ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να δεχτεί πλήγματα η πολιτική που τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα

Περιοδεία στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου πραγματοποίησε ο Γ. Πρωτούλης

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Κάλεσμα στους εργαζόμενους ενός μεγάλου χώρου δουλειάς και μάλιστα στρατηγικής σημασίας να εμπιστευτούν το ΚΚΕ χωρίς προκαταλήψεις, ώστε να κάνουν «την πραγματική διαφορά, για να δοθεί ώθηση στην ανάταση του εργατικού κινήματος», απηύθυνε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το στέλεχος του Κόμματος περιόδευσε την περασμένη Δευτέρα στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο και αφού είχε μια σύντομη ενημέρωση από τη διεύθυνση, συνομίλησε με εργάτες από διάφορα πόστα.

Μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη ήταν και εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν στα ΕΛΠΕ και είναι στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης»: Ο Χρήστος Ματαράγκας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής, και η Βάσω Αγγελή, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθήνας.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Γ. Πρωτούλης υπογράμμισε ότι η περίοδος αυτή είναι ιδανική για μπει στο προσκήνιο η ουσιαστική συζήτηση για όσα αφορούν τη ζωή των εργαζομένων. Αναδεικνύοντας ότι τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα δεν χωρίζονται σε «τοπικά» και «κεντρικά», έφερε ως παράδειγμα το ότι πολλοί από τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ (σε ορισμένα τμήματα η πλειοψηφία τους) δουλεύουν μέσω εργολάβων και όχι με σταθερές και μόνιμες σχέσεις. «Αυτό δεν είναι τεχνικό πρόβλημα», τόνισε. «Πρόκειται για πρόβλημα πολιτικό, είναι στρατηγική επιλογή των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν, της ΕΕ, να εντείνεται η «ευελιξία», για να πέφτουν τα μεροκάματα σε όλους τους εργαζόμενους». Φέρνοντας ως παράδειγμα την Τοπική Διοίκηση, που είναι «πρωταθλήτρια» σε αυτές τις σχέσεις εργασίας, ανέδειξε ότι όσο περισσότερο γενικεύεται αυτή η ανασφάλεια, τόσο περισσότερο αυξάνονται και τα εργατικά «ατυχήματα». «Εργαζόμενοι που είναι μακροχρόνια άνεργοι πιάνουν μια προσωρινή δουλειά, δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν πριν ξαναπεταχτούν στην ανεργία και περιπλανώνται σε δουλειές και πόστα άσχετα με την ειδικότητά τους», εξήγησε, «με τραγικά αποτελέσματα».

Θύμισε ότι το ΚΚΕ έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να ανοίξει μέσα στα εργοστάσια το ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον», σε συνέχεια της συζήτησης που είχε ανοίξει κατά τη διάρκεια της κρίσης γύρω από το «ποιος κλείνει τα εργοστάσια». Εφερε το παράδειγμα της Χαλυβουργικής, που έκλεισε παρόλο που δεν είχε γίνει κάποιος μεγάλος αγώνας στο εργοστάσιο. Και έθεσε τα ερωτήματα: «Ποιος είναι αυτός που δημιουργεί την κρίση, την ανεργία, τα προβλήματα στις γειτονιές; Φταίνε τα εργατικά δικαιώματα και η πάλη μας για να τα υπερασπιστούμε ή αυτή η πολιτική; Αυτά πρέπει να αποτελέσουν κριτήρια πολιτικής επιλογής μπροστά στις εκλογές, γιατί πρέπει να αξιοποιηθεί η συσσωρευμένη εμπειρία των τελευταίων ετών».

«Αυτή η πολιτική πρέπει να δεχτεί πλήγματα, να καταδικαστεί με την ενίσχυση του ΚΚΕ, αυτή είναι η επιλογή που μπορεί να κάνει τη διαφορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ
Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού

Περιοδεία στη ΔΕΥΑΜΒ πραγματοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος

Περιοδεία στα κεντρικά γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) πραγματοποίησαν στις 15/2 ο Αποστόλης Ριζόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, και ο Αποστόλης Νάνος, δημοτικός σύμβουλος Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στις συζητήσεις που έγιναν, οι εργαζόμενοι ανέδειξαν την αγωνία τους για την πορεία και το μέλλον της δημοτικής επιχείρησης, για τις ελλείψεις προσωπικού, για την ιδιωτικοποίηση τομέων και τμημάτων και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πολιτική συνολικής ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης και της διαχείρισης του νερού, που αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση και κυρίαρχη πολιτική που προωθείται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, στο πλαίσιο και της πολιτικής της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, τόνισαν ότι οι ίδιοι με το σωματείο τους είναι στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, αλλά και την εξασφάλιση φτηνών και ποιοτικών υπηρεσιών ύδρευσης στους κατοίκους του Βόλου.

Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εκφράζοντας τη στήριξή τους στα αιτήματα των εργαζομένων, επισήμαναν ότι η σημερινή δημοτική αρχή Μπέου συνεχίζει την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής στον φορέα διαχείρισης του υδάτινου πλούτου της περιοχής, δηλαδή τη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με παραχώρηση των έργων σε εργολαβικές εταιρείες και σταδιακή ιδιωτικοποίηση των τομέων της.

Και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ, να το ενισχύσουν με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές παντού και να διεκδικήσουν:

  • Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ ή τομέων - υπηρεσιών της δημοτικής επιχείρησης, φραγμό στην εμπορευματοποίηση του νερού.
  • Αλλαγή του σημερινού θεσμικού και νομικού πλαισίου μελετών και έργων, που το μόνο που διασφαλίζει είναι τα εργολαβικά κέρδη. Να μην επιβαρυνθεί ο βολιώτικος λαός με τις ληστρικές εργολαβικές οικονομικές απαιτήσεις.
  • Διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του νερού στο δήμο Βόλου. Κατάργηση της ΚΥΑ 135275/22-5-2017 που αφορά το νέο τρόπο τιμολόγησης του νερού, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη λαϊκή οικογένεια με το αυξημένο «κόστος».
  • Αμεση χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών και έργων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών ύδρευσης - άρδευσης - αποχέτευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος και των τοπικών κοινοτήτων.
  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ. Κάλυψη των αυξημένων αναγκών με μόνιμο προσωπικό. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Με δυνατό το ΚΚΕ θα δυναμώσουν και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων

«Ευελιξία», ανασφάλεια, εντατικοποίηση και μισθοί πείνας είναι ανάμεσα στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες και που ανέδειξε το ΔΣ του Συλλόγου Καθαριστριών Πειραιά κατά τη τη συνάντηση που είχε με την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτή του Κόμματος και υποψήφια δήμαρχο Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η πρόεδρος του σωματείου, Χριστίνα Καραμαλίκη, ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία όσον αφορά την εργασία των καθαριστριών, με μεγάλο ποσοστό να δουλεύει ως «εποχιακές» με άθλιες συνθήκες και μισθούς πείνας, ενώ δεν παίρνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Πρόσθεσαν ότι o δήμος του Πειραιά αρνείται να προβεί σε προσλήψεις μόνιμων καθαριστριών και επιλέγει την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας με εργαζόμενες που δουλεύουν στα οκτάμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, οι οποίες, μετά το πέρας του οκταμήνου, επιστρέφουν στον «εφιάλτη» της ανεργίας. Οι καθαρίστριες ανέδειξαν ακόμα ότι αυτό το διάστημα παλεύουν να υπογραφεί ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να καλύπτει όλες τις καθαρίστριες ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, είτε είναι συμβασιούχες, είτε είναι εργολαβικές.

Η Διαμάντω Μανωλάκου υπογράμμισε ότι οι αγώνες των εργαζομένων δείχνουν τον δρόμο και μόνο αυτοί αποτελούν εγγύηση για να αλλάξει η κατάσταση. Ανέφερε ότι δεν στέκονται όλες οι δημοτικές αρχές ενάντια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και χρησιμοποίησε το παράδειγμα του δήμου της Πάτρας για τη σημασία και τη βαρύτητα που έχει όταν ένας δήμαρχος μπαίνει μπροστά και διεκδικεί για τους εργαζόμενους του δήμου αλλά και τους δημότες του. Πρόσθεσε ακόμα ότι το σωματείο είναι η δύναμη των εργαζομένων και χρειάζεται να υπάρχει συσπείρωση γύρω απ' αυτό καθώς και τα άλλα ταξικά συνδικάτα. Οπως είπε, ο αγώνας προκαλεί ρωγμές και οι ρωγμές ανατροπές. Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, αποκτά μεγάλη σημασία να ενισχυθεί το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί του, στους οποίους μετέχουν καταξιωμένοι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος.

Τέλος, κάλεσε τις εργαζόμενες να ενισχύσουν το ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες για να βγει πιο ισχυρό, ώστε την επόμενη μέρα να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνάντηση γνωριμίας των υποψηφίων του ΚΚΕ με δημοσιογράφους

Σε συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης μίλησαν ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξαν τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα γύρω από τα οποία θα επιδιώξουν να γίνει η αντιπαράθεση «αρχών» με τους άλλους συνδυασμούς, όπως οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, η ανεργία και οι ελλείψεις σε υποδομές προστασίας της ζωής του λαού.

Ο Σ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είπε ότι στην πρώτη γραμμή θα είναι άνθρωποι αγωνιστές, εργάτες, υπάλληλοι, εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, ώστε να εκφράζεται όλη αυτή η κοινωνική πλειοψηφία.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος αναφέρθηκε στη σύγκλιση που έχουν μεταξύ τους στη στρατηγική που υπηρετούν οι υπόλοιποι συνδυασμοί, που συμφωνούν στο να είναι οι δήμοι τροχονόμοι των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ανέδειξε ότι σε αυτήν τη στρατηγική εντάσσεται το «ντροπιαστικό που ξεστόμισε ο Γιάννης Μπουτάρης στο Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας "τέρμα το τζάμπα", τέρμα το δωρεάν (...) Είναι η λογική που προβάλλει και η κυβέρνηση και η μείζονα αντιπολίτευση. Συμπίπτουν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ