασία της υγείας και της ζωής των λαών:

  • Αμεση ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας με κρατική χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
  • Ταχύτερο εμβολιασμό του λαού σε κάθε χώρα, με αποτελεσματικά, ασφαλή και δωρεάν εμβόλια, χωρίς αποκλεισμούς στην προμήθειά τους, όπως παρατηρούμε ότι συμβαίνει σε βάρος των λαών στις λιγότερο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Κατάργηση των πατεντών για τα εμβόλια και για όλα τα άλλα αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Αμεση χορήγηση δωρεάν και καθολικά στο λαό από το κράτος όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης και προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ.), διαγνωστικών εξετάσεων.
  • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές, που επιχειρούν να τσακίσουν παραπέρα τους μισθούς και τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα. Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό.
  • Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και να τερματιστούν άμεσα όλες οι κυρώσεις και τα μέτρα οικονομικού αποκλεισμού, που στις συνθήκες της πανδημίας είναι ακόμη πιο άδικα και εγκληματικά, όπως είναι ο εγκληματικός αποκλεισμός ενάντια στην Κούβα και τη Βενεζουέλα από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, να ανακληθεί η απαράδεκτη ενέργεια των ΗΠΑ που επαναφέρει την Κούβα στη λίστα των λεγόμενων "κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία".
  • Λέμε "όχι" στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στις στρατιωτικές ασκήσεις, όπως αυτές του ΝΑΤΟ, και διεκδικούμε να διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι και να χρηματοδοτηθούν επαρκώς τα δημόσια συστήματα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης».
Τα κόμματα που υπογράφουν

1. ΚΚ Αλβανίας

2. ΚΚ Αρμενίας

3. ΚΚ Αυστραλίας

4. Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

5. ΚΚ Βελγίου

6. ΚΚ Βενεζουέλας

7. Ενωση Κομμουνιστών στη Βουλγαρία

8. Βραζιλιάνικο ΚΚ

9. ΚΚ Βραζιλίας

10. ΚΚ Βρετανίας

11. Νέο ΚΚ Βρετανίας

12. Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία

13. Γερμανικό ΚΚ

14. ΚΚ στη Δανία

15. ΚΚ Ελλάδας

16. ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

17. Ιορδανικό ΚΚ

18. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

19. Κόμμα Τουντέχ (Ιράν)

20. ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας

21. Κομμουνιστές της Καταλονίας

22. ΚΚ (Ιταλία)

23. Κομμουνιστικό Μέτωπο (Ιταλία)

24. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

25. ΚΚ Κούβας

26. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

27. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

28. Σοσιαλιστικό Κόμμα (Λιθουανίας)

29. ΚΚ Μεξικού

30. ΚΚ Μπανγκλαντές

31. Δημοκρατικό Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν

32. Νέο ΚΚ Ολλανδίας

33. Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας

34. ΚΚ Ουκρανίας

35. Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

36. ΚΚ Πακιστάν

37. Παλαιστινιακό ΚΚ

38. Κόμμα Λαού Παλαιστίνης

39. Παραγουανό ΚΚ

40. ΚΚ Πολωνίας

41. Πορτογαλικό ΚΚ

42. Σοσιαλιστικό Κόμμα Ρουμανίας

43. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

44. ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

45. ΚΚΣΕ

46. Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας

47. Κομμουνιστές Σερβίας

48. ΚΚ Σουαζιλάνδης

49. ΚΚ Σρι Λάνκα

50. Συριακό ΚΚ

51. ΚΚ Τουρκίας

52. Φιλιππινέζικο ΚΚ (ΠΚΠ 1930)

53. ΚΚ Φινλανδίας


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αφήνει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους ενώ ομολογεί τη διασπορά στους χώρους δουλειάς

Επικίνδυνοι σχεδιασμοί για μετακύλιση των εμβολιασμών και στα φαρμακεία

Η συνεχής διασπορά του κορονοϊού σε εργασιακούς χώρους, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, επισημάνθηκε για μια ακόμα φορά κατά την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση την Παρασκευή, χωρίς και πάλι να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία και πολύ περισσότερο χωρίς η κυβέρνηση να επιβάλλει ούτε τώρα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς. Αντ' αυτού, η συνεχιζόμενη αυτή διασπορά αποδόθηκε σε ...«εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας» μεταξύ συναδέλφων, ενώ ως λύση προβλήθηκε η «αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλους τους εργασιακούς χώρους» - των πρωτοκόλλων δηλαδή που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας, αφήνοντας τους εργαζόμενους εκτεθειμένους.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, επιβεβαίωσε τον επικίνδυνο σχεδιασμό της κυβέρνησης να μετακυλήσει την κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό και στα φαρμακεία, χωρίς ιατρική επίβλεψη. Οπως δήλωσε, η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα ο εμβολιασμός με το μονοδοσικό εμβόλιο της «Johnson & Johnson» - αφού αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων - να μπορεί να γίνεται και στα φαρμακεία, χωρίς ιατρική επίβλεψη, παρότι μιλάμε για νέα εμβόλια για μια νέα νόσο, που καθιστούν αναγκαία τη διενέργεια του εμβολιασμού σε κατάλληλα στελεχωμένα εμβολιαστικά κέντρα, για τη λήψη ιστορικού, την άμεση αντιμετώπιση και διερεύνηση οποιασδήποτε ενδεχόμενης παρενέργειας, τη φαρμακο-επαγρύπνηση κ.ο.κ.

Στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας

Ακόμη 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.460 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Συνολικά οι θάνατοι έφτασαν τους 6.249 και τα κρούσματα τα 177.494.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 325 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία ήταν 277, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου ήταν 223 ασθενείς.

Από τα νέα κρούσματα, 741 καταγράφηκαν στην Αττική (Κεντρικός Τομέας Αθήνας 230, Δυτικός Τομέας 140, Πειραιάς 109, Βόρειος Τομέας 82, Νότιος Τομέας 73, Ανατολική Αττική 64, Δυτική Αττική 24, ΠΕ Νήσων 19), 142 στη Θεσσαλονίκη και 104 στην Αχαΐα.

Τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια φτάνουν τα 10.500, με περίπου 5.500 στην Αττική. Η βρετανική μετάλλαξη μετράει ήδη 760 κρούσματα σε 32 Περιφερειακές Ενότητες, μαρτυρώντας τη διασπορά στην κοινότητα. Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης ανησυχεί η διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα:

-- Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») προστίθενται από το Σάββατο οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού - Ευόσμου.

-- Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») προστίθενται οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλονιάς και Ηλείας (πλην Ανδρίτσαινας), και οι δήμοι Θάσου, Αγιάς Λάρισας, Ηρακλείου Κρήτης, Κορίνθου, Νεμέας, Αργους - Μυκηνών, Ζίτσας.

-- Δεν παρατείνονται τα αυξημένα μέτρα στους δήμους Θήρας, Αγ. Νικολάου Κρήτης, Ζακύνθου, Εορδαίας, Σπάρτης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ