ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 21 Φλεβάρη 2021
Σελ. /40
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Κορύφωση των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τον έλεγχο των σωματείων

Eurokinissi Sports

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει τις προσπάθειές της να χειραγωγήσει και να ελέγξει τον αθλητισμό, ενόψει και των επικείμενων εκλογών στις αθλητικές ομοσπονδίες. Οσο μάλιστα πλησιάζουμε στο διάστημα στο οποίο πολλές ομοσπονδίες έχουν ορίσει τις αρχαιρεσίες τους, δηλαδή στο δίμηνο Μάρτη - Απρίλη, η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης γίνεται όλο και πιο απροκάλυπτη, με στόχο τον έλεγχο των διοικήσεων στις ομοσπονδίες και των σωματείων.

«Οπλο» για χειραγώγηση το Αθλητικό Μητρώο

Ως ένα από τα βασικά όπλα της για τη χειραγώγηση των αρχαιρεσιών η κυβέρνηση χρησιμοποιεί εδώ και μήνες την πλατφόρμα του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων. Απ' όταν μπήκε σε εφαρμογή το Μητρώο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε σωματεία και ομοσπονδίες, για τις πολύπλοκες διαδικασίες που απαιτούνταν για την εγγραφή σε αυτό, και κυρίως για το γεγονός ότι βάσει της νέας νομοθεσίας δικαίωμα ψήφου στις εκλογές των ομοσπονδιών, αλλά και στην κρατική χρηματοδότηση, θα έχουν μόνο όσα σωματεία έχουν εγγραφεί πλήρως στο Μητρώο.

Η πορεία της διαδικασίας όλο το προηγούμενο διάστημα ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα εγγραφής που είχαν φανεί εξαρχής, ενώ την κατάσταση χειροτέρευσαν οι συνθήκες που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε να απλοποιήσει την όλη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, σήμερα εκατοντάδες σωματεία παραμένουν «στον αέρα», χωρίς δικαίωμα στην τακτική επιχορήγηση, ούτε και ψήφου στις εκλογές.

INTIME SPORTS

Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά: Μέχρι τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη μόλις 46% των προεγγεγραμμένων σωματείων είχαν καταφέρει να ενταχθούν πλήρως στο Μητρώο, και απ' αυτά μόλις το 34% είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Παρά τις αντιδράσεις και το αίτημα για σημαντική παράταση - ίσως και για όλο το 2021 - στα χρονικά περιθώρια εγγραφής (αρχικά έληγε στις 31/12/2020), η κυβέρνηση στα μέσα του προηγούμενου μήνα με τροπολογία της αρκέστηκε στο να δώσει μια ολιγοήμερη παράταση.

Προσπάθεια νομιμοποίησης των παρεμβάσεων

Και ενώ συμβαίνουν αυτά με το Αθλητικό Μητρώο, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση επιδόθηκε και σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης των παρεμβάσεών της στον αθλητισμό, με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες αθλητριών και αθλητών για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βίας από ανθρώπους του χώρου. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αποτέλεσαν την αφορμή ώστε να συνεχιστούν οι ποικιλόμορφες κυβερνητικές παρεμβάσεις συμφερόντων στα του αθλητισμού σε διοικητικό επίπεδο, με άλλοθι την επιβολή μέτρων για τον «καθαρισμό του χώρου» και την «προστασία αθλητών και αθλητριών», όπως διαφημίστηκαν.

Τις κυβερνητικές προσπάθειες νομιμοποίησης των παρεμβάσεων είχε σχολιάσει στην κορύφωση των γεγονότων πριν από λίγες βδομάδες με ανακοίνωσή του το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε αυτή μεταξύ άλλων επισημαινόταν:

«Μόλις τρεις μέρες κράτησε τελικά η ευαισθησία της ΝΔ για τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο του αθλητισμού, στα οποία μάλιστα εμπλέκονται και δικά της στελέχη. Μετά αποκαλύφθηκε το πραγματικό τους πρόσωπο, που δεν είναι τίποτα άλλο από την άθλια εκμετάλλευση όσων καταγγέλλουν οι αθλήτριες και οι αθλητές, προκειμένου να νομιμοποιήσουν παρεμβάσεις ποικιλόμορφων συμφερόντων στο χώρο του αθλητισμού, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αλλά συντηρούν αυτά τα φαινόμενα. Γιατί τι άλλο μπορεί να δημιουργήσει, αν όχι εξάρτηση και νοσηρότητα, η νομιμοποίηση της παρουσίας εκπροσώπων των χορηγών στις διοικήσεις των ομοσπονδιών; Τα φαινόμενα διαφθοράς και σήψης που υπάρχουν και στο χώρο του αθλητισμού είναι παράγωγα της εμπορευματοποίησης και ενός συστήματος που έχει σαν "αξίες" τον ανταγωνισμό, τον ατομικισμό, τον νόμο της ζούγκλας. Αυτές τις αξίες υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις - και η σημερινή. Κι ας προσπαθεί ο κ. Αυγενάκης να βγει από πάνω κηρύσσοντας την κάθαρση. Δεν αντιμετωπίζεται η διαφθορά με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, για να μπει άλλος "χαλίφης στη θέση του χαλίφη", γιατί αυτό έκανε ο νόμος Αυγενάκη».

Στην πρώτη γραμμή ο κρατικός και κυβερνητικός μηχανισμός

Το τελευταίο διάστημα λοιπόν συνεχώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για μεθοδεύσεις από πλευράς στελεχών της ΝΔ, αλλά και προσκείμενων σε αυτήν υποψηφίων στις εκλογές των ομοσπονδιών, να χειραγωγήσουν σωματεία και αθλητές ενόψει των εκλογών. Αυτό γίνεται ακόμα και με τη χρησιμοποίηση του κρατικού και κομματικού μηχανισμού, και με πιέσεις από πλευράς κυβέρνησης προς δημάρχους, περιφερειάρχες, κομματικά στελέχη ώστε να εντείνουν τις πιέσεις προς τα σωματεία με κάθε τρόπο σχετικά με τη στάση τους στις εκλογές.

Ενδεικτική της κυβερνητικής πρεμούρας είναι η σύσκεψη που πραγματοποίησε στις 30/11/2020 η Γραμματεία Οργανωτικού του κυβερνώντος κόμματος για το ζήτημα των εκλογών στις αθλητικές ομοσπονδίες, με την παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού. Εκεί μεταξύ άλλων δόθηκαν και οι κατευθυντήριες γραμμές προς τα στελέχη για τους αρεστούς στην κυβέρνηση υποψηφίους στις εκλογές. Τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης είχε καταγγείλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σε τοποθέτησή του στη Βουλή στις 30/1, όπου στάθηκε και στις καταγγελίες που διατυπώθηκαν από σωματεία για τέτοιου είδους περιστατικά.

Η αιφνιδιαστική νέα τροπολογία

Τελευταίο παράδειγμα των κυβερνητικών προθέσεων ήταν η αιφνιδιαστική κατάθεση, την περασμένη βδομάδα, νέας τροπολογίας του υφυπουργού Αθλητισμού για τις εκλογές των ομοσπονδιών, και μάλιστα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ήταν προς ψήφιση στη Βουλή. Με την τροπολογία αυτή δίνεται η δυνατότητα χρήσης της ψηφιακής κάλπης «Ζευς» του υπουργείου Ψηφιακής Πολικής για την πραγματοποίηση των εκλογών των ομοσπονδιών.

Η τροπολογία καταδικάστηκε ως ωμή παρέμβαση στα καταστατικά των αθλητικών ομοσπονδιών, στα οποία επιφέρει αλλαγές, ειδικά στα όσα ορίζουν για τις διαδικασίες των αρχαιρεσιών (π.χ. αλλαγή εφορευτικών επιτροπών). Παράλληλα δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στις ομοσπονδίες, ιδιαίτερα σε αυτές που μέχρι τα τέλη της προηγούμενης βδομάδας είχαν προκηρύξει την εκλογική τους διαδικασία, καθώς ορίζει σαφές χρονικό διάστημα για την πραγματοποίησή τους 27 μέρες πριν από την ψήφισή της.

Στην συζήτηση στη Βουλή που ακολούθησε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε κατάπτυστη τη νέα τροπολογία και τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τις αθλητικές ομοσπονδίες αντί να την ενδιαφέρουν τα προβλήματα που βιώνουν οι αθλητές, με το μόνιμο lockdown στον αθλητισμό.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν επίσης, για άλλη μια φορά, και στον αθλητικό κόσμο. Οι περισσότερες ομοσπονδίες δήλωσαν τουλάχιστον επιφυλακτικές και εξέφρασαν ανησυχίες για κινδύνους αλλοίωσης της διαδικασίας των εκλογών.

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο η κυβέρνηση

Την αιφνιδιαστική κατάθεση της νέας τροπολογίας για τις εκλογές στις Αθλητικές Ομοσπονδίες και τους σκοπούς που εξυπηρετεί αυτή κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Με αιφνιδιαστική τροπολογία, που κατέθεσε η κυβέρνηση σε άσχετο νομοσχέδιο, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα (την Τετάρτη 17/2), παραβιάζει με ωμό τρόπο τα καταστατικά των Αθλητικών Ομοσπονδιών. Σαν να ζήλεψε "μαύρες εποχές", που ο υφυπουργός Αθλητισμού διόριζε διοικήσεις, παρεμβαίνει απροκάλυπτα σε εκλογικές διαδικασίες που ήδη έχουν προκηρυχθεί, αλλάζοντας τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους, διορίζοντας εφορευτικές επιτροπές της αρεσκείας του, μεθοδεύοντας ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που δεν είναι αδιάβλητες.

Κι όλα αυτά για να μπορέσει να ελέγξει τις διοικήσεις και τα σωματεία. Φτάνει σε σημείο να ζητάει εξουσιοδότηση να καθορίσει ο ίδιος την εκλογική διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος της. Είναι τέτοια η πρεμούρα του να "σημαδέψει την τράπουλα" που αλλάζει ξανά και ξανά τις διαδικασίες.

Ο πανικός και τα αδιέξοδα οδηγούν σε αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο τον κ. Αυγενάκη, που όπου σταθεί κι όπου βρεθεί μιλάει για τη στήριξη του πρωθυπουργού στο έργο του.

Ο αθλητικός κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα και να ζητήσει εδώ και τώρα να πάρει πίσω η κυβέρνηση την κατάπτυστη αυτή τροπολογία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ